Fórum témák
» Több friss téma |
Azért nem ártana félni a tápok párhuzamos kapcsolásától. Mi is történik, ha a szabályzó elem a tranzisztor emittere pozitívabb a kollektoránál? Ha nincs megfelelő védelem, akkor előbb utóbb tönkremegy. A terhelés megosztásáról hogyan, mivel gondoskodsz? Pl. az energia iparban (ez is olyan, csak kicsiben) komoly szabályzó rendszerek végzik a generátorok párhuzamos kapcsolódását.
Itt nem vonhatod az én példámnál szorosabb párhuzamba a tranzisztorokat a PC tápokkal. Ha a tranzisztor emittere pozitívabb a kollektoránál, attól még nem megy tönkre (főleg akkor nem, ha PNP tranzisztorról van szó) Sőt, még csak nyitni sem fog feltétlenül.
Szerintem nem kellenek komoly szabályzórendszerek. Én a témanyitó helyében megpróbálnám a párhuzamosítást, esetleg túláramvédő ellenállásokkal.
A túláram védő ellenállások megnövelik a tápegység belső ellenállását, hacsak nincsenek benne a szabályzó körben.
Aktív elemek (generátorok) párhuzamos kapcsolása mindíg problémás dolog, a kiengyelitő áramok miatt, amik nem a terhelésen folynak, ezért igen körültekintően kell eljárni. Nem hozható összefüggésbe két passzív elem, fojtó, vagy ellenállás párhuzamos kapcsolásával.
Sajnos nem látom be, hogy az egyik táp hogyan tudna bármit is csinálni a másikkal. A szekunder oldali dupladiódák megóvják a tápot a minden féle kiegyenlítési áramoktól.
A túláramvédő ellenállásokat természetesen csak a kísérlet "biztonsága" miatt említettem. Ellenzek minden féle rezisztív elemet, ha ekkora áramokról van szó.
A tápok a diódák miatt tényleg nem dolgoznának egymásra, de a terhelés nem egyenletesen oszlik majd meg. A fojtótekercsek valamit segíthetnek rajta, de nem vághatjuk rá, hogy eleget.
A tranzisztorokat viszont én sem félteném, mert mindegyik ugyanúgy dolgozna, mint eddig. Az, hogy közösen vezéreljük őket, itt mindegy. Viszont meg kéne hozzá nézni, hogy a TL494 tranzisztorai 3-4 táp tranzisztorainak a rángatását is kibírják-e. Valamint itt a hosszú vezetékeken menő kapcsolójelek is aggasztanak. Az eredeti ötleted lesz szerintem a nyerő. Külön tápok, mindegyik áramkorláttal, amit a feszültségjel visszacsatolása elé betett 0,1 Ohmos ellenálláson figyelünk. Amúgy Bwoonoo: A nagy elmélkedés közben meg sem kérdeztük, de mégis mit kellene táplálni ezzel? A konkrét probléma ismeretével lehet, hogy található egyből olyan megoldás, mint amire vágytál, és eddig teljesen rossz irányba haladtunk. Nem kell szégyenlősködni. Itt mindenki a leghülyébb dolgokat szeretné megépíteni.
A TL494 tranzisztorai kibírják. Elég elhanyagolhatóan kis mértékű az igénybevételük. A nagy távolságoktól meg nem kell félni, egymás mellé lehet tenni a tápokat. Különben sem VGA jelet viszünk a vezetéken.
Üdv.
Megoldódott a probléma? Mert ha nem, körülnézhetek a garázsban. Van egy szerver tápom valahol, ami le tud adni 30-40 A-t 12 V-on.Ha érdekel,szólj.
Szia,
Bocsánat a késői válaszért. A kérdés jogos, ahogy a haladási irány is.... Szóval egy ill. több LED-driver-hez, amivel kicsit speciális LED-eket kell meghajtani "fordított" topológia szerint, ráadásul a hűtőborda értintkezik a földdel. A konkrét driver IC a National weboldalon megtalálható, LM3433 ill. LM3434 (Bővebben: Itt). Mindegyik ic egy LED / egy szín-t hajt meg, kb. 10-12 Amperrel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |