Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   281 / 1210
(#) Istuuu válasza Istuuu hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Másik pc-n sem megy.Az normális ha a port check-nél ha nincs csatlakozva a pic akkor ack bemenet magas szintre lép ha a pgd is de ha csatlakoztatom akkor a bemenet folyamatosan alacsony szinten marad függetlenül a pgd lábtól?
(#) icserny válasza Peet19 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Idézet:
„Nem működik a (PICCOLO) linked.”
Bocs, elgépeltem (vesszőt írtam az egyik pont helyett). Akkor megegyszer a link: PICCOLO projekt
Idézet:
„A bootloaderes megoldáshoz is kell égető? Legalább az első alkalommal amíg a bootloadert beégeted?”
Igen, kell. Vagy pedig olyan mikrovezérlőt kell venni, amiben már benne van. Vagy kérni kell a ChipCAD-et, hogy ugyan égesse már bele (egy minimális felár fejében). Régebben csináltak ilyet, szerintem most sincs akadálya.
(#) Pepebá hozzászólása Júl 11, 2012 /

Hali!
Egy igen kezdő kérdés:
Idézet:
„return(odd_byte|even_byte);”

Nem találkoztam még ilyen függvény visszatérési értékkel.
Idézet:
„return (c);”
ismerős, de az előzőt hogyan kell értelmezni?
Üdv.
(#) Hp41C válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 11, 2012 / 1

Szia!

A return argumentumába ugyan úgy lehet kifejezést írni, mint más függvényébe. Az idézet sor a odd_byte és a even_byte változók avagy konstansok bitenkénti vagy kapcsolatából előálló értéket adja vissza.

Pl. odd_byte értéke 0x30 és az even_byte -é pedig 0x26, a visszaadott érték 0x36 lesz.
(#) Pepebá válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Hali!
Köszi, de pont az nem értem hogyan lehet lekérdezni a visszaadott értéket. Utóbbi esetben visszaadott érték a (c) változó értéke, példád esetében a 0x36-t hogyan érem el?
Üdv.
(#) El_Pinyo válasza Pepebá hozzászólására (») Júl 11, 2012 / 2

Olyan értékadó utasítás jobb oldalán kell szerepelnie a függvényhívásnak, amelynél a bal oldali változó típusa megegyezik a függvény visszatérési típusával. (Típuskényszerítést egyelőre mellőzve)
Pl.:
  1. char valtozo;
  2.  
  3. char valami_fuggveny(char ch)
  4. {
  5.     return(ch++);
  6. }
  7.  
  8. valtozo = valami_fuggveny('a');

A visszatérési érték a "b" karakter lesz.
(#) Pepebá válasza El_Pinyo hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Köszi, így már értem.
(#) gyengus válasza pjg hozzászólására (») Júl 11, 2012 /

Egyszer kellett megvenni
(#) trudnai válasza El_Pinyo hozzászólására (») Júl 12, 2012 / 1

Bocsanat, hogy kozbe kotyogok, de van egy apro bibi a peldaban

Vagy ez kellene:
  1. return(++ch);

Vagy pedig ez:
  1. return(ch+1);
(#) Krisszes hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy miért nem tudok "valós" idejű szimulációt végezni a mikroc-ben? (csak akkor frissül a watch ablak tartama ha az kurzort áthúzom rajta)
(#) Istuuu hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok!
Írtam ,hogy küzdök ezzel a párhuzamos portos programozóval.WCB F18&F16 os szoftverrel próbálkozom.Először fel szerettem volna ismertetni a pic-et akkor id 511 -et írt ki és, hogy nem érzékel picet.Most, hogy Vpp-n már 13 voltot adok neki annyi változás van, hogy id 113 ad ki és, hogy a picet nem ismeri.A listában viszont van(16F877A.Írtam rá és visszaolvastam, most már írta de nem hiba nélkül.Ha lassabbra állítom az írást akkor meg vissza olvasásnál csupa 0-át ad vissza. Valakinek van ötlete?
(#) Poostmaster hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok.
Van egy óra programom, amit 887-re írtam.
20 MHz-es kvarc az órajele. A T2CON-ba B'00100110' értéket írtam, míg a PR2-be 249-et.
Ezzel a beállítással havonta kb 5 percet siet.
Hogyan tudnám beállítani pontosabbra?
A PR2 értékének változtatása nem vezetett eredményre. 250-el iszonyúan beindult, 248-al pedig lassú lett.
(#) Pepebá válasza trudnai hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Hali!
Köszönöm a kiegészítést. Számomra az volt a lényeg hogy a függvény visszatérési értékét hogyan kapom meg.
Üdv.
(#) icserny válasza Poostmaster hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Idézet:
„250-el iszonyúan beindult, 248-al pedig lassú lett.”
Fordítva hihetőbb volna...
Egyik lehetőség a kvarcoszcillátor hangolása (trimmer kondenzátor). A másik lehetőség a szoftveres korrekció. Naponta nagyjából 10 másodpercet kell eltüntetni, minél egyenletesebben.
(#) Poostmaster válasza icserny hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Igen, bizonyára fordítva írtam.
Az áramkörbe már nem tudok új alkatrészt illeszteni, marad a szoftver. Én is így számoltam. Pontosabb osztót ezek szerint nem tudok csinálni?
Már törtem a fejem, hogy valami rutint összehozzak, csak elriasztott a sok rutin figyelése, amibe beleszólhat egy késleltető.
(#) icserny válasza Poostmaster hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Pontosabb osztót akkor tudsz csinálni, ha nem a Timer2 periódus-regisztere szabja meg az osztást, mivel az csak 8 bites, ezért túl durván változtatja az osztási arányt.
(#) PLaci hozzászólása Júl 12, 2012 /

Sziasztok!
Milyen egyszerű(bb) programozóval tudnék felprogramozni 16F1508-as PIC-et? Eddig ICprog és JDM párost használtam, (kéretik nem leszidni) de ezt a típust már nem ismeri. Ha ismertek valami egyszerű, működő programozót kérlek írjatok linket. Semmiféle debug funkcióra nincs szükségem, csak kimondottam törlés,írás és visszaellenőrzés. Köszi előre is a tippeket! Laci
(#) vilmosd válasza PLaci hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Talan a WinPic800 Ismeri a sorosporti programozokat.
(#) PLaci válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Szia!
Köszi szépem a linket. Le is töltöttem a progit, mindjárt megnézem. Egyébként az sem zavarna ha valami egyszerűbb áramkört össze kellene rakni hozzá, de ne ICD2 vagy Pickit2 bonyolultságut.
(#) Hp41C válasza PLaci hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Szia!

Előre bocsátom: Nem ismerem és nem is használom ezeket a programozókat...
Amíg működik valamelyik, programozz fel egy 18F2550 -et PICKit2 -nek, építs meg egy klónt, amelyik képes a Vdd beállítására. A legfőbb érv, hogy az új 16LF1xxx példányok már nem programozhatók 5V -ról.
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Szia!

A PIC16F1508-at fogja tudni PK2-vel programozni ?

Steve
(#) kissi válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Idézet:
„Talan a WinPic800 Ismeri a sorosporti programozokat.”

Az lehet, de a támogatott IC-k között nem láttam a kérdéses típust!

Steve
(#) Hp41C válasza kissi hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Magad uram, ha szolgád nincs....avagy mire is jó a PICkit2 Device File Editor... Vdd állítós PICKit2 -vel még a 16LF1xxx is megy. Hamarabb megy, mint bármi más program újabb és újabb verzióira várni. Persze van, ami csak firmware módosítással menne: 18FxxK80.
(#) PLaci válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Hááát... igen. Kipróbáltam a progit. maga a progi jól működik sok programozó hardwaret felismer. Rádugtam a "jó öreg" JDM-t egyből kiszürkítette a 16F1xxx-t. Más PICeket lehet égetni vele. Hirtelen kipróbáltam a 16F84A-t és a 16F627A-t (ezek voltak kéznél) A 16F1xxx csak akkor marad fekete ha a "GTP-USB plusz" nevű hardwaret választom. Az meg majdnem ugyanolyan bonyolult mint a Pickit2. Látom nem úszom meg a Pickit2 klón összerakását. Igaz raktam már össze egy ICD2 klónt is majd előbb megnézem az tudja-e égetni. Ha nem marad a Pickit2. Itt láttam egy leírást ami nem SMD verzió. (nem tudok nyákot gyártani) Ha esetleg árul valaki üres nyákot arra is vevő lennék és akkor jöhet az SMD változat.

Szia!

Ne riadj vissza, amikor az első PICKit2 -met építettem, én sem tudtam panelt gyártani otthon, meg az áramkör még prototípus volt.
Alkatrész oldal , "forrasztási" oldal. Un. Wire-wrap vezetékkel (tekercselő hiányában) forrasztással épült fel. A mai napig jól működik.
(#) PLaci válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Nem rossz! Gratulálok

Ha van lehetőséged laser nyomtatón nyomtatni, akkor egy fényes újságg lapjával is működhet a vasalásos panelgyártás...
(#) PLaci válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Igen van, Egy öreg HP-5L. Eddig is azzal csináltam a nyákot, de 2 oldalast még soha, ráadásul 0,04-nél vékonyabb vonalakat soha nem húztam vele. Az pedig az SMD technikába igencsak széles. Addig bátorítasz még megpróbálom
(#) kissi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Szia!

A "PICkit2 Device File Editor"-t honnan tudom leszedni ( illetve égetési időket, protokollokat nem változtatnak az újabb PIC-eknél, egyszerűen csak a területet kell megadni és az új nevet?!) ?

Steve
(#) pjg válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

Egy kapcsolási rajz nem volna erről?
Következő: »»   281 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem