Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kondenzátormikrofont (csak a kondenzátor részt, mint alkatrészt, nem a kész zenei eszközt) lehet valahol kapni?? Sajnos én nem találtam eddig..
Biztos, hogy kondenzátor és nem electret patront keresel?
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e. A minap kaptam egy ilyen mikrofont: Philips D10/Hi Az volna a kérdésem, hogyha a végén lecserélem a dugót (az enyémen tuchel van) egy 3,5mm jackdugóra, akkor használható mondjuk a számítógéphez, a mikrofon bemenetre kötve? Vagy esetleg kell hozzá egy előerősítő? Még egyszer elnézést kérek, ha esetleg rossz helyre írtam. Köszönettel, előre is: 002
Szinte biztos, hogy használható. Ha halk lenne, a mikrofon beállításoknál be tudsz állítani +20dB erősítést.
De lehet, hogy ez a mikrofon ebben az állapotában ér a legtöbbet (egy gyűjtő számára). A PC-hez 200-300 forintért kapsz olyat, amit még forrasztani sem kell, és tutti, hogy az átvitele is jobb ennél.
Szia!
Köszönöm a válaszodat. Igazából csak ki akartam próbálni, mit tud, (tuchelt nem tudom mibe beledugni sajna) bár nekem most egy kondenzátor-mikrofon van a gépnél. Még megfontolom azt, hogy rátegyek egy jackdugót, vagy drótozok össze valami átalakítót. Köszi még egyszer is!
Sziasztok!
Jelenleg van itthon egy a sokak által használt és kedvelt Panasonic mikrofonkapszulából épített mikrofonom. Ezt elsősorban mérésre használom, jó is nagyon. ~300Hz-től. Keresgéltem ,de nem igazán találtam olyan kapszulát (vagy kapszulánál nagyobb is lehet), ami mélyfrekvenciás hangok mérésére alkalmas lenne . Örömmel fogadnám ha valaki tud ilyesféle kapszula beszerzési lehetőségéről .Másodsorban dobszerelést is szeretnék vele bemikrofonozni, tehát nem tér- vagy egyéb nagy érzékenységű kapszulát keresek elsősorban. Egy alternatíva ami eszembe jutott: Szubmikrofonokat kis méretű hangszórókból szoktak készíteni. Milyen hangszórók lehetnek ilyen célra optimálisak és hogy lehet számolni a mikrofonbéli karakterisztikájával?
Szia M63 (lánykori néven DVM10)!
Dinamikus mikrofon tipikusan kicsi impedanciával és jelszinttel rendelkezik. Általában illesztő trafóval szokás használni (ebből van erősitőbe beépitett és külső is). Valószinűleg kevés lesz a Windows-ban a hangkártyán beklikkelni. Az ilyen mikrofonoknál három pólusú tuchel esetében a két szélső a "meleg", a középső az árnyékolás. Két szélső esetében Ohm-mérővel gyakorlatilag rövidzárat kell látnod és mérés közben a mikrofon "percegő" hangot ad (ha jó). Ha rám hallgatsz, akkor nem piszkálod a mikrofont, hagyod ahogy van. Inkább épits egy mikrofon előerősitőt egy "lengő" tuchel aljzatba. Simán belefér, én is egy "retró" dinamikus mikrofont használok, mondjuk az erősitő a 3.5-es jackdugóba van beleépitve Ezen felül kell még egy 3.5 jack dugó, egy NPN tranzisztor (pl. BC182), egy elkó (4.7u/6.3V) és egy ellenállás (mondjuk 100...330KOhm). Táplálást meg a hangkártya/alaplap adja. Klasszikus földelt bázisú kapcsolás: - Test és emitter között van a mikrofon; - Test és a bázis között van az elkó; - Kollektor és bázis között van az ellenállás; - Kollektor a kimenet... Tervezek róla cikket irni, bár három alkatrészes kütyüről azért szerintem kicsit gáz... Üdv, G.
Talán túl bonyolultan fogalmaztam meg a kérdést. Tehát arra lennék kíváncsi miképp tudnék felvenni korrekt minőségben mélyhangokat? Nem stúdióminőség az elvárás.
Sok kérdés felvetődik:
- Miért nem tudod 300Hz alatt használni a kapszulát? - Egyáltalán milyen kapszuláról beszélsz? WM-61A? ... merthogy a fellelhető források szerint, annak 5Hz-en 1,85dB kiemelése van 1kHz-hez képest! (1,5dB@20Hz; 1dB@50Hz; 0,65dB@100Hz) Tehát szerintem több, mint tökéletes. - Az dinamikáját a FET átkötésével lehet növelni (Ha egyátalán WM-61-ről beszélünk). Megtetted? - a karakterisztikája valóban gömb alakú, de megfelelő csőbe helyezve irányítotá lehet tenni. Megpróbáltad? - Mit jelent nálad a "korrekt minőség" ?
Igen ,arról a kapszuláról beszélünk, 300Hz-től lineáris, az alatt eléggé elveszik az érzékenysége. Igen, számomra is világos ,hogy a felhasználás/elhelyezés lehet az oka.
Ez alapján Kötöttem át, remélem erre gondoltál. Kipróbálom csőbe helyezni. (Korrekt: például ez a kapszula, csak jelen pillanatban 300Hz felett)
Tehát megegyezhetünk abban, hogy nem mikrofont keresel, hanem az elhelyezéssel van problémád (vagy a mikrofon előerősítővel)?
További kérdések merülhetnek fel: - mint köbzoli is írja, és magad is látod, 50Hz-en is kivánló az átvitele. Miből gondolod, hogy csak 300Hz-től korrekt? Mivel mérted ki? - az általad küldött link, nem az "átkötött", átalakított verzió, hanem a gyári kapcsolás. Az átalakítás menetét például itt lehet megtalálni: WM-61A Ez a módosítás, az amúgy kivánló frekvencia átvitelt nem terjeszti ki, csupán a dinamikát növeli meg annyira, hogy szerintem egy dobhoz is használható lesz. Egyébként egy frekvenciátviteli adatsort itt is lehet találni: WM-61A gyári Ne kérdezd meg, hogy ezt milyen módon vették fel, milyen referenciához képest, mert nem tudom. Csak elég hihetően néz ki a dolog, ha a gyerek 1Hz-enként mérést végzett... De, ha hazudott is sok dB-t, akkor is nagyon messze vagyunk az általad említett 300Hz-től. - A "csőbe építést" nem tudom hogy gondolod ? Remélem, nem puskamikrofont akarsz gyártani ? Én arra gondltam, hogy egy viszonylag rövid (20cm) és nagy átmérőjű (7-8cm), vascsőbe lehetne tenni, belülről vastag csillapítóanyaggal bélelve. Kb. ennyi.
Igen, most már rájöttem én is ,hogy nem a kapszulával van a baj. Még régebben mérésnél 300Hz alatt látszott a mérésen erős szakadás,azóta teljesen abban a hitben voltam ,hogy ez kb onnantól érzékeny, illetve a lábdobból is csak akkor hallani valamit ha háromszor körbetekerem a mély potit . Leellenőrzöm a gyári kapcsolást jól csináltam-e, illetve érdekelne ez az átalakítás, de nem igazán találtam róla infót, az említett oldalon sem látom, persze lehet velem van a baj . .
Google-t érdemes használni:
olvasmány átalakítás Szépen le van rajzolva. A forrasztással nagyon vigyázni kell, mert könnyen az örök vadászmezőkre költözik. El kell olvasni a szöveget is. A Te esetedben feltehetőleg nem az erősítőt kell megépíteni, hanem éppenhogy csillapítani kell a jelet. A leírás szerint, 130-140dB környékén, 5Vpp feszültség jön ki belőle. Ja... és 7Hz környékére érdemes betenni mélyvágó szűrőt !
Ismerem a Google-t csak nem voltam teljesen tisztában mit is kell keressek és így nem tudott segíteni, de köszi a fáradozást és a segítséget , most már minden világos, ez alapján már meg tudom csinálni.
Sziasztok!
Van egy Cobra MT 700-as adóvevőm. Bébiőrként szeretném használni, csak egy kis apró hibája van: A legérzékenyebb állásban is nagy hang kell hogy bekapcsoljon. Hogyan lehet érzékenyebbé tenni? (Szétkaptam, hogy belekukkancsak és arra gondoltam, hogy a benne lévő nóném mikrofon vevőt -ami minden ócsó magnóbavan- lecserélem valami érzékenyre... Szerintetek? jó gondolat vagy felejtsem el?)
Felhívnám a figyelmedet arra, hogy egy kérdést csak egy témában szabad feltenni, nem pedig minden számításba jöhető helyen. Azonos szövegű kérdéseidet a többi témából emiatt töröltem.
Egyébként ha felismered a mikrofon fajtáját, elég jó előerősítő rajzokat találsz a megfelelő témákban, amik viszonylag gyorsan, és kevés alkatrészből összeépíthetők.
Számomra a legegyszerűbb a mikrofon cseréje lenne. Szinte semmi hely nincs hogy benne panelt helyezzek el.
Biztosan van olyan mikrofon "adó", ami jobb érzékenységgel bír, elsősorban ebben kérnék tanácsot. De ha nem ez a topik a legmegfelelőbb fórum, kérlek kalauzolj el.
Arra célzol hogy építsek egy bébiőrt??? nem tudok! Azért vettem olyan adóvevőt, amiben benne van a bébiőr funkció... csak az a helyzet hogy ha nagyon sír a gyerek kapcsol csak be...
Rajzot honnan szerezhetek be? Teljesen amatőr vagyok az ilyesmihez
Ha csak arról van szó hogy az adatlapok alapján össze kell hasonlítani mikrofonokat, ugyanarra a jelre melyik érzékenyebb, mire kell odafigyelni ???
(2, a kapcsolást hogy tudom megszerezni hozzá?)
Nem vagyok különösebben járatos a hangtechnikában, tehát tévedhetek, de elektrét mikrofonokkal történő kísérletezés alapján azt merném mondani, nincs egetverő különbség az egyes típusok között: ugyanazzal az előerősítővel gyakrolatilag ugyanazt az eredményt kaptam mobilból, magnóból, és üvegtörés-érzékelőkből kibontott mikrofonok esetén is. Szóval én azt tippelném, a készüléked előerősítője nem "partner" abban, amit szeretnél.
Két ötletem van, az első a mechanikus megoldás: tegyél egy tölcsért a mikrofonrész elé, hátha felerősíti annyira a hangokat, hogy a mostaninál érzékenyebb lesz. A másik a saját előerősítő közbeiktatása, ha a készülékben nem fér, akkor akár kívül is (pl. beültetve egy többpólusú csatlakozót, az ellendarabját pedig valami kis állványra szerelve, így tulajdonképpen az állványban lehetne az előerősítő; ahhoz hasonló csatlakoztatásra gondoltam, mint a telefon-kihangosító párosoknál). Ezzel már csak annyi gond lehet, hogy a rádió egy limiterrel (védelmi célból) esetleg megvágja a túlzottan magas szintű bemeneti jelet, szóval kísérletezni kell. Még két gondolat: - ha csak a sírást akarod detektálni, nyugodj meg, egyre hangosabban sír a gyerek, ha valami baja van - ha védelmi célból kell (pl. légzéskimaradás utáni felnyögések figyelése), akkor vegyél, vagy kérj kölcsön gyárit, ne tákolj
Helló!
Na ez a pozitív gondolkodás... köszi... Igazából két jó tippet is adtál... ez a külső különálló erősítő elgondolkodtató. Egyébként légzésfigyelőnk van, csak ha messze vagyunk jó tudni nem-e tört el a mécses... I
Nem is a mikrofonokban van a különbség, az túl drága mulatság lenne cél mikrofonokat fejleszteni. Sokkal egyszerűbb a mikrofon utáni erősítőnek megfelelő átviteli karakterisztikát adni, ami súlyozottan csak azokra a komponensekre érzékeny, ami jellemző az adott tevékenységre. Sírásra jó lehet agy adó-vevő VOX áramköre, de légzésfigyelésre nem biztos.
Légzésfigyelőt - én legalábbis - nem építenék semmiből, a kölyök élete nem az, amivel játszadozni szeretnék. De, mint kiderült, itt szerencsére nem is ez kell, csak a sírást kell figyelni.
Nálunk vagy két hónapig volt üzemben egy kis transzmitter, ami nem is a hang frekvenciáját, hanem inkább az erősségét figyelte. A gyereksírás ezerszer hangosabb volt, mint bármilyen nyugalmi zaj Elektrét-mikrofon, primitív előerősítő, dióda, párhuzamos RC-tag, arról pedig komparátorral, nyitott kollektoros kimenettel kapcsoltam egy vezeték nélküli csengő adóját (annak az eleméről ment az előerősítő is). A kertig elég volt, bár egyszer-kétszer vakriasztást is adott, de annyi belefért. A mobilból bontott mikrofonok mellesleg mintha kevesebb alapzajt produkáltak volna a többinél, hangkártyával tesztelve, ugyanazon erősítőt használva.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Mikrofon jellemzésére alkalmas frekvencia karakterisztikát szeretnék ábrázolni meglévő adatokat felhasználva. Tehát a mérési eredményeim megvannak ,de nem ismerek megfelelő megoldást az ábrázolásra. Excellel próbálkoztam ,de olyan karakterisztikát nem sikerült létrehozni ,amilyenek a hivatalos karakterisztikák. Egy képet mellékeltem a biztonság kedvéért.
Szia!
Csak kis kiigazítás, ha nem haragszol. Amit küldtél kép az nem frekvencia karakterisztika hanem iránykarakterisztika. Természetesen ez is frekvencia függő ezért van több görbéből összerajzolva. Üdv: Gábor
Ebből a karakterisztikából is átrajzolhatod. A derékszögű koordináta rendszer vízszintes koordinátára felviszed a frekvenciákat, a függőlegesre a dB értékeket. Ezt megrajzolhatod több koordnáta rendszerben akár irányonként is. A probléma csak az. hogy kevés frekvencián van mérési adat, és a jelzett frekvencia tartományban az átvitel 0 fokos irányban 0 dB körüli, és nem ismert a 250 Hz alatti, és a 8000 Hz feletti tartománybeli csillapítás menet.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Valószínű akkor átfogom rajzolni, de gondoltam rákérdezek van-e esetleg valami program hozzá. A képet csak mintának raktam be ,nekem több adatom van. Köszönöm a segítséget!
Van programm, excel táblában két oszlopban felírod az összetartozó értékeket, és rajzoltatsz vele egy grafikont.
Köszi ,de az már megvan.
Nekem kifejezetten ez a fajta iránykarakterisztika ábrázolás szükséges. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |