Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2 impulzus áramkimaradás után
Lapozás: OK   1 / 4
(#) nyiradiz hozzászólása Júl 14, 2012 /

Üdv mindenkinek,van egy különleges problémám,éspedig adott egy automata akkutöltő,ami 6/12 voltos akkut tölt. A probléma ott kezdődik,hogy kézi indítású,és áramkimaradásnál kikapcsol.Ujraindítás 2 gombnyomással lehetséges(1=6V 2=12V),viszont be van építve egy dobozba,4 csavarral lezárva,mivel kültéri a kicsike.Tehát olyan kapcsolást keresek,ami két impulzust(5-12V) ad ki ha visszajön az áram.Remélem tudtok segíteni.
(#) Korben válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

2DB Multi funkciós időrelé. One shot Delay-el.
(#) nyiradiz válasza Korben hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Köszi a gyors választ,de lehetne kicsit szájbarágósabban,esetleg rajz?
(#) nyiradiz válasza Korben hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Azt elfelejtettem,hogy CSAK 2 impulzust adhat,mert a harmadikra már alapba áll a töltő.
(#) kokozo válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Szia! Ezt én a mellékelt rajz alapján oldanám meg, egy 4017 és egy 555 segítségével. az 555 adja az impulzusokat a 4017 pedig az impulzusokat amikor megvan a 2 impulzus a 4017 enable lábára ad saját magának jelet, ezzel blokkolja a további futását és nem lép tovább. Aki jobban ért hozzá remélem kijavítja ha van benne hiba de kiindulási alapnak elmegy. A ledek helyére természetesen relét is lehet tenni. ellenállás nélkül.
(#) efraim válasza kokozo hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Azt nem látom, hogy mi állítja le az 555-öst. Mert jgy nem történik más, mint hogy a 4017-es előlről kezdi az impulzusok adását.
(#) Orbán József válasza efraim hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Üdv!
Jó a rajz!
Az 555 billeg tovább, de ez nem akasztja meg a Föld forgását, a 4017 nagyon nem fog rá reagálni enable=engedélyezés bemenet magas szinten lefagyasztja a 4017-et.
Itt az a fontos, hogy egy hálózatról működő tápról menjen, ami szintén megszűnik, ha elmegy a villany - kicsi pufferelkóval!
A 4017 Reset ne közvetlen a negatívra, hanem a föld felé 1 k Ohm, a saját +tápjára 10nF kb.
Ez ad egy automatikus reset impulzust minden feléledéskor, áramszünet után.
(#) kokozo válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Köszi! Módosítottam! Így gondoltad?
(#) nyiradiz válasza kokozo hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Nagyon köszönöm,ha megépítettem referálok.
Csak hogy tudjátok,2 napja próbálkozom kapukkal,de egyik sem bizonyult jónak.
(#) kokozo válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Ha bekapcsoláskor nagyobb késleltetést szeretnél akkor a 4017nek ne az 1,3,4-es kimenetét használd hanem az utolsókat 6-8-9-et így az első pár impulzusra nem csinál semmit így később adja a 2 impulzust, és lesz ideje a töltőnek üzembe állni.
(#) Orbán József válasza kokozo hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Igen, rendben van. Még egy dolog, ha a töltő elektronikájának kell valamennyi beállási idő, mire feléled, célszerű lenne az impulzusadást az utolsó lébakra tenni.
Tehát a Q9 lenne az Enable-n, a Q8-Q6 adná az impulzust a töltő felé.
Így eltelne akár pár mp is az impulzusok megjelenéséig és biztosan alapra áll a töltő elektronika is addigra.
Nem biztos, hogy ez így szükséges, hátránya viszont semmi, előnye az lehet...

Ui:
Nem semmi, ugyanazt mondjuk...
Akkor biztos így van.

Hopp, egy hiba, a tranyó bázisát 10k Ohm-al a negatívra!

330 Ohm az kicsi!
C2 fordítva!
(#) kokozo válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Az ellenállások és a kondik értékeit természetesen ki kell számolni, a tranyók se biztos hogy ilyenek lesznek, sőt tuti nem ledek fognak kapcsolni, azok csak a teszt erééig lettek beletéve, hogy egyáltalán működő képes e a cucc. Impulzus adót is ki lehet váltani akár egy tranzisztoros áramkörrel.
(#) Orbán József válasza kokozo hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Én már csináltam 4017-hez ütemadót villogó leddel is.
Az volt a lényeg, hogy legyen valamilyen mp nagyságú ütem a pirotechnika soros indításához.
Nem lőnek nyulat a 4017 környéki ellenállásokkal, R1-R2 10K az első tranyó bázisát a testre 47K. Q1 kollektorában lehet LED és relé is párhuzamosan, Q2 már nem is kell.
Menni fog ez, akárki meglássa...
(#) proli007 válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 14, 2012 /

Hello!
Ha szabad beleszólni..
- A RESET áramkör időállandója túl kicsi. Ha a táp feléledése lassú, nem lesz RESET jel. Vagy is R6-C3 időállandójának nagyobbnak kell lenni, mint a táp feléledési ideje.
- A diódás VAGY kapu felesleges, mert két 10kom-al a diódák helyett ugyan azt az eredményt hozza, és ekkor bázis-emitter ellenállás sem kell. (Pontosabban mindig az L szintre kapcsolódó helyettesíti.)
üdv! proli007
(#) efraim válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Bocs, nem figyeltem az R1-re, ami lehúzza testre a 4017-est. Igy tényleg rendben.
(#) kokozo válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 / 1

Szia! Köszi a segítséget! Amiket javasoltál javítottam, ha van még valami ne tartsd magadban .
(#) proli007 válasza kokozo hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Hello!
Az R1 alapvetően szükségtelen. A W kimenetnek CMOS logikai kimenete van, az fel és le egyaránt húzza a kimenetet.
üdv! proli007
(#) kissi válasza kokozo hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Sziasztok!

Nem ismerem a töltőt, csak egy ötlet:
Az 555 mehetne AMV üzemmódban ( viszonylag lassú frekvenciával ) és a töltőn kialakuló 12 V körüli feszültség működtetné a RESET áramkörét ( ez szerintem jóval kevesebb alkatrésszel megvalósítható, ha a töltővel összeilleszthető).

Steve
(#) proli007 válasza kissi hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Hello!
Hogy lesz abból csak két impulzus?
üdv! proli007
(#) pctvsat hozzászólása Júl 15, 2012 /

helló!

esetleg egy ilyesmi? lehet minden időt állítani ésszerű határok között.

2ütem.DSN

(#) pctvsat válasza pctvsat hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

a kép kimaradt- ha nincs proteusod

2ütem.jpg

(#) proba válasza pctvsat hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

A táp elmegy visszajön detektálásnál szerintem fontos a lehető legkisebb kondik alkalmazása.Eléggé meglepő de a kapuk bemenetén lévő kondik áramszünet esetén tápfeszültségként viselkednek (a kapuk belső diódái a tápfeszültségre kötik ezeket) Így mivel a fogyasztás kicsi,működési feszültség alacsony,relatív hosszú áramszünetet elviselnek anélkül hogy észrevennének bármit is.(4060 működött úgy ,hogy egy led volt kötve egyik alsó kimenetére a táp felé ,meg kapott egy testet.A tápon talán volt pufferkondi ,de tápot nem kapott.)
(#) nyiradiz válasza proba hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Csak ülök és nézek,hogy sziporkáztok,már látom,jó ötlet volt ide irni,én sajnos nem vagyok benne a dolgokban ennyire.
Holnap megyek bevásárolni,addig is köszönet mindenkinek az ötletekért
(#) kissi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Szia!

A töltő 12V-ja ( mikor megjelenik, egy zeneres-tranzisztoros áramkörrel figyelve, szerintem a 6 V-tól el tudja különíteni ) leállítja az 555-öt (RESET), a leírás szerint ez 2 impulzus után következik be... Szerintem lassú freki mellett ez kivitelezhető.

Steve
(#) Orbán József válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

[OFF]
Idézet:
„Csak ülök és nézek,hogy sziporkáztok,...”

... ráadásul tyúkot lopok, disznót herélek.
(#) nyiradiz válasza kissi hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

lehet,hogy rosszul értem amit mondasz,de a töltő még garis,ezért nem nyúlnék bele,csak a nyomógombra kötök rá finoman.Ha az 555-ös kapcsolásra gondolsz,a reset után nincs jelentősége,hogy fut-e tovább,mert már blokkolva van a 2 jel után a jeledás(ha jól gondolom)
(#) nyiradiz válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

A humorodra plusz 5 pont járna
(#) kokozo válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Jól gondolod! A 4017 nem lép tovább akármilyen jel megy bele mert az van blokkolva.
(#) kissi válasza nyiradiz hozzászólására (») Júl 15, 2012 /

Szia!

Remélem jól értetted az elgondolásomat: a töltő kimenetén kialakuló 12V blokkolja a további impulzusok előállítását ( az elgondolásomban nincs 4017!).

A leírásod alapján nekem nem egyértelmű, hogy ugyanerre gondoltál!

Steve
(#) nyiradiz válasza kissi hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

Értettem,de szerintem jó a rajz és biztosra akarok menni,holnapra meglesz minden alkatrész,addig a panelt készítem,majd referálok az eredményről
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem