Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 327
(#) Mr.C hozzászólása Jan 16, 2012 /

Tiszteletem!
1250mAh-s (4.7 Wh) 3.7 V-os mobil aksim töltéséhez használhatom ezt a kapcsolási rajzot?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Novak válasza Mr.C hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Szia,
sajnos nem. Amit belinkeltél, az 2 cellához lett tervezve, ahogyan a rajzon is látszik, a kimeneti feszültség 8,4V.
(#) gerenk válasza Mr.C hozzászólására (») Jan 16, 2012 /

Ha jól gondolom ez egy egycellás LI-ION akku. Nagyon sok akku tatalmaz töltésszabályzó áramkört. Könnyen eldöntheted van e az akkudban ilyen áramkör. Kapcsold szabályozható tápra az akkut, 4 V ról indulj figyeld az áramfelvételét, 5-5,5 V körül és 1 A áramnál leszabályoz, és pulzálva ki be kapcsol ha nem viszed vissza a feszültséget. Ha nincs ilyen kapcsolás az akkudban, másik rossz akkuból kitermelheted, és töltőként használhatod, egy 5 V feszültséget adó 6-8 W-os adapterrel.
(#) Novak válasza gerenk hozzászólására (») Jan 16, 2012 / 1

Mint ahogyan az általad említett áramkör neve is mutatja, ez egy védő-áramkör az akkukban. Nem pedig töltő áramkör. Ne keverjük a kettőt, mert nagyon nem ugyan az! Sem a működése, sem a célja.
A védőáramkör feladata, hogy az extrém töltési/kisütési áramoktól/feszültségszintektől esetleges hiba esetén is megvédje az akkumulátort, de méginkább a felhasználót, azáltal, hogy nem engedi az akkut károsodni.
A védő elektronika töltőként nem használható, csak elég nagy kockázattal. A lítium akkuk nagyon-nagyon kényesek a töltési végfeszültségre. Ha a limitet akár 1-2 tizeddel is túlléped, már visszafordíthatatlanul károsodhat vagy akár ki is gyulladhat az adott cella.
Arról nem is beszélve, hogy ideális esetben illik az úgynevezett töltési karakterisztikát követni egy töltés során (kezdetben áram, majd egy adott feszültségszint után feszültséggenerátoros üzemmódalkalmazása).
Száz szónak is egy a vége, a védőáramkör nem töltésre, hanem a cella védelmére van. Töltésre töltőt kell használni.
(#) kopaszagár hozzászólása Jan 21, 2012 /

Sziasztok.
Van egy hasonló laptopaksim mint kicsit visszább PIC-nek. Ugyanolyannak tűnik a fehér panel meg a cellák is. Kérdésem az lenne hogy akkor most ami az aksiban van áramkör az tölt felügyel véd mindent csinál amit kell? Ha rákötöm az elektronikára az eredeti laptop adaptert azzal úgy simán feltölthetem az aksit?
(#) abel55 hozzászólása Jan 23, 2012 /

Helló!

A számítógépben lévő gombakumlátorhoz lehet töltőt csinálin?
Ha lehet akkor tudnátok nekem küldeni egy átlátható rajzot és egy kisebb leirást??
(#) abel55 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Kösz, pedig nekem az informatika tanárom azt mondta hogy aku és rá van írva hogy Lithium.
(#) laszlokunstar válasza abel55 hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Valamikor, régesrég, még aksik voltak a gépekben, akkor lehetett. Onnan lehetett őket megismerni, hogy 3 cella volt összefogva zsugorcsőben, úgy volt beforrasztva az alaplapra. PI-es világ de szép volt... Azóta fejlődött a technika. A CR2032 sajnos nem tölthető.
(#) PPetya hozzászólása Jan 23, 2012 /

Sziasztok!

Li-Ion akkumulátor töltőt szeretnék építeni.
Az akku amit fel kellene vele tölteni:
Tipusa: SB-LS110 ( Samsung VP-D105i tipusú kamera akkuja )
Feszültség:7,4 V
Kapacitás: 1100 mAh

A kérésem egy kapcsolási rajz lenne ami ezt az akkut képes lenne feltölteni.

Üdv.: Petya
(#) pipi válasza PPetya hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Microchipnek van 2 cellás töltőIc-je, látogasd meg
(#) PPetya válasza pipi hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

Köszönöm, megnézem.
Nem tudom mennyire probléma, hogy ennek az akkunak csak egy " + " és egy " - " kivezetése van.
Esetleg ez nem lenne jó hozzá ?
(#) fater0827 hozzászólása Jan 24, 2012 /

Üdv mindenki
Találtam oldalt Li ion és LiPo akku dolgok vannak .
Üdv
(#) weend válasza PPetya hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Szia!
Ebben az akkuban is, nagy valószínűséggel, benne van a töltő elektronika. Így csak, tíz volt körüli egyenáramot kell, rákapcsolni a cellára. Ha biztosra akarsz menni, szedd szét a pakkot és győződj meg róla, utána összeragasztod, és probléma megoldva.
:yes:
(#) Mr.C hozzászólása Jan 29, 2012 /

Mostmár teljesen elvesztem az információk rengetegében. Azt tudom h az MCP 73833 egy védő áramkör, de mit rakjak össze egy töltőhöz? Valaki le tudná írni/rajzolni az áramkört? visszaolvastam a fórumon, de nem találtam sehol olyat amilyen nekem kéne. Mint már írtam, 1250mAh-s (4.7 Wh) 3.7 V-os mobil aksim töltéséhez kéne a kütyü.
Segítséget előre is köszönöm!
(#) vzoole válasza Mr.C hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Szia!

MCP 73833 egy töltésvezérlő áramkör, pont ami neked kell. Adatlapját letöltöd, abban benne is van a kapcsolási rajz, ami elég egyszerű.
kb. ennyi.

üdv.:
Z
(#) mtomihun válasza Mr.C hozzászólására (») Jan 29, 2012 / 1

Helló

Az valóban egy töltő áramkör, de én nem javaslom, mert marha kicsi és nagyon nehéz beforrasztani!
Nekem van ilyen IC-vel felépített töltőm, működik, meg jó is, csak aprócska.
Ha vásárolni akarod az IC-t, akkor inkább MCP 73861-et vegyél, de ott is ügyelj a tokozásra, mert van kétféle!
Ez az IC nekem jobban tetszik, ebből is működik nekem 2db is!
(#) nagy hoho válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Van ebben valami kézzel fogható típus is? Esetleg furat szerelt.
(#) vzoole válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Nem nagyon, vagy nehezen beszerezhető és drága.

(szerintem egyáltalán nem nehéz bánni velük, én már szinte csak smd-vel dolgozok)
(#) nagy hoho válasza vzoole hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

A SOIC tokozás 5,4 mm, nekem nem az smd-vel van gondom, használom én is. Csak nem tudom megemészteni, hogy egy ilyen morzsára bízzam az akkumat ahol még ráadásul áram is folyik.
(#) Saggitarius válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 29, 2012 /

Az a megengedett 1.2A nem olyan veszes, kapcsolouzemben muxik es keves a vesztesege, ezert nem kell hutes sem.
Mi is Microchip-et hasznalunk az egyik ledes fenyforras tapjaban, ugyancsak 5mm hosszu 16 labu, tehat egy kicsit surubben vannak a labai ,viszont annak kell mar a hutes, mert 24V bemenonel 2700mA a felvett aram, ugyanez a 15V-os kivitelben 3650mA.
(#) mtomihun válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Helló

Az az MPC 73861 egy konkrét típus, megtalálható a chipcad oldalán. (ha valaki tud olcsóbb forrást szóljon)
Furatszerelt nincs, de ennek a tokozása jobb (SOIC16) mint a 73833 nek (MSOP10). A SOIC16 nak a hossza kb 10mm és egy oldalon 8 lába van,ez tényleg teljesen jók kezelhető, de az MSOP10 nek a hossza kb 3mm és oldalankét van 5 lába.

Az hogy nem kell hűteni, az igaz, viszont célszerű, mert ha emelkedik az IC hőmérséklete (és márpedig melegszik) úgy csökkenti az áramerősséget a saját védeleme érdekében!
(#) nagy hoho válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Köszönöm. Megnézem a chipcad-nál és megrendelem. Néztem több hazai kereskedőt és senki nem tart Li-ion töltő icket
(#) nagy hoho válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nem találom.
(#) mex válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

(#) SzAndras00 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Szia, hát nem egyszerű a Chipcad honlapja! itt a konkrét termék!
András
(#) nagy hoho válasza mex hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Köszi, Nekem SOIC16 méret kellene. Azt még űrtávcső nélkül betudnám forrasztani.
(#) nagy hoho válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Ez-az de, hogy tudom megrendelni? Előre is köszönöm.

Sikerült megtalálni?
(#) nagy hoho válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 30, 2012 /

Nem. De SzAndras00 megtalálta csak nem tudom hogyan.
A küldött linken rajta van csak ott nem tudom meg rendelni.

Először is chipcad kezdőlap.
Aztán bal oldalon árlista, - alkatrészek - microchip - analóg áramkörök- tápellátással kapcsolatos áramkörök.
Ott addig görgeted le, amíg elérsz a Li-ion töltőkig. Ott megkeresed az IC-t, felítod a típusát és utána bal oldalon van egy megrendelés fül. Azt kitöltöd és oda kell beírni miket akarsz rendeni.
Következő: »»   35 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem