Fórum témák
» Több friss téma |
Nem akarlak félrevezetni, mert a 18-as szériával csak egy pickit2-t csináltam és azt a programot nem én írtam.
Elterjedt megoldas az AD-s billencs. PIC-re AD billentyuzet. A kommersz elektronikaban nagyon sok keszulek hasznal ilyen megoldast.
Ez is egy lehetőség az olcsó/könnyű kezdéshez
1. Vettem egy PIC18F25K22 mikrovezérlőt, ami előre fel van programozva a DS30 bootloaderrel. A PIC-hez adtak egy 16 MHz-es kvarcot és 2 db 22 pf-es kondenzátort. (lásd pic18f25k22.jpg kép) 2. A fenti alkatrészeken kívül kell 1 db 100 nF kondi a tápfesz és a föld közé, egy felhúzó ellenállás az MCLR láb és a tápfesz közé, valamint egy nyomógomb az MCLR és a föld közé. (lásd schematic.png) 3. Vettem egy USB-TTL (UART) átalakítót is, nekem a képen látható CP2102 IC-vel megépített modul tetszik leginkább. A meghajtó programot az IC gyártójának honlapjáról töltöm be. Figyelem, ennél a modulnál olyan a feliratozás, hogy TX a PIC TxD lábával kötendő össze, nem keresztbe! A fentiekből összeáll egy Amicus18 kompatibilis kártya, a PIC tápfeszültsége az USB UART modulból vehető (akár 5 V, akár 3,3 V). A TxD és RxD lábak bekötése után a programbetöltés a DS30 bootloaderrel történik. A bootloader a PIC 32 kbájtos programmemóriájának a legvégén helyezkedik el. Az Amicus18 IDE a http://www.myamicus.co.uk/ oldalról tölthető le. A Crownhill's Proton BASIC fordító a PIC18F25K20 és újabban a PIC18F25K22 mikrovezérlőkhöz ingyenes és korlátozás nélküli (nincs sem méretkorlát, sem időkorlát). Az Amicus18 kártya eredetileg FTDI USB-TTL konvertert és speciális szoftvert használ, ezért azt első körben hanyagoljuk. Az Amicus IDE azonban lehetővé teszi, hogy más programozót vagy letöltőprogramot is definiáljunk, ezért semmi akadálya, hogy a DS30 bootloadert adjuk meg. Itt található ennek beállításához egy tökéletes leírás. Az alábbi mintaprogram az RB5 lábra kötött LED-et villogtatja. ' Flash an LED connected to RB5 '
A Compile gombbal lefordítjuk a programot, a Program gombra kattintva pedig letölthető a program. Második és az azt követő letöltésnél a RESET gombot meg kell nyomni, amikor a BL. . . . felirat megjelenik! Előnyök: olcsó, egyszerű, nem kell hozzá PICkit. Hátrányok: nincs nyomkövetési lehetőség, s ha véletlenül sikerül felülírni vagy kitörölni a bootloadert, akkor mégis keríteni kell egy PICkit programozót. A DS30 bootloaderrrel elvileg más fordítóval készült (például assembler) programokat is betölthetünk, tehát nem muszáj a BASIC-nél leragadni. Ugyanakkor a BASIC garantálja a gyors első sikerélményeket, ami lendületet adhat a további munkához. Ja, a beszerzési forrásom az ebay.com.
Ez a DS30 bootloader külön is beszerezhető? Már mint IC nélkül.
Gondolom ez az!
Bővebben: Link Idézet: Hát persze! Itt a honlapja: „Ez a DS30 bootloader külön is beszerezhető? Már mint IC nélkül.” DS30 bootloader De akkor kell egy programozó a bootloader beégetéséhez.
Szia!
Ma hozta meg a futár az eredetit. Erre van garancia, hamarabb megkaptam.
Oppardon, a lentebbi Amicus18 programot így kellett volna mutatni:
Menürendszer kezeléséhez kellenek a gombok, fogyasztás nem számít, úgyhogy nem lesz szükség megszakításra.
Igen, ilyeneket én is találtam. Ráadásul ahogy elnézem, az általam elgondolt megoldás kb. megegyezik egy ilyen mátrix egy sorával/oszlopával. De most 4 gomb épp elég lesz nekem, felesleges egy egész billentyűzet mátrix.
Hali!
Idézet: „Megadnád mi jön?” Miért kérted? Szükségem lenne C18 manchester kodoló, decodoló függvényre. Kipróbáltam már egy-néhányat de nem igazán akar működni. Tudnál segíteni? Köszi, Üdv.
Szia!
A szokott helyen található erre is példa.
Üdv!
Szeretnék építeni egy PIC égetőt de sajna csak olyan leírásokat találtam ami sok ezer forintból jönne ki. Tud valaki ajánlani nekem esetleg egy olyan kapcsolást amit meg lehet építeni egy kicsit kevesebb pénzből? Elég kezdő vagyok még ezen a téren és egy olyan PIC égetőt szeretnék építeni ami nem túl bonyolult és nem túl drága, de azért persze használható . Előre is köszönöm a segítséget!
Hali!
Köszi, de itt csak asm-t találok. Kezdem feladni a dolgot, már napok óta csak egyhelyben topogok, tanácstalan vagyok. Üdv.
Az igazsag az, hogy az olcso programozokkal nagyon vigyazni kell. Vannak ugye LPT-s, RS232, USB-s egetok. A mai gepeken altalaban mar csak USB csatlakozo letezik. Az USB-> LPT, USB-> RS232 atalakito itt nem hasznalhato. Tehat vegulis csak valami USB-s programozo johet szamitasba. Van sokfele USB-s de egy resze FTDI chipes, ezt szinten kerulni kell. Ami szeleskoruen hasznalhato az a PicKit2, PicKit3. A PK2 akar hazilag is gyarthato, eleg olcson. Kezdoknek ez ajanlott inkabb mint a PK3. Van benne logikai analizator is, valamint a PIC mellett lehet programozni soros EEPROM-okat. Persze ha megis egyszerubbet akarsz, akkor egy LPT-s valtozatra gondolj. A RS232 feluletuek nem jok a mai gepeken. A brenner5 kb jo valasztas lehet, es pl a WinPic800 programmal hasznalhato.
Ez nem csak kapcsolás kérdése, mert működtető program is kell hozzá. Lehet kísérletezni az LPT portos megoldásokkal (lásd a kapcsolások szekcióban is), de hosszú távon csak egy PICkit2 megépítése ad kielégítő megoldást. Amíg erre összejön a zseton, használhatsz valami bootloaderes megoldást (lásd tegnapi beírásom, vagy PICCOLO projektemet).
Ez egy érdekes írás, melynek szerzője a $4.30-os Launchpad kártyát használta PIC24 mikrovezérlő felprogramozására. Sajnos, a PC oldali szoftverrel (ami egy másik fickó programja) nekem nem volt sok szerencsém, hosszú és látványos szenvedések után mindig belehalt valamibe (felemésztette a memóriát). Ha azt a szoftvert valaki gatyába rázá, akkor ez egy olcsó USB-s megoldás lenne a 3,3 V-os mikrovezérlőkhöz (PIC24, dsPIC33).
Erdekes dolog. De.. Nekem nincs Launchpad kártyám es meg nem hasznalok PIC24-es sorozatot. Az igazsag az hogy nem nagyon szeretem az ilyen amator dolgokat, mert most mukodik a jelenlegi eszkozokkel, de altalaban nincs fejlesztes, es igy marad orok idokig. Jonnek az uj eszkozok, es nem lehet hasznalni. Mondjuk ezt mar a MCHP is csinalja, mert a PK2 mar nem tud egy par ujabb eszkozt egetni. Gondolom nemsoka kijon majd a PK4, es akkor mar a PK3 is hasonlo sorsa jut. De attol fuggetlenul erdekes dolog az ilyen probalkozas.
Én ezt építettem meg elsőnek. Ezt a programot használom hozzá. Azt hiszem Watt-é. Szépen működik.
Sziasztok! Már régebben megépítettem a WATT féle kapcsolgatós wpp mini-t.Az volt vele a problémám ,hogy csak 18f-eseket tudtam vele égetni(azokat felismeri, írja, olvassa.) 16F-eseket nem.Ezt betudtam annak, hogy valamiért nem tetszik neki a kézzel való kapcsolgatás(vdd,vpp).Most építettem párhuzamos portra bufferelt, tranzisztoros, stabilizált tápos égetőt.Nem találok benne hibát.Tranzisztorok kapcsolnak(nem telítődnek),feszültségek megvannak(vdd:5 volt,vpp:11,53 volt ) pgd illetve pgc lábak is beállnak a megfelelő szintekre sőt még az ACK láb is fel megy HIGH ra ha pgd HIGH-on van.10k ellenállást betettem mclr és vdd közé, icsp-t töbször ellenőriztem.Először arra gondoltam hibás a 16f877a , ezért vettem még egyet de azzal is ugyanaz a helyzet.Kipróbáltam az összes lehetséges szoftverrel de mindegyikkel ugyanaz a helyzet.Valakinek esetleg lenne ötlete?
Úgy tudom a Vpp-nek 13-13,5Vnak kell lennie.
A kapcsolásban "lehetséges táp"-ként szerepelt 7812-es stabilizátor ic. Nos abból annyi nem fog kijönni...
De, ha a 7812 Gnd lábát megemeled 2db 1N4148-cal akkor már 13,2V körül lesz.
Na ezt kipróbálom.Ezek szerint a 18F eseknek meg elég 12 volt körüli érték is?
Van amelyiknek elég. Adatlapot kell megnézni.
Jó lenne egyenlőre egy LPT portos amivel tudok gyakorolni, aztán majd megépítem a PICKit2 klónt.
Nem működik a (PICCOLO) linked. A bootloaderes megoldáshoz is kell égető? Legalább az első alkalommal amíg a bootloadert beégeted? Konkrétan melyik kapcsolásra gondoltál? pjg: Köszi eddig jó, de nincs véletlen egy rajzod is hozzá? Tudom ott a nyák terv de azért jó lenne egy rajz is. Elég kezdő vagyok még.
Most már meg van a 13,2 volt ,de sajna a 16f877a-t még mindig nem írja.(fel sem ismeri) Nem értem akkor , hogy a 18f2550 -et miért írja a 16f eseket meg nem.Elvileg mindet tudnia kéne. Kipróbálom másik számítógépen.
Jó napot! Valaki tud átfogó magyar leírást példákkal az EUSART SPI mód és a pic kommunikációs perifériáiról?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |