Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlöm a mélyen tisztelet közérdeműt!:hawaii:
Azt lenne a kérdésem, hogy tud-e valaki olyan kapcsolási rajzot, amiben egy olyan időzítő van ami ha kap egy impulzust akkor visszaszámol egyet, és ez az érték állítható. Tehát úgy értem, hogy előre beállítok egy értéket: mondjuk 1 perc 5 másodperc, és amikor kap egy jelet, akkor leszámol egyet, természetesen az egy percnél 60 másodperctől kezd visszaszámolni. A jelet egy egy másodpercenként impulzust adó eszköz, talán egy 555-ös ic-s ketyere adná! Előre is köszönöm!
Legegyszerubben szerintem PIC,v. AVR-el lehet megcsinalni.
Ha erdekel adok egy mega8-ra ,C-ben irt ora forraskodot,azt konnyen atalakithatod ha picit ertesz hozza.(kijelzes 2X16LCD) Ja,de nem irtad hogy a kijelzest milyen kijelzon akarod csinalni?
Hali!
Két darab 2 digites, 7 szegmenses kijelzőre gondoltam, egy a percnek, egy a másodpercnek.
Manapság erre én is mikrokontrollert ajánlanék, bár nem tudok programot írni... CMOS IC-kkel is felépíthető, de összehasonlíthatatlanul nagyobb panelen, ami ugye drága. Aztán itt van a beállíthatóság kérdése: ha a peremkerekes BCD kimenetű kapcsolót használod, az egyszerűbb, de ha a kijelzőn akarod a beállítást is elvégezni, akkor szinte megduplázódik a szükséges IC-k darabszáma.
hali!
Valami olyasmi mint amit Joci77 mutatott, az IC-kre visszatérve, én csak is PIC-ben gondolodok, bár a programozáshoz nem igazán értek, ezért kéne kész terv, kapcsrajz, .HEX fájl, stb.
Ilyen kapcsolás valamien szinten engem is érdekelne. Sportcsarnokba mecs viszaszámláló, vagy előre számláló.Hatalmas pénzekbe kerül.
Bármien értékröl visza számlálás kb. 4darab 7szegmenses sok-sok ledböl kialakítva.Szép lenne
Ja,de egy ilyen projektnel sok mindenre kell figyelni.Ha utanaszamolsz pl hogy mekkora lenne az aramfelvetele...
mosomate: ketlem hogy teljesen kesz projektet kapnal.
Sziasztok! Én egy mikrohullámú sütőhöz szeretnék egy időzítőt, a szervízben 15-ért cserélnék ki. Pic-re gondoltam, csak nem értek hozzá. Közösen megcsinálhatnánk, és több kezdő tanulhatna belőle.
Üdv: Lóri
Sziasztok!
Ezen a honlapon van egy ilyen visszaszámláló.....
Sziasztok.
Olyan visszaszámlálóra lenne szükségem, ami az alábbi felépítésből és tudásból áll. 1db bekapcsológomb. 3 indító nyomógomb (5, 10 és 20 percre) 1db diszkrét hangjelző(egy két méteren belül haljam) Működése: a bekapcsoló gombal táp alá helyezem a készüléket. A három indító nyomogomb bármelyikét megnyomva elkezd visszaszámolni az időzítő a neki beállított értékről, és a visszaszámlálás leteteltével megszólal a hangjelző. A hangjelző egészen addig szól, amig újra meg nem nyomom bármelyik nyomógombot, amivel újra kezdené a számlálást az aktuálisan nyomógomb értékéről.Természetesen a kikapcsoló kapcsoló törölne minden éppen futó visszaszámlálást és kikapcsolná a készüléket. Az egész kegyerét egy kis dobozkába tenném, a zsebemben tartanám, ezért legyen kisméretű és ezáltal nem kell nagy hangerőnek lennie(pl a kvarcórákban alkalmazott csipogó). Működhetne olyan kisméretű 12 voltos elemről mint a rádió távirányítók. A lényeg, hogy jelezze nekem, ha letelt az 5 vagy a 10 vagy a 20 perc, és újra tudjam indítani ahányszor csak akarom. Rajzra,panelrajzra,alkatrész listára lenne szükségem, de ha valaki azt mondja, hogy összerakja a panelt működésképesen és nekem csak be kell dobozolni, azt sem bánnám, hisz a forrasztáson kívűl nem értek hozzá. Előre is köszönöm a segítséget. :yes: Üdv
Nos nekem is pontosan ilyenre lenne, egy komplett sematikus rajz is már bőven megteszi, 5-10-20 perces időzítésre lenne szükségem 2 szegmenssel kijelezve, a perceket, és ha lehet ne mikrovezérlős megoldással! Köszönöm!
Hát igen, gondoltam, eléggé sok alkatrész kellene hozzá ha nem mikrovezérlős közben tervezgettem toldoztam foltoztam. Nekem gyakorlatilag preckijelzős applikációra van szükségem, de AVR használnék inkább, mert ahhoz már hozzászagoltam. Valószínű megírom vagy összeollózom, aztán lesz ami lesz mert akkor már 3 szegmensesre készítem, és hőmérőt is applikálok bele.
Egy digitalis viszaszamlalora lene szuksegem ,de nem kaptam olyant megfelelo lene,ezert nyitotam uj temat.
Ahogy a vazlat is mutatja, egy viszaszamlalo aramkore lene szuksegem ami digitalisan kijelzi a folyamatott(csak percekbe es masodpercekbe szamol) es meg egy hangrogzito aramkore amire ra lehet vetelezni beszedet. az aramkor egy bizonyos idore legyen bealitva, es mikor letelik az ido beinditsa a hangrogzitott.
Aki nem akar progizni, annak van kész 4 digites számláló le/fel négy peremerekes kapcsolóval a kezdő/ végállás beállítható ICM7217 ha jól emlékszem ebböl is többféle volt ami 9999, vagy 5959 ig számolt.
szia mikrokontrollerrel akarod ami lényegesen egyszerűbb vagy sima ic-kel csinálni? mennyi az a bizonyos max idő?
Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne megcsinálni egy olyan késleltető/vissza számláló kapcsolást ami 3 idő intervallumot tud. 5, 10, 15 perces időzítés kellene mégpedig a táp ráadása után semmilyen beavatkozás nélkül számoljon vissza az adott időtől.
Egy relét szeretnék vele meghajtani. Szóval az adatai ilyenek lennének: - 5, 10, 15 perces vissza számlálás - Max 12V-ról üzemeljen. - A számlálás végén a relé behúzzon - És rögtön a táp rákötése után elinduljon a vissza számlálás/késleltetés. 555-ös IC-re gondoltam de sokan azt mondták, hogy ilyen nagy időre hatalmas kondenzátorok kellenének. A hátterét, hogy igaz-e vagy sem nem tudom de ha megoldható 555-el akkor meg köszönném ha leírnátok az alkatrészek pontos értékeit. A válaszokat előre is köszönöm.
Nézd meg: Tanítható időzítő...
Jó a kapcsolás csak az a baj hogy az időzítés nyomógombbal indítható és hogy semmiféle PIC es programozói tudásom sincs és égetőm úgy szint nincs.
Ezért kéne analóg kapcsolás.
Szerintem ugy gondoltak, hogy 555üel orajelet allitasz elo, azt ravezeted egy szamlalora.
A szamlalo valamelyik tavoli binaris kivezetese egy tranyon at meghuzza reledet. Mindissze az a dolgod, hogy az orajel idejet pontosan ugy allitsd be, hogy annyi ido alatt szamlaljon el mondjuk 256-ig PIC-el sokkal egyszerubb lenne, persze.
CD4510 el meglehet csinálni könnyedén.
Hasonló Talán 2-3 külső alkatrésszel csináltam több perces riasztó időzítőt. De simán lehet vele csinálni több napos hetes időzítőt is. A pontosság csak az órajel pontosságon múlik. Ha atom pontosat akarsz használj kvarcot az időzítési idő az órajel leosztásával van arányban, bár sajnos a beállítható variáció meglehetősen foghíjas. Link javítva. Action2K
Szia! Gondolom a hulla pontos időzítés nem fontos.
Tehát, az 555-tel létrehozunk 1Hz-et. R1,R2=10 kohm. R1-el sorosan egy 1k-s helipotit a kalibráció miatt. a elko 47 µF legyen. Rajz a segédletben. Az így kapott jelet egy egy sorbakötött 4017-tel 0,01 Hz-re osztjuk. Ez az időzítés 100 mp-es. Ha ezt még egy 4017-re küldjük, akkor a kimenetei 100 mp-enként vált. 3. kimenet: 3*100=300mp=5pec 6. kimenet: 6*100=600mp=10pec 9. kimenet: 9*100=900mp=15pec Relatíve pontos, egyszerű, PIC mentes alkatrésztemető. Elméletileg 0,01 Hz is kihozható az 555-ből, ha a 10k-sokat 1 megásokra cseréljük, a potit 100k-sra. Ekkor az első két 4017 kimaradhat.
Van MMC szamlalo/oszto ami oszcillatort is tartalmaz .
Egy automatikus "reset" kapcsolas inditja a szamlalast amit a megfelelo leosztason kivezetsz . Kulonben ebreszto-ora IC-bol lehet aranylag pontos proglamozhato idozitot epiteni . Aztan vannak ezek a programozhato halozati "konektor ok" eppen itt van egy elottem ..meg mindeg nem tanultam meg beprogramozni ( hehehe)
itt egy kapcsolas
Ebbol lehet kiindulni .Az MMC4060-as oszto tartalmaz oszcilatort . meg vannak adva a szamitasok is . Az automata inditas RESET nam mas mint a RESET bemenetre kotott ellenalas a tapfeszultsegre ami le van "blokkolva" egy 10-100µF-os kondival .A kapcsolasban a "reset kapcsolot" athidalod egy elkoval . Bekapcsolas pillanataban meg logikai "0"-an van a kondenzatoron a feszultseg .aztan R*C ido leteltevel "1"-es lessz a logikaii szint ami inditja a cuccot .Eddigre az oszcilator mar mukodik es az IC el van latva arammal.Ez egy rovid kis ido lehet ha fontos akkor hozza kell szammolni a vegleges kapcsolasio intervallumhoz . gombnyomas<-T->relemaghuzas. Bővebben: Link
Sziasztok! Ezt a témát azért nyitottam, mert ötleteket szeretnék kérni abban, hogy hogyan lehetne építeni egy
ILYET . A linken találtok videót is a működéséről. Tulajdonképpen ez a gép visszaszámol 10-től 0-ig. Van rajta 4 kábel és ezek közül, ha valamelyiket elvágják akkor felrobbanhat (nem igaziból), leállhat vagy semmi sem történik. A válaszokat előre is köszönöm thegeq
Helló!
Olvass a "Ki mit épített" topicban. Az elmúlt hónapban többen is építettek ilyet és ott írtak róla pár sort.
Szia!
Nézelődj Yo*tube-on,televan velük..Egy időben én is nézegettem ilyeneket.Muszály hogy ellehessen vágni a vezetékeket?Van egy ,magyar cég,Mofra a neve.Itt 32 euróért kapsz építőkészletet. Üdv!
Csinalsz egy intelligens "Alarm Clock" szerkezetet, mondjuk PIC, vagy ATmega uC-vel es bele lehet programozni, hogy melyik bemenet fogja leallitani a szamlalast.
Amugy hadd ne mondjak erre a szerkezetre semmit, mert kitiltananak a forumrol.
Nekem is megvan a véleményem erről (valószínűleg hasonló, mint a Tied), de inkább én se írom le.
Sziasztok!
Adott egy kis digitális kamera, aminek ha röviden nyomom meg a gombját akkor fényképez, ha hosszan akkor videót vesz fel. Ebből szeretnék egy kis timelapse egységet csinálni. A lehető legegyszerűbb időzítő kapcsolást keresem amit 0-60másodpercig lehetne beállítani. Természetesen minél nagyobb intervallumot tud annál jobb. Úgy tervezem kivezetem a nyomógomb érintkezőit két vezetékkel, és azokat kellene a kapcsolásnak adott időközönként zárni. Nem kell rájuk feszültséget adni, csak zárni őket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |