Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 2 impulzus áramkimaradás után
Üdv mindenkinek,van egy különleges problémám,éspedig adott egy automata akkutöltő,ami 6/12 voltos akkut tölt. A probléma ott kezdődik,hogy kézi indítású,és áramkimaradásnál kikapcsol.Ujraindítás 2 gombnyomással lehetséges(1=6V 2=12V),viszont be van építve egy dobozba,4 csavarral lezárva,mivel kültéri a kicsike.Tehát olyan kapcsolást keresek,ami két impulzust(5-12V) ad ki ha visszajön az áram.Remélem tudtok segíteni.
2DB Multi funkciós időrelé. One shot Delay-el.
Köszi a gyors választ,de lehetne kicsit szájbarágósabban,esetleg rajz?
Azt elfelejtettem,hogy CSAK 2 impulzust adhat,mert a harmadikra már alapba áll a töltő.
Szia! Ezt én a mellékelt rajz alapján oldanám meg, egy 4017 és egy 555 segítségével. az 555 adja az impulzusokat a 4017 pedig az impulzusokat amikor megvan a 2 impulzus a 4017 enable lábára ad saját magának jelet, ezzel blokkolja a további futását és nem lép tovább. Aki jobban ért hozzá remélem kijavítja ha van benne hiba de kiindulási alapnak elmegy. A ledek helyére természetesen relét is lehet tenni. ellenállás nélkül.
Azt nem látom, hogy mi állítja le az 555-öst. Mert jgy nem történik más, mint hogy a 4017-es előlről kezdi az impulzusok adását.
Üdv!
Jó a rajz! Az 555 billeg tovább, de ez nem akasztja meg a Föld forgását, a 4017 nagyon nem fog rá reagálni enable=engedélyezés bemenet magas szinten lefagyasztja a 4017-et. Itt az a fontos, hogy egy hálózatról működő tápról menjen, ami szintén megszűnik, ha elmegy a villany - kicsi pufferelkóval! A 4017 Reset ne közvetlen a negatívra, hanem a föld felé 1 k Ohm, a saját +tápjára 10nF kb. Ez ad egy automatikus reset impulzust minden feléledéskor, áramszünet után.
Köszi! Módosítottam! Így gondoltad?
Nagyon köszönöm,ha megépítettem referálok.
Csak hogy tudjátok,2 napja próbálkozom kapukkal,de egyik sem bizonyult jónak.
Ha bekapcsoláskor nagyobb késleltetést szeretnél akkor a 4017nek ne az 1,3,4-es kimenetét használd hanem az utolsókat 6-8-9-et így az első pár impulzusra nem csinál semmit így később adja a 2 impulzust, és lesz ideje a töltőnek üzembe állni.
Igen, rendben van. Még egy dolog, ha a töltő elektronikájának kell valamennyi beállási idő, mire feléled, célszerű lenne az impulzusadást az utolsó lébakra tenni.
Tehát a Q9 lenne az Enable-n, a Q8-Q6 adná az impulzust a töltő felé. Így eltelne akár pár mp is az impulzusok megjelenéséig és biztosan alapra áll a töltő elektronika is addigra. Nem biztos, hogy ez így szükséges, hátránya viszont semmi, előnye az lehet... Ui: Nem semmi, ugyanazt mondjuk... Akkor biztos így van. Hopp, egy hiba, a tranyó bázisát 10k Ohm-al a negatívra! 330 Ohm az kicsi! C2 fordítva!
Az ellenállások és a kondik értékeit természetesen ki kell számolni, a tranyók se biztos hogy ilyenek lesznek, sőt tuti nem ledek fognak kapcsolni, azok csak a teszt erééig lettek beletéve, hogy egyáltalán működő képes e a cucc. Impulzus adót is ki lehet váltani akár egy tranzisztoros áramkörrel.
Én már csináltam 4017-hez ütemadót villogó leddel is.
Az volt a lényeg, hogy legyen valamilyen mp nagyságú ütem a pirotechnika soros indításához. Nem lőnek nyulat a 4017 környéki ellenállásokkal, R1-R2 10K az első tranyó bázisát a testre 47K. Q1 kollektorában lehet LED és relé is párhuzamosan, Q2 már nem is kell. Menni fog ez, akárki meglássa...
Hello!
Ha szabad beleszólni.. - A RESET áramkör időállandója túl kicsi. Ha a táp feléledése lassú, nem lesz RESET jel. Vagy is R6-C3 időállandójának nagyobbnak kell lenni, mint a táp feléledési ideje. - A diódás VAGY kapu felesleges, mert két 10kom-al a diódák helyett ugyan azt az eredményt hozza, és ekkor bázis-emitter ellenállás sem kell. (Pontosabban mindig az L szintre kapcsolódó helyettesíti.) üdv! proli007
Bocs, nem figyeltem az R1-re, ami lehúzza testre a 4017-est. Igy tényleg rendben.
Szia! Köszi a segítséget! Amiket javasoltál javítottam, ha van még valami ne tartsd magadban .
Hello!
Az R1 alapvetően szükségtelen. A W kimenetnek CMOS logikai kimenete van, az fel és le egyaránt húzza a kimenetet. üdv! proli007
Sziasztok!
Nem ismerem a töltőt, csak egy ötlet: Az 555 mehetne AMV üzemmódban ( viszonylag lassú frekvenciával ) és a töltőn kialakuló 12 V körüli feszültség működtetné a RESET áramkörét ( ez szerintem jóval kevesebb alkatrésszel megvalósítható, ha a töltővel összeilleszthető). Steve
Hello!
Hogy lesz abból csak két impulzus? üdv! proli007
helló!
esetleg egy ilyesmi? lehet minden időt állítani ésszerű határok között.
a kép kimaradt- ha nincs proteusod
A táp elmegy visszajön detektálásnál szerintem fontos a lehető legkisebb kondik alkalmazása.Eléggé meglepő de a kapuk bemenetén lévő kondik áramszünet esetén tápfeszültségként viselkednek (a kapuk belső diódái a tápfeszültségre kötik ezeket) Így mivel a fogyasztás kicsi,működési feszültség alacsony,relatív hosszú áramszünetet elviselnek anélkül hogy észrevennének bármit is.(4060 működött úgy ,hogy egy led volt kötve egyik alsó kimenetére a táp felé ,meg kapott egy testet.A tápon talán volt pufferkondi ,de tápot nem kapott.)
Csak ülök és nézek,hogy sziporkáztok,már látom,jó ötlet volt ide irni,én sajnos nem vagyok benne a dolgokban ennyire.
Holnap megyek bevásárolni,addig is köszönet mindenkinek az ötletekért
Szia!
A töltő 12V-ja ( mikor megjelenik, egy zeneres-tranzisztoros áramkörrel figyelve, szerintem a 6 V-tól el tudja különíteni ) leállítja az 555-öt (RESET), a leírás szerint ez 2 impulzus után következik be... Szerintem lassú freki mellett ez kivitelezhető. Steve
[OFF]
Idézet: „Csak ülök és nézek,hogy sziporkáztok,...” ... ráadásul tyúkot lopok, disznót herélek.
lehet,hogy rosszul értem amit mondasz,de a töltő még garis,ezért nem nyúlnék bele,csak a nyomógombra kötök rá finoman.Ha az 555-ös kapcsolásra gondolsz,a reset után nincs jelentősége,hogy fut-e tovább,mert már blokkolva van a 2 jel után a jeledás(ha jól gondolom)
A humorodra plusz 5 pont járna
Jól gondolod! A 4017 nem lép tovább akármilyen jel megy bele mert az van blokkolva.
Szia!
Remélem jól értetted az elgondolásomat: a töltő kimenetén kialakuló 12V blokkolja a további impulzusok előállítását ( az elgondolásomban nincs 4017!). A leírásod alapján nekem nem egyértelmű, hogy ugyanerre gondoltál! Steve |
Bejelentkezés
Hirdetés |