Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 575
(#) Edit válasza toro hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ! Megpróbáltam. Várjuk az eredményt, eddig semmi zaj.
Köszi!
(#) toro válasza Edit hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szívesen!
(#) anthemion válasza briki hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Ma megint megszűnt a kazán melegvizet csinálni, plusz F14 hiba, úgyhogy muszáj voltam újra szétkapni a kazánt. Számítottam erre, a korábbi ötletelések alapján, de nam mára volt bekalkulálva.
Az elvégzett meló: hőcserélő+3járatú szelep+ HMV szivattyú kikap az aparátból. Hőcserélő ugye volt tisztítva, minden ok is volt vele, a szeleppel ugyanez az eredmény. Ezeket amúgy is csak azért szedtem ki, mert ha már úgy is csinálom...
A szivattyút levettem, lapát megforgat, levegő szájból átfúj, minden ok! Szivattyú feletti idom: lámpával belenézés, kisujj beledugdosás, minden ok!
HMV szivattyú alatti idom: megpiszkálgatás, majd egész cső levételével való próbálkozás, ekkor a szivattyú feletti csőből iszonyatos vízmennyiség ömleni kezdés. Hoppá-hoppá, most kap a rendszer innen levegőt, tehát valahol dugulás van, le kéne venni. A baj csak az volt, hogy ha megpróbáltam, ömleni kezdett a víz, gondolom a tartályból. Mégis levettem a csövet, mondván majd lesz valahogy, mert olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy. Két kezemmel két lyukat fogtam be és üvöltöttem az asszonynak, hogy a kb. 2 méterre lévő borosüvegből a dugót adja ide. Persze nem találta, nyugtáztam is, hogy nem iszik rendesen! Kis útmutatás után azért meglett, így az egyik lyuk be lett tömve parafával, a másikba pedig egy habszivacs füldugó lett belecsúsztatva. Az a kitágulós fajta.
Ezután a HMV szivattyú alatti idomot levettem a csőről, abban volt belül valami fehér műanyag alkatrész, amit a mai napig sem tudok, hogy mi lehetett. Az egész idom kapott egy kis ecetfürdőt, meg szájon át lélegeztetést, és amikor már szépen át tudtam fújni, összeszereltem az egész kazánt.
Az már csak hab volt a tortán, hogy a vezérlőpanelt szépen eláztattam, és úgy próbáltam elindítani, hogy ezt nem is tudtam. A panelen valamik el kezdtek berregni, a 3 járatú szelep motorja meg szépen elkezdett folyamatosan forogni. Mondom az asszonynak, 50 ezer mínusz, meg egy hétig anyádéknál fogunk mosakodni! Nem így lett, mert szerencsére hajszárítóval ki tudtam szárítani az egészet, és valamilyen úton-módon nem lett maradandó baja. Tanulság volt nekem ebből az, hogy az elektronika nincs ám leszigetelve, ne is akarjak nagynyomású mosóval nekiállni a kazán takarításának. Persze ez nem fordult meg a fejemben.
Persze ezek feledésbe merülnek, mert minden jó, ha a vége jó. A kazánt ezután szépen üzemi nyomás alá helyeztem, légtelenítettem, elindítottam. Azóta most már hiba nélkül megy. Ha volt valakinek türelme ezt idáig elolvasni, annak nagyon szépen köszönöm, továbbá itt szeretném megköszönni azt a segítséget, amit ezen fórumon keresztül kaptam a kazánom javításával kapcsolatba. Több 10ezer forintot takarítottam így meg, ezt persze az asszony sosem fogja elhinni nekem!Tehát: köszönöm!
(#) briki válasza anthemion hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia!
"abban volt belül valami fehér műanyag alkatrész, amit a mai napig sem tudok, hogy mi lehetett"- képed van róla?
Én végig olvastam, de a dicséret téged illet, én személy szerint nem segítettem semmit. A víz azért jöhetett ki, mert addig vákuumban volt, kis lyuknál, e miatt nem tudott kifolyni. Szétszerelve pedig tudott levegőt kapni, amitől már megszűnt a vákuum, és kifolyt. Tanulság, az elektromos részt áramtalanítani, minimum egy műanyag zacskóval letakarni, ha kivenni nem lehet. Indítás után pedig átnézni, nincs-e víz a panelon, és annak dobozában. Nagy szerencséd volt, hogy nem füstölt le, de BÁTRAKÉ A SZERENCSE, ez most be is jött. Adja isten, hogy mostantól folyamatosan jól működjön, és ne álljon le.
A szivattyú járókerekét is megnézted, a vízjáratoknál nincs eltömődés? Ez kör keresztmetszetű, a motor tengelyén van, és íves merevítők, járatok vannak benne.
Elképzelhető, hogy a HMV szivattyú alatti idom, cső volt eldugulva szerinted?- ezt ecetsavaztad, fújtad.
Gratulálok!!!
(#) toro válasza anthemion hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szép hosszú monológ. De hasznosak voltak a tanácsok, mert ügyesen megoldottad a "feladatot"!
Gratula!
(#) holusoft válasza anthemion hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Üdv.
Szivattyú alatt lévő idomban a kis fehér műanyag az egy visszacsapó szelep.Ez is le tud dugulni és kisebb a vízáramlás.
(#) nelson hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Hogy mért nem volt melegvíz és fűtés mért volt?? Mert a szerelőm egy idióta .A vízet fordítva volt bekötve .Szóval amin a sarokszelep volt a falnál arra ment .Ki jőt egy beüzemeltető .Ő is azt hitte jó a bekötés elforditot valamit és mint a gejzir ömlöt a viz rá és rám totál eláztunk .A szerelőt agy helyen verem.Egy 5000 ezresembe került a fürdés ..
(#) tibibalogh520 válasza nelson hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia Nelson!
Nem véletlenül írtam:
Idézet:
„Nem lett véletlen elcserélve a hideg víz bevezető / meleg víz elvezető csatlakozási pont??? (volt már rá példa a történelemben).”

Örülök, hogy megoldódott!
(#) briki válasza nelson hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Hát ugye "szok az így lenni", hogy egy szarvashiba miatt nem működik valami.
5000 db ezresedbe került? Valamit elírtál- vagy jól átvertek.
(#) briki válasza nelson hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Jobban átnézve a képeidet, felfedeztem egy két apró hibát ebben a szerelésben.
1. Nem tudom a kazán HMV kilépő oldala is csappal/ sarokszeleppel van-e ellátva.
2. Ha a kazánt valamilyen oknál fogva le kell szerelni, lekötni a fűtési hálózatról, nem tudod kizárni a fűtési kört úgy, hogy abban a nyomás megmaradjon, ne kelljen leengedni a vizet belőle. A csapot fordítva kellett volna rátenni egy karmantyúval, hogy a fűtési csap- kazán közt legyen a bontható hollandi. Ez is egy kis szarvasbaki, amivel később kellemetlenséged lehet, igaz nem minden nap köti le az ember a kazánt a fűtési körről.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4e/4ed12ca8c796e9ae3563b...e4.jpg

Ez akkor lehet probléma, ha van más alternatív fűtési módod, azzal fűtesz, közben pedig a kazán lekerül a falról pl szerelés, javítás miatt.
(#) nelson válasza briki hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Hát köszönöm a segítségedet ,Szerintem ha a bekötésről téged kérdezlek és leírod ,magam is megcsináltam volna .Már mikor az 5000 ezrest kérte a srác és úgy hogy szerintem az alsó gatyája is vízes volt nem is érdekelt a szerelőt tuti soha többet nem hívom hanem majd mást .Remélem megszabadultam tőle végleg.Amit leírtál még azt ha lesz időm majd megcsinálom .MAGAM,de azt hiszem mondani se kell egy családiháznál mennyi melo van .. ezer köszönet mindenért.
(#) briki válasza nelson hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szívesen, de még mindig nem tiszta számomra mennyi az az annyi, bár ez lehet csak kötekedés részemről. Betűvel kiírom inkább. Ötezer forint, vagy ötven ezer forint vagy ötmillió? Nem tudom értelmezni a 5000 ezret.

Ha 5 ezer akart lenni, az baráti ár.
(#) nelson válasza briki hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
5ezer A beüzemeltető feketén volt kint ,de nem számolt ö se azzal hideg zuhany lesz .. ,de rendes srácnak tünik ha lesz gond a kazánnal komolyabb neki szolok ,de azt mondja szeret már többet is erre ,de nem volt gond .Max savazni kellet egy két dolgot ,azt meg olvastam itt a forumba valahol .. Minden esetre holnap megnézem megint minden rendben van e .és lehet veszek egy fürdőt több éve dolgozok ezen a házon .jó lenne már élvezni si valamit belőle : )
(#) szerviz válasza Rapi75 hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
A HMV NTC hiba az sárga villogással jelez. Viszont ilyenkor a kazán tovább üzemel (aktiválódik a "túlélés" funkció) a fűtés NTC veszi át a hőfokszabályzást.
Eszembe jutott még egy ritka hiba, amikor a hőfokkorlátozó már alacsonyabb hőfokon nyitni kezd. Ilyenkor nem a névleges nyitási hőmérsékleten pattan szét a kapcsoló, hanem már korábban labilissá válik, kezd az ellenállása folyamatosan növekedni. Ez teljesen esetleges lehet, alacsony hőfokon mindig nulla ellenállást mérsz, így azt hiszed, hogy a stemco jó.
(#) tvibi hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Üdv!
Még egyszer fel teszem a kérdést hátha valaki tud segíteni. Kerepes környékén ariston kondenzációs kazánhoz értő szerelőt keres a kolléganőm. Ebben tud valaki segíteni?
(#) szerviz válasza tvibi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ez a jelenség komoly bajnak a jele is lehet, például a kazántest eltömődése, ledugulása. Ezt füstgázméréssel, illetve szétszedéssel lehet ellenőrizni.
A kazán beüzemelése megtörtént? És akkor végeztek füstgázmérést mind a füstoldalon, mind a frisslevegőoldalon is?
Előfordulhat a füstrendszer szétcsúszása, elmozdulása is, ekkor jó esetben leáll a kazán, rossz esetben buffog, szénmonoxidot termel, lekormoz.
Ha szerződött Ariston szervizes üzemelte be a kazánt, akkor elsősorban neki kell szólni. A vízvezetékszerelőnek, fűtésszerelőnek teljesen felesleges.
Meg kell nézni a www.aristonszerviz.hu oldalon a szervizlistát, onnan lehet választani, vagy a kapcsolatoknál található telefonszámon a Zsolt nevű technikust megkeresni, ő ismeri az adott területen dolgozókat. Pesten egy régi, jó szervizes Rábai József, már amennyire én innen, a vidéki magányból ismerhetem................
(#) tvibi válasza szerviz hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Nézte márkaszervizes mért is és ő szerinte minden jól működik.. Voltam náluk én is és tényleg érezni a gázszagot nagyon. Ezért próbálnék nekik segíteni.
(#) tvibi válasza tvibi hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Már két éve üzemel nekik eddig nem volt vele semmi problémájuk. Csak most a gázszag meg a gyenge fűtési teljesítmény (de lehet a kettő között nincs összefüggés)
(#) Gafly hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Akkor jön a következő kérdés, ha már a kecskerágót megrágtuk
Lakatlan ház, gravitációs keringetésű központifűtéssel, lemez radiátorokkal és öntöttvas (Thermotéka) kazánnal.
Mi a jobb megoldás télen?
- Ha csak el van zárva a gáz, akkor szét fog fagyni...
- Termosztátot le lehet tekerni 5...10 fokra. Ekkor nem fagy szét, csak ha véletlen kialszik az őrláng. Meg hetekre felügyelet nélkül otthagyni a bekapcsolt gázkazánt?
- Leengedni belőle a vizet? Ekkor nem fagy szét, csak villámgyorsan szétrohadnak a radiátorok...
- Leengedni belőle a viz mondjuk felét és feltölteni fagyállóval? Tartani kell egy próbafűtést hogy elkeveredjen a fagyálló és a viz. Ez legalább a korróziótól is véd...

Ugyanez a kérdés érvényes a vizhálózatra is, azzal a különbséggel, hogy azt azért megsem kellene feltölteni fagyállóval
(#) briki válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Fagyállózni, ha nem csepeg a rendszer -25 C°-ig szerintem.
(#) briki hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Sziasztok!
FÉG-Aqua FA 11K átfolyós vízmelegítőn hol lehet gáznyomást állítani? Alapból mindegyiket PB fúvókával árulják a boltban? Van valakinek hozzá szerelői kézikönyve adatokkal?
Riki
(#) Gafly válasza briki hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Én is effelé tendálok...

Ettől fűggetlenül a használati melegvíz / hidegvíz még ezzel nincs megoldva
(#) briki válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Hidegvízre marad a kompresszorozás, vagy alkohollal feltöltés, esetleg monopropilénglikol alkalmazása.
(#) toro válasza tvibi hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Kazánköri hőcserélője elrakódott bogarakkal-, lerakódásokkal.
A levegő pressostátnak illene kikapcsolnia!
(#) toro válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Vízóra aknában a víz leengedése a megoldás. Ámbár leget, hogy az épületen belül van valahol vízzsák.
A propilénglicol jó megoldás, csak a gumi tömítések - "O" gyűrűk bírják-e?
(#) szerviz válasza toro hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Hát mi itt rágódhatunk azon a kazánon, pedig csak szét kéne szedni darabokra, oszt' megnézni, mi nincs a helyén benne.
(#) toro válasza szerviz hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Általában a hiba megállapításhoz szükséges a vizuális tapasztalat (is)!
S kapásból adódik a probléma fellelése!
(#) Gafly válasza toro hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
1970-ben épült házban hol van "O" gyűrű?

Fél colos (horganyzott?) vascső az egész...
Jó, tudom: Csapok

Ivóviz vezetéket ettől függetlenül nem töltenék fel fagyállóval...
(#) briki válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A monopropilénglikol egészségre ártalmatlan, ezt használják az élelmiszeriparban is, ahol fagyállózni kell. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy ezt kell inni minden nap. 1970-ben épült házban is lehetnek hozzátoldások átszerelések.
Amúgy meg nem mondtad, milyen, mikor épült a ház, így nem kötelező másoknak tudni, csak a lehetséges problémákra hívta fel a figyelmed- segítő szándékkal.
A gumigyűrűk, ahol mi ezzel fagyállóztunk jól bírják, mert az automata légtelenítőben is ez van, és soha nem folyt e miatt. Talán a kenderezést bánthatja- de nem hinném, én eddig azt sem tapasztaltam- abból pedig van bőven a horganyzott csővel szerelt rendszerben.
Az alkohol meg drága, de viszont hasznosítható,ha az embernek vannak barátai.
"O" gyűrű van a radiátor szelepekben is, a cafninál ( hollandinál )
A nagyanyámnál most télen a WC kagyló fagyott szét a szifonnál.
(#) Gafly válasza briki hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A kagylóra például nem is gondoltam
Azt viszont kiürítve feljön a csatornaszag....

Mindenképpen köszönöm a szempontokat!
Következő: »»   106 / 575
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem