Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   4 / 43
(#) zsoltee82 hozzászólása Máj 9, 2007 /

Sziasztok!
Én már csináltam egy fényorgonát, ami elég jól bevált. A terv a garázs audió- féle 3 csatornás triakos. A 2 tranzisztoros triakos megoldás szerintem nem elég jó a csatornák szétválasztásánál.(Ez szerintem egy pörgős house v. disco zenénél kijönne). Ezt a rajzot még egy ősrégi (na jó annyira azért nem, olyan 86' körüli) ezermesterben láttam és régóta szerettem volna megcsinálni, de amikor rászántam magam (és elég tudásom is lett hozzá) akkor inkább már a műveleti erősítőset csináltam. Szerintem elég bajos mikrofonnal "érzékelni" a zene ritmusát, bár igaz így nem kell az erősítőláncba avatkozni. Mondjuk én az optocsatolót meghalt egér infraszenzoraival alkottam meg, de bevált. Szóval én csak ajánlani tudom a műv. erősítőset. Rakok fel pár képet is a már elkészült egységről és a meghajtott izzók dobozáról.
(#) zsoltee82 hozzászólása Máj 9, 2007 /

Jah és a "központi egység" lemaradt!
(#) Mzolee hozzászólása Júl 19, 2007 /

Szép jó napokat!
Kérdezném én hogyha meg akarom csinálni a mellékletben lévő fényorgonát akkor az optodiac típusa nem lehetne valami olcsóbb darab, meg triac-ból is olcsóbb; ugyanúgy működőképes ?

Ezekre gondoltam:
Triac: TIC206 helyett BT 137
Opto: TLP3062 helyett TLP 621

Üdv.: Mzolee

f.jpg

(#) Mzolee válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Valaki???
(#) ferci válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Itt nézd meg és hasonlítsd össze.
A triac tudja a 230-at és az égők áramát.Keress rá.......
(#) ferci hozzászólása Júl 19, 2007 /

Ha valakinek tényleg jó cucca van ( külön mélyláda, stb...) , akkor optóval és a hozzá tartozó alkatrészekkel direktben meghajtja a triacokat és nem játszik holmi IC-s szűrőkkel.
3 doboz az izzókkal...
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Pl....
A teljesítménycsúcshoz tartozó feszültségnek megfelelő graetz, soros ellenállás ( ohm, watt kiszámolva ) és az egész belemehet az izzók dobozába, triacostul, stb... aztán csak rá kell kötni a hangfalakra.

meghajtas.jpg

(#) ferci válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

A BT érzéketlenebb, mint a TIC, de több ampert tud, a 621 nem oké.
(#) Rapidus hozzászólása Júl 19, 2007 /

Ezt ismeri valaki? Működőképes?
(#) ferci válasza Rapidus hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Még nem láttam, de működőképes a rajz alapján. A feteket viszont hűtsd meg.
Minden gate-re 10-12 voltos zenert javasolok párhuzamosan.
(#) Rapidus válasza ferci hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Oké, köszi!
(#) Mzolee válasza ferci hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Köszi!
Hát beláttam, hogy mért nem jó az optodiac helyett másik pl tranyo-s kimenetű optocsatoló.
(#) Mzolee hozzászólása Aug 4, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Van egy problémám a mellékelt fényorgonával.
Mégpedig, hogy a bejelölt szűrő sztem nem azt produkálja amit kéne neki, ugyanis a basszusokra nem is mindig villog, de a dobra (nem lábdob) mindig; és az énekre is mindig holott ez a középső csatorna dolga lenne. A közép és a magas csatorna szépen üzemel, de a mély az össze-vissza villog mindenre. Namost én már a 220nF -okat is kicseréltem 470-re, de úgyis ez a téma. Mellékeltem még egy kis ábrát amin karakterisztikák láthatóak és kérdezném én, hogy ezekkel a szűrőkkel felépített fényorgona az "A" vagy a "B" karakterisztika szerint üzemel? Ez eléggé érdekel mert nem tudom eldönteni!
A másik kérdésem: Hogy lehet elérni, hogy a szűrő tényleg csak a basszusokat engedje át és már az éneket és a dobokat is levágja?

Kérem segítsetek! :help:
(#) Attila86 válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Ha a kettő közül kell választani akkor inkább az A. De az se, mert mind a három sávszűrő, nem pedig alul és felüláteresztő.

Ellenőrizd a kérdéses sávszűrő opa visszacsatolásában lévő ellenállásokat és kondenzátorokat! Valószínüleg valahol szakadás, vagy esetleg rövidzár van.
(#) Mzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Köszi, na akkor átnézem én, de jól gondolom, hogy: minél nagyobb kondi, annál lejjebb tolódik a sávszűrő középfrekije??
(#) Attila86 válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Igen. (Persze ha arra a kondenzátorra gondolsz amire én.)
(#) Mzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 4, 2007 /

Hát én az összes 220nF -os kondira gondoltam ami a szűrőben van.
(#) jolly joker hozzászólása Aug 9, 2007 /

Sziasztok!

Van egy hangfal kimenetre köthető fényorgona kapcsolásom, elég régi már szegényke, és ez ügyben szeretnék segítséget érni, hogy alakítsam át 4,5V-ról 12V - 25W teljesítményűre.
Előre is köszönöm a segítséget.

DSC00130.JPG

(#) Mzolee válasza jolly joker hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Ha az izzók darabonként 25 Wattosak akkor az minimum kb. 2A kollektoráram lesz és ide a BC 107-ek teljességgel alkalmatlanok. Egyébként azért ragaszkodsz mindenképpen ehhez a kapcsoláshoz, mert már meg van építve? Mert ha nem akkor ajánlhatok neked egy tirisztorost és az is legalább ilyen egyszerű.

Üdv.: Mzolee
(#) jolly joker válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 10, 2007 /

Hello!
Tudom hogy a tranyok 100mA-ek ugyhogy biztos bele kelett volna nyulni az áramkörbe, nekem a lehető legyegyszerübb kell a tranyos az jobb lenne mert 2n3055 van 40 db és ASZ18 is van 10 db bétára válogatva.
Ha eltudnád küldeni sokat segitenél, nekem a lényeg hogy 12-24V között legyen ha 15w az még elmegy.
Elöre is köszönöm.
(#) jolly joker hozzászólása Aug 15, 2007 /

Üdv!
Tud nekem valaki segiteni, nagyon fontos lenne.
Előre is köszönöm!
(#) Rapidus válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

Én megköszönnék egy egyszerűen megépíthető triacos fényorgona rajzot (pláne, ha nyákterv is van hozzá)
(#) jolly joker válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

Hirtelen ezeket találtam, ha tud valaki 12-24 volts fényorgonát tranzitorosat azt megköszöném.
(#) Rapidus hozzászólása Szept 3, 2007 /

Ez elég egyszerűnek tűnik. Megépítette már valaki (működik?).
A rajzon egy csomó kondinqk nincs feltütetve a fesz adata. Mekkora feszültségre vegyem meg ezeket?
Ezermesterből a rajz
(#) Norberto válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 3, 2007 /

16V-osat vegyél, de ha módodban áll, akkor inkább 25V-osat
(#) Rapidus válasza Norberto hozzászólására (») Szept 3, 2007 /

Köszönöm, akkor ezek szerint csak a c2 kell 630V-ra, az összes többi lehet 25V-os. Esetleg Te megépítetted?
(#) Rapidus hozzászólása Szept 5, 2007 /

Végül is Ezt építettem meg, működik is szépen (egyelőre 220-as izzók hiányában a rajzon is szereplő ledekkel) de ez a mikrofonos megoldás nem igzán jó. Valaki tudna segíteni, hogy lehetne a bemenetet az erősítő, vagy számítógép fejhallgató kimenetére kötni? Kezdő vagyok, nincs igazán gyakorlatom, ezért valami konkrét rajz, vagy leírás lenne jó. Köszönöm előre is!
(#) Rapidus válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

Valaki tudna segíteni?
(#) fongab válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

A mikrofonra menő 22K ellenállást szedd ki a kondira mehet a jel egyik csatornája. A testet összekötni.
üdv.
(#) Rapidus válasza fongab hozzászólására (») Szept 5, 2007 /

Hálás köszönetem a segítségért !
Következő: »»   4 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem