Fórum témák
» Több friss téma |
Hali
A gate meghajtasnal igazad van. Persze az alacsony fazisszog tartomanyokban mar nem ad eleg nagy impulzust a gyujtashoz, mert a kondi nem fog feltoltodni es nagyon kicsi impulzust fog adni. A nullatmenet erzekeles viszont asszimetrikus volt, de ezekkel az ertekekkel nagyjabol szimmetrikus. Udv Vili
Hello!
Nem illendő, de idézném magam.. "De hát a triac vezérlése sem túl elegáns. De falura megteszi." üdv! proli007
Igazad van. Mit iszol? Attol meg lehetne jobban csinalni.
Köszi a részletes választ. Az R1 és R2-t nem én méreteztem alul, hanem a tervező, a kapcsrajzon 0,5 W van rájuk írva. Nyáktervem ez volt az első (ezekután az utolsó is) úgyhogy azért ilyen sz@r! Viszont mostmár megvan az eredeti nyákterv úgyhogy szerencsét próbálok majd azzal.
Mégegyszer köszi h szakítottál rá időt!
Hello!
A NYÁK terv hibáit egy kis többlet munkával el lehet kerülni. Első lépés az elvi kapcsolási rajzot olyan tervezőbe berajzolni,amelyik tud a NYÁK tervező részére ellenőrző file-t generálni. Majd megtervezni a NYÁK-ot és az elvégeztetni a programmal az ellenőrzést. Ha elkötés van a NYÁK-on, akkor azt jelezni fogja. Természetesen sok féle program van,így először ki kell választani azt amelyik szimpatikus és ezt a lehetőséget is tudja. Nyilván egy egyszerű program csak a "szarvas hibákat" tudja kiszűrni,a föld hurok, gerjedés elkerülése stb. NEM az egy másik téma. Üdv. Ottó
Tudnál javasolni egy jó NYÁK tervező progit, ami ezeket tudja?
Hali
Eagle demo valtozat:cadsoft.de. Amit a kapcsolasi rajzon rajzolsz atteszi automatikusan a PCB-re. Ugyanott letolthetok a Lib-ek is. Van kulon topikja a forumon. Udv Vili
Hello!
Igazán jót nem,mert azok fizetősek! Amatőr szinten van több is,de csak magad tudod eldönteni,hogy az adott program mennyire "szimpatikus". Ha olyat választasz,melyet sokan használnak,akkor mindég lesz aki tud segíteni a "betanulás" időszakában. Szerintem olvass bele néhány fórumba amelyik ezekről szól és dönts a szimpátia alapján. Szerintem jó választás lenne "Vili" ajánlata! Üdv. Ottó
Hello!
"(ezekután az utolsó is)" Na nemá! Nem kell elkeseredni.. elsőre pont megfelel. (Bár elsőre, nem egy 230V-os áramkörrel kellett volna kikezdeni.) A fiúknak teljesen igazuk van. Elég sok embert nem lehet rávenni, hogy elvi rajzot is készítsen. Azt feleslegesnek tartják. Sokszor olvasom, még elég komplikált áramkör esetén is, hogy "nem rajzoltam meg a rajzot, csak egyből nyákot terveztem hozzá.. Számomra ez elképzelhetetlen. Hogy tud az ember logikusan gondolkodni, ha nincs áramköri rajz? Ezt létrehozni a tervezőben tized akkora erőfeszítés, mint a nyákot megtervezni. Grátiszként a program ellenőrzi az összekötéseket, így tulajdonképpen a nyákkészítésénél azzal nem is kell foglalkozni, mert mutatja kit hova kell kötni. Tehát sokkal kisebb nyáktervezői gyakorlattal lehet áramkört tervezni. Avagy ha az elvi rajzban nincs hiba, akkor a nyákrajzon sem lesz. (kivétel azok, amit Ottó is említett) Ha a népek így használnák a tervezőket, akkor a nem is kellene átnézni a nyákterveket másoknak, csak az Ottó szerinti kritériumok alapján.. De nem csüggedni, senki nem születik nyákkal a hátán! (Csak később ragad rá.) üdv! proli007
Először csináltam elvi rajzot is, csak amikor átkerült nyákra és megláttam azt a rengeteg össze-vissza vonalat, amit sehogysem tudtam kibogozni, na akkor döntöttem úgy hogy kezdem előről csak a nyákkal, mert az autoroute is csak rengeteg átkötéssel tudta megcsinálni. Hát ez a project most tanulópénz volt, de sebaj majd legközelebb jobban sikerül.
Hello!
Nos, amikor megláttad a sok "össze-vissza" gumivonalat, akkor kellett volna az alkatrészeket szépen ide-oda elhelyezni, hogy a legkisebb gubanc legyen. Az automatikus huzalozás, inkább kétoldalas digitális áramkörökhöz való, nem analóg áramkörök részére. üdv! proli007
Sziasztok. Van itt egy asztali ventilátor motor, ehhez melyik fordulatszám szabályozó lenne jó? Nem tudom, hogy megfelelő-e a kép, ha kell készítek másikat. Én úgy látom, hogy nem szénkefés a motor. Segítségeteket előre is köszönöm.
Venti. Lapátos (nem hörcsög). 13cm átmérő, kb. 15W teljesítmény, 220V. Túl gyorsan teker, jó lenne ha felezni vagy negyedelni lehetne a sebességet a lehető legegyszerűbben. Nem kell folyamatos szabályzás! Egy fix érték és kész.
Úgy olvastam itt a freki váltó lenne a legjobb, de nem akarom bonyolítani. Nem lehet valami passzív alkatrészes előtétet alkalmazni? Tekercs, ellenállás, kondi kombóra gondoltam, ha esetleg... 40W-os fénycső fojtóval már próbálkoztam, de csak kb.10%-al tudta lejjebb venni a fordulatot.
Sziasztok van egy klimának a kültéri egységéből kiszerelt ventillátorom (kb 75w-os) ami szobai ventillátornak van átalakítva. A ventinek bevan kötve egy (4 mikrofarados ,450V AC ,50/60hz-es kondi) A kérdésem h hogyan tudnám csökkenteni a fordulatszámát mert túl erőssen fúj!! Van egy potméterem ami 2ohm tól 102ohm ig állítható arra gondoltam ezt sorba kötném a ventillátorral és igy csökkenteném a ventire jutó feszültséget ,de még nem mertem megvalósítani mert nemtudom biztosan h "neme vágom haza" az egésszet! Ha működne az elképzelésem ,akkor elég szimplán pl.: csak a tápkábel egyik szálát rákötnöm a potméterre?
Válaszotokat előre is köszönöm!!
Üdv mindenkinek
Az lenne a kérdésem, hogy van egy hőlégfúvóm, amin a hőfok szabályozható, de a levegő mennyiségnek csak 2 fokozata van, milyen megoldással lehetne fokozatmentesen álltani? Semmi több infóm nincs, mert nem szedtem szét. Köszönöm
bajuszrichard-nak is!
Sorbakötve egy megfelelő (U,I) dióda. Én használtam izzólámpák fényerőcsökkentésére, azt hiszem egyszerűbb módszer nincs.
Valószinüleg nem véletlenúl van kitalálva az alacsonyabbik fordulatszám, ha az alá mész bármilyen módszerrel vagy megsütöd a belsejét, intelligensebb esetben letilt a hővédelem!
Nem tudom, hogy van megoldva a fokozatmentes hőfok állitás, de az lenne a logikus, hogy mérik a kimenő hőfokot és ahhoz állitják a fűtés teljesitményt. Ha pedig az elgondolás igaz, akkor ha kevesebb a levegő, akkor kevesebb teljesitménnyel lehet föntartani a hőfokot. Ergo nem kell leégnie azért, mert kisebb lett a ford.szám.
Vagy rosszul gondolom?
Lehet, hogy logikus lenne, de nem hinném, hogy ennyire megbonyolítják. Egyébként is kell a levegőmennyiség, hiszen itt nem sugárzással hanem a hőátadó közeggel (ami itt a levegő) melegíted a tárgyat. Mint egy hajszáritó, ha lassabbra kapcsolod, lassabban szárít. Ha a szívó oldalát letakarod (levegő=0) a hajad úgy marad, a gép megsül.
A ventilátor leégésnek nincs köze a fűtés szabályozásához. Egyszerűen arról van szó, hogy kapocsfeszültséggel egy asszinkron motort (a legtöbb ventilátorban ilyen van) csak szűk határok között lehet fordulatszám szabályozni. (szlip szabályzás) Ha az a feszültség ami a kívánt fordulatszámhoz tartozik túl alacsony, a motor átesik a billenő nyomatékon, és leáll. Márpedig egy leálló motor leég.
A ventilátor szerepe egy zárt térben csak annyi, hogy keringtesse a levegőt, az egyenletesebb hőelosztás érdekében. A fordulatszám szabályozásnak csak annyi értelmét látom, hogy milyen gyorsan lesz az egész térben a hőmérséklet viszonylag homogén. A bejuttatott hőmennyiséget a fűtő eszköz szabályzásával, egyszerűbb esetben ki-be kapcsolgatásával lehet szabályozni. Ezt lehet a kívánt hőmérséklethez kötni. A fűtő teljesítmény folyamatos szabályzásának általános esetben nem sok értelme van, elegendő a ki-be kapcsolgatás, ha a rendelkezésre álló fűtő teljesítmény jóval nagyobb a szükségesnél. A jóval nagyobb teljesítmény pedig csak azt határozza meg, hogy milyen pontosan tartható a beállított hőmérséklet.
Egyszerre válaszolnék mindkettőtöknek. A fizikáját vágom. A gondom a léghozam, nincs szükségem 300l/min-re, főleg nem úgy, hogy tud a vas 50-650C között. Ha én szeretnék 300 fokot pl, elég lenne a 100l/min. De pl azt sem hiszem, hogy csak a beállitott hőfok határozná meg, a fűtőszál ki-be kapcsolgatásának "frekijét". Mert ez nagyban függ a külső hőmérséklettől.(ergo a beszivott levegőtől.) Tehát a kimenőnek kellene meghatározni a fűtést. Lehet elbeszélünk egymás mellett amúgy. Ez egy kézi hőlégfúvó, festék égető ki minek hivja. De én más célra szeretném használni. Ha lenne mégis mód a szabályozásra tényleg jó lenne vmi ötlet.
Üdv!
Azért jó lenne belenézni annyira, hogy tudjad, kefés motor van-e benne. Ha igen, akkor viszonylag egyszerű a helyzet; a feszültség változtatásával tudod a motor fordulatszámát változtatni. Általában tirakkos fázishasításos fesz.szabályzót szoktak az ilyen motorokhoz használni. Ha kefenélküli, akkor már bonyolultabb a helyzet. Szerintem előbb nézd meg milyen motort kellene szabályozni.
Nos belenéztem, szénkefés motor van benne az tuti. A panelon amire be van forrasztva, van 1 greatz építve, de nagyon be van zsúfolva így nem akartam rommá szedni. viszont ebből kiindulva, talán nem is 220as, bár nem láttam benne trafót. Talán vki járatosabb ebben. A panelre az van írva TL312 motor.pcb. Gyanítom ez a motor típusa, bár sokat nem találtam róla. Ennek ismeretében vki vmi ötlettel elő tud állni?
Ha tudnál vmi infót erről a fázis hasításos dologról küldeni, vagy elmagyarázni, akár privátban, akár emailben jó lenne. Bár először kivárok ki mit mondd ennek ismeretében. Esetleg ha vmi info kell még azt megpróbálom megnézni.
Ha pontosan leírtad volna, akkor hamarabb kiderülhetett volna, hogy a hőlégfúvódban univerzális soros motor van, amit ragyogóan lehet szabályozni a fázishasításos módszerrel. Ilyet találhatsz a fórum kapcsolások rovatában. Csak ne felets el zavarszűrést építeni hozzá.
Nem tudtam pontosabban leirni, mert eddig nem szedtem szét. Most került rá sor. Azért köszönöm a segítséged. Megnézem a linket. Azért még mindig aggályosnak tartod a szabályozást? Ahogy belenéztem azért nem 2 vezeték van benne, 1 a fűtőszálhoz, és 1 motorhoz. Kicsit komolyabb a belseje, aztán ki tudja.
Ha jól értelmeztem egyébként a fázishasítás elvét, akkor nem csinálok mást, mint szinuszos 50hz-es hálózatból, gyakorlatilag négyszögjelet csinálok, változtatható kitöltési tényezővel? De akkor egy balga kérdés, minek a greatz?
Mint írtam, ennél a motor fajtánál nem. Ilyen szabályzó, és motor van a porszívóban, a kéziszerszámok kisgépeiben, fúróban, csiszolóban, konyhai robotgépekben stb. Csak azon kellene elgondolkoznod, hogy ha a légáramot szabályzod a venti fordulatszámával, akkor a fűtőtest (szál) túlmelegedhet, mert ez egyben a fűtőtest "hűtése" is, ezért a szabályozási tartományt célszerű keretek között tartani.
Igen, ez gyakorlatilag egyfajta PWM szabályzás, de nem négyszög, hanem hasított félszínusz, a pozitív, és negatív oldalon egyaránt. Ha tirisztorral csinálják akkor kell a greatz, ha triakkal, akkor nem.
Ha megnézed a korábbi oldalakat, vagy csak a fényképeket, van egy-két ilyen szabályzó itt is.
Ha teljesen ismeretlen a fogalom, teljesítményelektronikai könyvekben kellene utánanézned, illetve Lóska Péternek van néhány könyve, ami ilyen témájú. Van erről fórum is, hasznos lehet a végigolvasása: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4495_from.html
Ez teljesen logikus. Csak még mindig ott van akkor a kérdés, hogy történik a hőfok szabályozás. Mert pl ha én beállítom a kijelzőn, hogy szeretnék 300 C fokkal dolgozni, ki tudom e deríteni, hogy van e visszacsatolás a kimenetről, vagy egy előre beállított párosítás csak a fordulatszám ismeretében a társított fűtő telj? Kicsit kacifántos lett, de talán érhető. Még mindig kérdés akkor a greatz? Mi a szerepe? Mert nekem nem jön vhogy össze a soros dc motor, a fázishasítással.
Elnézést a sok kérdésért, de ilyen segítőkészek vagytok, akkor kihasználnám ha nem baj. |
Bejelentkezés
Hirdetés |