Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   62 / 139
(#) szitko hozzászólása Jún 19, 2012 /

Kis segítség kellene az IAR szimulátorához.
Eme kis programot szerettem volna szimulálni, de valamiért nem megy a timer0.
  1. #include "io430.h"
  2. void main (void) {
  3.          int ertek;
  4.          WDTCTL = WDTPW|WDTHOLD;
  5.          DCOCTL = CALDCO_1MHZ;
  6.          BCSCTL1 = CALBC1_1MHZ;
  7.          TA0CCR0 = 0xff;                 // 256-ig számolunk
  8.          TA0CTL = TASSEL_2 + ID_2 + MD_1 + TACLR;
  9.          while(1) {
  10.          .....
  11.          ertek = TA0R;
  12.          TA0R = 0x00;
  13.          }
  14. }

A "Register/Timer0_A3"-nál a TA0R értéke mindíg nulla, miért? A proci g2553-as.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ezen a fórumon azt írják, hogy a Timer működését nem szimulálja az IAR. Igaz, már 3 éves a hír, nem tudom, hogy a tudomány mit fejlődött azóta...
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Köszi. Még a help-jében sem találtam erre utaló leírást.
Más.
Valaki próbálta már CCSv4 v5-el a Grace nevű segédprogramot? A tapasztalatok érdekelnének.
Én kipróbáltam IAR alatt, és eddig csak pozitív tapasztalatom van. De igazából, ha jól értelmeztem, a CCS-hez készült, és ezért édekelne.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Idézet:
„lesz a további modulokról (ADC, UART...) is cikk?”
Lesz folytatás, én már dolgozom rajta. A szoftveres UART is ahhoz kellett, hogy pl. egy ADC mérés vagy időmérés (Timer Capture módban) eredményét ki tudjam íratni.

Hogy azután cikk lesz-e belőle az attól függ, hogy a cikkszerkesztő program tovább züllik (most már forráskódot sem tudok berakni, a 3. cikkbe szégyenszemre képként kellett berakni a programlistákat), vagy megjavul a régóta ígért fejlesztések eredményeként.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 19, 2012 /

Ez jó hír.
Reményekedjünk benne, hogy amit Topi írt, a fejlesztési ötletek c. topikban, "Hamarosan élesben lesz elérhető az új HE", az megoldja ezeket a gondokat is.
(#) moderboy hozzászólása Jún 20, 2012 /

Nagyon jók a cikkek icserny, részletesen benne van minden információ arról amiről írsz, csak gratulálni és megköszönni tudom! Egyébként azt vettem észre, hogy a 43oh egy ideje mióta "lefutott az MSP örület" eléggé kihalt, régén több élet volt a forumban is.
(#) icserny válasza moderboy hozzászólására (») Jún 20, 2012 /

Idézet:
„a 43oh egy ideje mióta "lefutott az MSP örület" eléggé kihalt”
Lehet, hogy ránk várnak, hogy mi is írjunk bele? EZT érdemes megnézni!
(#) moderboy válasza icserny hozzászólására (») Jún 21, 2012 /

Vagy nekem vannak megoldhatatlan kérdéseim vagy nem érdekli őket, de eddig bármit írtam nem jött rá válasz vagy nem értettek hozzá Ettől eltekintve valóban vannak fent érdekes projektek, illetve kódok, de az LP megjelenésekor nagyobb élet volt.
(#) szitko hozzászólása Jún 22, 2012 /

Sziasztok.
Egy újabb feladathoz keresek segítséget/ötleteket. (A táskafigyelő kész és jól működik.)
Egy infra, lézer, UH vagy valami? kaput/sorompót szeretnék csinálni, aminek több funkciója lenne. A lényeg, és amit nem tudom, hogy hogyan kéne megoldani, hogy egy oldalon lenne az adó és a vevő. Tehát nem úgy ahogy egy normál ir kapunál van, hogy van egy adó egység, és vele szemben egy vevő, hanem ahogy a "rajzon" van, csak egy oldala van. A másik problémám, hogy nagy távolságra kell, kb 100m. Ezért gondoltam a lézerre. (pl. lézerpointer) A feladata, a mozgásérzékelés. Ha valami/ki átmegy a "sorompón", riasztana. De ennél sokkal több feladata lenne a mikrovezérlőnek. Pl. a legfontossabb, hogy be lehessen állítani a sorompó távolságát, mikor történt a riasztás, mennyi ideig szakítotték meg a sorompót, stb... és az összes adatot egy PC-nek kell küldeni.
Az ötleteket, segítséget előre is köszönöm.

móricka.jpg

(#) Grebi válasza szitko hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Tegyél az Adó/Vevő párossal szembe egy tükröt
Lézernél látszani fog a nyaláb ha mondjuk köd van vagy párásabb a levegő. Infra meg szóródik, nah meg a napból is igen erőteljesen jön elég tág spektrumban.

Érdekes felvetés, szerintem nagy a távolság egy kicsikét :S
(#) szitko válasza Grebi hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Idézet:
„szerintem nagy a távolság egy kicsikét”

Mihez képest?
Az első ötletem/gondolatom, hogy egy egyszerű, valamilyen, távolságmérőt csinálok, és azt használom. Azt nem tudom, hogy hogyan lehet ekkora távolságra megvalósítani, amatőr szintem. Távolságmérő van akár 1km-re is. (100m), (1km)
(#) Grebi válasza szitko hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Ez jó alapötlet, csak még mindig ott a kérdés, hogy ha köd van vagy párásabb a levegő, akkor látszani fog a nyaláb.
(#) szitko válasza Grebi hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Az lenne a legkissebb probléma.
(#) gyengus hozzászólása Jún 23, 2012 /

Sziasztok!

NMIt használta már valaki?
Konkrétan arról van szó, hogy egy MSP430G2452 van a LaunchPad-ban és a TI msp430g2xx2_nmi.c példáját szerettem volna kipróbálni, annyi módosítással, hogy a led átkerült P1.6-ra.
CCS4-et használok és futtatáskor nem reagál az NMI megszakításra. Debug esetében látszik is, hogy nem megy bele.
  1. #include  <msp430g2452.h>
  2.  
  3. void main(void)
  4. {
  5.   WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD + WDTNMI + WDTNMIES;  // WDT off NMI hi/lo
  6.   P1DIR |= BIT6;                            // Set P1.6 to output direction
  7.   P1OUT &= ~BIT6;                           // Clear P1.6 LED off
  8.   IE1 |= NMIIE;                             // Enable NMI
  9.  
  10.   _BIS_SR(LPM0_bits);                       // Enter LPM0
  11. }
  12.  
  13. #pragma vector=NMI_VECTOR
  14. __interrupt void nmi_ (void)
  15. {
  16.   volatile unsigned int i;
  17.   P1OUT |= BIT6;                            // Set P1.6 LED on
  18.   for (i = 20000; i > 0; i--);              // Delay
  19.   P1OUT &= ~BIT6;                           // Clear P1.6 LED off
  20.   IFG1 &= ~NMIIFG;                          // Reclear NMI flag in case bounce
  21.   IE1 |= NMIIE;                             // Enable NMI
  22. }
(#) icserny válasza gyengus hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Ha vigasztal: nekem sem működik.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

A külső NMI megszakítást egyébként nem lehet debuggolni, mert a hibavadész is használja az RST lábat! Le kell választani, illetve a JTAG funkcióból ki kell lépni!

Itt van erről egy fórumtopik, de nekem ennek ellenére sem működik.
(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Köszönöm szépen!

Lehúztam a TEST és RST jumpereket. Úgy látom, működik, bár mintha lenne benne egy kis pergés

Most nem a gyári példát nézem. Azt csak azért próbáltam ki, mert a hőmérőben nem működött. Így felszabadul egy IO láb.

Sok kínlódás után CCS 4-et használva már nekem is működik. Előtte IAR-ral próbálkoztam, azzal nem sikerült.

Itt van egy példa, amelyikben a WDT szolgál a pergésmentesítésre.
(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Nekem most nem futott a CCS4, nem indítottam el, mert benne maradt a kód a mikrovezérlőben

Köszönöm a példát!

A CCS 4-et én is úgy értem, hogy azzal fordítottam le a programot és égettem be. Utána kiléptem belőle...

És most üt meg a guta: most IAR-ral lefordítva is működik!
(#) Keximax hozzászólása Jún 23, 2012 /

ti honnan töltöttétek le a software-t? (code composer studio/IAR Embedded Workbench kickstart)
próbáltam már letölteni mind a kettőt de az első fizetős a másodikra pedig ki kell tölteni mindenféle adatot .....ez még nem is lenne gond, hogy név stb, de kérdez olyanokat hogy company meg hogy fel akarom-e használni valami RSOT-ra, de azt sem tudom mi az...szóval mindegy az a lényeg hogy , hogy tudom leszedni valamelyik programot a kettő közül.....a launchpad egyébként tegnap jött meg épségben, de nem mertem összedugni a géppel, mert félek hogy elromlik vagy lesz valami baja és több helyen még a "használati utasításban" is azt olvastam hogy előbb program kell hozzá...szóval akkor most honnan töltsem le a progit? előre is köszi a válaszokat
(#) gyengus válasza Keximax hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

CCS-t innen szedheted le: Bővebben: Link
(#) Keximax hozzászólása Jún 23, 2012 /

köszi ezen a honlapon már voltam, de először nem találtam meg, végül csak meg lett....de már megint ott van hogy "your company name"...és hogyha nincsen? akkor mit írjak oda?
(#) gyengus válasza Keximax hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Azt, hogy nincs
(#) Keximax válasza gyengus hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

hát nekem valahogy nem sikerült a telepítés....kb 25 30 percig telepített és még csak 1 darab zöld csík volt ott...inkább hagytam a francba az egészet, majd újraindítottam a gépet, mert az nem járja hogy megveszem drága pénzért a lauchpadot és erre meg nem jó a software.....elindítottam a telepítést újra, de megint csak ugyanaz....és csak felidegesítettem magamat rajta...segítsetek kérlek, hogy hogy kell felrakni vagy mi kell kipipálni mer azt sem tudtam
(#) icserny válasza Keximax hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Idézet:
„de nem mertem összedugni a géppel, mert félek hogy elromlik vagy lesz valami baja és több helyen még a "használati utasításban" is azt olvastam hogy előbb program kell hozzá...”
Tönkre nem fog menni, de addig valóban fölösleges összedugni, amíg a meghajtó program fel nem települ. Az meg a fejlesztői csomagokban van benne (akár CCS, akár IAR).
(#) Keximax válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

na hát én már végképp nem értem az egészet, mert nekem nem volt a csomagban semmi cd vagy más egyéb amiről lehetett volna telepíteni....de mind1 mostmár hagyom az egészet, kidobott pénz volt az egész, azt gondolja az ember hogy 2 perc alatt fel lehet telepíteni mint bármelyik és mégse....nah mind1...ti megpróbáltátok...köszi szépen...további jó programozást
(#) icserny válasza Keximax hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

Idézet:
„nekem nem volt a csomagban semmi cd vagy más egyéb amiről lehetett volna telepíteni...”

Másnak sem volt. Regisztráltunk, letöltöttük, telepítettük.
Ebben a cikkben kezdéshez az IAR -t ajánlottam. Az nem olyan nagy böhönc. A CCS 4 nekem is lassan ment fel (közben más elfoglaltságot kerestem). (IGEN, CCS-ből, ha mégis azt választod, a 4-es változatot érdemes feltenni, abból is a "FREE CODE SIZE LIMITED TOOLS/DOWNLOAD THIS FOR LAUNCHPAD verziót, s csak az MSP430-hez való cuccokat pipáld ki a C2000-hez valókat inkább ne!

A linkek azóta (tavaly ősz óta) változtak frissített listát érdemes használni.

A A 2011. Co-op Design_Challenge verseny pályamunkái c. link hibás (köszönet Szitko-nak a figyelmeztetésért!), ki kell operálni az eljéről a cikkszerkesztő által fölöslegesen beszúrt sallangokat (a második http-ig)!
(#) Keximax válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2012 /

hát nem tudom hogy most már mi van, de már letöltöttem vagy 3at mindegyikből kb és egyik sem jó, mondom letörlöm mindet és kezdem elölröl, erre nem engedi letörölni, mondom ez mi, még jobban felidegesített mondom jólvan, most megint letöltöttem valamit amiről kiderült hogy üres fájl, de aztán az is kiderült hogy még le sem töltött....az egész, szóval most tölt....amúgy csak én vagyok ilyen csira hogy nem tok letölteni és feltelepíteni egy rohadt programot vagy már más is szerencsétlenkedett vele?...úgyhogy adtam még egy esélyt ennek a dolognak a kuka előtt...nah köszi szépen a választ...egyébként annyi link van meg annyi fajta letölthető anyag van meg regisztráció hogy már elegem van az egészből....olyan hülyeségeket kérdez hogy mi a cégem neve meg a honlapomnak...hát nincs is jóember,..nah most már tényleg megyek mert sokat írok
(#) idlob válasza Keximax hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Az a sanda gyanúm, hogy kapkodsz. Csak nyugodtan, higgadtan. Sok türelemre lesz szükséged, amit eddig láttál az a jéghegy csúcsa.
A TI egyébként nincs igazán a hobbisták kiszolgálására berendezkedve, pl. amennyire én tudom a G szériás kontrollerek előtt nem is volt msp430-ból through hole tokozású. Szóval ezért tesznek fel olyan kérdéseket, ami magánembernek fura, egy nagy cégnek meg nem.
Következő: »»   62 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem