Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   208 / 966
(#) dobo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Azért mert a villámvédelmi szabvány nagyon túl van bonyolítva és nehezen alkalmazható.
Régebben még rosszabb volt mikor a szabvány már be volt vezetve de az OTSZ nem volt még kész na akkor volt káosz illetve most is az van sajnos.
Ez mind az EU átka sajnos.
(#) fulcsii válasza dobo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nos čn ůgy tudom, OTSZ be azčrt emeltčk be, mert a szabvŕny betartŕsa nem kötelezö. A rendeletč igen. Čs ezčrt.
(#) dobo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Ez igaz de akkor van baj ha igazán baj van!
Az eggyik tanárom szerint ha a szabványnak megfelelően kivitelezel akkor tudsz védekezni ha valami baj történik.De ha nem a szabvány szerint jársz el akkor bármi baj esetén elővehetnek hogy elverjék rajtad a port.
(#) dumboo válasza dobo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Szia! Valóban érdekes az új szabvány, nem is értek egyet vele sok pontban! Az előző felülvizsgálat még MSZ274 szerint zajlott! Én is felülvizsgáló vagyok, meg is van a magam véleménye, csak kíváncsi voltam hogy ki mennyire felkészült szakember, kitől hangzik el a megoldás... pl. OTSZ szerint hány fő felett nagy forgalmú egy épület, mi határozza meg a befogadóképességét... stb. Mikor kell ÉV-t 3 évre és mikor kell 6 évre minősíteni.
karaszbandi-nak nagyon igaza van abba ha akarom piros ha akarom zöld De azért ez nem így működik, igen is meg lehet sőt felülvizsgálónak kötelessége meghatároznia hogy mi alapján sorolja be az épületet. Az említett példa pedig nagyon jó egy szakmai eszmecsere megindításához. Gondolok itt olyanra pl. jelenleg én úgy tudom hogy ha egy épület befogadó képessége eléri az 50 főt a felülvizsgálat nem kommunális épületre vonatkozik így az érvényességét 3 évre lehet megadni. Tanuljunk egymástól..... üdv.
(#) dumboo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Valóban 2002-től megszűnt a szabványok kötelező alkalmazása, viszont a tervezőkre a mai napig vonatkozik a szabványi előírás. Így tehát amikor egy kiviteli tervet a kezünkbe veszünk, a terven fel van tüntetve az alkalmazott szabvány, innentől kezdve az ránk is vonatkozik. Ugye az új villámvédelem a legjobb példa erre, mivel ezeket már minden esetben meg kell terveztetni!
(#) fulcsii válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Én úgy tudom, a régit is meg kellett terveztetni!
Nem csak úgy uk mukk fukk valaki valamit csinált!
(#) fulcsii válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Ha egy épület befogadó képessége?
Mit értesz épület alatt?
Szerintem ha egy helység befogadó képessége!
(#) dumboo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nem, az MSZ274-t családi házakra nem kellett terveztetni, elegendő volt a szabvány betartása.
(#) dumboo válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nem-nem az OTSZ "épület befogadóképessége"-t írja!
(#) dumboo válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Természetesen, létezik helyiség befogadó képessége is, de mi most egy épület felülvizsgálatáról beszélünk. A helységek tűzvédelmi osztályát és katasztrófavédelmi besorolását természetesen helységek befogadóképessége alapján kell meghatározni a hozzájuk tartozó tűzszakaszban.....
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Csak a pontosság kedvéért!

Ne keverd a helység és a helyiség szavakat!

A helység egy települést jelent! A helyiség pedig egy épület részt.
(#) karaszbandi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
A tervezők a mai napig az OTSZ által előírt villámvédelmi besorolásokat és fokozatokat alkalmazzák, mert abból legalább meg lehet állapítani a szükséges alkalmazás módot. A szabvány nem írja le konkrétan, hogy hol, mit alkalmazz! Kockázat elemzést rágcsálja száz oldalakon keresztül, de egy konkrét dolgot nem tudsz belőle kihámozni.

Az OTSZ legalább megatározza a fogalmakat és be tudod sorolni az építményeket a megfelelő helyre.

A szabványból pl egy "A" tv besorolású építmény villámvédelmét elég érdekesen lehetne kivitelezni.
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Pont ezért írtam azt hogy helyiség! Nem tévesztettem!
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
A tervezőknek ma el kell végezniük egy továbbképzést a norma szeritni villámvédelemre tervezőknek című kurzuson, mivel 2012-ben kizárólag Norma szerinti villámvédelmet szabad tervezni! Valóban érdekes a kockázatelemzés rész, ezért is határoztak meg bizonyos épületeket hogy elemzés nélkül milyen LPZ zónába tartozik. Hát igen egy "A" tv építményt nem kis feladat norma szerint kivitelezni, de nem lehetetlen, sőt az új villámvédelemre kiadott könyvek igen velősen tárgyalják, érdemes elolvasnod.
(#) zohlih hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Srácok láttam itt korábban írta valaki, hogy melegszik a dugvilla, és konnektorból kihúzva kézmeleg, avagy majdnem forró.
Nálam is ez a szitu.
Újépítésű házról van szó, szintenként külön fázis, az érintett területen egy gardrob és egy gyerekszoba 1 áramkör 1.5 rézvezetéken(16A). A dugaljak Legrand Randevú fajtából vannak.
A gyerekszobában van 2000W-os fűtőtest de 15-20 perc üzemeltetés után nagyon meleg a dugvilla.
Miben lehet a hiba? A villanyszerelő mondta lehet a konnektor a ludas, de kipróbáltam más helyiségekben ott is melegedett max nem annyira. Akkor minden dugaljam rossz?
Más fogyasztó nem volt az áramkörön. Vagy magától a tartós idejű nagyteljesítménytől melegszik?
Előre is nagyon köszi.
(#) mps válasza zohlih hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Sok baja nem lehet: koszos-oxidos, nincs meghúzva a bekötő csavar, ez mindkettőre igaz, a dugaljban elgyengült a rugó, vagy a lemez. Sajnos sok újabb dugaljba már nem tesznek semmi rugót, csak a lemezből hajtott érintkező szorít(ana).
(#) karaszbandi válasza zohlih hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
A gyári öntött dugvillára se venném be a ciánt!
(#) erobi82 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Bizony! Bratyómnál is így jártunk, hogy egy öntöttfejes dugvilla úgy kimelegedett, hogy mikor kihúztuk, a villa benne maradt a dugaljba. Vélhetően, az öntöttfej alatta gyári ponthegesztés-préselés rosszabbul sikerült, nem adott kellő felületet az elektronok vándorlására
(#) karaszbandi válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Ponthegesztés, préselés???

Jó esetben rátekerés!
(#) zohlih válasza mps hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Ezért nem választottam a legolcsóbb dugalj családot, olyannál is melegedett amit még nem is használtam szinte.
Viszont sejtem mi lehet a gond, lehet nem is a dugalj és annak vezetékezése melegedhet, hanem kizárólag a 2000W-os hősugárzó vezetéke, ami kiderült, hogy 2*1.0 MT.
(#) erobi82 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Hát a kínai lehet, de egy KONTASET azért tovább bírja, bár az sem egy HUMMER
(#) Amarton válasza zohlih hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Ez a Randevú család elég gyatra minőség
Nem csodálkozom, hogy már megszűnt.

Sokat bosszankodtam miatta.
(#) karaszbandi válasza Amarton hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Én nem akartam leminősíteni.
Én mindíg Valenát szerelek, bármit is mond a kuncsaft. A többiről lebeszélem.
(#) VIM válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
A Prodaxot hová sorolnád? Nem egy nagy szerelő vagyok, de én talán csak abban bízok amit saját kezűleg húzok meg, nem hol-mi lemezleszorítású, wagóhoz hasonlító kötőelemben. Az tény, hogy a szín és forma választéka "verhetetlen". Nagyon tetszett nekem is az irányfénnyel ellátott kapcsolójuk, de sajna nem csavaros rögzítésű a vezetékek bekötése. Tudom, a szerelhetőség és a vele eltöltött idő sem elhanyagolandó dolog. Persze én most csak a privát szférára gondolok.
(#) freechat válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Egy papír alapú "búrája" van amit más szobákban is használunk, csak itt hőlégballon alakú (gyerekszoba).
A tetején van jó nagy lyuk ott távozni tud a hő és alul is méretes, így igen, nem rosszabb a szellőzése, mint a másik szobában ahol 4-5x annyi ideig jó ugyanaz a fajta égő.
A foglalat más kérdés, ezt átnézetem egy villanyszerelővel én nem merek a 220V-hoz nyúlni, annyit nem ér egy 100Ft-os égő, hogy megrázzon.
A tippet köszönöm.
(#) karaszbandi válasza VIM hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Prodaxot nem használok.
Azért azt ne felejtsd el, hogy a Legrandnál csak a kapcsolók rugós szorítósok! A dugalj keményen csavaros! Még nem találkoztam kimelegedett Valena kapcsolóval, de megfelelően szerelt, de kimelegedett dugaljjal sem.
Ha kell, mindent túl lehet melegíteni.

Egyébként a rugós "wagós" szorító állandó nyomóerőt ad, és ez kompenzálja a melegedásből adódó méretváltozást! Ha a megfelelő méret van alkalmazva a megengedett áremerősséggel, akkor NEM lehet vele gond. Hacsak nem valami hamisított gagyi.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Lenne egy nagy problémám. Van 6 darab motorom. És fontos lenne hogy ŕramszünet esetén is működjenek. Nem tudnátok mondani egy megfelelő teljesítményű generátort. Ha lehetséges akkor a generátornak legyen 20% tartalék energiája. Köszönöm a segítséget.
Itt vannak az adatai a motoroknak.
No load
48 v 1000W 1.2~2.5 A
With load
Out put power
1000 W
Current power
< 26.7A>
(#) zolika60 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Olyan generátor kell neked, ami legalább 7200W-os. Mivel ha jól gondolom 48V-os kell valami berendezés ami a 240V-ból előállítja. Annak a hatásfokával is számolni kell. Szerintem egy 7,5-8kW-os generátort keress.
(#) karaszbandi válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
De az a trafó se csengőreduktor lesz, ami a 48V-ot megcsinálja!
(#) zolika60 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Nem is gondoltam volna. Ezért írtam a 7,5-8kW-ot minimumnak. :yes:
Következő: »»   208 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem