Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A kapcsolást nem én terveztem, de bárki megnézheti a
WWW.RESONATOR-ELECTRONICS.HU oldalán, MOSFET_AMPLIFIER-néven megtaláljátok,és további képeket,esetleg építési tanácsokat találtok!!!
Szia Gery,
15VDC-tol nem kellene zugnia a hangszoronak. Egyenaram egy iranyban kiteriti a hangszoro tekercset igy a membrant is es az nem ad semmi hangot! Ha valamitol zug, akkor az leginkabb a brummfeszultseg ami raulhet a 15VDC-re, de ennek a nagysaga sokmindentol fugg es nem biztos hogy hallani a hangszorobol. Amugy mekkora az erosito tapfeszultsege? Melyik emitter ellenallason merted a 0V-ot? Nekem kicsit gyanus az a nyak .... bekarikaztam pirossal azt a reszt ami nem igazan tetszik
biztos hogy az lesz a hiba, mert megnéztem én is a nyáktervet és ott nincs semmi féle átkötés vagy ilyesmi.
Hellosztok
Amit bekarikáztál az csak optiaki csalódás mert kicsit hosszab lett a lán és elvan hajolva, egyébként ott nincs átkötés. Ahol bemegy a negatív tápfesz az ahoz legközelebb lővő ellenáláson mértem. Sajnos most elkell mennem, majd még megprobálok este fele felnézni. Az idáigi segítségeket egyenlőre is köszönöm, aztán ha lesz időm mondom a fejleményeket tovább
Nagyon köszi az infót, igy már értem, amit épitettem kütyü az egy ledes villogó közé kapcsolja a tranyót és ha zárlatos akkor világit ha szakadt akkor nem elméletben ha jó akkor pedig villog, de ez amit írtál szerintem sokkal biztosabb. Mégegyszer köszi az infót, hasznos volt!!
Egyenfesz a kimeneten ez valahonnan ismerős Jah télleg a quadom Először én az okos fejemmel biztos a bd 249 gondoltam magamba hogy éghetett le amiko a +- oldalba 100r-es ellenállások volt sorba kötve aztán az erősítő na kezdtem feladni.... Másnap kicsit tisztább fejjel kezdtem gondolkozni hogy az miért van hogyha benne van a űveleti erősítő akko - fesz van a kimeneten ha nincs akko + (ne 5532vel próbáltam) Másnap megtaláltam a tl 071-es nem is másnap még az nap csak nem mertem beletenni mert azt hittem hogy leégeti az erősítőm a műveleti erősítőket..... Gondoltam ha ez nem fog menni többet úgy se csinálom meg Tl 071 bele erősítő beindult úgy örültem és közbe meg mérges voltam hogy a műveleti erősítő szivatott én meg minden másba kerestem a hibát Azóta megcsináltam a másik oldalt még tesztelni kell Majd teszek fel képeket
A hangszóró mágnesével meg ezekkel kapcsolatba örülök hogy nem mondtam hülyeséget Amúgy azt hallottam hogy némelyik márkásabb hangszóróba réz drót helyett alumínum drótot tesznek.. Ez igaz?? Mert azt modták azért bír többet mert alumínium drót van benne csak nem tudom hogy télleg igaz mert még ilyet nem nagyon hallottam Jah és bocs ezért a hogy ilyen sokat írtam Remélem van benne valami értelmes is
Nah 9ig itthon vok
Megint ügyködtem a végfokkal és még most se találom benne a hibát szal már mindenre gyanakodok Esetleg: a két bd249 collektora a diódavizsgálóval "érintkezik", szintúgy a két bd250.Ez lehet gond, bár szerintem nem mert a bordával nemérintkezik egyik tranyó sem. Amúgy valaki írta hogy a tranyónak valamely lábára rákell mérni diódavizsgálokval és minél "egyformább" a kijelzett szám annál jobb.Ezek egyazegyre megeggyeznek :yes:
Arra kerdesemre meg nem kaptam valaszt, hogy mekkora az erosito tapfeszultsege es, hogy melyik emitter ellenallason mersz 0V fesz.-et? Esetleg mindegyiken 0V van?
A táp +-17Volt és az ellenállást írtam hogy a negatív tápfeszhez a legközelebbin lévön, de azt csak futólag mértem. Most viszont elkell mennem késő este lehet hogy feljövök és holnap ha segít akkor lemérem pontosan az összes ellenálllást.
Találtam egy kapcsolást persze nem véletlenül Azt szeretném kérdezni hogy meg van-e 300w mert elméletileg annyi de szerintem 100% hogy meg van de úgy vagyok vele biztos ami biztos Meg hogy mi a véleményetek a kapcsolásról hogy érdemes megcsinálni vagy nem meg hogy házilag nekiáljak vagy vegyem meg boltba amit nem szeretnék Elég szimpatikus számomra a kapcsolás meg szerintem nem annyira bonyolult ahhoz képest hogy 300w. Na akko itt a kapcsolás meg a nyák is ha valakit érdekel
A kapcsoláshoz érdemben nem tudok hozzászólni, szerintem biztos leadja a 300W-ot. A nyákot te tervezted? Nagyon szépen meg van tervezve.
Szia Sound.man! Én személy szerint kíváncsian várom a képet a cuccosról. A távolkeleti heggesztőkben dívik mostanság a tekercset "alaumímiumdraut"-ból csinálni.
ennek egyetlen oka nem a minőségben keresendő hanem a réz világpiaci árában. DE hangszóróba ziher hogy nemrakják , csak ha technikai ellenpéldaként akarják múúútogatni! Ha valami örűlt a ilyen "drautkoszorúút" rakna a hangszóróba az megérdemli hogy vele halgattassák. :yes:
A H2000 elvileg hasznal alu huzalt az egyik domukhoz. Kerdezz ra a fejlesztonel, hogy miert...
Húú! Ez ütös, nem tudsz mégis valami részleteset?? /a fajsulyán kívűl mi szól mellette?/
Reszletes mierteket nem tudok, az elobb kerdeztem en is ra. Allitolag 0.1-es huzalobol amibol a domokat keszitik mostanaban ilyet tudtak venni. Allitolag nagyon apro kulonbsegek vannak csak a rezhuzaloshoz kepest. Amugy nekem a most keszulo reflex dobozban ilyen hangszorok vannak. A hangjuk 1000x jobb mint az egyik Somogyi titan domnak
Nemsokára fel is teszem Amúgy lehet megépítem ezt az erősítőt is amit feltettem Szerintem jó kis kapcsolás Jah és az aludrótot én is csak hallottam de nem tudtam hogy igaz-e azért kérdeztem de nem nagyon találtam én se hihetőnek
A Somogyi cuc az egy /KÍNAI/dolog. De apám, lepadlózok, ugyanazon teljesítmény mellett a huzalátmérőnövekedés(mit birhat a 0,1mm-es alu huzal?)+ fajlagosan rosszabb vezetőképesség(rövid tekercs) ha megszólal, írd meg a véleményed.
Mar szol Meg a hangvaltoval jatszadozom kicsit, illetve merni szeretnek majd a kozeli jovoben, amugy mar most is egesz hallgathato allapotban van.
Nah rámértem az összes emmiter ellenállásra.
És ha teljesen elfordítom az x felé a trimert akkor 0VDC van ha a másik irányba akkor 300mV és eközött ahogy tekergetem úgy lehet állítani. De a kimeneten még midnig 15V-t van
Esetleg az st151 +-55V -rol leégne? Mert egy gyári erősítőnek megvan a tápja (300Watt) és arrol kipróbálnám...
Hát arról én semmiképp nem próbálnám ki.
Nem a 17 volt a baj! ott valami félrekötés, lehetséges!
Én már kipróbáltam . Most a kislámpa is eloltódott, de a kimeneten akkor is ott vollt a tápfesz(+-45-50V)
Már nemtom hányszor átnéztem a nyákot az alkatrészeketis, mindegyikre rámértem hogy jó-e, a tranyókat is megnéztem, sőt még az alkatrészek felöli oldalon is megnéztem nem-e ott ér össze, de egyszerüen nemtalálom Már nagyon kiakaszt ez a végfok
Hát igen...
Szokott ilyen lenni velem is! Ilyenkor tedd félre. Rá se nézz. Majd egyszer megint előveszed! Inkább csak gondolkozz, hogy hol lehet a bibi... Tuti el vannak szigetelve a végtranyók egymástól?
Hát ha a hővezető paszta nemvezeti az áramot, szal nem. Bár úgye a megfelelö lábak a nyákon belül érintkeznek, felrakok egy rajzot, az azonos szín azt jelenti hogy azzal érintkezik.
Most viszanéztem a beültetés meg a kapcs rajzot és arra gyanakszok hogy a bc 547 és bc577-esek fordítva vannak berakva (mármint a lábkiosztás). Sztem az lesz a következő hogy megfordítom őket és úgyis kipróbálom, jobb ötletem már nincs Csak hővezető paszta van a tranzistotok alatt????? Ugye nem? Oda kell egy csillám lapka alá! A helyes sorrend--> tranyó hátlapja --> szilikonpaszta --> csillámlapocska --> szilikonpaszta --> és a hűtőborda. Mindez persze egy jó erős csavarral belehúzva!
Azt neírtam, de természetes hogy van alatta szigetelő is :yes: és olyan sorrendben ahogy írtad. Egy egész kis tubus hőszigetelő ráment és a szigetelökbol is egy kicsit vágni kellet bd140 és 139 alatt mert olyyan nagy volt
Akkor okééé! Megnyugodtunk!
Akkor esetleg nézd meg az ellenállásokat mégegyszer, hogy biztosan oda tetted e be, ahova kellett, biztos hogy olyan ésrtékűt, amilyet kellett! Mert nekem volt már olyan egy hasonló erősítővel, hogy egy 22 ohm os ellenállás helyére 22 k-sat ültettem be!!! És csak lestem egy nagyot, hogy akkor most mi van? Miért nem szól, és miért van olyan nagy fesz a kimeneten. Aztán egy kollega világosított fel, hogy az ott nem jó, és tényleg nem az volt a jó! |
Bejelentkezés
Hirdetés |