Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszám szabályozás (220V-os venti)
Lapozás: OK   6 / 9
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
A greatz nem lényeges, csak akkor ha tirisztoros szabályzód van. A triakos szabályoz mindkét félperiódusban működik. Ha az ilyen motor elé egy diódát teszel, akkor a hálózati feszültséget egyutasan egyenirányítod, mivel univerzális motorról van szó, megy egyenáramról is. Az egyutasan egyenirányított lüktető egyenáram átlagértéke az effektív érték majdnem fele. ezért a fordulatszám is lényegesen lecsökken. Ha greatz -al kétutasan egyenirányítod, akkor az átlagérték az effektív érték 0.7, 0.8 szorosa, így a fordulatszám is alacsonyabb lesz. Ilyenformán kaphatsz egy három fokozatú fordulatszám szabályzót. Ha ügyesen méretezed a fűtőszálat, végeredményül kaphatsz három féle hőfokot, a kívánt értékkel (körülbelül)
(#) gabusman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Semmi gond, nincs mit "elnézni", valójában inkább a kérdezőnek szól, hogy fontos, hogy alapból az alacsonyabbik fordulatszám nyilván méretezve van, és nem szabad alámenni, a magasabb fölé nyilván nem érdemes, mert annyi levegőt meg nem fűt fel a radiátor, a kettő közötti fordulatszámmal lehet gazdálkodni, - de érdemes?
(#) lsilent válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Bocsánat, hogy válaszolok a nem nekem szánt válaszra. De nekem sajna éppen ez lenne a lényeg. Hogy az alacsonyabb alá menjek. Ezért is volt kérdés, hogy ki tudom e deríteni, hogy ha kevesebb a levegő, kevesebb e a fűtőszál bekapcsolt időtartama? Ha találok benne triakot, elképzelhető, hogy a fűtés is így van megoldva? fázis hasítással?
(#) lsilent válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Akkor viszont a kérdésem, ha megépítem a szabályozót, akkor gyakorlatilag a greatz helyett kell beépítenem?
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
A fűtőszál nincs szabályozva. Ha nagyon lecsökkented a légáramot, megszűnik a fűtőszál "hűtése", és túlmelegedhet, felizzik, és elég, elégetve a házát is. Ezze nézve van benne bimetállos védelem, ami egy max hómérséklet felett megszakítja az áramkört.
Igen
(#) lsilent válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
De akkor viszont továbbra sem értem. Szóval digitális kijelző, és 1 up, 1 dn, gomb a hőfok beállításhoz. Nos, vegyük alapul, hogy 2 fokozat van a ventinél. Tehát első fokozat, állandó légáram. Ha nem vezérlem a fűtőszálat, akkor mindig maxra fűtene, és nem mondjuk 50Cfokra. Vagy rosszul gondolom? Tehát ha elérte az 50 fokot, akkor lekapcsol, vagy szinten tart, vagy vmi hasonló.

Előre bocsájtom, nem kötegszem csak nem értem, vagy vmit rosszul gondolok.
(#) gabusman válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Pucuka válaszolt a kérdésedre, immár másodszor leírta Ő is, én is, hogy kell a levegő. Attól Te még kisérletezhetsz, csak ha megsütöd a gépet, ne hivatkozz arra, hogy ezt "tanácsolták". Nem tudom milyen értékes a géped, mennyi hőre van szükséged, lehet, hogy egy filléres hajszáritót át tudsz úgy alakítani a szükséges hő és levegőmennyiséghez. Vagy ne is a venti felől próbálkozz, próbáld ki (óvatosan), hogy a légbeszívást fojtod le egy kicsit. A hatása ugyanaz, mintha a ventit lassítanád, de semmi elektronika!
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Amiket feszegetsz, az hőtan, meg áramlástan. Van ugyan némi fogalmam róla, de nem igazán vagyok otthon benne.
Szabályozással sokmindent meg lehet oldani, csak arra hívtuk fel a figyelmed, hogy vannak határok, aminek átlépése következményekkel járhat.
A légáram hőmérséklete, és sebessége között biztos nincs lineáris kapcsolat, mert ahhoz végtelen nagy hőtehetetlenségű állandó hőmérsékletű fűtőtest kellene.
(#) gabusman válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Valószínüleg a kétféle sebességhez kétféle fűtőteljesímény tartozik. Ezt meg tudod nézni, ha van egy fogyasztásmérőd, vagy váltóáramot is mérő DVM-ed. Megnézed Dn-be mennyit fogyaszt, felkapcsolod up-ba, ha csak kicsit emelkedik a fogyasztása (áram), az csak a venti többletfogyasztása, ha kb. duplázódik, akkor valamilyen módon a fűtést is változtatják. Szerintem a digidisplay csak "dizájn", nagyon csodálkoznák, ha valami preciziós hőfokszabályozás lenne benne, dehát arra nincs is szükség.
(#) lsilent válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Én értem mit mondtok, de ha 50-650-ig lehet szabályozni 10 fokos léptékkel, akkor nem létezik, hogy azonos fűtési teljesítmény kelljen az 50-hez és a 550-hez, azonos légmennyiség mellett. Szabályzás nélkül nem tudom elképzelni a működését.
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Nem ártana ismerni az ilyen gépek felépítését. Először is, az egyszerűség kedvéért állandó mágneses egyenáramú motor van bennük, emiatt kell a Graetz. A motor 2 fokozata: 1. közvetlen. 2. egy db soros dióda, ami a szinusznak csak a félhullámát engedi át. Hogy emellé dig. kijelzővel cifrázott hőfokszabályzást tettek, na az a luxus.
Akár együtt is lehetne szabályozni a kettőt, de a hőfokszabályozás a dig. mérés ellenére valószinűleg csak sima ki-be kapcsolgatás, míg a motornak folyamatosan mennie kell.
(#) lsilent válasza erbe hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
A te véleményed szerint, kárt teszek benne, ha az alap 250l-ről mondjuk leviszem a légmennyiséget szabályzással mondjuk 100-ra, de valszeg max 350-400 fokon fogom csak használni? Most én úgy látom, te más véleményen vagy mint a többiek. Bár lehet, hogy nem irtam korábban le egyértelműen a kütyü lehetőségeit. Érdekelne az is te milyen megoldással csinálnád, és hová tennéd be a szabályozót. Leállítani soha nem akarom a légáramot, talán még az lenne a legjobb, ha nem is lehetne 0-ra venni. Vmi olyan megoldás kellene.

A motor az egyértelműen szénkefés amúgy.
(#) bajuszrichard válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Hali
bevallom valamivel részletesebb tanácsra számitottam :/ ha pl a negyedére szeretném csökkenteni a fordulatszámot akkor milyen értékű diódát kellene alkalmaznom?
("a megfelelő (U,I) dióda") nemnagyon vitt közelebb a célomhoz:/

kísérletképpen a venti mellé bekötöttem egy 60w-os izzót (ami üzemen kívül 67ohm-os) ,egy 150w-os vonalizzót (ami üzemen kívül 33ohm-os)és egy 100ohm os ellenállást ezeket mind sorba kötöttem!!
Az ellenállás értékeket összeadva kb 200ohm-al elértem egy kb megfelelő fordulatszámot "kellemesen legyezett"!
(nemtudom h mennyit változik az izzók ellenállása üzem közben ,ha egyáltalán változik ,de a vonalizzó nemis világitott, a 60as izzó nemtúlerőssen de világitott)

A venti alapból 0.45A-t vesz fel! ha a fentiekben leírtakkal sorba kötöm akkor 0.18A-t!
/ezeket csak mellékesen irtam hátha valami egyéb ötletet generál/

A kérdésem az ,hogy milyen diódát javasolnál?,mert nemigazán tudom hányféle van ilyesmi...
(#) erbe válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ha jól működik a hőfokszabályzás, nem tehetsz kárt benne, amíg van légáramlás. 1-ről (max.) 0,1-re (min.) nyugodtan leviheted a légáramlást. Ezt legegyszerűbben triacos teljesítményszabályzóval tudod megoldani. A motor áramkörébe kellene bekötnöd, mellé egy akkora párhuzamos ellenállással, amivel a motor azt a min. 0,1-et biztosítani tudja zárt triac mellett is. Nem javaslom az egész berendezés együttes szabályzását, mert nem ismerem a hőfokszabályzó és kijelző tápellátását és szabályzási módszerét. Egyszerűbb hőlégfúvónál akár ez is megoldható lenne, de ott a motorral együtt a hőfok is csökken.
Persze mindezt az első időben fokozott figyelem mellett. !!!
(#) lsilent válasza erbe hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Köszönöm a válaszaid és természetesen a többiekét is. A triacnak utána fogok olvasni, mert nem vagyok túl járatos az erősáramú cuccokban, azért is kértem segítséget. Ha nem bánod valószínűleg még foglak keresni ez ügyben. Ha esetleg notebook ügyben van kérdésetek abban szívesen rendelkezésre állok. Azt 10 éve csinálom. De az ugyebár gyengeáram.

Most hirtelen már csak az lenne még. Hogy mégis honnan tudom meg a max fordulatszámot, hisz ahhoz kellene belőni az egészet nem? A motoron semmiféle adatot nem találtam.
(#) gabusman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 24, 2012 / 1
 
Bocs, ha túlzottan leegyszerűsítettem.
Arról van szó, ha egy diódát sorba kapcsolsz a ventivel (vagy úgy látványosabb a hatása, egy izzóval), az csak az áram "egyik felét" engedi át, gyakorlatilag olyan, mintha megfelezted volna a feszültséget, tehát így egy kétfokozatű ventid lesz. Olyan dióda kell, ami legalább 400 V-ot és 1-2 A-t bír, teljesítménytől függ (pl: 4007).
Folyamatosan szabályozni olyan TRIAC-os megoldással lehet, amilyenből többet is találsz itt a topicon.
Az előtétizzós megoldásod nagyon leleményes és praktikus, tipikusan "azzal kell megoldanom, ami van itthon megoldás". Remélem csak elírás, hogy mellékötötted, sorba kell, elvégre előtétellenállásként használod! Kipróbálod 15,20,25,40 W-s izzókkal meglátod melyik a neked megfelelő. Sajnos ennél a megoldásnál az égő által fogyasztott energia "kárbavész", ennyi a szépséghibája.
(#) bajuszrichard válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Így van sorba kötöttem! XD Köszönöm a segítséget egyenlőre kipróbálok majd egy diódát azután még utánnaolvasok a Triac-nak! -->mert azért úgy lenne az igazi ,ha finoman belehetne állítani!
A kárba veszett energiára visszatérve a diódával is kárbaveszik az energia egy része vagy csak izzónál?
(#) bajuszrichard válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Van egy sejtésem ,h nem ,mivel a dióda nemtudja hova leadni az energiát (nem világít és nem melegszik túlzottan) ,nem úgy ,mint egy izzó!
(#) gabusman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Kicsit másért, de így van!
Arról van szó, hogy a dióda csak az egyik periódusban viselkedik vezetőként, a másikban "zár", vagyis gyakorlatilag olyan nagy az ellenállása, hogy nem vezeti az áramot. Ha megnézel egy dióda-adatlapot, azon láthatod (max.záróirányú áram), hogy ebben az irányban is folyik, igaz csak mikroamper nagyságú áram, tehát a gyakorlatban elhanyagolható.
A TRIAC az más, ha majd utánaolvasol, az mind a két irányban vezet, neki a vezérléssel azt mondjuk meg, hogy az adott idő hány %-ában legyen nyitva, illetve zárva (fázishasítás).
Ha a diódát boltban veszed, úgy kérd hogy legalább 400V-os, 2A-es legyen, én éppen BYW 98-at használok, (ezvolt itthon).
Ha bontogatsz ezt-azt, amit találsz, rossz porszívóból termelhetsz ki triak-os szabályozót, amit kis átalakítással használhatsz fényerő, vagy fordulatszám-szabályzásra. Üdv!
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Szétszedtem az enyémet. Ebben bizony soros motor van, és egy diódával lehet a két sebességet váltani. A fűtőtest fix, igaz nincs benne kijelző..
(#) bajuszrichard válasza gabusman hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Diódát már szereztem azt a fajtát amit példának irtál(4007)! ismerőstől! volt neki egy rakattal igaz csak 1A-es de szerintem eléglessz ,ha nem akkor párhuzamba kötök kettőt igy felezem az áramukat!.
Köszönök minden segítséget!
(#) gabusman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem.
Üdv!
És óvatosan a hálózati feszültséggel!
(#) lsilent válasza erbe hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Nos megnéztem kicsit jobban ma a kütyüt, de nem értem igazán a bekötést. A graetz egyik fele(fehér vezeték) föl van kötve a fűtőtesthez. A másik fele(fekete vezeték), rajta van a kapcsolón. De a feketén csak akkor van fesz, ha 2 fokozatban van a venti. Ezen okból nem értem a bekötést és nem is sikerült megfejten ki kivel van. Így jó lenne ha vki le tudná nekem rajzolni, hogy most hogy is van ez.
(#) bajuszrichard válasza gabusman hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Hali
Sajnos diódával nem megy! a motor csak zúg és a lapátokat éppen h csak elinditja hiába lököm meg akkor is visszalassul :/
eközben a felvett áram nagyobb a mint amit normál működéskor vesz fel, tehát le akar égni ez azért lehet mert a motor váltakozó feszültséget igényel de a dióda a szinusz hullámnak csak egyik felét engedi rá igy kialakít egyfajta lüktető enyenáramot ami nem képes forgo mágneses mezőt generálni a motorban elméletileg ezért nem jóó!! de azért köszi de izzók fényerejének csökkentésére tuti jó mer az annyira nem válogatos ,megeszi az egyenáramot is meg a váltót is!XD
ugyfest maradnom kell az izzós megoldásnál 40w-os izzóval tökéletes de rábiggyesztek egy foglalatot és akkor különféle teljesitményű izzókkal szabályzom a fordulatszámot vagy szimplán ellenállásokkal de ahozz most nincs anyagom uh marad az izzó
(#) gabusman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 26, 2012 /
 
Igen ,akkor a "félfesz" kevés az indításhoz. Azért mérsz nagyobb áramot, mert az induló áram mindíg nagyobb, és fa felpörögne, akkor csökkene le normálisra. Akkor marad az izzó.
(#) netreg hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Esetleg vki. nekem is javasolna vmi. tutit?

(#1145861)netregVálasz ? Jan 20, 2012
Venti. Lapátos (nem hörcsög). 13cm átmérő, kb. 15W teljesítmény, 220V. Túl gyorsan teker, jó lenne ha felezni vagy negyedelni lehetne a sebességet a lehető legegyszerűbben. Nem kell folyamatos szabályzás! Egy fix érték és kész.

Úgy olvastam itt, a freki váltó lenne a legjobb, de nem akarom bonyolítani. Nem lehet valami passzív alkatrészes előtétet alkalmazni? Tekercs, ellenállás, kondi kombóra gondoltam, ha esetleg...

40W-os fénycső fojtóval már próbálkoztam, de csak kb.10%-al tudta lejjebb venni a fordulatot.

Szerkesztés:

Közben próbáltam ellenállással (100/270ohm), 8 és 21W-os energia takarékossal valamint 40W-os normál izzóval. Az energiatakarékossal ment, a fordulatszám csökkent, de elkezdett búgni. Normál izzóval és ellenállással nem változott semmi.

Fűtőszálam nincs, a motor aszinkron, nem kefés.

Köszi!
(#) gabusman válasza netreg hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Próbáld talán egy soros 15W-os égővel.
Varrógépben, hűtőben használatos ilyesmi, de ilyen kis teljesítényné talán egy soros előtét kondira sem jönne ki hatalmas méret, és kevesebb energiát pocsékol, mint az izzó:
(#) pucuka válasza netreg hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Energia takarékos égőt felejtsd el, a fénycsövet is. Ezek nem ohmos terhelések, ráadásul a kompakt fénycsőben egyenirányítás is történik amiről egy inverter jár. Ez csak egy bizonyos feszültség tartományban működik, ha nem elég az inverternek az egyenirányított feszültség, leáll. Az áramfelvétel távolról sincs lineáris kapcsolatban a feszültséggel. Az asszinkron motor váltakozó feszültséggel üzemel, így a diódás előtét sem megoldás. A motor egyenáram hatására, csak melegszik, és esetleg leég.
Asszinkron motornál a fordulatszámot némileg lehet befolyásolni slip szabályzással, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy csökkentjük, a motor kapocsfeszültségét. Ennek veszélyeitől olvashatsz, az előzőekben. Ezt a szabályzást megvalósíthatod legegyszerűbben egy ohmos előtéttel, pl. izzóval, fűtőtesttel, ellenállással, de reaktiv elemmel tekerccsel, fojtóval, kondenzátorral nem. Megoldható még transzformátorral is, pl. állítható toroid transzformátorral-
(#) bajuszrichard válasza netreg hozzászólására (») Jan 27, 2012 /
 
Hali nekem is van egy hasonló kaliberű motorom (12centis venti) nekiáltam kisérletezni
tettem elé egy 60w-os egy 40w-os izzót és egy 100 ohm os ellenállást ,de csak a felpörgési idő változott(nőtt) és a felvett áram kb a fele lett
(valószinű h a nyomaték lett kisebb)
Kb 4mikros kondival is kipróbáltam önmagában az sem segitett sőtt az áramfelvétel megnőtt:/
izzó+kondi sem változtatott semmit a fordulatszámon ,
tehát ezek mind kilőve ,én ennyit konyítok a dologhoz

ehhez valami komolyabb technikára lessz szükséged(frekiváltó ,TRIAC) amikről szerintem találsz pár dolgot feljebb a fórumban
(#) netreg válasza gabusman hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Köszi, de próbáltam. Ill. 40W-ossal. Gondolod számít az eltérés? Megpróbálhatom egy 15W-ossal is. Kondiban milyen méret kellene?
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem