Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   17 / 23
(#) dcsabi válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Bizony 20-30 eFt-ért nem érdemes vállalkozónak bejelentkezni. Ha mégis megtennéd, a 30e forintodból kb 35e-t elköltenél adóra és egyéb költségekre. Ezt szerintem technikailag úgy lehetne megoldani, hogyha látod már, hogy túltermelésed lesz, akkor vagy elfűtöd, vagy a szomszédnak lekapcsolod a mérőnél lévő kismegszakítót és a Te mérődről használja, amig az egyensúly be nem áll. (át kell drótozni) Vagy elektromos autót töltenél vele akinek a környéken esetleg ilyen lenne. ez a jövő "zenéje"...
(#) fpali53 válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Még egyet köbzoli engedélyével. Evvel tisztában vagyok, és pont ez volt a célom, de úgy novemberben elszállt a gépem vele együtt az excel fájl is, amiben tároltam, pontosan tudtam, hogy hogy állok. De akkor miért nevezik háztartási kiserőműnek.
(#) HeZ válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
fpali53: a pótolhatatlan adatfájlokat küldd el magadnak e-mailen, így megmarad a levélszerveren (gmail vagy freemail, stb), letörlésig bármely gépről böngészővel elérheted.
(#) dcsabi válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
A "háztartási" a méretére utal leginkább. Napjainkban az energia felhasználás óriási méreteket öltött. 100 évvel ezelőtt az 50 KW, de még talán a 10KW is óriási elektros teljesítménynek számított. Ha figyelembe vasszük azt a tényt, hogy Pl Németországban vagy az USÁ-ban a konyhai energia és sok helyen a fűtés is elektromos, akkor ott akár más is lehetne a háztartási méret. Ami "háztartási méret" az valójában "hobbi" is...
(#) btoti válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
... Igen, mivel a "háztartási méret" is hobbi ameddig saját célra készül, így szerintem az összes hozzákapcsolódó kérdés is "hobbi" kategória. - Technológia, a fúrás-faragás, a megtermelt energia felhasználása, tárolása, hálózatba táplálása, vagy ezek nehézségei. Kell róluk beszélni, hadakozni minden lehetséges alkalommal, mert az elhallgatása soha nem fogja megoldani a problémáit, visszásságait. Úgy gondolom, hogy e mellet beszélünk mi eleget a szigorúan műszaki kérdésekről is.
(#) fpali53 válasza btoti hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Mikor az ember egy hálózatra táplálásban dönt, és véghez is viszi, innen már nem teljesen hobbi, igenis az a cél, hogy megtermeljem a saját szükségletemet.
(#) btoti válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Félre érthetted. Nem a mi hobbi, vagy mi nem latolgatása volt a célom.
(#) dcsabi válasza fpali53 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Ebben igazad van...A hobbi és a nyereségvágyból elkövetett hobbi, valamint az ipari méretű kivitelezés között innét nem lehet meghúzni a határt. Legyen ez áramtermelés vagy haveroknak jelképes összegért erősítő javítás, vagy bármi. A pénz az mindenképpen ott lesz. Ha magamnak építek valamit az sem mindig a munka öröméért történik, hanem mert valamiért megéri. A fórumnak mind emellett egy óriási "mellékterméke" (vagy talán a célja, küldetése) az egymás segítése, információ, tapasztalat csere. Én is tettem fel olyan anyagot, amiért pént is kaptam, de nem sajnáltam...ettől nem lettem szegényebb. Viszont is kaptam értékes információkat. Az áramtermelésből sem lehet ilyen szinten meggazdagodni.
(#) kilon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Kedves hobbielektronika felhasználok.. Én szeretnék segitséget , kérni abban, hogy hogyan lehet épiteni egy kis vizimalom szerüséget ami áramot termeljen? mi kell hozza, honnan szerezhető be..?kb mennyibe kerulne h 12 vw égőket müködtessen..?A házunk mellett egy nagy hozamu hegyipatak folyik, és mivel nincs áram ezt szeretnem kihasználni.
(#) pucuka válasza kilon hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Mielőtt bármibe belefogsz, érdeklődj a területileg illetékes vízügyi hatóságoknál. Sutyiban elég nehéz megoldani.
(#) btoti válasza kilon hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Szia!
Igen, bármi ráépíthetőségéről nem árt legelőször meggyőződni (tulajdonjog, vízjog, környezetvédelem, stb.). E mellett kellene ismerni néhány alapadatot: a víz folyási irányra merőleges keresztmetszetét és a folyási sebességet, esetleg zárt csőbe elterelhető-e egy része és ennek mekkora függőleges esést (vízoszlop magasságot) lehetne biztosítani mekkora cső (vízoszlop) keresztmetszettel? Duzzasztás nem igen jöhet szóba, gondolom. Ennek alapfeltétele az ökológiai hatástanulmány, aminek a ceremóniája és ára ezerszer borzalmasabb, mint a neve. A vízhozam adatokat minimum a két szélsőséges, ~tavaszi max., és ~nyárvégi minimális vízhozamokkor. Ezeket meg kell mérni - colstok, hungarocell-pogácsa, vagy bármi amatőr eszközökkel számszerűen. A bővizű, vagy időszakos, stb. számolási szempontból semmitmondó meghatározás.
Ezekből már megsaccolható, hogy mekkora teljesítményű, milyen jellegű mikro-vízerőműre lehet gondolni.
(#) kilon válasza btoti hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ok! Köszönöm a választ, szoval azt klellene megtudnom h milyen a vizhozam...stb. s utanna kell gondolkodni h milyen szerkezet muködtetthető, ohhh..leg 3x elolvastam h ennyit megertsek..azt hiszem feladom..nem értek hozza..
(#) nrg válasza kilon hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
..és ez még csak a műszaki oldala a dolognak. A jogi oldalát és az engedélyeztetést nem is említve, ami sokkal nehezebben járható út.
(#) Iszkakof István válasza kilon hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ne add fel, de ne is ez legyen életed fő célja. Nem tudom, milyen ember a polgármestered, de az is megtörténhet, hogy neki is tetszene a dolog.
(#) kilon válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Kedves Hobbielektronika Felhasználok! szerintem az engedelyeztetessel nem lenne nagy gond kulonben egy erdő szélén, bőhozamú patak szélén lakott területtől 7 km.talalható a ház és csak sajat használatra szeretném mivel csak áram fejlesztővel lehet ott áram.egy képet csatoltam, házrol patakrol,. egy hozzá értő véleményét kérném lehet valami hasznosat csinalni ott?

DSCF1083.JPG
    
(#) Iszkakof István válasza kilon hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ez a patak gyönyörű ! Nem vagyok hozzáértő, de irigy igen.
(#) dcsabi válasza kilon hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
A kép alapján egy 0,5m3/s vízhozama lehet. Előbb lesz ott bármi más mint saját célra való vízi energia felhasználás. Duzzasztás szükséges a víz energiájának kinyréséhez. Az m x g x h képlettel kiszámolhatod. Egy méteres duzzasztással elméletben 5kW, de ekkora méretben a hatásfoka a rendszernek 50 % körül lehet, tehát 2,5kW. Az engedélyeztetés szerintem 2-3 millióból megáll, meg 2-3 év. Vízjogi létesítési engedély, előzetes vízsgálat, hatástanulmány...stb ( A természatvédők oda fogják láncolni magukat a legközelebbi fához.) Túl vagyok már egy két "csatán" a vízes témákban. Egyébként túrbina, vagy vízikerék kell, ami meghajt egy kis generátort. Amilyen egyszerű, annyira "tilos"... Az illetékes hatóság és a vízfolyás kezelőjének állásfoglalását kérd ki, barátkozz össze az illetékes szakaszmérnökkel...
(#) nrg válasza kilon hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Ez hol van, melyik patak?
(#) ih.he válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Szerintem nincs is szukseg ekkora mennyisegu energiara. A patak folyamatosan folyik, napi 24 oraban. Kerdes, hogy mindig ugyanilyen-e a patakban folyo viz mennyisege. Ha 500W-t termel csak a generator, az napi 12kWh, havi 360kWh, ami pld egy lakotelepi lakas szamitogep, tv, video, mikrosuto, villanytuzhely stb igenyet is fedezi mar. Kell nemi akkus hattertarolas a fogyasztasi csucsokra/este tv, illetve fozes, vizmelegites stb/ Nyilvan az akkus tarolas nem 100% hatasfoku, de szerintem 500W folyamatos energiabetaplalas mar eleg, vagy rosszul latom?
(#) pucuka válasza kilon hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Megoldható "alulcsapott vízikerékkel" is, (az meg nem annyira feltűnő) és ha folyamatos, viszonylag egyenletes a vízhozama, akkor duzzasztása sem szükséges.
(nem akarok kötözködni, de a jogi dolgoknak érdemes utánajárni, mielőtt komolyabb beruházás történik. Európában nem ismerek olyan országot, ahol egy vízfolyás magán tulajdonban lenne)
(#) ih.he válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Na igen, hasonlo erzelmeket taplalok a kep alapjan
Ha nem volna csaladom, meg szuleim, stb, valoszinu a vegen kilukadnek valahol egy hasonloan elhagyatott helyen. Hogy mibol elnek meg, az persze meg rejtely szamomra.
(#) kilon válasza ih.he hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Hát imádom helyen van az biztos, erre felé mi havasnak hívjuk
(#) dcsabi válasza kilon hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha telkedre a víz egy része, mondjuk fele, bevezethető lenne. Ehhez meg kell tudni, mekkora esést lehet kivitelezni. (szintező műszerrel kimérhető) Ennek lenne jogilag a legkisebb procedurája. Mondjuk 0,4m3/s vízhozam felét megkapod ideiglenesen. A telked előtt egy 10-20cm magas "fenékküszöbbel kilépteted a Te csatornádba a vízet. (ez az osztómű) A mennyiségét hivatalosan is becsülni fogják...
A használat alapja az éves átfolyt mennyiség ez Kb 6 millió m3, ennek az ára hivatalosan 30e Ft körül van. A telkeden a kifolyás előtt legyen a duzzasztó. Ide kerül a turbina vagy vízikerék és a generátor. Duzzasztás nélkül nem lehet a víz energiáját kinyerni. Ha a vízikereket belelógatod a patakba, lehetséges, hogy a víz megindítja. Viszont ha a generátort megterheled, a kerék lelassul és leáll, a víz meg szépen kikerüli alapátokat. A kerék méretének megfelelő résen kellene átvezetni, itt viszont a bejövő és távozó víznek a magassága nem azonos (ebben van az energia)
(#) pucuka válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Amit írsz, az nálunk van. Ez a gyönyörű kis patak viszont a havasokban van, ami nálunk már egy jó ideje nincs. Ebből következik, hogy ott mások lehetnek a vízhasználati szabályok.
(#) dcsabi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
A kérdező majd megmondja hol van, ha karja...Én a "tag" adatlapjából következtettem a Mátraszentimre, Csörgő patakra...
(#) pucuka válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Galyatetőt (bár néha havas) nem hívjuk havasoknak. Fogarast viszont igen
(#) pakibec hozzászólása Júl 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Sok szó esett itt a fórumon az otthon használható alternatív energiaforrásokról, illetve arról, hogy hogyan lehetne ezeket gazdaságosan kiaknázni.

Konkrétan a napelemekre gondolok: azonkívül hogy drágák, az enerigatárolás szintés sokba kerül, ráadásul mire elkezdene megtérülni az akksikat már cserélni kell.

Az ötlet, hogy hagyjuk ki a tároló rendszert. Igaz, így mindíg csak annyi energiánk van, amennyire a nap süt, de az legalább olcsón.

Kérdésem, hogy lehetséges-e egy olyan teljesítmény megosztót építeni, ami napelemekből jövő teljesítményt kiegészíti a hálózatból és hogy milyen elven működne?

Nyilvánvaló, hogy a napelemek után szinuszos inverter kell, amely fázisszinkronban van a hálózattal. De hogy szabályozom, hogy melyik rendszerből mennyi energiát vegyen fel a lakás?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv: pakibec
(#) dcsabi válasza pakibec hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
A teljesítmény "megosztásnak"és elosztásnak a legjobb és talán legolcsóbb módszere, ha feltáplálunk a hálózatra. Azt jól látod, hogy nem érdemes tárolási lehetőségbe gondolkodni. A a fel nem használt mennyiség feltáplálva, valójában tárolódik, olyan értelemben, hogy ezt a mennyiséget ugyanazon az áron lefogyaszthatod. Ha többen akarjátok ezt lefogyasztani, akkor almérőkkel lehet ezt megoldani. Ha csak az éppen termelődő energiát akarod elosztani illetve korlátozni a felhasználás mennyiségét több irányba, -ez sem lesz olcsóbb mint a termelés többlet teljes felhasználása. Ezt a technikai eszközök árára értettem. A következő veszteség, hogy a megtermelt energia elfogyasztás nélkül kárba vész...
(#) pakibec válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Köszönöm a választ.

A feltáplálás nekem is eszembe jutott, de elég drága (új villanyóra kell, engedélyeztetések...stb).

Azért kérdeztem rá, hogy milyen eszközzel lehet a bejövő energiaforrásokat megosztani/kiválasztani.

Pl. Nyáron nagy melegben a légkondi kb.2000W-ot fogyaszt, ha a napelemek 500W-ot adnak le, milyen kapcsolással lehet a maradék 1500w-ot a hálózatról biztosítani?

Elvileg egy mikrovezérlős kapcsolás is lényegesen olcsóbb, mint az akár 100E forintot is meghaladó átalakítgatások/engedélyeztetések.
(#) dcsabi válasza pakibec hozzászólására (») Júl 21, 2012 /
 
Ha csak a légkondi a cél, illetve a nyári termelés, továbbá az elkülönített fogyasztás, szerintem akkor sem éri meg az 500W napelemet megvenni. Számolj utána, mennyi a megtérülési ideje. Aztán számold ki, ha feltáplálsz és az egész évi számládnak megfelelő mennyislgű energiát előállítod, akkor mennyi a megtérülés.Nem tudom milyen beszerzési forrásaid vannak a napelemekre..stb. Nyílván a feltáplálósdi az nagyobb beruházás, azt meg kell finanszírozni egyszer.
Következő: »»   17 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem