Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő probléma

Témaindító: rudolf992, idő: Jan 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) CHZ válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Igen a 4V fesz. különbség elegendő a stab. IC-nek .
Ha elemről jó , akkor biztos , hogy lesz .
(#) m.joco válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Hello
Kipróbáltam 9V-os elemről járatni külön az előerősítőt, így már nem puffogott, de földhurok szerű búgás hallatszódik tovább. Most egy L7807-ről megy, így is jó, viszont ugyanúgy búg. Érdekes, de ha közelítem hozzá a kezem( az előfokhoz), akkor halkul a búgás, ha elveszem, akkor hangosodik. Miről lehet szó? Csak nem kozmikus erőm van?
Üdv.
(#) CHZ válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Ha nagy erősítésre állítod , akkor árnyékolni kellene .
Éléggé magas a bemeneti impedanciája ezért is érzékeny a környezetben lévő zavarokra .
Veztékek bekötése , földpontok kialakítása is okozhatják , ha nem megfelelően huzaloztad .

Akkor esetleg próbáljam lefedni valami fém dobozzal? Esetleg konzerv dobozzal? De nem értem, hogy honnan jöhet a búgás, ha nem is hálózatról próbáltam ki, hanem akkuról. Egyébként bekapcsolás után kb. 2 másodperccel kezd el csak búgni. Esetleg nem lehetne megváltoztatni rajta valamit, hogy ne legyen ilyen zavarérzékeny?
Üdv.
(#) CHZ válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Most teljesen azonos a kapcsoláson szereplő áramkörrel ? Lehet gerjedés is , rossz elrendezés huzalozás miatt is . Mivel nem látom a kivitelezést , csak tippjeim lehetnek . Búgás milyen jellegű , 50Hz körüli ?
Bemeneti impedanciát csökkentheted , ha a 220k -kat 47k-ra cseréled és a trimmert is kb . 220k-ra , így kevésbé lesz érzékeny a zavarokra , bár nem vagyok biztos benne , hogy csak ez lenne a gond .
Mekkora erősítésre van szükséged ?

A különbség csak annyi, hogy a L7807 kimenetén egy 10µF-os és egy 100nF-os kondi van, a bemenetén pedig nagyobb kapacitás. Leszedtem azt a vezetéket, ami a jelet viszi az előerősítőre, akkor is búg a dolog. Ha pedig az előerősítő és a végfokot összekötő jelvezetéket szedem ki, akkor már nincs búgás. Lehetséges, hogy igen-igen nagy az erősítés, és tényleg szinte a semmi is zavart okoz, és azt a semmit is felerősíti az előfok? A búgás kb. 50Hz körüli. Különben ha az erősítést a trimmerrel letekertem, akkor valamivel csökkent a búgás hangereje, de még mindig eléggé zavaró.
Egyébként egy kisebb mélynyomót szeretnék kocsiba tenni, és először a végfokot az autórádió mélynyomó-kimenetére kötöttem, de szinte nem is szólt, gyakorlatilag csak a zenében lévő tuc-tuc nál hallottam-éreztem, hogy működik. Lehet hogy csak passzív szűrés van a rádióban, és azért olyan gyenge jelet ad ki. Szóval oda szeretném használni.
Üdv.
(#) CHZ válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Ha látnánk az összeállítást , akkor talán könnyebb lenne megtalálni a hibát .
A végfokodnak milyen bemenete van , szabályozható ?
Elvileg nem is biztos , hogy kellene + erősítés .
Ez az IC-és erősdítő kb 500mV eff. bemenet felett 8V tápról , már torzíthat túlvezérelhető , kb .4- 5x erősítése van . Legnagyobb erősítésre állítva a trimmert , nem torz , nem sok a végfokodnak ?
A TL071 3-as kivezetését próbáld hidegíteni kb. 10u-val , sokat nem fog segíteni , de megpróbálhatod .
(#) m.joco válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Hello
Csinálok majd képeket, hogy látni lehessen. A végfok TDA7360-al van felépítve gyári hídkapcsolással. Itt van az adatlapja. Az az igazság, hogy még autóban nem tudtam kipróbálni, hogy hogyan szól. De azokat az ellenállásokat először kicserélem kisebbekre, amiket említettél. Néztem hasonló előerősítőket, azokban is kisebbek ezek az ellenállások. Meg időközben eszembe jutott, hogy a műhelyasztalom felett kb. fél méterre van egy 40cm-s fénycső, lehetséges, hogy az abban lévő fojtó adja a zajt, mert végülis ha tényleg 50Hz-es búgásról van szó, akkor az csakis kívülről jöhet szerintem, mivel akkuról volt táplálva az egész erősítő. Nem hidegítettem a 3-as lábat, ott hogyan kéne bekötni azt a 10u-s kondit?
Üdv.
(#) m.joco válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szóval akkor az alsó 22kohmos ellenállás alsó lába a kondin keresztül kapja a testet?
Üdv.

simpi már le is rajzolta javaslatom , csak még kicsit tovább csökkentette a bemenet impedanciáját .
A kondi párhuzamosan van az ellenállással , de már látod a rajzon is .
A fojtó megszórhatja a cuccod , ha közel van ..
(#) m.joco válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Na, Uraim!
A változtatások végrehajtása előtt kipróbáltam, hogy mi történik, ha kikapcsolom azt a neont. Nincs 50Hz-es búgás. Teljesen megszűnt. Csupán halkabb sistergést hallani. Szóval innen a búgás forrása.
Ezután kicseréltem a 220k ellenállásokat kb. 44k-sakra, beforasztottam 100u-s kondit hidegítésre, a trimmert nem cseréltem ki, csupán párhuzamosan forrasztottam rá egy 340k körüli ellenállást, így az erősítés kb. 6x-osig állítható. Az egész előerősítőt egy konzervdobozba szereltem, a dobozt letesteltem. A erősítést kb. 5x-esre állítottam. A neont visszakapcsoltam. Eredmény: nincs búgás, és a sistergés is csak akkor hallható, ha fülem nekinyomom a hangszórónak.
Remélem most már működni fog a kocsiban is. Köszönöm a segítséget, majd beszámolok róla, hogy szerepel a kocsiban.
Üdv.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Igen , ha megnézed én 47K -t javasoltam fentebb.
Persze + - táp és nagyobb tápfesz jobb lenne , de sajnos kocsiba lesz , adott a feszkó ..

De már jó lett , a mi örömünkre is .

Látod ezért kértem többször a kivitelezést , ígaz a fojtó nem látszott volna , de örülök , hogy megoldódott.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Szerintem ezt a kapcsolást találta .
A hangszóró polaritását felcserélve , fázishelyesen tudja használni . Mélynyomóhoz lesz .
(#) m.joco válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Ma lesz majd a főpróba, suli után persze
Igen, én is észrevettem, hogy bekapcsoláskor a pukkanáskor befele mozdul a membrán, de majd megcserélem a hangszóró polaritását.
Üdv.
(#) lixi hozzászólása Feb 25, 2010 /

Lenne egy problémám.
építettem egy TCA5500 IC-vel egy előerősítőt.
Ez alapján:
http://www.bsselektronika.hu/rajzok/tca5500_1.gif
Nos van vele egy kis gondom!
Számítógépet kötnék rá de most ha kicsit feljebb teszem a számítógében a hangerőt akkor elkezd recsegni!
Nem torzítani recsegni.
Ha teljesen le van halkítva akkor is!
Mi lehet a gond?
Mit lehetne betenni a bemeneti oldalra? gondolom nagy az érzékenysége a számítógéphez.
kösz
(#) kadarist válasza lixi hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Szia!
Hát ne vedd feljebb a hangerőt. Maximum 100mV-ot képes feldolgozni a TCA. Esetleg konfiguráld át a hangkártya kimenetet, hogy kisebb kimenő jelszintet adjon.
(#) poci261 hozzászólása Okt 16, 2010 /

sziasztok,tud valaki segíteni nekem ,megakartam csinálni ezt az előerősítőt de zéner diódát nem kaptam,melyikkel tudnám helyettesítteni ezt.
alapból szimetrikus tápot kapna de én autóban akarom használni és hát kiszedtem pár alk. és áttkötöttem a táplálást,rakom a képeket
(#) kadarist válasza poci261 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Az erősítő kapcsolási rajzát is mutasd meg.

az a 3,54 kb kép nem tudom mit keres ott de nem ezt akartam na akkor még 1x

A kapcsolási rajz kellene, nem a nyák.

itt a rajz

A D1-D2 mekkora feszültségű?

ez jó kérdés,itt az alk.lista

12V-osak zenerek. Ha autóban szeretnéd használni ezt az áramkört, akkor elhagyhatod ezt a két diódát, és így az R7-R8 legyen 470 ohm.

de lehet hogy nem is kéne akkor egyik dióda sem!"?

Az autód 12V-os rendszerű, tehát nincs értelme a két 12V-ra stabilizáló diódának.
(#) poci261 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Tehát az R7-re a +12v,az R8-ra föld
(#) karpi válasza poci261 hozzászólására (») Okt 16, 2010 /

Igy lehet 12V-rol mukodtetn
1MOhm a masodok IC )+_ bemenetere es egy C kondi az egyenaramu levalasztashoz.

A Vdd pontok MOST a GND lessz.

A "nulla"( a volt GND ) most a Vcc/2 lessz amit a ket sorbakotott 1KOhm-os ellenalasosztorol kapunk .Ugyanitt a ket volt kondenzatort most a Vcc/2 es a GND koze tesszuk hidegitesnek.

A Vcc/2 a "virtualis fold " es az IC=k referencia feszultsege.

.

eek.jpg

(#) kzolt hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok!

A következő kérdéssel fordulok Hozzátok: Megépítettem a csatolt kapcsolási rajz alapján az Urbán István-féle előfokot. Az a probléma, hogy a bemenet nem elég érzékeny, vagyis a hangerő 12/5 állásban kezd hangosítani. A leírásban az áll, hogy a bemeneti érzékenységet R1-R2 ill. R6-R7 ellenállások cseréjével lehet beállítani. Az tiszta, hogy R1-R2 az egyik, R6-R7 a másik oldal, tehát beszéljünk csak egy csatornáról. A két ellenállást milyen arányban csökkentsem egymáshoz képest és kb. mennyivel?
Köszönöm!

kapcsrajz.JPG

Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem