Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hálózati feszültség
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 11
(#) patexati válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Ez valamilyen más szabványú nem felel meg a Magyar szabványnak!!
(#) Feri válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
És ilyet te beméssz egy villamossági bolta és tudsz venni?
(#) potyo válasza patexati hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Csak azért, hogy létezik másféle is. Ez konkrétan a Jugoszláv szabvány szerinti.
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
És ez milyen módon kapcsolódik a témához?

Fölösleges nem ide kapcsolódó dolgokkal kár félrevinni a problémát.

Mindenki tudja, hogy léteznek más kialakítású csatlakozók, mint az itthon szabványosak.
(#) potyo válasza Dudus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Olyan módon, hogy saccha nem írta, hogy honnan ír. Azt remélem nem kell elmagyaráznom, hogy ha valaki magyarul ír, az csak az esetek 70%-ában jelenti azt, hogy az illető Magyarországon is él. Valamint ha jól tudom, Magyarországon még manapság sem szokványos, hogy háztartásokba három fázist húznak be, ezért éreztem némi valószínűségét annak, hogy saccha nem Magyarországról ír. Mivel a volt jugoszláv tagköztársaságokban viszont már legalább harminc, de lehet, hogy már 40 éve csak három fázis húzható be, ezért bátorkodtam a dolgot említeni.
(#) saccha hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Sziaszok!
Nemnem, nincs sem dugó, sem aljzat, doboz van a falban és kábelek, sorkapoccsal kötve. van 3 fekete kábel, azok a fázisok, aztán van egy kék és egy piros. Rendesen a kéknek kellene lennie a nullának, és a piros a föld..e szeint kötöttem be.. és semi nem történt, kipróbáltam villanykörtével is.. ezért gondoltam hogy hátha a piros a nulla és a kék a föld, bár nehezen tudom elképzelni hogy hamár van 3 fázis akkor nincs összekötve az óránál a föld és a nulla..
Ezért gondoltam hogy az áram nem folyik át, mintha a nulla megszkadt volna..
Hátszóval..egészen rejtélyes, sőt mármár vadregényes! Már korábban is szerelgettem itthon a villanyt különböző okokból, s már akkor megállapítotam hogy nem volt valami lelkes aki anno csinálta.. Egyébként magyarországról írok..
(#) saccha hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Hülyeséget beszélek, hiszen ha így lenne szerelve, és ezért nem működik akkor az előző kályha sem működött volna..pedig valamennyire ment..
(#) Dudus válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Keresd meg a vezetékek másik végét a villanyóránál. Az ilyen nagy fogyasztók direkt vezetéket kapnak, amin nincs más fogyasztó és nézd meg, hogy nem szakadt-e valamelyik. Nézd meg a kismegszakítókat is mert előfordul, hogy nem vezet át vagy akkora ellenállással, hogy a műszer jót mutat de terhelhetetlen.
(#) potyo válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Ha valahonnan tudnál egy műszert kölcsönkérni, az jó lenne...

Megpróbálhatod azt, hogy az izzót bekötöd a fázis és a feltételezett nulla közé, és a nullához érinted a fáziscerkát. Ha világít, akkor valahol tényleg meg van szakadva a nulla. Fázis és a feltételezett védőföld között mit csinál az izzó?
(#) saccha válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
A helyzet az hogy tegnap ezt is kipróbáltam! Bekötöttem egy lámpát fázisra és nullára, és ahogy bekapcsoltam mindkét vezetéken fázist mutatott a cerka. Meglepett a dolog, bár nem értek hozzá, gondoltam ez normális..de talán mégsem..
Műszert biztos nemtudok kérni, ha nemsikerül, hívom a szerelőt és kideríti mivan..
Védőfölddel nempróbáltam mert csak ma jutott eszembe az ötlet és most sem tudom kipróbálni mert vezérelt áramról van szó..sajna
(#) saccha válasza Dudus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Áh, akkormár inkább hívok egy szerlőt..nem fockáztatom hogy megrázzon a megszakító..
(#) saccha hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Nos, megvan a probléma! A kék kábel a föld, a piros a nullás. Bekötöttem egy izzót, világít, aztána kályhát, az pedig melegít.. Azért még lenne egy kérdésem: amikor most először bekapcsoltam a kályhát, földvezetékhez ha hozzáérintem a fázisceruzát gyengén világított, pár perccel később már nem. ez normális jelenség?
(#) potyo válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Az izzónak világítania kellene a fázis és védőföld között is, szóval nincs meg a probléma. Ha a nulla és a föld össze is van kötve, akkor meg pláne. Vagy a nulla vagy a védőföld valahol meg van szakadva, attól függően, hogy melyik vezeték melyik. Ha nincs a nulla és a föld összekötve, és a földelés olyan gyenge, hogy az izzó sem világít rajta keresztül, akkor igen nagy veszélynek vagytok kitéve a házban! Egy hozzáértővel át kellene nézetni ezt a hálózatot, és kijavítani a dolgokat, FI relét pedig mindenféleképpen be kell építeni.


Az Új kérdés felvetése gombot pedig használd rendeltetésszerűen, vagyis amikor egy témáról van szó, akkor a válasz gomb használatával válaszolj!
(#) saccha válasza potyo hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Igen, értem. Tehát nagyjából biztos hogy valahol a vezeték elszakadt, illetve szerintem elégett.. találkoztam már ebben a házban égett vezetékkel.
Jólenne átnézetni valakivel, de most a kályha elvitte a pénzt..talán jövő hónapban..
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) Dudus válasza saccha hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Az a baj, hogy ha potyo-nak igaza van és a földelést használod most nullaként az elszakadt helyett ( a leírásod alapján ez a logikus.) akkor ha ez is megszakad/elég a ház összes földelt készüléke fázisfeszültségre kerül!!!

Az a FI relé segítene eldönteni mi a helyzet.
(#) saccha válasza Dudus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
ÓÓhogya fene vinnéel azegészet..! Akkor a 4 kályhából ami van még a francse tudja hogy vajon hány működik ilyen módon.. mindig tudtam hogy életveszélyben élünk.. akkor jöhet a villanyos bütykölni..
(#) deniel hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Sziasztok!

Ma kötöttük be a műhelybe az áramot.

A dobozba amibe kötöttük, benne van a 3 fázis, a nulla és a védőföld is.
a probléma az, hogy a garázs felé továbbmenő vezeték csak 4 eres, és úgy oldották meg a 3 fázis átvitelét, hogy a földet összekötötték a nullával.

Ez mennyire szabályos/veszélyes szerintetek?

Deniel
(#) Dudus válasza deniel hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Szerintem sem nem szabályos sem nem biztonságos!

Kösd le a védőföldet, a nullát vidd át. Csinálj földelést helyileg egy földelőszondával és tegyél fel egy FI relét. Vagy húzz mellé még egy vezetéket földelésnek.
(#) gaborhor hozzászólása Szept 23, 2007 /
 
Na szasztok,szóval Fi-relé;..valaki tudnabeszúrni egy bekötési rajzot? (két pólusu)
(#) Dudus válasza gaborhor hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Van rajta egy N és egy L csatlakozó.

Az N-re az óráról jövő fővezeték nulláját az L-re a fázisát és a túloldalon lejövő vezetéket viszed tovább. A védőföldet belekötni tilos! Ezen eszköz után a védőföld sehol nem lehet egyesítve a nullával!
(#) gaborhor válasza Dudus hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Szóval alul kettő,felül kettő kivezetése van. Alul bemegy a fővezeték fázisa óráról.Másik alsóba bemegy nulla. Villanyász azt mondta,ugyan oda kössem be a védőföldelést. Ez hülyeség ?
(#) potyo válasza gaborhor hozzászólására (») Szept 23, 2007 /
 
Én nem kötném oda. A nulla és a földvezeték az óra mellett kell, hogy össze legyen kötve, azon túl nem szabad összekötni őket.
(#) Feri válasza potyo hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Valahogy így kéne kialakítani az elosztást.

villany.JPG
    
(#) gaborhor válasza Feri hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Szerintem a rajzod is azt tükrözi, amit nekem mondott a villanyász. Órából kijön fázis, bemegy fi relébe, relé túloldalán kismegszakítókhoz. Nulla kijön órából, megy fi relébe. No ide mondta, hogy kössem a földelést is. Fi relé túloldalán kijön nulla, és utána szétosztva. Tehát Fi relé után már nincs keverve a nulla, és a földelés. Akkor köthetem ??? vagy nem ?
(#) Dudus válasza gaborhor hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Ha a nullázást az óra előtt követed el nincs baj. Ha a FI relé előtt az sem baj. Ha utána az nagy baj!
(#) gaborhor válasza Dudus hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Óra előtt hogyan ?? ELMŰ nem nézné jó szemmel...Ígyhát marad óra és relé között
(#) potyo válasza gaborhor hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Elvileg a szolgáltató dolga lenne a leágazást megoldani az óra előtt, és te már öt vezetéket kellene, hogy kapjál, hogy ezzel gazdálkodhatsz kedved szerint. Mondjuk nem egy tragédia, ha az óra után van a leágazás, nemnagyon van azon a szakaszon olyan pont, ahol megszakadhat a nullavezető.
(#) tester hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Fénycsövek gyujtasakor, furo, porszivo inditaskor recsegnek a hangszoroim.
Mi okozza ezt?
Egy digitalis idozitot a fenycsovek ele teve az idozito "elnyeli" a recsegest
(#) Dudus válasza tester hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
A fénycsőnél a fojtó és a gyújtó együtt a gyújtás alatt termel némi zavart a motor esetében meg a kefeszikrázás okolható ugyanezért. Ha pedig teljesítményszabályzós a porszívó vagy a fúró akkor a szabályzóban lévő tirisztoros elektronika nincs rendesen szűrve.

De az is lehet, hogy túl érzékeny az erősítőd ezekre és nincs rendesen szűrve a táp. vagy egyéb konstrukciós hiba.
(#) tester hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
köszi!
Lehet ellene tenni valamit?

Másik kérdés ami talan még ide fér hogy hálózati feszültségre sorba kötött LEDek + egy megfelelő ellenálás biztonságos é, vagy érdemes még eléjük kötni valamit a feszültségingadozás vagy más szamomra ismeretlen ok miatt?
tehat mehet ez ugy mintha egy elemre vagy aksira lennenek kötve a LEDek?
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem