Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   376 / 507
(#) sziriusz hozzászólása Nov 19, 2011 /

Jó megközelítéssel számolni lehet a villanymotorból átalakított generátorok teljesítményét. A számolás ellenőrzéséhez nincs mért adat, ezért az eredmények ellenőrzését nem tudom elvégezni. Megoldás lenne, ha valaki szintén kiszámolná. Az eredmények egyezése már elég biztosíték lenne, hogy egy átalakítás után a teljesítmény egy adott fordulaton megfelelő lesz.
Természetesen marad buktató, hogy miként illeszkedik össze a szélkerék induló nyomatéka a generátor "ragadásával".
Melléklek egy adatsort, ami remélem megegyezik a Hind generátorával.

Adat.JPG

(#) erbe válasza sziriusz hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Mostanra készültem el én is hind generátorának a számításaival. 3fázisú tekercselés, csillag kötés, 12 pólus, a táblázatok szerint megengedett(nél kicsit magasabb) légrésindukcióval 1-1 fázis menetszáma 578 (12-vel oszthatóság). Egy-egy pólustekercs menetszáma így 48 menet lesz, amit ügyes tekercselő 1,12-es huzalból talán bele tud fektetni a horonyba. Ez az adott értékekkel 200 fordulatnál ~100 V fázisfeszültséget ad, ami csillagkötéssel, egyenirányítás után ~250 V üresjárati egyenfeszültséget.
Ha magamnak tekerném, inkább fele keresztmetszettel, dupla menetszámmal tekerném, hogy már 100 fordulatnál indítson, 200-nál tisztességesen termeljen, 300 fölött meg már úgyis le kell szabályozni.
Na ezután megnézem sziriusz adatait, hátha hasonlítunk egymáshoz.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Egy fordulatszámhoz tartozó feszültség legyen a tulajdonos gondja. Ha elmondja milyenre szeretné, megkapja a menetszámot és a huzal átmérőt.
Mivel a generátor teljesítménye nem függ a pólusszámtól sem a tekercselés feszültségétől, a fordulatszám függvényében számolható a teljesítmény, valamint a minden fordulaton azonos veszteség.
A kiinduló adatokat azért adtam meg, hogy sikerül-e egyforma teljesítményt kihozni 200 ford/perc-re.

A teljesítményt még nem számoltam ki, de elvárás volt a 250 V induló feszültség.
Na majd most!
1,12-es huzal 5 A/mm2 terhelés mellett ~5A. 100 V 3f ellenállás terhelés mellett 200 fordulaton 1,5 kW. !!!
Feszültségesést, hatásfokot nem számoltam. A nagyságrend már így is bíztató.

Ha 2 Tesla-val számoltál. akkor rendbe.
(#) hind hozzászólása Nov 19, 2011 /

Köszönöm mindkettőtöknek a számolást.
A generátort egy 4 méteres 7-es gyorsjárású rotorhoz szeretném használni ami 10m/s-os szélben 3 kW teljesítményt ad le 335-ös fordulatszámon. A rotornak tervezetten ez lenne a max. fordulata, ahol a viharvédelem működni kezdene.
Ezen a fordulaton a tervezett maximális feszültség 500V. ezt szeretném egy windy boy 3800- al visszatáplálni a hálózatra.

Bocsi, ez a Tesla zűrzavarosra sikerült. A fogindukció a két Tesla. Már javítottam a táblázatban.

Áhh, nem. 0,5 T légrésindukcióval.
Hind jelenlegi adatai azt mondják, közelítően jól kalkuláltam.
(#) sziriusz válasza hind hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

A saját autógenerátoromhoz készült a számolás tegnap este. Aztán kíváncsiságból beírtam a Te generátorod adatait. Rá is jöttem, hogy bizony a jóslás nem elég egy generátor elkészítéséhez. Az általam javasolt egy pólus 1 mágnes figura igen silány eredményt adott volna, ráadásul a tekercsek mehettek volna a kukába.
A megadott adatokkal ez jön ki:
335 fordulat/perc, huzal terhelés 4,95 A/mm négyzet, a szélkerék teljesítménye 3010 watt, a generátor vesztesége 240 watt, a leadott teljesítmény 2770 watt, a hatásfok 92,1 %.
Ha Erbe rábólint, akkor ez rendbe. A menetszámot meg majd még beírom az Excelbe. A feszültség gondolom egyenáram.

A 0,5 T légrésindukció 1,7 T fogindukció. Majdnem azonos adatok!
Kisebb fogindukció, nagyobb huzal terhelés, és azonos a két számolás, csak a hatásfok változik.

Akármelyikünk számolja, hasonló adatokra lyukadunk ki. Hind mágneseinek erősségével nem számolgattam, hanem a vasra megengedhető ésszerű légrésindukcióval. A korábbi számolgatás alapján minden második saruba 2-2 mágnessel ennél magasabb érték jött ki. Legfeljebb jobban melegszik a vas és azt is le kell vonni a hatásfokból.

Te említetted, hogy milyen vékonyka a fog vastagsága is, ezért tértem át a fogindukcióra. Az megnyugtató, hogy azonos eredményt kaptunk. Ez a magas fogindukció meg elkerülhetetlen, mert azonnal leesik a generátor teljesítménye. Az ellenőrzés meg kellett, mert így nyugodtak lehetünk, hogy a megadott adatok elég jól megközelítik a valóságot.
Ha a táblázatot egy kicsit kulturált formára hozom, majd átküldöm tesztelésre. Látod, még meghatározás hiba is volt benne.
(#) coobs válasza btoti hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

btoti: honnan van ez a szám hogy 50 ft-ért táplálod vissza? nem 22 ft körül van?
(#) gulyi88 válasza coobs hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Saját fogyasztásig vételáron veszik vissza, felette meg vételár*0,8.
Háztartási erőmű, azaz 50KW alatti tartomány esetén.
(#) generátor24 válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

36 hornyos az állórész.Ebbe csak úgy lehet 3x12 tekercset beletenni hogy átfedéssel vannak a tekercsek?
Tehát a sorrend:Első fázis: 1-4,4-7,7-10,stb.
Második fázis: 2-5,5-8,8-11,stb.
Harmadik fázis:3-6,6-9,9-12stb.A kérdésem az hogy csak így lehet meg a 36 horonyban a 3 fázis fázisonként 12 tekerccsel vagy van más módja is a tekercselésnek?
Mert ha csak így akkor ugye 1 horonyban duplán van tekercs,ekkor csak fele menetszámmal lehet számolni mint ami valójában elférne a horonyban.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

A kiszámolt menetszámban benne van, hogy egy horonyban 2 tekercsláb van. Ha bármilyen 3fázisú tekercset megnézel, ott mindig így van. Egyfázisúaknál nem, de azok azonos méretben nem is adják azt a teljesítményt.
Ha nem tetszik, számolj utána!
Ha megnézed hind vázlatát, ott is úgy van.
(#) generátor24 válasza erbe hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Én csak azt szerettem volna megtudni hogy meglehet e másképp is csinálni a tekercselést.Vagy csak átfedéssel.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Meg lehet csinálni, de nem célszerű.
Csökken a hatásfok, a teljesítmény, a kihasználtság. Neked kell döntened!
(#) generátor24 válasza erbe hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Letudnád írni a tekercs elhelyezési sorrended.Kíváncsi vagyok a másik megoldásra.(36 horony,3 fázis fázisonként 12 tekercs).
És még egy olyan kérdésem is lenne, hogy a gyári aszinkron motorban ami 3 fázisú és 6 polusú,hogyan van megtekercselve?
Megköszönöm ha valaki számomra érthetően lerajzolja vagy leírja a sorrendet.Itt is 36 horony van.Azt szeretném tudni hogy egy tekercs mennyi horonyoszlopot fog közre,és az mindig ugyan annyi e vagy változik,valamint elöször 1 fázist raknak bele majd a másodikat és harmadikat,vagy belerakják a tekercseket sorba és a végén 120 fokonként össszekötik öket?
(#) btoti válasza coobs hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Konkrétan innen:
273/2007. (X.19.) Korm. rendelet 5.$ (6)
A pillanatnyi villamos energia eladási ára lakossági fogyasztóknak pedig ~50Ft/kWó (ennyit kell összasen kifizetni több tételre bontva). Amit pedig a betápláltból a szaldó időszak alatt elfogyasztasz, azt 50FT-al kell számolni, mint megtakarítást.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Idézet:
„Letudnád írni a tekercs elhelyezési sorrended.Kíváncsi vagyok a másik megoldásra.(36 horony,3 fázis fázisonként 12 tekercs).”

1, 2, 3. Milyen másik megoldásra?
Ennyi kérdéshez már jobb lenne kivenni a könyvtárból a "Villamos forgógépek tekercselése" könyvet. Ennek a fórumnak a keretében nehéz lenne mindezt elmagyarázni. Nem beszélve arról, hogy én se tudok mindent.
Tettünk fel korábban vázlatokat, képeket, linkeket.
Sajnos, most nem tudom folytatni, majd este.
(#) generátor24 hozzászólása Nov 22, 2011 /

Nem kicsiben nyomják Bővebben: Link
(#) weend válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Igen-igen, de Romániában van rézbánya, és ahogy látom mágnesbánya is.
(#) pudding1 válasza weend hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ha mázlijuk van, még szél is fúj náluk, akkor talán még meg is térülhet egyszer. Itt lassan egy ingyen kapott generátor se ér semmit, annyira nem fúj a szél.....
(#) weend válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Szia!
Ott van a videó többi része is, és egész jól működik nekik. Szép méretes vasszerkezetre került, és a generátornak sem lehet elhanyagolható a súlya.
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ezeknek aztán volt pénzük rézre! Eszük lett volna feleannyi, mielőtt elkezdik!
Nem pontosítanád a korábbi hozzám intézett kérdésedet?
(#) generátor24 válasza weend hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Kb mennyibe lehet az anyag?De akármennyi is Tuti a töredékéből ki lehet hozni egy aszinkron átalakítással 4szer ennyi teljesítményt.
(#) generátor24 válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A flexes jelenetnél majd * a forgatástól.
400as fordulaton az én 0.75kW os aszinkron átalakításom is forgatta ennyire a kisflexemet.
(#) weend válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Az a kisflex Kb. 700 wattos, és terheletlenül forog, Én is felfigyeltem rá, hogy nem nagyon akartak tekeredni azok a mágnesek, valaki fékezett. Azt nem tudom megítélni, hogy a képen látható lapátok mérete, elegendő-e ehhez a teljesítményhez. De a mágneseket is, elég bátran ragasztják. :eek2:
(#) generátor24 válasza weend hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

elég lazák...
Következő: »»   376 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem