Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 139
(#) szitko válasza Keximax hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Nyugi! Nem kell idegeskedni, mert az nem tesz jót az emésztésnek.
Én kb. 2 hete próbálom feltelepíteni (ill. amikor ráérek) a CCSv5.1....-et sikertelenül. Illetve feltelepül, de nem indul el, valami ....log fájl hibára hivatkozva. A TI fórumot nézegetve, elég sokan vagyunk, akiknek nem sikerül elindítani a CCSv5-öst, de a röhely az, hogy még ott sem tudják, hogy mi okozza a hibát. Valaki azt is felvetette, hogy az uninstall sem működik, mert arra is hibát dob a program. Erre a válasz az volt, hogy törölje le az intézővel. Úgyhogy még ott sem tiszta minden.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Idézet:
„Én kb. 2 hete próbálom feltelepíteni (ill. amikor ráérek) a CCSv5.1....-et sikertelenül.”
Ráadásul már az 5.2-t kellene... Jut eszembe: ebben a topikban azt írják, hogy az 5.2-nél az update nem működik, friss (azaz teljes) telepítés kell.
(#) Keximax válasza icserny hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

2 hét akkor megnyugodtam.....mivel nincsen rendes torrent hogy letöltsem ezért a mozilla töltötte le az IAR-t és a CCS4-et is....az IAR-t már fel is raktam, működik a kezdőprogram is , mármint a hőmérsékkletes, de amikor már a gépen kell megnézni a "hyper terminal" programot, azt már nem engedi mert nekem nincsen olyan hogy "COM5" csak "COM1", de majd erre is rájövök.....a CCS4-et még most telepítem.....köszi a válaszokat
(#) icserny válasza Keximax hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

A mellékelt programot futtasd parancsablakban (pl. cmd), s megmondja, hogy melyik COM porton kell kereskedni.

De az Eszközkezelőben is megnézheted a Portok (COM és LPT) alatt, hogy milyen porthoz tartozik MSP430 Application UART nevű eszköz.

Ha másik USB csatlakozóba mégy át vele, esetleg megváltozhat a COM port sorszáma!
(#) gyengus hozzászólása Jún 24, 2012 /

Nekem gond nélkül feltelepült a CCS4 Win7 64bit-re, a CCS5.2 WinXP 32bit-re.
Nem emlékszek rá, hogy bármi féle extrát kellett volna csinálni, hogy felmenjen.
(#) szitko válasza gyengus hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Én a CCSv5.1-et szerettem volna Win7 64bit-re rakni. (de nem csak én).
Most megpróbálom a v5.2-öt. Hátha. Bár félek tőle, hogy az se lesz jó.
(#) szitko hozzászólása Jún 24, 2012 /

A CCSv5.2 első, második, harmadik telepítésnél, az "error" üzenet jött. Azután, kisebb olvasgatás, a .log fájlok turkálása, stb... után jött a siker.
Ahogy én telepítettem: CCSv5.2 offline letöltése, kicsomagolás a gyökér könyvtárba, internet kikapcsolása, telepítés, öröm.
Szerintem, ott van elrontva, ha valaki letölti az offline verziót, és nem kapcsolja ki a netet, akkor a szerverről akarja telepíteni a program egyes részeit. Legalábbis én ezt vettem észre. A gond ott van, hogy egy-két szerver, elérhetetlen. De lehet, hogy csak én vagyok a béna, és csak így sikerült a telepítés.
Ennek örömére, ki is próbáltam az i2c-s progim. Túl sok mindent nem kellett átírni rajta. (igazából semmit)
Rövid leírása: Egy eeproba bírjuk a szokásos "Hello World" szöveget, és utána kiolvassuk, eltároljuk, ledet villogtatunk.
(#) gyengus válasza szitko hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

A lényeg, hogy felment
Én az online telepítőt használtam.
(#) szitko válasza gyengus hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Azért még ez a verzió sem tiszta számomra teljesen. A CCSv4-et azért nem használtam mert nem tudtam beállítani 2 LP-ot. Most ennél a verziónál sem jobb a helyzet, csak annyival, hogy lehet választani, hogy USB1 (default), USB2 .... De honnan tudom, hogy pl. az USB2 melyik COM portot használja? Furcsa. Az IAR-ban legalább kiírja. Még gyakorlazozom rajta, aztán egyszer majdcsak meglesz a válasz.
(#) gyengus válasza szitko hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

A 2 LP-t nem tudom, ohgy lehet kezelni, pedig nekem is jól jönne
Az 5-ben eddig az tetszik, hogy könnyen hozzá lehet férni egy rakat példához,amit be is importál. Azért még nem tértem át 4-ről, csak kíváncsiságból tettem fel a másik gépre.
(#) moderboy válasza gyengus hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

A 4-ben is be lehet importálni bármit csak kézzel kell, nekem az összes mintaprogram bent van a projektek között. 2 LP-t szerintem nem lehet egyszerre kezelni, de 2 külön debug configgal szerintem mennie kéne.
(#) gyengus válasza moderboy hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Konkrétan nem az importálás tetszett meg, hanem, hogy könnyen elérem őket a nyitólapról.
(#) szitko válasza moderboy hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Idézet:
„2 LP-t szerintem nem lehet egyszerre kezelni, de 2 külön debug configgal szerintem mennie kéne”

A kérdés már csak az, hogy hogyan?
Az IAR-ban be lehet állítani, hogy melyik projekthez, melyik LP-t használja. "Project Options -> FET Debugger -> Connection -> HID00xx:COMxx".
Ha jól emlékszem, akkor a debug is ment, egyszerre.

Gyengus: Bevallom én is csak kíváncsiságból telepítettem fel a CCSv5-öt, meg azért, hogy megnézzem a Grace működését. De rájöttem, hogy a Grace nem nekem való. (Nem szeretem a túl egyszerű dolgokat) A CCSv5 viszont tetszik, mind a használhatósága, mind a kezelőfelülete.
(#) icserny hozzászólása Jún 25, 2012 /

Helyesbítés

Ebben a hozzászólásomban korábban közzétettem egy áttekintő rajzot az ADC felépítéséről, amiben van egy kis hiba. Félreértettem ugyanis a Family User Guide zavaros ábráját, s csak tegnap, a leírás részleteinek alapos tanulmányozása után derült ki, hogy a SREF(2:0) bitcsoport melyik bitkombinációja mit is választ ki.

Itt mellékelem a javított ábrát, s gyorsan le is írom, hogy:

SREF(1:0) = 00 esetén VCC a pozitív referencia

SREF(1:0) = 01 esetén a beépített 1.5 vagy 2.5 V-os Vref+ a pozitív referencia

SREF(1:0) = 10 esetén a Veref+ lábon bejövő jel a pozitív referencia

SREF(1:0) = 11 esetén szintén a Veref+ lábon bejövő jel a pozitív referencia, de ez bufferelve kerül az ADC-re. Ennek akkor van jelentősége, ha külső forrás nagy belső ellenállású.

A SREF(2) bit a negatív referenciát választja ki (GND, vagy külső Veref- jel).

adc10.png

(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Egy régebbi kérdésedre, most már tudok válaszolni.
Idézet:
„Vonatkozik ez a Launchpad kártya programozójának firmware-ére is (azt is frissíteni kell)?”

Szerintem nem.
Legalábbis a CCSv5.2-vel a "régi" LP-t minden gond nélkül tudom debug-olni, és nem kellett benne firmware frissíteni.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Köszönöm, ez jó hír!
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Szívesen.
Lenne egy kérdésem.
Még régebben említetted, hogy az MSP430 nem támogatja a float változókat. Most "olvastam" ugyanezt a "John H. Davies MSP430 Microcontroller Basics" c. könyben.
Idézet:
„Floating-point arithmetic is very expensive on a small microcontroller
in terms of both storage and execution. It is better avoided where possible.”

A kérdésem az lenne, hogy ez mindegyik típusra vonatkozik?
Ha használom, és pl. egy szorzás műveletet végzek törtekkel, mit csinál a vezérlő? (Próbáltam lebegőpontos változókkal különböző müveleteket elvégezni, de az eredmény 80%-ban rossz lett.)
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Nemcsak az MSP430, hanem nagyon sok más mikrovezérlő sem támogatja hardveresen a lebegőpontos műveleteket. Annak idején még az IBM PC-ben is külön társprocesszor végezte a lebegőpontos műveleteket (már ha vett bele az ember...).

Az MSP430G2xxxx sorozat esetében ennél rosszabb a helyzet: ezek a fixpontos szorzást sem támogatják hardveresen (ellentétben a PIC18 vagy PIC24 mikrovezérlőkkel). A nagyobb típusokban (pl. az MSP430FR5739-ben) már van hardveres szorzó az egész számokhoz.

Természetesen szoftveresen mindent meg lehet oldani, csak hosszabb lesz a program és lassabban fut.

Ennek a cikknek az 1. táblázat összehasonlít néhány tipikus esetet és módszert. Az egész szorzása vagy osztása float típussa 400-470 utasításciklus a CLIB használata esetén (DLIB akkor még talán nem volt).
(#) Keximax hozzászólása Jún 26, 2012 /

megint megakadtam...ugye már eljutottam az első kísérlethez amit sikeresen meg is tudtam csinálni, de a másodiknál elakadtam...e szerinte csináltam ahogy itt le van írvahttp://www.hobbielektronika.hu/cikkek/launchpad_ismerkedes_az_msp430_mikrovezerlokkel_i.html?pg=2&Submit=%3E%3E)....az eszközkezelő megnyitásáig tökéletesen eljutottam de ott nekem nem az írja ki hogy: "MSP430 Application UART (COM5)" hanem csak annyit hogy: "kommunikációs port (COM1)", próbáltam átrakni másik USB portba, de ugyanúgy ezt írja ki, majd kiírta hogy: "új hardver üdvözli a varázsló..." és felraktam, de nem sikerült, megpróbáltam úgyis hogy belekattintok a "kommunikációs portba, de úgy sem működik"....hogy lehet azt megcsinálni hogy az eszközkezelőbe kiírja azt hogy: "MSP430 Application UART (COM5)"?
előre is köszi a válaszokat
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Idézet:
„Annak idején még az IBM PC-ben is külön társprocesszor végezte a lebegőpontos műveleteket (már ha vett bele az ember...).”

Majd egy hónapot vártunk, hogy a boltos beszerezze Pestről a Cyrix 83d87-est. Azthiszem valami ilyesmi volt a típusa, a coprocessornak, amit a legjobbak közé soroltak. Amikor megjött, beraktuk, és vártuk a csodát.... De nem jött el.
Igazából az egész csak azért érdekel, mert egy programomban elég sok lebegőpontos változót használok, és meglepő, de jól működik a program. Most átírtam a változókat "long"-ra a "float" helyett, (a szorzások maradtak, mert ebben a progiban az idő nem volt mérvadó) és nem működik jól a program. (pl. egy vízoszlop változását mérem nyomásérzékelővel. Ugye itt rengeteg számítás kell a pontos eredményhez, és a float változóval, pontos volt. A long-al már nem. Pedig belefér az érték a long-ba.)
Mindenesetre köszönöm a linket.
(#) szitko válasza Keximax hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Valamit akkor rosszul csinálsz. Az IAR, és a CCS is feltelepíti a drivert autómatikusan. Nálam az IAR telepítése után, a Win7 kiírta, hogy "új hardver telepítése" pár másodperc szünet, és utána "Sikeres telepítés, használatra kész" vagy valami ilyesmi.....

Capture.jpg

(#) Keximax válasza szitko hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Idézet:
„a Win7 kiírta”
....jah nekem xp-m van, de úgy gondolom ezzel is működnie kéne
(#) icserny válasza Keximax hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Idézet:
„nekem xp-m van, de úgy gondolom ezzel is működnie kéne”
Természetesen. Az eszköz felismertetésekor mondd, hogy a diszken keressen, s IAR esetén a telepítési mappájának az 430/drivers/TIUSBFET almappáját kell megadni, megengedve, hogy az alkönyvtárakban is keressen.

Sikeres eszközmeghajtó esetén a korábban említett eszköznévnek meg kell jelennie az eszközkezelő listájában.
(#) Keximax válasza icserny hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Idézet:
„430/drivers/TIUSBFET”
...megnyitottam ezt mappát és megnyitottam az "xp32" mappát amiben volt egy illesztőprogram azt lefuttattam (kb 5 másodperc volt az egész) , de még így sem sikerült, ha valaki tud/szeretne segíteni akkor adok egy skype/msn/facebook címet és akkor ott megtudjuk beszélni...előre is köszi
(#) szitko hozzászólása Jún 27, 2012 /

Hogy lehet az, hogy a beállított frekvencia 3-400kHz-el eltér a valós frekvenciától?

1: Beállítottam az IAR-ban, a FUG segítségével ~3,3mHz-et.
  1. DCOCTL = DCO0 + DCO1;               // DCO = 3, MC = 0
  2. BCSCTL1 = XT2OFF + RSEL1 + RSEL3;   // RSELx = 10

Megbíztam benne, ígyhát nem mértem rá.
2: Most játszadozom a Grace-el, ahol csak kíváncsiságból megadtam a fenti beállításokat. Erre kiírta, hogy a CPU clock 3400kHz. Ez jó is, mert kb anyinak kell lenni.
3: Rámértem...... Döbbenet.... A freki 2,99mHz.
Gondoltam valamit rosszul csinálok, ezért körbenéztem a neten. Találtam egy táblázatot (csatolva), miszerint mégiscsak jól számoltam.
Miért van ekkora eltérés?
Próbáltam 2db g2553-al, 2db g2452-vel, 1db g2252-vel. A feszültség 2,7-3,5V között változtattam, de a freki stabil 2,99mHz maradt.
(#) exorcist válasza szitko hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

SI prefixumok: m = milli (ezred), M = mega (millió). Nem kötekedésből, csak megtévesztő
(#) szitko válasza exorcist hozzászólására (») Jún 28, 2012 /

Köszi.
Természetesen MHz-et akartam írni.
(#) Mybuster hozzászólása Jún 29, 2012 /

Én is belekezdtem a programozásba,több kevesebb sikerrel! Bővebben: Link
(#) icserny válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 29, 2012 /

Gratula! További sok sikert!
(#) icserny hozzászólása Jún 29, 2012 /

Ezt láttátok már? Valaki átírta az Arduino IDE-t, s most a Launchpadhoz lehet vele programokat írni/fordítani/letölteni. Van benne egy terminálablak is a virtuális soros porti kommunikációhoz.

MSP430G2231, G2452 és G2553 támogatott benne.

A mellékelt képen épp befürödtem az új kártyával: a felhúzás hiánya miatt a program egyből lenyomottnak tekinti a vége gombot...

energia.jpg

Következő: »»   63 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem