Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hexakopter
Témaindító: Thomas10100, idő: Feb 17, 2010
Témakörök:
Sziasztok!
Kicsit beleástam magam a quadrocopter építésbe. Úgy gondoltam hogy építek egyet magamnak, de azért nem akartam teljesen az elején kezdeni. Ekkor találtam rá egy már kész projektre: http://www.kkmulticopter.com/ Teljesen ingyenes és nagyon alaposan dokumentált. Egy AVR mega88 végzi a vezérlést. A szoftver is ingyenesen letölthető, és folyamatosan fejlesztik. A panel képes 3 propelleres ( plusz szervó ), 4 és 6 propelleres gépeket is vezetni, csak a megfelelő szoftvert kell rátölteni. Aki viszont nem akar nyák gyártással szórakozni, és smd forrasztással, az meg is veheti a kész panelt, amire szintén töltheti a legújabb vezérlőszoftvert. Az egész projekt így kijön kb 150 dollárból ( ~ 28.000Ft ), rádió nélkül. A vázat vagy megépíti az ember, vagy szintén vesz egyet, ami már 15 dolcsiért is elég jól tud kinézni. Rc forum ahol kitárgyalják az építést. Egy kis segítség a vezérlő kalibrálásához. Egy videó Tricopter-ről, amit ez vezérel És egy másik quadróról. Én belevágok egy ilyen megalkotásába, érdeklődnék hogy csatlakozik-e valaki. Idézet: „Én belevágok egy ilyen megalkotásába, érdeklődnék hogy csatlakozik-e valaki.” Naná, csak kell pár beszerzési forrást találni, mert nem mindenki pesti lakos..
Azt hiszem a pesti, itt nem nagy előny. Honkongból már olyan mindegy az a pár kilométer. Ameddig ott harmada annyi minden, még szállítással is, addig kibírom azt a 20 napot.
Mondom, engem erdekel a dolog! A vazat megoldom, panelt szinten, mar csak a tobbit kene beszerezni
Én azthiszem megrendelem majd a vezérlőt, motorokat, aksit, propellert, meg a szabályzókat. A váz először gyakorlatilag lényegtelen, egy könnyű fa kereszt is megteszik. Azon már lehet tesztelni. A lényeg hogy repüljön. Ez így nem is drága, a húzós inkább a távirányító. Azt nem tudom hol/ milyet lenne érdemes.
Vezérlő panelt sem érdemes építeni. A 3 piezzo gyro rá annyiba kerül, amint a kész panel ( ha lesz raktáron ).
Valaki épített már wiikoptert?
wiicopter Olcsó gyro 3k-ért már ki lehet fogni, ettől olcsóbb nincs. A linken ott van a teljes leírás. érdekes. Most nézegetem, hogy egyre többen oldják mag így a gyro problémát. Már vettem is egyet, remélem tavaszra összerakok én is egy ilyen kis koptert.
Bár kicsit késve, de hátha még hasznát veszed.
Ezt a távot sokan veszik, én is ilyet akarok venni, nagyon sok mindent tud, és az ára is baráti. Bővebben: Link Nagy kijelző van rajta, sok jó funkcióval, sokan írnak hozzá firmware-t. 2,4GHz-es, cserélhető adómodul van benne, én is cserélni akarom majd egy telemetriás modulra, azt ami benne van, mert akkor láthatom a modellen lévő feszültségi és egyéb szinteket.
Üdv emberek!
Az info tanárommal és pár osztálytársammal bele akarunk fogni egy quadrocopter építésébe. A tanárom azt mondta, hogy azért hogy minél egyszerűbb legyen, vezetékeset építünk, minden extra nélkül. Én jobban szeretném ha legalább egy gyorsulásmérő lenne benne a könnyebb irányíthatóság érdekében, és ha rádióvezérlésű lenne (vagy legalább infra, de inkább a másik). Segítségeteket kérném a megvalósításához, mert ha egyszerű, vagy legalábbis nem túl bonyolult, lehet rá tudom venni a tanáromat, hogy megvalósítsuk.
Hol akadtál el?
Ha a mechanika akkor modellező fúrumot kell keresned... Az irányítás vezeték nélkül semmivel nem bonyolultabb mint vezetékkel. Veszel egy BT modult vagy egy bármilyen RF modult és ugyanúgy tolod sorosan az adatokat mint vezetéken. Kissé pongyola a kérdésfeltétel. Szűkíts miben kellene segíteni
Azért ez nem is rosz.
Nekem kell egy ilyen: Bővebben: Link
Hát ezek a németek?!
Hirtelen ránézve az ember nem is tudja, hogy "mi hajcsa"! A motorok akkorák, mintha csak csapágyazás lenne, az akkumulátorok is elbújnak a vázon. Ez sajnos a vékony keresztmetszet, emberrel nem hiszem, hogy pár percnél többet lehetne vele repülni. De szép kisérlet!
Hali. Arra tud valaki megoldást , hogy a Quadro kopterbe hogy lehet beilleszteni egy magasság tartást ?Vannak kiforrott módszerek Pl: a WII nél, de akomplett rendszer elég húzós és nem kell bütykölni sem.
Arra gondoltam csinálok egy UH magasság mérőt ami gázt adna ha közel van a földhöz. Ennek a jelét kéne a csatorna jelbe bevarázsolni.
Sziasztok szeretnék építeni egy tricoptert minél egyszerűbben 2,4 frekvenciára (minél olcsóbban)
Az irányítást egy sebesség mérővel oldanám meg úgy mint pl az okos telefonoknál( tudom hogy ott nem ez van csak hasonlat!!!)! Ha ,mindenképpen szükséges PIC akkor légyszives majd küldjetek programot mert a programíráshoz nem értek !
Oda inkább Gyroszkóp kell, nem Accelero.
Ha tudsz rendelni vegyél egy KK panelt , azon rajta van a három axis gyro és a proci is. Processzor nélkül úgy tudsz repülni,hogy négy helikopter gyrót veszel. Én már feladtam a próbálkozást és vettem komplett vezérlőt a "goodbujról. 80 dollárért rajta van az Atmega 328--3axis gyro--3axis accelero-- 3axis iránytű--és egy barometrikus szenzor. Mindez 50*50 es panelon.
És ezek a gyroszkópok mennyibe kerülnek ??
Attól függ hol veszed.Ha tudsz külföldről ( a ferde szeműektől )rendelni nagyon olcsó. Légysz a keresőbe beütni :KK multikopter board.
A modellező fórumba sem árt egy kis olvasgatás. : RCmodell.hu
Olvasgatva a fórumot felötlött bennem pár ötlet a cumó hasznosítását illetően ...
Ha már egyszer stabilizálni lehet a magasságot, akár rakhatnánk rá egy antennát is ... ha már van rajta antenna ( wifi/mobilnet ), tovább lehetne osztani egy másik USB wifi adapterrel ha már a cuccot egy ARM alapú deszkára építettük ... ha már wless, mehetne e a cucc napelemről ... Mielőtt elküldenétek lipótra, - egyelőre elméleti síkon - a konkrét elképzelés az lenne, hogy egy dimbes-dombos falucska lavor részén ( ahova a GPRS -ért is imádkozni kell ), egy ilyet felküldve egy antenna-HSDPA modem + USB wifi ( +hostapd ) kombóval kényelmesebben, értelmesebb sebességgel tudjak netezni. Természetesen arra az esetre ha elmenne a nap és/vagy lemerülne a főakku, nem ártana mellé egy kisebb kapacitású "vésztartalék", hogy esetleg durvább szélben is a felszállási GPS koordinátákra biztonságban vissza tudjon térni. Tapasztaltabbaktól kérdeném, a vázolt elképzelés mennyiben megvalósítható, illetve mik lehetnek az esetleges buktatók ?
Hello, jól értem, napelemes üzemű hexakoptert szeretnél?
3 "tápút" ... Elsődlegesen napelem, kiegészítésnek akku, amennyiben már egyik sem elérhető, minimális pótakku a biztonságos földetéréshez.
Véleményem szerint egy hozzá illő méretű napelem által szolgáltatott energiamenyiség össze sem hasonlítható a gép igényeivel.
Kár ...
A cumót megpakolva egy kisebb irányított antennávval, pótakkuval, ... körülbelül mennyi lehet a max lebegéssel tölthető idő a kisebb szélben stabilizálásra fordított energiát és egy 5V max. ~1,7A -t kajáló hasznos terhet is beleszámolva ?
Véleményem szerint 18--20 A kell alebegéshez. Ha öt percet akarsz netezni, akkor megoldható.
5 percre nem érdemes felküldeni ... legalább ennyi kell míg VPN -en felcsatolva kiderül mit kéne matatni. :no:
Az mennyiben lenne megoldás ha a főtápot ( akku és napelem helyett ) lentről kapná ( kimaradás esetére a leszálláshoz kis akku ) ? Ekkor ugyebár számolni kell a vezeték súlyával, kilengésével, ...Egyre bonyolódik a kérdés ...Még egy alternatív megoldásként .. mennyit lehetne azzal nyerni ha akkupakk helyett egy kis modellező robbanómotor-generátor kombóval állítom elő a kraftot ? Minimális stabil repülés legalább 30-40 perc kéne, megfelelő ~1,5 óra lenne. Mielőtt elvesznénk ... a végcél :Bekapcs > SW elmenti a kiinduló koordinátákat > kiválasztom hogy a "vodkanet-HSPA" alias 12.3456789, 21.0987654, 123 méter ÉK 32 fok koordinátákra kérném > cumó felszáll, létrehozza a kapcsolatot > földről használom innentől :A : Végeztem, nincs már rá szükség : 1., Visszatér a kiindulási koordinátákra 2. Aktív vezérléssel leszállítom. B : Fő áramellátás megszűnik, átkapcsol a tartalékra amit jelez a SW -nek, ami kérdés nélkül visszavezeti a koptert a felszállási helyre
Túl súlyos teher volna neki az aggregátor, a vezetékes táplálás egy bizonyos magasságig menne...elég nagy keresztmetszet kell azoknak az ampereknek. Le tudod programozni az általad vázolt feladatot?
Erre a célra inkább egy léghajó volna alkalmas. Ott csak az iránytartáshoz kell energia az emelkedéshez nem.
Feltételezem a "jobbra-balra-fel-le-fordulj" utasításokra van dedikált HW, amit USB vagy RS232C -n lehet vezérelni. Az intelligencia egy 400 MHz -es ARM -es gép ( Zipit Z2 ) képében nyilvánulna meg. SD kártyára tolt Debian a hostapd ( WLAN Access Point ), dhcp szerver, wvdial ( amivel a mobilnetre felcsatolna ), ssh ( hogy lentről kicsit mélyebben is bele lehessen mászni ), ... mellett merem remélni elbírna még annyi feladatot hogy letárolja a GPS -ből kiolvasott indulókoordinátákat, majd összeveti a letárolt célkoordinátákkal, s az eltérések ismeretében benyögi a vezérlőnek hogy emelkedés, fordulás, ... egészen addig míg nem stimmel az aktuális pozició a kívánt értékekkel.
Tudom, biztos meg lehetne ezt csinálni kisebb méretben, kisebb fogyasztással, ... minthogy felküldjünk egy komplett PC -t, de ...
Léghajót egy kis szellő is ellökhetné annyira hogy szétessen a kapcsolat. :no:
Másik meg hogy ha már földi betápot kap, mehet fel 230V is, innentől a kábelhossz is már kevésbé lenne korlátozó tényező.
Valami ilyesmit gondoltam, ez sem sokkal nehezebben stabilizálható.
NAAA fiúk ,,, vegyetek már egy kis levegőt. Venni kell a fáradságot és utánolvasni , modell összejövetelekre -- FPV találkozókra elmenni-- hogy lássátok mi meló és befektetett energia meg csinálni egy 10 perces videót. Ami "" csak arról szól "" hogy fel emelem a Quaro vagy Hexa kopteremet és végig vezetem az általam kívánt útvonalon és össze ollózok egy élvezhető filmet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |