Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézerdióda

Témaindító: source2, idő: Júl 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 27
(#) Collector válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Egyik sem tud 169A-t, nézd meg a 6-os lábjegyzeteket az adatlapnál. 0,1ohm az borzasztóan sok, már 50A esetén is 250W a disszipáció. 1-10 mohm jobb választás, de azok is fűteni fognak rendesen. Olyan trükköt lehetne csinálni, hogy a figyelőellenállás egyben a kiegyenlítőellenállás(ok) is, de ahhoz kell egy két kiegészítő dolog.
(#) Stewe válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Én azzal a száz amperrel szkeptikus vagyok, a TO220 alapesetben 20-30W disszipációval tud megbirkózni végtelen hűtőkapacitással, ha kicsit jobb a cucc, akkor is 50W lehet a maximum, vörös szín esetén 25A árammal...
Nem mondom, hogy néhány ampert nem tévedhet a becslés, de nem sokszorosa!
(#) zenetom válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

100A-es dióda?
No comment.
(#) telectro válasza zenetom hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Ez most mi volt ? Kérdés, vagy hitetlenkedés ?
Azért mert még nem láttál olyat nem jelenti, hogy nem létezik.
Az amcsiknak pl. gigawattos lézerük van, katonai fegyverként.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Idézet:
„gigawattos lézerük van”

De az nem félvezető lézer.
Egyébként sem kell elhinni mindent.
GigaWatt..ja
Amúgy ha valóban van 100A-es (lézer)diódád,pláne kettő,mutass már róla egy képet és az adatlapját.
Konstrukcióban milyen?Mert van vagy 10 féle is,a Tied milyen?Hullámhossza?
NEm lehet,hogy "csak" 100A-osként vetted?A kinai elhitet ám Veled mindent,azt is amit nem lehet.
A lézerdiódákat a kimenő optikai teljesitményükben határozzák meg,tudtommal:1W;5W;20W....
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Nem hitetlenkedés, de egy képet vagy adatlapot megnéznék. Viszont ha tényleg annyi, akkor abból már tuti kis lasershowt lehet csinálni.
(#) Stewe válasza zenetom hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

De legalábbis fát lehet vele gravírozni... 0,2kW sok mindenre elég.
(#) ekkold válasza epyn hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Amikkel repülőgépet lőttek le (tesztelés/demonstráció) sok évvel ezelőtt, azok is MW-os tartományban üzemeltek. Vegyi lézerről van szó, tehát a lézer energiáját nem az elektromos betáplálás adta. El tudom képzelni, hogy azóta fejlesztettek ezeken az eszközökön is (pl. teljesítményben).
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Kiváncsi lennék,hogy állitana elő vele akármilyen látható fényt,amennyiben infra dióda.
Nem kell minden lézer tipust beazonositani,társitani a lézershow-val/hoz.
Szerintem,telectro kollega CNC-s vágóberendezéshez szeretné használni.
(#) zenetom válasza epyn hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Csak viccből írtam a lasershowt.
(#) epyn válasza ekkold hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Mindig a teljesitményt,hatásfokot fejlesztik,máshoz nem értenek az amcsik.Jó-jobb-überjó.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_479.html
Mosoly,a hosszú élet ritka!
Es csak vicc volt,nem áll szándékomban kötekedni!
(#) telectro válasza zenetom hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Idézet:
„Viszont ha tényleg annyi, akkor abból már tuti kis lasershowt lehet csinálni”

Infradiódából ?

Tényleg tök jól lehet vele fejbőrt égetni, meg szemeket tönkre tenni...

De ha tudsz olyan gyártót aki ekkora teljesítményhez gyárt kristályokat meg infra szűrőt, kérlek ne titkold tovább.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Idézet:
„De az nem félvezető lézer.”

Már pedig én azt olvastam valahol, hogy félvezető.
Mégpedig egy kupac dióda van felszerelve egy kerek kb. lábas nagyságú karikára és ilyenből van szintén egy rakat felszerelve egy több méter átmérőjű ágyúcsőbe és a kísérleti stádiumban az optikát is szétlőtték vele.

Idézet:
„GigaWatt..ja”

Bocs, gigaWatt.

Idézet:
„Szerintem,telectro kollega CNC-s vágóberendezéshez szeretné használni.”

Igen, ahhoz kellene.

Idézet:
„NEm lehet,hogy "csak" 100A-osként vetted?”
Minden lehetséges. Amíg nem látom, hogy mit tud addig biztosan jelenthetem ki, hogy csak annak vettem.
De 100W-nak árulta egy viszonylag komoly gyártó és minden sorszámozott darabhoz adott mérési jegyzőkönyvet is. Ebből gondolom, hogy nem gagyi cuccot árul.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Idézet:
„optikát is szétlőtték vele”

Nm kisérem figyelemmel a technikai fejlődést,nem érdekel.
De ha igy olvastad,akkor biztos van valami.
100W-os (infra?) dióda.Az szép.
De a 100A az nem ugyan az,az adatlap a mérvadó.
Remélem sikerül beüzemelni.De csak óvatosan,ezt védőeszköz nélkül még csak elő se vedd a csomagolásból,a visszaverődések is azonnali látáskárosodást okoznak.100W lézer az nem játék,pláne ha nem is látni.
Csak az lesz a kár,hogy optika nélkül csak melegiteni fogsz tudni vele.Ezek a diódák sok-sok kis lézerchip-et integrálnak(mint a power FET-ek),igy érik el a teljesitményt.A kilépő fénye pedig csodálatos csik,ami használhatatlan az anyagmegmunkálásra.
A megfelelő optika pedig drágább,mint az egész berendezés együttvéve,diódától,hűtésestől,CNC-stől.
Ezt szerintem sokan meg tudják erősiteni.
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Egy komolyabb turbó CO2 lézer is szétszedi a saját tükreit.
Az optika egy ilyenhez valóban drága, de olyan embert keríteni, aki ezt méretezni is tudja, még nagyobb kihívás, aki kiméri a szórást, divergenciát nyalábalakot, és ahhoz készít több tagú lencserendszert.
(#) Stewe válasza Collector hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Gyakran használok lézervágót, a tükröket lencséket nem a lézerfény szedi szét, a méretezés az egységnyi felületre eső teljesítményre viszonylag egyszerű, hanem a lézer által felhevített, az üvegalkatrészekre rakódott szennyeződések teszik használhatatlannáráégnek, kráteres-kagylós kilökődés történik). Még a tervezése is ujjgyakorlat, ugyanis nincsenek multikromatikus gondok, egy jó geometriát kell tartani. A probléma a több sugárforrásból, és a mozgó szerkezeten a sugármenet fenntartásából adódhat.
(#) Collector válasza Stewe hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Hát nekem tervezhetnél akkor ujjból egy coherent 35W-os lézerdiódához optikát, nem kellene 200 ezret kifizetnem.
A lézerfény is szét tudja égetni a tükröket és a lencséket, a világ egyik legnagyobb argon lézerében (azt hiszem 500W-os) óránként kellett cserélni a tükröket. Az impulzusüzemű lézereknél ez meg még nagyobb probléma, egy nagyobb Nd:YAG simán lerobbantja a bevonatot egy tükrön egyetlen impulzussal.
Egy 100W-os vagy 1kW-os lézernél ilyen gondok még nincsenek, más nagyságrendről beszélünk.

Nem azt mondtam hogy egyszerű, hanem hogy VISZONYLAG egyszerű. Az anyagmegválasztás az egyik fontos, a másik pedig a méret. Ha van hely egy 100mm-egy nyalábhoz, akkor azt használják, és csak az applikátorfejnél van a diametrális konverter tuskó, a nagy átmérőből kicsit csinálni. A kis terhelésű lencserendszer olcsóbb anyagból készülhet.
(#) Collector válasza Stewe hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Félreérthetően írtam le, de én a telectro féle 100W-os diódához írtam, hogy az optikát nehéz megoldani. A te CO2 lézerednél nem kell semmit tervezni, mert körsugárzó a lézer, egy dióda esetén csíkból (35x0,1mm!) kell kört csinálni, ami teljességgel lehetetlen, csak közelíteni lehet, a közelítés ára meg exponenciálisan növekszik, 4-5 lencsetag kell minimum hozzá, amit egyedileg kell megterveztetni, és legyártani, mert minden diódának egyedi szórása van.

Erről szólt az utolsó mondatom egyik fele
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szerintem telectro most akkor fogja a diódáit és bevágja a sarokba büntetésből.Jobban járhatott volna a CO lézercsővel
(#) Stewe válasza epyn hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

A zinverteres nagyfesz is szép kihívás....
(#) epyn válasza Stewe hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Nem értek ehhez.De lehet kapni tápot a csövek mellé,ha jól tévedek.
Az optika stb,már más kérdés.
Ez a lézeres CNC-s vágó berendezés nem egyszerű,otthonra 3 darab kulcstartóért meg aztán nagyon okos dolog megcsinálni.De kinek mik az igényei. :hide: Beszélek a programozóval,megcsinálja a file-t a kezelővel meg kivágatom azt a kulcstartót.Ingyen,milliós kiadások nélkül
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 8, 2012 /

Eddig is a sarokban volt, elfér még egy darabig..
Ettől is nagyobb baj, hogy vagy 20 dolgot kellene csinálnom így aztán összességében egyikre sem jut időm, mert inkább a 21.-et csinálom

Egyébként nem is 3db kulcstartót akarok... (hanem 4-et)
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Ha-Ha!
Persze hogy nem kulcstartó miatt kell.Minden bizonnyal bőviteni szeretnéd vele az anyagi bevételi lehetőségeidet.
Csak,az a kérdés,megéri-e,milyen gyorsan tudnád vissza forgatni a befektetett összeget.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Idézet:
„Minden bizonnyal bőviteni szeretnéd vele az anyagi bevételi lehetőségeidet.”

Hmmm, arra sokkal jobb ötleteim vannak.
De gyébként ha már írod akkor megkérdezem, hogyan lehet ezzel anyagi lehetőséget bővíteni ? Érdekelne, mert ha tényleg jó buli akkor mindent lesöprök az asztalról és csak ezt fogom építeni.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Csak találgattam.Rád bizom mit kezdesz azzal a kettő eszközzel.De a kulcstaró,pl ötlet is lehet,disztárgyak,felületi gravó...De ezmiatt ne söpörj el mindent,csúfos vége lenne
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Azért kérdezem mert olyan SI faktorosnak tűnt a megjegyzésed. Szerintem a lehetőség bárkinek adva van, hogy építsen ilyet, aki nem él vele hát az az ő baja.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

A lehetőség előtted áll.Csak tudnod kell,mire is szeretnéd használni.Hétvégi elfoglaltság,kihivás,vagy más komolyabb tervek.De ahogy mondani szoktam,nem azt kell megbánni,amit megtettél,hanem azt,amit nem tettél meg.
SI?Rád?Ne nevettess...
Következő: »»   19 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem