Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszám szabályozás (220V-os venti)
Lapozás: OK   5 / 9
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hali
A gate meghajtasnal igazad van. Persze az alacsony fazisszog tartomanyokban mar nem ad eleg nagy impulzust a gyujtashoz, mert a kondi nem fog feltoltodni es nagyon kicsi impulzust fog adni. A nullatmenet erzekeles viszont asszimetrikus volt, de ezekkel az ertekekkel nagyjabol szimmetrikus.
Udv Vili
(#) proli007 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hello!
Nem illendő, de idézném magam..
"De hát a triac vezérlése sem túl elegáns. De falura megteszi."
üdv! proli007
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Igazad van. Mit iszol? Attol meg lehetne jobban csinalni.
(#) Kriss válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Köszi a részletes választ. Az R1 és R2-t nem én méreteztem alul, hanem a tervező, a kapcsrajzon 0,5 W van rájuk írva. Nyáktervem ez volt az első (ezekután az utolsó is) úgyhogy azért ilyen sz@r! Viszont mostmár megvan az eredeti nyákterv úgyhogy szerencsét próbálok majd azzal.

Mégegyszer köszi h szakítottál rá időt!
(#) otto54 válasza Kriss hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hello!
A NYÁK terv hibáit egy kis többlet munkával el lehet kerülni.
Első lépés az elvi kapcsolási rajzot olyan tervezőbe berajzolni,amelyik tud a NYÁK tervező részére ellenőrző file-t generálni.
Majd megtervezni a NYÁK-ot és az elvégeztetni a programmal az ellenőrzést.
Ha elkötés van a NYÁK-on, akkor azt jelezni fogja.
Természetesen sok féle program van,így először ki kell választani azt amelyik szimpatikus és ezt a lehetőséget is tudja.
Nyilván egy egyszerű program csak a "szarvas hibákat" tudja kiszűrni,a föld hurok, gerjedés elkerülése stb. NEM az egy másik téma.

Üdv. Ottó
(#) Kriss válasza otto54 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Tudnál javasolni egy jó NYÁK tervező progit, ami ezeket tudja?
(#) vilmosd válasza Kriss hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hali
Eagle demo valtozat:cadsoft.de. Amit a kapcsolasi rajzon rajzolsz atteszi automatikusan a PCB-re. Ugyanott letolthetok a Lib-ek is. Van kulon topikja a forumon.
Udv Vili
(#) otto54 válasza Kriss hozzászólására (») Jún 16, 2010 1 /
 
Hello!
Igazán jót nem,mert azok fizetősek!
Amatőr szinten van több is,de csak magad tudod eldönteni,hogy az adott program mennyire "szimpatikus".
Ha olyat választasz,melyet sokan használnak,akkor mindég lesz aki tud segíteni a "betanulás" időszakában.
Szerintem olvass bele néhány fórumba amelyik ezekről szól és dönts a szimpátia alapján.
Szerintem jó választás lenne "Vili" ajánlata!
Üdv. Ottó
(#) proli007 válasza Kriss hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Hello!
"(ezekután az utolsó is)"
Na nemá! Nem kell elkeseredni.. elsőre pont megfelel. (Bár elsőre, nem egy 230V-os áramkörrel kellett volna kikezdeni.)
A fiúknak teljesen igazuk van. Elég sok embert nem lehet rávenni, hogy elvi rajzot is készítsen. Azt feleslegesnek tartják. Sokszor olvasom, még elég komplikált áramkör esetén is, hogy "nem rajzoltam meg a rajzot, csak egyből nyákot terveztem hozzá.. Számomra ez elképzelhetetlen.
Hogy tud az ember logikusan gondolkodni, ha nincs áramköri rajz? Ezt létrehozni a tervezőben tized akkora erőfeszítés, mint a nyákot megtervezni. Grátiszként a program ellenőrzi az összekötéseket, így tulajdonképpen a nyákkészítésénél azzal nem is kell foglalkozni, mert mutatja kit hova kell kötni. Tehát sokkal kisebb nyáktervezői gyakorlattal lehet áramkört tervezni. Avagy ha az elvi rajzban nincs hiba, akkor a nyákrajzon sem lesz. (kivétel azok, amit Ottó is említett)
Ha a népek így használnák a tervezőket, akkor a nem is kellene átnézni a nyákterveket másoknak, csak az Ottó szerinti kritériumok alapján..
De nem csüggedni, senki nem születik nyákkal a hátán! (Csak később ragad rá.)
üdv! proli007
(#) Kriss válasza proli007 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Először csináltam elvi rajzot is, csak amikor átkerült nyákra és megláttam azt a rengeteg össze-vissza vonalat, amit sehogysem tudtam kibogozni, na akkor döntöttem úgy hogy kezdem előről csak a nyákkal, mert az autoroute is csak rengeteg átkötéssel tudta megcsinálni. Hát ez a project most tanulópénz volt, de sebaj majd legközelebb jobban sikerül.
(#) proli007 válasza Kriss hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Hello!
Nos, amikor megláttad a sok "össze-vissza" gumivonalat, akkor kellett volna az alkatrészeket szépen ide-oda elhelyezni, hogy a legkisebb gubanc legyen.
Az automatikus huzalozás, inkább kétoldalas digitális áramkörökhöz való, nem analóg áramkörök részére.
üdv! proli007
(#) freky hozzászólása Júl 17, 2010 /
 
Sziasztok. Van itt egy asztali ventilátor motor, ehhez melyik fordulatszám szabályozó lenne jó? Nem tudom, hogy megfelelő-e a kép, ha kell készítek másikat. Én úgy látom, hogy nem szénkefés a motor. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) netreg hozzászólása Jan 20, 2012 /
 
Venti. Lapátos (nem hörcsög). 13cm átmérő, kb. 15W teljesítmény, 220V. Túl gyorsan teker, jó lenne ha felezni vagy negyedelni lehetne a sebességet a lehető legegyszerűbben. Nem kell folyamatos szabályzás! Egy fix érték és kész.

Úgy olvastam itt a freki váltó lenne a legjobb, de nem akarom bonyolítani. Nem lehet valami passzív alkatrészes előtétet alkalmazni? Tekercs, ellenállás, kondi kombóra gondoltam, ha esetleg...

40W-os fénycső fojtóval már próbálkoztam, de csak kb.10%-al tudta lejjebb venni a fordulatot.
(#) bajuszrichard hozzászólása Jan 23, 2012 /
 
Sziasztok van egy klimának a kültéri egységéből kiszerelt ventillátorom (kb 75w-os) ami szobai ventillátornak van átalakítva. A ventinek bevan kötve egy (4 mikrofarados ,450V AC ,50/60hz-es kondi) A kérdésem h hogyan tudnám csökkenteni a fordulatszámát mert túl erőssen fúj!! Van egy potméterem ami 2ohm tól 102ohm ig állítható arra gondoltam ezt sorba kötném a ventillátorral és igy csökkenteném a ventire jutó feszültséget ,de még nem mertem megvalósítani mert nemtudom biztosan h "neme vágom haza" az egésszet! Ha működne az elképzelésem ,akkor elég szimplán pl.: csak a tápkábel egyik szálát rákötnöm a potméterre?
Válaszotokat előre is köszönöm!!
(#) lsilent hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Üdv mindenkinek

Az lenne a kérdésem, hogy van egy hőlégfúvóm, amin a hőfok szabályozható, de a levegő mennyiségnek csak 2 fokozata van, milyen megoldással lehetne fokozatmentesen álltani? Semmi több infóm nincs, mert nem szedtem szét.

Köszönöm
(#) gabusman válasza netreg hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
bajuszrichard-nak is!

Sorbakötve egy megfelelő (U,I) dióda.
Én használtam izzólámpák fényerőcsökkentésére, azt hiszem egyszerűbb módszer nincs.
(#) gabusman válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Valószinüleg nem véletlenúl van kitalálva az alacsonyabbik fordulatszám, ha az alá mész bármilyen módszerrel vagy megsütöd a belsejét, intelligensebb esetben letilt a hővédelem!
(#) lsilent válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Nem tudom, hogy van megoldva a fokozatmentes hőfok állitás, de az lenne a logikus, hogy mérik a kimenő hőfokot és ahhoz állitják a fűtés teljesitményt. Ha pedig az elgondolás igaz, akkor ha kevesebb a levegő, akkor kevesebb teljesitménnyel lehet föntartani a hőfokot. Ergo nem kell leégnie azért, mert kisebb lett a ford.szám.

Vagy rosszul gondolom?
(#) gabusman válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Lehet, hogy logikus lenne, de nem hinném, hogy ennyire megbonyolítják. Egyébként is kell a levegőmennyiség, hiszen itt nem sugárzással hanem a hőátadó közeggel (ami itt a levegő) melegíted a tárgyat. Mint egy hajszáritó, ha lassabbra kapcsolod, lassabban szárít. Ha a szívó oldalát letakarod (levegő=0) a hajad úgy marad, a gép megsül.
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
A ventilátor leégésnek nincs köze a fűtés szabályozásához. Egyszerűen arról van szó, hogy kapocsfeszültséggel egy asszinkron motort (a legtöbb ventilátorban ilyen van) csak szűk határok között lehet fordulatszám szabályozni. (szlip szabályzás) Ha az a feszültség ami a kívánt fordulatszámhoz tartozik túl alacsony, a motor átesik a billenő nyomatékon, és leáll. Márpedig egy leálló motor leég.
A ventilátor szerepe egy zárt térben csak annyi, hogy keringtesse a levegőt, az egyenletesebb hőelosztás érdekében. A fordulatszám szabályozásnak csak annyi értelmét látom, hogy milyen gyorsan lesz az egész térben a hőmérséklet viszonylag homogén.
A bejuttatott hőmennyiséget a fűtő eszköz szabályzásával, egyszerűbb esetben ki-be kapcsolgatásával lehet szabályozni. Ezt lehet a kívánt hőmérséklethez kötni. A fűtő teljesítmény folyamatos szabályzásának általános esetben nem sok értelme van, elegendő a ki-be kapcsolgatás, ha a rendelkezésre álló fűtő teljesítmény jóval nagyobb a szükségesnél. A jóval nagyobb teljesítmény pedig csak azt határozza meg, hogy milyen pontosan tartható a beállított hőmérséklet.
(#) lsilent válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Egyszerre válaszolnék mindkettőtöknek. A fizikáját vágom. A gondom a léghozam, nincs szükségem 300l/min-re, főleg nem úgy, hogy tud a vas 50-650C között. Ha én szeretnék 300 fokot pl, elég lenne a 100l/min. De pl azt sem hiszem, hogy csak a beállitott hőfok határozná meg, a fűtőszál ki-be kapcsolgatásának "frekijét". Mert ez nagyban függ a külső hőmérséklettől.(ergo a beszivott levegőtől.) Tehát a kimenőnek kellene meghatározni a fűtést. Lehet elbeszélünk egymás mellett amúgy. Ez egy kézi hőlégfúvó, festék égető ki minek hivja. De én más célra szeretném használni. Ha lenne mégis mód a szabályozásra tényleg jó lenne vmi ötlet.
(#) Peter65 válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Üdv!
Azért jó lenne belenézni annyira, hogy tudjad, kefés motor van-e benne. Ha igen, akkor viszonylag egyszerű a helyzet; a feszültség változtatásával tudod a motor fordulatszámát változtatni. Általában tirakkos fázishasításos fesz.szabályzót szoktak az ilyen motorokhoz használni. Ha kefenélküli, akkor már bonyolultabb a helyzet. Szerintem előbb nézd meg milyen motort kellene szabályozni.
(#) lsilent válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Nos belenéztem, szénkefés motor van benne az tuti. A panelon amire be van forrasztva, van 1 greatz építve, de nagyon be van zsúfolva így nem akartam rommá szedni. viszont ebből kiindulva, talán nem is 220as, bár nem láttam benne trafót. Talán vki járatosabb ebben. A panelre az van írva TL312 motor.pcb. Gyanítom ez a motor típusa, bár sokat nem találtam róla. Ennek ismeretében vki vmi ötlettel elő tud állni?

Ha tudnál vmi infót erről a fázis hasításos dologról küldeni, vagy elmagyarázni, akár privátban, akár emailben jó lenne. Bár először kivárok ki mit mondd ennek ismeretében. Esetleg ha vmi info kell még azt megpróbálom megnézni.
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ha pontosan leírtad volna, akkor hamarabb kiderülhetett volna, hogy a hőlégfúvódban univerzális soros motor van, amit ragyogóan lehet szabályozni a fázishasításos módszerrel. Ilyet találhatsz a fórum kapcsolások rovatában. Csak ne felets el zavarszűrést építeni hozzá.
(#) lsilent válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Nem tudtam pontosabban leirni, mert eddig nem szedtem szét. Most került rá sor. Azért köszönöm a segítséged. Megnézem a linket. Azért még mindig aggályosnak tartod a szabályozást? Ahogy belenéztem azért nem 2 vezeték van benne, 1 a fűtőszálhoz, és 1 motorhoz. Kicsit komolyabb a belseje, aztán ki tudja.

Ha jól értelmeztem egyébként a fázishasítás elvét, akkor nem csinálok mást, mint szinuszos 50hz-es hálózatból, gyakorlatilag négyszögjelet csinálok, változtatható kitöltési tényezővel? De akkor egy balga kérdés, minek a greatz?
(#) pucuka válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Mint írtam, ennél a motor fajtánál nem. Ilyen szabályzó, és motor van a porszívóban, a kéziszerszámok kisgépeiben, fúróban, csiszolóban, konyhai robotgépekben stb. Csak azon kellene elgondolkoznod, hogy ha a légáramot szabályzod a venti fordulatszámával, akkor a fűtőtest (szál) túlmelegedhet, mert ez egyben a fűtőtest "hűtése" is, ezért a szabályozási tartományt célszerű keretek között tartani.
Igen, ez gyakorlatilag egyfajta PWM szabályzás, de nem négyszög, hanem hasított félszínusz, a pozitív, és negatív oldalon egyaránt. Ha tirisztorral csinálják akkor kell a greatz, ha triakkal, akkor nem.
(#) gabusman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ez írtam a legelején!(#1148724)
(#) Peter65 válasza lsilent hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ha megnézed a korábbi oldalakat, vagy csak a fényképeket, van egy-két ilyen szabályzó itt is.
Ha teljesen ismeretlen a fogalom, teljesítményelektronikai könyvekben kellene utánanézned, illetve Lóska Péternek van néhány könyve, ami ilyen témájú.
Van erről fórum is, hasznos lehet a végigolvasása:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4495_from.html
(#) lsilent válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Ez teljesen logikus. Csak még mindig ott van akkor a kérdés, hogy történik a hőfok szabályozás. Mert pl ha én beállítom a kijelzőn, hogy szeretnék 300 C fokkal dolgozni, ki tudom e deríteni, hogy van e visszacsatolás a kimenetről, vagy egy előre beállított párosítás csak a fordulatszám ismeretében a társított fűtő telj? Kicsit kacifántos lett, de talán érhető. Még mindig kérdés akkor a greatz? Mi a szerepe? Mert nekem nem jön vhogy össze a soros dc motor, a fázishasítással.

Elnézést a sok kérdésért, de ilyen segítőkészek vagytok, akkor kihasználnám ha nem baj.
(#) pucuka válasza gabusman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /
 
Valóban figyelmetlen voltam, de a diskurzus elment ventilátor irányba. Elnézésedet.
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem