Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rébusz avagy: kitalálod? (Régi verseny topic)
Lapozás: OK   11 / 16
(#) ekkold válasza nightlife hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Tökéletes megoldás! (az 5. sorban van egy kis elgépelés, de az értékek jók).

tekercsek.gif

(#) ekkold válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Párhuzamos/vagyes kapcsolás nem véletlenül nincs az összeállításban!
Találós kérdés direkt neked Vajon miért nincs?
(#) ha9pi.feri válasza ekkold hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Gondolom leromlik a Q-ja.

Nem, nem. Talán próbálj kiszámolni egy értket, ami eddig (szerinted) nem szerepelt...

"meguntam = lustaság, 13-ig elszámolni nem egetrengetően nehéz." Nos reggel nem restelltem csinálni pár mérést párhuzamos kapcsolással is: egyik tekercs 3,45uH, a másik 13,8uH párhuzamosan pedig 1,37uH. A 13 variációhoz eljutottam én is (az értékekben tévedtem, de a 13-on az nem változtat), már meg is írtam a hsz-t, de töröltem, mert akkor jutott eszembe a párhuzamos kapcsolás.

Tiszteletre méltó, hogy nekiálltál mérni, de inkább próbáld átgondolni, számolni. Tudod, csak a megfelelő kérdést kell feltenni, hogy eljuss az eredményig !
Vajon miért nem foglalkoztunk a párhuzamos kapcsolással?
Mi lehet az oka? (mert elég jó oka van ám)

Biztos, hogy nem szokás ugyan azon a vasmagon két különböző menetszámú tekercset párhuzamosan kötni, de itt a variációk száma volt a kérdés.
(#) Gery78 válasza nightlife hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Az izzós kérdésben szereplő 25V ezek szerint nem 50Hz-es színusz, hanem valamilyen nagyfreki? Vagy esetleg nagyfrekis négyszögjel?
(#) Stefan válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Esetleg 25V egyenfesszel eltolt 205V effektív szinusz? Ha DC állásban méred akkor az 25...

Az elérhető különféle induktivitásértékek - erről szólt a kérdés. (a variációk száma több lenne, de pl. minden tekercs fordítva bekötve is ugyanakkora induktivitású) Ha közös vasmagon két különböző tekercset párhuzamosan kapcsolsz, akkor az olyan mintha a lenne jópár rövidre zárt menet a vasmagon - ideális esetben ilyenkor (és ezt feltételeztük az egyszerüség kedvéért) a összes tekercs induktivitása nulla lesz (a gyakorlatban valóban marad egy kicsi parazita és szórási induktivitás). Tehát minden olyan kombináció amiben párhuzamos kapcsolás lenne, 0 induktivitást adna. Ezért próbáltalak rávezetni, hogy próbálj kiszámolni egy értéket - ha nekiállsz akkor rájöhettél volna, hogy valami nem stimmel...
(#) ekkold válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Többféle jó megoldás is van. A lényeg, hogy a kábel hossza megfelel a tápláló jel frekvenciájához tartozó, kábelben kialakuló hullámhossz - negyedrészének. Ilyen esetben a kábel mint tápvonal, impedancia trafóként működik.
Pl. ha a kábel 50ohmos hullámellenállású, 7,5m hosszú és 10MHz-es 25V effektív értékű szinusszal hajtjuk meg, akkor pont 230V-ot kap a kábel végére kapcsolt izzó.
Azonban ez más frekvencián, más kábelhosszal is megvalósítható. RF technikában ezt a jelenséget gyakran ki is használják - persze nem izzólámpa meghajtásra, hanem impedancia illesztésre.
(#) ekkold hozzászólása Júl 4, 2012 /

13!
Egy 5V feszültségű stabil tápegységre rákapcslok egy diódán keresztül egy kondenzátort, a csatolt rajz szerint, a kapcsoló bekapcsolásával. Mérem a kondenzátor feszültségét, és meglepetésre nem csak 5V körüli feszültségre töltődik fel, hanem 5V-nál nagyobb feszültségre. A kondenzátor a bekapcsolás előtt nem volt feltöltve (0V-ot mutat a műszer), és a tápegységet is ideálisnak tekinthetjük, és a műszer is pontosan mér (nincs mérési hiba).
De akkor, milyen logikus magyarázata lehet a dolognak?

13_talal.gif

(#) nightlife válasza ekkold hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Esetleg a műszer lengőtekercses, és a kondenzátorral együtt egy rezgőkört alkot? Viszont ez már mérési hiba lenne..
(#) Gery78 válasza ekkold hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Feszültségsokszorozó lehet?
(#) sanykaraj hozzászólása Júl 4, 2012 /

Mi az ami ha felfele megy lefelé mutat lefelé megy felfelé mutat jobbra megy balra mutat balra megy jobbra mutat mi az ?
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Kiváncsi voltam mennyire reprodukálható a 13. találós kérdésben leírt jelenség, ezért összeraktam az áramkört! Először 14V tápfeszültséget és 2200µF-os kondit használtam - és nem sikerült feszültségtöbbletet kimutatni. Azután kipróbáltam egy 640nF-os fóliakondival, ez a bekapcsolás után felszaladt 17,5V-ig! Persze utána, mivel a műszer belső ellenállása nem végtelen nagy (10Mohm) szépen visszamászott 14V körülire. De a lényeg ebből: reprodukálható a gyakorlatban is a jelenség! Konkrétan 14V-os táp, 1N5822 dióda, és 640nF esetén 17,5V-ra töltődött fel a kondim - tehát a tápfeszültségneél lényegesen nagyobbra)
(#) ekkold válasza nightlife hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Nem, és nincs mérési hiba!
(#) ekkold válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Nincs sokszorozó, csak a csatolt kapcsolási rajz!
A gyakorlatban kisebb kondival (640nF körüli) és nagyobb tápfesszel érdemes kipróbálni, úgy látványosabb a dolog!
Bárki ki is próbálhatja!

Ja és maradt a kérdés: mi lehet a logikus magyarázata annak, hogy a kondi a tápfeszültségnél nagyobb feszültségre töltődik fel?
(#) proba válasza ekkold hozzászólására (») Júl 4, 2012 /

Majd kipróbálom elemmel,számomra ez a kísérlet csak elemmel elfogadható ,a tápegység ki tudja mit csinál.
Esetleg a kondenzátor némi induktivitást is tartalmaz?
(#) ekkold válasza proba hozzászólására (») Júl 5, 2012 /

Akkor már inkább egy 12V-os akksival próbáld, az elemnek valószínűleg jobban letörik a feszültsége amikor a kondi töltőárama terheli, így esetleg eleve kisebb feszültségről indul a dolog.

A fóliakondi valószinűleg nem túl induktív, az elkó inkább az lenne.

A táp esetén úgy oldottam meg, hogy ne ingadozzon a feszültsége, a terhelő áram impulzustól, hogy egy jó nagy kondit (0,1F) kapcsoltam közvetlenül a kimenetére. Ez igen erősen megfogja az esetleges tranzienseket, a 640nF-os kondim töltőáram impulzusa így fel sem tűnik a tápnak.
(#) Moderátor hozzászólása Júl 5, 2012

A személyeskedést azonnal fejezzétek be! Nem véletlenül lettek hozzászólások eltávolítva. Több figyelmeztetés nem lesz, hanem drasztikusabb eszközökhöz fogunk nyúlni! (Ez nem fenyegetés, hanem ígéret.)
(#) nightlife válasza ekkold hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Remélem a Moderátor nem vette el senki kedvét, mert én igazán kíváncsi vagyok a kondis megoldására
(#) idlob válasza ekkold hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

A kondenzátoron felhalmozódott töltésmennyiség és így a feszültsége az áram idő szerinti integráljával arányos. Az üres kondenzátoron igen nagy áram képes átfolyni, talán ezért a "túllövés".
De Simpi megoldására még nem volt reakció, pedig nem tartom elképzelhetetlennek.
(#) Hp41C válasza ekkold hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Szia!

Egy stabilizált, rövidzárvédett tápegységben két szabályzási kör van. Ha a kimeneten az áram kisebb, mint a rövidzárvédelmi küszöb, akkor csak a feszültség szabályzási kör működik, ha az áram nagyobb, akkor csak az áramkorlátozó hurok működik. A hurkok a stabilitási kritériumok miatt véges sebességgel képesek követni a változásokat.
- Nagy kondenzátor esete: A bekapcsolási áram nagyon nagy, a táp áramkorlátos üzembe kerül a kapcsolás pillanatában. A kimenő áram lassan csökken, a kimenő feszültség lassan emelkedik. Amikor az áram eléri a korlátozási határt a feszülség már majnem jó, a feszülség kör átveszi a szabályzást.
- Kis kondenzátor esete: Az áram gyorsan csökken, amikor az áram szabályozó hurok felszakad , a feszültség hurok még nem áll be a munkapontjára. Alacsony feszültség érzékeléséből éledve lassabban éri el a kimeneti feszültség tartásához szükséges munkapontot. Ez alatt az idő alatt az áteresztő tranzisztort / FET -et nyitásba vezérli - hiszen a kimenő feszültség túl alacsony volt... Kész a feszültség túllövés...

Egy periódikusan kapcsolgatott műterheléssel lehet szépen mérni, a terhelés vigye a tápot áramkorlátozó állapotba.

Nem véletlenül ajánlják a feszültség érzékeny alkatrészek adatlapjai, hogy az alkatrész közelében alkalmazzunk elektrolit kondenzáto(roka)t (tank capacitor(s)).
(#) ekkold válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 9, 2012 /

Nem a tápegység hibája okozza a jelenséget, ha az áramforrás pl. akkumulátor, akkor is feljebb megy a kondi feszültsége. (Nem vitatom, hogy speciális esetben egy viszonylag nagy túllövéssel reagáló táp is elkövethet ilyesmit - de ez nem eről szól)

A kérdésnek egyszerű magyarázata van, simpi ötlete járt a legközelebb, de akkor ugye elkóval, és nem fóliakondival lett volna jobban kimutatható a dolog.

A megoldást ideírom szürkével, aki kiváncsi kijelöli és meg tudja nézni:
A jelenséget egyszerüen a vezetékek induktivitása okozza. Amikor a kisütött (ez lényeges) kondival bekapcsoljuk az áramkört egy igen nagy áramimpulzus fogja tölteni a kondit. Az átfolyó áram miatt a vezetékek parazita induktivitásában energia tárolódik, ezért amikor a kondi feszültsége eléri a táp feszültségét, még tovább folyik az áram, egészen addig amig ez a tárolt energia kb. 0-ra csökken. Ezután persze megfordulna az áramirány, és egy lecsengő rezgés után beállna a kondin levő feszültség, a táp feszültsége közelébe, de a dióda miatt ez nem történik meg. Igy a kondi feszültsége egy magasabb értéken állapodik meg, és jórészt a műszer belső ellenállása miatt fog csak lecsökkenni. Ez a jelenség nehezen mutatható ki elkóval, mivel annak nem az induktivitása, hanem a soros veszteségi ellenállása dominál (ESR), hasonlóképpen nagyobb belső ellenállású táppal sem fog menni. Olyan áramforrás kell a kísérlethez, aminek nem törik le számottevően a kimenő feszültsége, amikor egy kondit rákapcsolnak. Vagy úgy is megfogalmazható a dolog, hogy ha a kondi,a vezetékek induktivitása, és az egyéb veszteségi ellenállásokból álló rezgőkör jósági tényezője 1-nél nahgyobb, akkor a kondi feszültsége is nagyobb lesz mint a tápegységé. Még anyit, hogy szimulátorban is jól modellezhető a dolog, csak be kell építeni némi veszteségi ellenállást és parazita induktivitást is sorosan a körbe.
(#) ekkold hozzászólása Júl 10, 2012 /

14. Egy 12V-os dugasztápról kipróbálunk egy LED szalag darabot. Szeretnénk eldönteni, hogy a tápból jövő feszültség jól pufferelt sima DC, avagy csak egy sima trafó+graetz van a tápban, és a ledek emiatt 100Hz-el villognak (ami ugye szabad szemmel nem látható).

Hogyan lehet a legegyszerűbben, műszerek nélkül, néhány pillanat alatt eldönteni a kérdést? (a tápot sem lehet szétszedni, hogy megvizsgáljuk)
(#) Hp41C válasza ekkold hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Mozgatni kell a ledszalagot.
(#) Hp41C válasza ekkold hozzászólására (») Júl 10, 2012 /

Szia!

Régebben erre gyanakodtam a kiégett féklámpával kapcsolatban. Az égőben a szál függőlegesen lógott, az alsó kivezetésről le volt szakadva. A másik féklámpában az égő sokszor tönkrement. Az izzó belső felületére kicsapódott a fém, mintha túl nagy feszültségre kapcsoltam volna. A szakadt égő egy szaggatóként működött, az áram mágneses tere miatt az izzószal összehúzódik, megszakítja saját áramkörét. Miután mindkét égőt kicseréltem, a hiba megszünt.
(#) ekkold hozzászólása Júl 12, 2012 /

15. Ez most nem elektronika, lesz...
Egy hajó hosszának, az árboc magasságának, a
kapitány kisfia életkorának és a kapitány életkorának
szorzata 303335. Hány éves a kapitány?
::(mielőtt valaki azt mondaná ez hülyeség, szólok, hogy ki lehet számolni a megadott adatokból!)::
(#) Norberto válasza ekkold hozzászólására (») Júl 12, 2012 /

31
Következő: »»   11 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem