Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 139
(#) szitko válasza Smithy87 hozzászólására (») Márc 26, 2012 / 1

A kommunikációt meg tudod oldani, MAX232->soros port, FTDI232R->usb. Ezenkívül csak az RST lábat kell felhúzni egy 10-47k ellenállásal, és már nem is kell a Launchpad.
(#) icserny válasza Smithy87 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

A kommunikációhoz ezek közül is lehet választani. Vagy a ChipCAD-nél kapható MCP2200 is olcsóbb, mint az FT232RL.
(#) Smithy87 válasza icserny hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Hmmm

Ezt az MPC2200-t programozni is kell? Első ránézésre az adatlapjából ezt szűrtem le javíts ki ha tévedek. Minél egyszerűeeben tudom megcsinálni annál jobb. Szorít az idő lassan.
(#) ha1drp válasza Smithy87 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Idézet:
„Ezt az MPC2200-t programozni is kell?”

Nem, de minimum Windows XP SP3 kell.
Illetve csak a TXD, RXD láb kompatibilis a soros porttal
(#) szitko hozzászólása Márc 26, 2012 /

Még mindíg adxl312. Már majdnem megy minden, de az offset-et valamiért nem tudom beállítani. Az X, Y, Z tengelyen 61200-64700-ig ugrálnak az olvasott értékek.
Ha valaki esetleg tudna segíteni, nagyon hálás lennék.

main.c

(#) putr4 hozzászólása Márc 26, 2012 /

Van annak valamilyen számítási módja vagy táblázata, hogy bizonyos utasítások végra hajtása mennyi időt vesz igénybe a mikrovezérlőnek? Például volt valahol a cikkben, hogy beépített függvényt hívtunk meg és számolni kellett azzal, hogy időt vesz igénybe (persze nem számoltunk csak körülbelül belőttük). Van-e például különbség programutasítás végrehajtásnak idejének szempontjából, ha azt írom, hogy
  1. x=x+1;
vagy ha azt hogy
  1. x +=1;
esetleg
  1. x++;
?
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 26, 2012 /

Helló még nagyon kezdő vagyok , de megvan az alap programmer +már pár programot át tudtam tölteni(kész programokat amiket az internetről töltöttem).Most lenne egy olyan tervem hogy egy 6db 7-szegmenses kijelzőből akarok egy visszaszámlálót szerkeszteni úgy hogy az első kijelző az óra,a második kettő a perc,a harmadik kettő a másodperc és a legutolsó pedig a-tized másodperc.Hát ehhez szeretnék valami segítséget kapni mert már a kijelzők a panelban csak innentől nem tudom hogyan tovább.Előre is köszönöm.
(#) putr4 válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Üdv!
Visszaszámláló alatt gondolom azt érted, hogy beállítasz egy bizonyos időt (óra/perc/másodperc pontossággal) és míg el nem éri a nullát. Ide biztos, hogy szükség lesz a 32khz-es kristályra. Viszont azon kell elgondolkozni, hogy ez 7*6 I/O lábat fog lefoglalni, ehhez pedig legalább 3db 20lábú ic kell. Esetleg lehetne olyat, hogy megírod egy kontrollerre, ami maximum 2db 7szegmenses-t hajt meg és gombokkal léptetsz, hogy épp mit írjon ki (másodperc, perc vagy óra), de a legcélravezetőbb lenne a multiplex vezérlés.
Bővebben: Link
(#) sunyeb válasza putr4 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Attól függ milyen pontosság szükséges. Nem biztos, hogy kell a quartz. 7x6 I/O pazarlás lenne. Egyszerű multiplexbe 13. Diódákkal megvariálva 10 (vagy 7). Shift regisztereket alkalmazva akár 4 I/O is elég lehet. Célszerű lenne keresned egy óra programot és azt átalakítani. De megírni sem túl bonyolult. Ha van rá időd és türelmed (manapság ebből van mindenkinek a legkevesebb...)
(#) sunyeb válasza putr4 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Erre szerintem így nem lehet válaszolni. Ne C++ kódból indulj ki. Függ a fordítótól, illetve a beállított fordítási paraméterektől, valamint az aktuális órajeltől. Fordítsd le a programrészt, amire kíváncsi vagy (mellette megjelenik az assembly kódja). Az utasítások végrehajtási idejét (megtalálható a family user guide-ban) összeadva, az aktuális órajelet figyelembe véve számolható a végrehajtási idő.
Amúgy szerintem a három lenti példát a fordítók ugyan arra az assembly kódra fordítják, bár függ a programkörnyezettől, illetve az engedélyezett optimalizálástól is (nincs telepítve itt IAR, nem tudom kipróbálni).
(#) icserny válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Négy számjeggyel és előre számlálva itt található egy projekt.
(#) icserny hozzászólása Márc 27, 2012 /

A www.43oh.com fórumán egy érdekes hőmérő tutorial található. A mikrovezérlő belső hőmérőjének kezeléséről szól, nem mellékesen az is hasznos, hogy a hőmérséklet Nokia 5110 kijelzős megjelenítésére is érdekes példát ad.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Szépen, részletesen leírta a hőmérséklet számítást.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Idézet:
„részletesen leírta”
Valószínűleg ezért nem maradt már helye leírni, hogy milyen mikrovezérlőre írta a programot.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Gratulálok a segway projekthez, szép munka! Az akkumulátorról mondanál néhány adatot? Milyen kapacitású, milyen típusú, mennyi üzemidőt bír egy töltéssel?
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Köszi. kb 2év kitartó tanulás eredménye.
Az akksik, 12V 12ah -ak, de sajna, már nem tökéletesek. Az asszony elektromos kerékpárjában voltak, ami 36V-os, csak az egyik felrobbant. Amúgy 6 évesek, és kb 3-4km-t tudok velük menni, utána sípol a proci, hogy lemerültek.
Ja a segway-ben kettő van, mert a motorok 24V 360W-ak.
(#) putr4 válasza sunyeb hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Idézet:
„Az utasítások végrehajtási idejét (megtalálható a family user guide-ban”
Na erre voltam kiváncsi, köszönöm. Már csak azt kéne megtalálni hol van. Valamit találtam mov.w alatt, de nem igazán sikerült visszafejteni mi is ez. Assembly-hoz nem értek így kínai. Kettőnél több pwm-et szeretnék előállítani és szabályozni szoftveres segítséggel, de kéne tudnom, hogy mennyi az a "holt idő" amíg a szoftveresen kiszámolt pwm érték eljut a timerig.
(#) szikorapéter válasza sunyeb hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Hát én az IAR embended workbench-et telepítettem azzal próbálkozom.Nekem az msp 430 launchpad van meg az alap ic-kel(g2231,g2211).A programot magát c-main-ba szeretném megírni mert már abban van egy szikrányi gyakorlatom.A kijelző mérete fix azon nem szeretnék változtatni.Az ihletet (ha valaki látta a rövidzárlat 2 c. film adta ez az ötletet és ezért nem szeretném megváltoztatni a kijelző méretét).Ezért gondoltam hogy a vezérlő ic lehetne valami programmal elátott ic-is.
(#) icserny hozzászólása Márc 28, 2012 / 1

Megjelent egy új kiegészítő panel a Launchpad kártyákhoz: Audio Capacitive Touch BoosterPack. Ez némileg hasonlít a korábbi kapacitív érzékelős kiegészítő panelhez, de van rajta egy kis OLED kijelző modul, egy nagyteljesítményű C53x DSP (digitális jelfeldolgozó processzor), ami USB-re is csatlakoztatható, s van egy sztereo fülhallgató, s a panelon beépített mikrofon, valamint egy mikro SD kártya (arról bootol a DSP).

A panel mellé jár egy előre programozott MSP430G2553 mikrovezérlő (nyilván azért, hogy a régi Launchpaddal is kompatibilis legyen.

A kártya honlapja a fenti linken található. Ott érdemes a Learn More feliratra kattintani, s akkor egy felmérés kitöltése után van esely ingyen kártya nyerésére.

Egyébként 30 napig 30 dollárért árulják a panelt. Az MSP430 itt főleg felhasználói felületet kezel az audio processzorként használt DSP vezérléséhez.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Valaki ehhez tudna egy ötletet hogy milyen Ic-kell meg hogy körübelül a kapcsolása hogyan fog kinézni.Válaszokat előre is köszönöm.
(#) colosseum válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Lehet hülyeséget írok, de shiftregister is szóba jöhet szerintem .
(#) szikorapéter válasza colosseum hozzászólására (») Márc 28, 2012 /

Hát én annyira nem értek hozzá azért kértem a segítséget nem tudom...
(#) putr4 hozzászólása Márc 29, 2012 /

Sziasztok!
Lehet most egy nagyon egyszerű és triviális kérdésem lesz, de mivel én még ilyet sehol sem tanultam és az egész mikrovezérlő programozás új nekem illetve a kérdés az ezzel kapcsolatos cikk során fogalmazódott meg bennem, így itt teszem fel.
A cikkben a pwm hardveres támogatásánál van, hogy energiatakarékos üzemmódba váltunk, mert a főprogramra nincs már szükség és interruptban hajtjuk végre a kitöltés számolását. Itt volt, hogy hardveresen nem támogatja a mikrovezérlő a szorzás és osztás műveletét. Ekkor jött a kérdés, hogy mi a különbség egyáltalán a hardveres és a szoftveres programvégrehajtások között? Hogy kéne elképzelnem ezt a folyamatot a mikrovezérlőn belül?
(#) icserny válasza putr4 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Idézet:
„hogy mi a különbség egyáltalán a hardveres és a szoftveres programvégrehajtások között?”
A hardveres szorzó esetében egy utasítás a szorzás, és kész az eredmény. A szoftveres algoritmus pedig 70-100 utasításciklus alatt, kb. 50 bájtnyi programmal csinálja meg ugyanazt (egész típusú változókkal).
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Hát akkor megpróbálom a sift regiszteres-megoldást csak az maradt előttem rejtélyes hogy milyen IC-t használjak ami elbírja a 6db kijelzőt...mert ezt úgy kéne megoldani hogy a g2231-es küldi az adatot meg az órajelet és azt egy másik IC átalakítja a megfelelő kimenethez feszültséggé.
(#) colosseum válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Multiplexes led-ek vagy valami hasonló név alatt megtalálod a megoldást.
(#) szitko válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Ha shift regiszterrel szeretnéd megoldani, akkor, vagy kettő kell, vagy egy, plusz a g2231-es 8 kimenete, és marad két szabadon felhasználható ki/bemenet. (ha jól számoltam)
A shift regiszert SPI lehet vezérelni, és ellenálláson keresztül mehet a kijelzőre. De a shift regiszteren kívül, még az I/O portbővítők is jók.
8 bites shift reg: 74hc164, 74hc595.....
I/O bővítő: PCF8574, MCP23008.....
(#) icserny válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Közös katódú vagy közös anódú kijelzőt használsz?
(#) putr4 válasza icserny hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Na most mégjobban megkavartál. Ez most akkor azt jelentené, hogy ha beírom ezt a sort a főprogramrészhez: b=b*c; (b és c pozitív egész változó) akkor ennek kiszámítása 70-100 ciklus alatt hajtódna végre?
(#) icserny válasza putr4 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Idézet:
„akkor ennek kiszámítása 70-100 ciklus alatt hajtódna végre?”
Igen. Az IAR szimulátora szerint az alábbi szorzásnál maga a művelet 74 ciklus.
  1. #include "io430.h"
  2. volatile int a,b,c;
  3. void main(void){
  4.   a = 123;
  5.   b = 97;
  6.   c = a*b;
  7. }
Következő: »»   48 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem