Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   206 / 966
(#) SzAndras00 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia, nyugodtan tedd oda, az áramszolgáltatót nem fogja zavarni, ha Neked ott a legjobb, akkor ott lesz! András
(#) karaszbandi válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
A mért oldalon oda rakod ahova neked jól esik, csak a szabványnak megfelelően legyen ledrótozva. Ha már fizikailag el van választva a méretlentől, akkor senkinek semmi köze ahoz, hogy a telkeden belül hil alakítod ki a lakás elosztót.
(#) dumboo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!
A levert karó nem védőföldelés, az segédföldelő! Arra a célra találták ki hogy erősítse a védővezetőt vagy egy esetleges nagyobb mérető hibaáram levezetésének érdekében... (pl. nulla fővezeték szakadás, így a földelőt használja nullának és nagyobb áram folyik rajta... kivétel fi-vel, mert akkor leold.) Házi vízműhhöz én EPH kiépítését ajánlom illetve külön áramkör és külön Fi. Így az esetleges hibaáramot nem csak a "standard" védővezető vezeti le hanem az EPH is segít benne.
Üdv.
(#) merlingerin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Kedves köbzoli, ezek szerint fórum sem kell, ott a google.. Ilyen egy segítőkész modi. Köszi!
(#) merlingerin válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Köszi, akkor felszögelem

Sajnos a ház elrendezése olyan, hogy nem tudom, csak valami isszonyatos költések árán elrakni onnan. Mai réz árak sajnos nem az építkezőket segítik. Nem beszélve a fűtéscsőről...

Eddig több, mint 3500m kábel ment bele a házba, és ebben nincs benne az UTP. Viszont ha egyszer kész, és minden úgy működik, ahogy akarom, akkor kész életem egyik legnagyobb/és legdrágább/ projektje

Csak ettől az egytől tartottam. Fel is hívtam az ügyfélszolgálatot, hogy mondjanak okosat, de az összes segítség az volt, hogy fizessek sokat, kimegy kollega, és megszakérti, ha kész. Mondom remek, de akkor már késő. Szabályt nem tudtak mondani erre.
(#) llaci56 válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Ne légy ennyire értelmetlen!
Eredeti kérdésed:
"Van arra valami előírás..."
Erre mutatott rá a moderátor, és adta az Elmű linket. Előírásokban ŐK a hitelesek. Mondhatunk mi itt bármit, úgy is úgy lesz, ahogyan ők engedik.
(#) karaszbandi válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
A mért villany elosztójához senkinek semmi köze. Max annyi, hogy kismegszakító és FI legyen benne, nem pedig olvadóbetét vagy semmi.
(#) dumboo válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Nos, az ELMŰ-nél is a telepítésnél mértékadó szabvány a 447-es.... átolvastam a telepítés szabályait, melyben sok-sok előírás van... de nem a mért oldalra! A méretlen csatlakozó vezetéket úgy kell elhelyezni hogy annak megbontása csak szemmel látható roncsolással legyen lehetséges... Szóval ezzel le is védi az áramlopás részét az elmű; e-on; dédász... stb. Onnantól kezdve hogy a mérőhely a szabályokat betartva készült, a mért részét oda teszed és azt csinálsz vele amit csak akarsz... (persze villamosságtani szabályokat betartva) !
Azért a biztonság kedvéért fellapoztam a "regisztrált villanyszerelők kézikönyve"-t is, és ott sem érdekel senkit hogy hova teszed.
(#) dumboo válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Bocsánat, félre címeztem!
(#) Tonybacsi válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Mindenáron nem szeretnék egy második karót leverni, csak érdekelt volna mi ilyenkor a javasolt megoldás.

Meggondolandó amit írtál köszi.
(#) Tonybacsi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Én is ebből indultam ki (...hogy erősítse a védővezetőt).

EPH-n szerencsére nem kell gondolkoznom (egyenlőre...), mert sziget üzemben fog működni, gyári colos hajlékony csövek vannak a be és kimeneti oldalon, nincs összeköttetésben a már meglévő vizes blokkal.
Csak magát a motort szerettem volna még biztonságosabban földelni.
(#) dumboo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!
Viszont valamilyen szinten a víz is villamosan vezető közeg! Tehát nem beszélünk "sziget" üzemről. Sziget üzem lényege az elszigeteltség, ez esetben pedig közvetett kapcsolat van a szivattyú és a vizesblokk között, én javaslom az EPH-t. Persze most lehet mondani hogy minek, hányszor hallottam hogy agyonvert valakit egy szivattyú..... és már cáfolom is! Velem történt meg:
Felhívtak a kút tisztítók hogy kint vannak egy kútnál, bedugták a saját szivattyújukat és megrázott valakit a víz! Mondtam óránál megszakító le.... megyek; Helyszínen, kút mellett egy csapfedeles vízvédett dugalj, beledugva a szivattyú, szivattyú kimér: rendben, dugalj szétszed: rendben... felkapcs, nulla-fázis 230V rendben... (itt hiáztam) szivattyú bedug, el is indul... slag megfog és segges a földre! Mérés2 (van védő a zöld/sárga vezetéken?) Nem hogy védő nem volt, egy másik fázis kóricált rajta! Tulaj: Volt kint villanyszerelő, bekötötte az új tűzhelyet! Meglévő 1 fázisú tüzhely 4 eres kábel, villanyszerelő kimér, hogy legalább 2 fázison ketyegjen a tűzhely átkötötte az egyik feketét valahonnan fázisra, tűzhely megmér 2 fázis stimmel, védő van.... igen ám, csak a falban kötve volt az a bizonyos fekete egy zöld/sárgával, ami a kúthoz ment! Fi relé persze sehol! Nos ez esetben az EPH jól jött volna!
(#) Tonybacsi válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Tanulságos történet! Bár ott valaki nagyot hibázott. Normál körülmények között ez- nagy valószínűséggel- nem fordulhat elő.

De tételezzük fel, hogy a szivattyúm zárlatos lesz, a víz meg (valóban egy ásott kútról van szó) vezetné az áramot, de a jelenlegi rendszerben üzemelő központi FI relé azonnal le kell hogy oldjon.
(#) merlingerin válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm!

Akkor egyszerű a helyzet. A méretlen sehogy nem bontható, mert a padlástól a mérőóra szekrényig betonba van öntve az egész. Padláson jön be, onnan a betonkoszorúban halad vízszintesen, majd lefele egy tartópillérbe van betonozva. Ennek az oldalán van a mérőóra, és a másik oldalára kerül a saját cuccom.

Konkrétan az volt a félelmem, hogy mivel mögötte lesz, eszükbe jut, hogy lebontsák, ellenőrzés céljából, amit nem szeretnék. Ha én otthon vagyok, az nem gond, elhajtom őket a francba, vagy leállítom a servereket, illetve gépeket is. De az asszony más kérdés

Annó láttam ELMŰ-s fényképet, hogy az óraszekrény másik oldalán kibontották a falat, és a fürdőből bontották át az egészet, így hozzáférve a méretlen oldalhoz, majd rá a csempe, stb. Ott buktak le az ELMŰ-s fazon szerint, hogy amikor órát cseréltek, ment tovább a TV... Mivel az én esetemben komplett ház szünetmentes áramellátást is kap (sima akkus UPS, plusz önindítós diesel, így nem szeretném, ha szétvernék a házat, amikor nem vagyok otthon Ebből indult ki a kérdés.

Sajnos olyan helyen épül, ahol nem oldható biztonságosnak az áramellátás. Havi 2-3 villanyszünet az biztos. Van, hogy fél-1 nap is. Télen, ha hó van..

Kétségtelen, hogy cserébe vannak madarak, őzek, meg friss levegő Valamit valamiért...

Köszi!
(#) dumboo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Hibázott a házat építő (villanyszerelő) mert nem színhelyesen kötött és 4 eres kábelt használt. Hibázott a kutas, mert a munkavédelmi törvény egyértelműen leírja a munkavégzések villamosan előírt minimum feltételét pl.: Fi. Hibázott a tűzhelyet bekötő szaki, mert a végeredmény ugyan jó, de nem bizonyosodott meg arról hogy nincs-e leágazás a kábelről. Hibáztam én is, mivel az első mérésem nem terjedt ki a védővezető folytonosságára. stb...
Természetesen a Fi ebben és az ilyen esetekben megvédett volna, de a beszélgetés a védővezető megerősítésétől indult. Én arra írtam hogy ha van rá lehetőség, az EPH-t tartom "jó(bb)" megoldásnak.
(#) karaszbandi válasza Tonybacsi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Nana! A szivattyú motor oldalán az a csavar, ami mellett van egy föld jel, de ha nincs akkor is a csavar ott van, az az EPH csatlakozó, amit kötelező TN rendszer esetén bekötni az EPH rendszerbe!

A kábelban lévő ződsárga az csak a védővezető. Attól még EPH kialakítást kötelező csinálni. Sziget üzem pedig itt szóba sem jöhet. Hacsak, nem egy szigeten van a tanya.
(#) dumboo válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Nem kell aggódnod a nejed felől, azért a magántulajdon az magántulajdon, nem állnak neki csak úgy bontani, még megalapozott gyanú esetén sem! Komoly feltételei vannak már csak a kertbe való bejutásnak is pl.: be kell engedni őket... ha nem? Visszajöhet rendőrrel, max szigetelés vizsgálatot végezni és szemrevételezni, a bontásra hatósági engedély kell nekik is.... mire azt beszerzik, már te is otthon vagy
Persze a csatlakozó vezetéket levághatják.... de arról előtte írásban kapsz tájékoztatót hogy "munkatársunk a fenti napon megpróbált bejutni az önök ingatlanára....kérem bejutását elősegíteni időpont egyeztetés miatt hívja a ...."
(#) dumboo válasza merlingerin hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Egyébként ha áramlopás gyanúját vélik felfedezni nálad, egyszerűen mond azt hogy kössék ki a mérőből a csatlakozó vezetéket és húzzák ki, ha lopod meg van lékelve!
Vidéki vagyok, nekem mondod a madarakat, őzeket... hmm.. friss levegő nem sok, itt a vértesi erőmű mellettem 10 km
(#) llaci56 válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem értem a válaszodat. Hol kérdeztem ezt?
(#) freechat hozzászólása Ápr 11, 2012 /
 
Van egy szobában egy lámpa általában jó minőségű 75W-os égőt használunk, de igen hamar kiég.
A többi helységben kb ugyanannyi használattól (kapcsolgatás+világítási idő) 5-10x annyi ideig jó ugyanaz az égő (néha ezekből a helységekből veszünk égőt és azok is gyorsan kiégnek).

A kérdés, hogy mi lehet az oka, mit nézzek meg stb...
(#) tomikapc válasza freechat hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Valószínű, hogy 2 fázis van kötve a fázis és a nulla helyett, így több mint 240V esik az izzóra. Meg kell mérni.
(#) mps válasza freechat hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Hali!
Nézd meg a foglalat érintkezőit, valószínűleg elhajoltak, beégtek, stb.
(#) llaci56 válasza mps hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Mi történik akkor, ha a foglalat érintkezői elhajlottak vagy beégtek?
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Na ezt nagytudásúan megaszondtad! Szerinted két fázistól meddig él egy körte?
Magától meg nem kötődik oda. Egyébként egy rossz foglalat is okozhat hasonlót.
(#) kly válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
azért nem ez lenne az első eset. Találtam már én is konnektorban 380-at és a kapcsolóüzemű dugasztáp évekig ment róla. Mást meg nem dugtak bele. Persze itt nem erről van szó.
(#) nedudgi válasza freechat hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Megfelelően tud szellőzni/hűlni az a körte?
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ki írta, hogy magától odakötődik?
Az meg hogy meddig él két fázisról egy izzó egy külön téma. Függ a minőségétől vagy hogy energiatakarékos stb.

Bővebben: Link Ez mióta világít?
(#) mps válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Na most megfogtál A pontos fizikai magyarázatát nem tudom, de a tapasztalatom (20 év lépcsőházak karbantartása) azt mutatja, hogy az esetek nagy részében ez volt a hiba, egy foglalat csere, vagy hajtogatás megoldotta a problémát. Talán jobban melegszik?
(#) dumboo válasza mps hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
És a magyarázat erre a csodára
Az izzószálaknak hidegen kisebb az ellenállásuk mint melegen, így nagyobb a rajta átfolyó áram nagysága is. Nos mivel az érintkező/kötés/kapcsoló hibás, ezért sokszor fel/le "kapcsolja" az izzót, és mivel egy pillana (ms) alatt képes egy izzó 80-100 fokot is hűlni ezért újra "izzít" mindig..... ezzle jóval lerövidítve az élettartamát!
(#) ötfelezős válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Az üzemi védővezetőnek az új szabvány szerint akkorának kell lenni, mint az üzemi áram vezetőnek (eddig elég volt annak a fele is).

Hát, bocs, nem tudom, te mit nézel, én az egyszerűség kedvéért csak a 86-s magyar szabványt, és a ma érvényes 2007-es kiadást az MSZ HD 60364-5-54-ből nézem, és ugyanazt látom bennük: 16-ig annyi, 16 és fölött 35-ig 16, 35 fölött a fele.
Következő: »»   206 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem