Fórum témák
» Több friss téma |
Most igazából a kis és nagybetű használata miatt akadtál ki ennyire? Félelmetes....
Ja, hát fordítva is fel lehet ülni a lóra... Te tudod. Egy bevált, leírásokkal kommentált kapcsolás megépítéséből lehet a legtöbbet tanulni. Ha görcsölsz olyan dolgokon, amiket nem értesz, akkor csak az időd megy el és nem jutsz sehová. Saját tapasztalat.
Teljesen igazad van de amiket én találtam ott többnyire csak annyi van leírva hogy az ott egy szűrő ami megakadályozza hogy a nem kívánt adó bekerüljön a vevőbe kb.... Semmi méretezés. Én meg pont erre lennék kíváncsi.
Tudod, hogy milyen frekvencián akarod az átvitelt megvalósítani? Remélem nem 27MHz-en.
Most nem sokat érek vele megadom a frekit és kiszámolod nekem.... Ugyan ott vagyok ahol a part szakad. Nem értem ez ekkora titok?
Senkinek nincs oka izgulni a frekvencia miatt mert Faraday kalitkában kísérletezgetek!
Vannak kész rádiók különféle frekvenciatartományokkal. Olyannyira, hogy megmondja a leírás a menetszámot, a tekercsátmérőt stb... Nyáterv, mifene. Én soha nem számoltam semmit, hanem kész adatok alapján készítettem rádiót. Egy műsorvevő áthangolásával is kezdhetnéd a gyakorlati ismerkedést, itt végképp nem kell és nem is lehet számolni semmit sem. Például egy FM-URH műsorvevő áthangolása a repülő-sávba, vagy még magasabb frekvenciákra. Érdekes kísérlet.
Ahaaaaaa.... Hogy innen jön ez a sok tanács. Koppintani (másolni,leutánozni) bárki le tudja a másikét. Én nem sacc/kb szoktam dolgokat építeni, sőt addig semmit el se kezdek csinálni míg nem értem a működéset hogy az utolsó ellenállás miért van ott ahol van és miért akkora az értéke amekkora.
Akkor ismerd meg a működését! Addig minek méretezel? Jobb, ha egy bevált kapcsolást építesz meg először, tanulási, tapasztalatszerzési célzattal. Persze az alapismeretekkel így is tisztában kell lenni. De nem fog sikerülni a saját kútfőből való építkezés, ezt hidd el. Nagy elméleti és gyakorlati tudás, tapasztalat kell, főleg egy szupervevőnél. De szerintem ezt rövidesen Te is belátod majd.
Egy kvarc oszcillátort kb mekkora frekvenciával lehet elhangolni soros vagy párhuzamos kondenzátorral?
Kondenzátorral legfeljebb pár kHz-et, vagy maximum 1-2*10kHz-et tudod elvinni. Soros induktivitással lehet kicsit jobban elhangolni, de azzal is legfeljebb csak néhányszor 10 kHz-et, 2-300 kHz az már nagyon soknak számít.
Igen, sajnos nem túl elhúzhatók. A helyzeten kicsit javíthat talán ez a megoldás: Super VXO
Én sikerrel alkalmaztam... A trükk annyi csupán, hogy két egyforma kvarc van párhuzamosan kapcsolva.
Üdv!
Nagyon egyszerű, kis teljesítményű(maximum 30-50méter távolságig) rádió adó-vevőt szeretnék építeni. Lényeg hogy jogi akadálya ne legyen. Kísérletezgetni szeretnék itthon jelek átvitelével és érdekel a téma. Még nem építettem ilyet nincs is róla sok fogalmam. Van néhány könyvem de azokban Ge- tranzisztoros kapcsolások vannak. Hány Hz-en szabad szabadon játszadozni úgy azzal senkit és semmit ne zavarjak? AM vagy FM adó-vevőt érdemesebb építeni? Ebben szeretnék segítséget kérni. Előre is köszönöm a válaszokat.
Elvileg semilyen adót nem építhetsz engedély nélkül. Építs 100 MHz sávra kis teljesítményű adót max 10 mW -ost, azzal nem okozol olyan nagy galibát. De rendes antennára ne tedd rá.
Valahol mintha azt olvastam volna hogy 100mW ig szabad építgetni (de nem minden frekvenciára) és a kritérium az volt még hogy nem lehet külső antennára csatlakoztatni az eszközt. Lehet hogy régi az információ...
Soha nem volt szabad engedély nélkül építeni (gyártani) semilyen rádióberendezést. Ami már van, hogy a harmonizált frekvencia sávokban használhatsz engedély nélkül olyan kishatótávolságú rádióberendezéseket, amelyek megfelelőségi bizonylattal rendelkeznek. De ezek gyártásához, forgalmazásához már engedély kell, aminek az alapja a megfelelőségi bizonylat. Tehát ha megvásároltad, használhatod, az eladót meg rendszeresen ellenőrzik, hogy azt adja-e amire engedélye van.
Ezt még én is így tanultam hajdanán.!És most is ez így igaz.
Sziasztok! Engem már régebb óta érdekel a rádiózás,de csak most vettem rá magam hogy készítsek egy saját adót! Segítene valaki hogy kezdjek hozzá?
Előre is köszönöm!
Egy korrekt adó megépítése nem egyszerű feladat. Lehet egyszerűbb adót megépíteni, pl. egyszerű vezeték nélküli mikrofont, vagy egy FM transmittert. (ezek topik címek is, itt is nézz körül) Komolyabb adó építéséhez valamilyen engedély kell, vagy amatőr engedély, vagy az NMHH előzetes engedélye. Ha érdekel a rádiózás, akkor legcélszerűbb, ha amatőr engedélyt szerzel.
Addíg pedig gyakorolhatsz különböző vevők építésével, megtanulhatod az RF áramkörök működését, megépítheted azt a néhány elengedhetetlenül szükséges műszert, ami a vevők, és majd az adók építésénél szükségesek lesznek. Mielőtt adók építésébe fognál, célszerű tájékozódnod a jogszabályi környezetről, műszaki előírásokról, mert könnyen mások tyúkszemére léphetsz, akár tudtodon kívül is.
Vevőt nehezebb csinálni mint adót...
Viszont a vevőhöz nem kell (annyi) engedély, meg kevésbé piszkálnak ha csak veszel mintha adsz
Viszont az adó készítésénél igen jól lehet használni műszerként a vevőt. (detektoros vevőt lehet építeni, de detektoros adót nem)
Az pedig tévhit, hogy egy adót egyszerűbb csinálni mint vevőt. Vevőt aránylag csekély műszerezettséggel is lehet csinálni, de adót nemigen. Példa erre a sok nyűglődés a hasonló topikokban. Műszer nélkül nemigen tudod, hogy hol, és mit sugároznak az "üzemi" frekvenciájukon kívül is.
Jót mindkettőben nehéz csinálni...
Aki meg itt (tisztelet a kivételnek) adóépítéshez kér tanácsot, annak szerintem leginkább az üzemi frekvenciás emisszió a lényeg és sajnos azon kívül nagyjából más nem gyakran Mondjuk teslatekercs megszállott mellett sem lennék szíveseb rövidhullámú DX megfigyelő...
Tényleg! Erre nem is gondoltam. A Tesla tekercs egy "egyszerű" szikratávíró adó. Bár azért az sem olyan egyszerű. Egyébként 1926 óta tilos ilyet használni adóként. Ha pedig nem adó, akkor a megfelelő zavarszűrésről gondoskodni kell(ene).
A "Rádió építés a kezdetektől a világvevőig" topikból áttérve
Ott tartunk, hogy az RTÉK '93-ban közölt DQ-92 RH adóvevő megépítésének előkészületei közepette felmerült pár probléma. A 9MHz-es KF helyett (a kvarcok és a kerámiaszűrő nehézkes beszerzése és ára miatt) megpróbálkozunk a -szinte- bárhol olcsón beszerezhető 8,867238 MHz-es kvarcokkal meghajtani az oszcillátort és létraszűrőt is ezekből megépíteni. Ha jól gondolkozok, akkor csupán a VFO frekvenciatartományát kell 5 - 5,5MHz-ről 4,86 - 5,36MHz-re módosítani.
Rc Repülő modellhez keresek 2.4 Ghz es adó- vevő kapcsolási rajzot.Ez ügyben kérném segítségeteket.
Hiába kapsz kapcsolást, ezen a frekvencián már otthon nem tudod megépíteni. Maga az adó áramkör egy hibrid áramkör, az elosztott paraméteres építőelemek használata miatt. A legjobb, ha vásárolsz.
Egyébként ez nem adóvevő, hanem modellirányító, ha azokban a topikok valamelyikében kérdezel, pontos típust is ajánlanak, amit érdemes megvenni.
Végül is jól gondolkozol, mindegy milyen frekin, de valahogy elő kell állítani egy 3 kHz sávszélességű meredek oldalú SSB szűrőt. A kvarcokat meg nézd meg mielőtt megépíted, hogy mennyire lehet elhúzni, nem biztos, hogy 1.5 kHz -et el lehet jobbra, és balra is, de megpróbálkoznék a közel félfrekvenciás színsegédvivős kvarcokkal is, kétszerezve.
Értem köszönöm a válaszodat. Az a probléma h repülő modell kísérlethez kellene irányító berendezés, tehát nincs meg maga a vevő sem , a gépet működtető motor v irányítást végző rendszerek sem .Nem üzletben vásárolt gép. A lényeg h olyan távirányító kell aminek kb 200 méter hatótávolsága és nem engedi szabadon a gépet. Akkor olyan kellene amit házilag előállíthatok és megfelel ezeknek a feltételeknek ( nem vagyok tul otthon az rc világában). A Nyák lapot azt egy szaküzletben rajz szerint elkészítenék.
A legkevesebb a nyák elkészítése, bár az sem mindegy hogy milyen. A többit ebben a topikban, de az sem árt ha elolvasod.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |