Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   134 / 375
(#) poros válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Az esetleges mozgatásnál hátrány a nagy súly, de nem véletlen az,hogy a gyári megmunkáló gépeket öntvény alapra építik. A nagy tömeg "nem engedi" megmunkálás közben rezegni a gépet. A sárga oldalon láttam aki betonnal öntötte ki a gép alját ezzel is elejét véve a rezonanciának.
(#) nagy hoho válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Az 530-as nem tud fordulatot szabályozni. A 800-as mennyi lenne?
(#) gulasoft válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Ezt magánba.
(#) sunraw válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Üdv!
Én legutoljára, asztal mozgatáshoz ilyet használtam:
Klikk ( + a kövekező két kép)
Fél tonnát tud.
(#) Stewe válasza poros hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Egy időben még ipari körülmények között is kísérleteztek a beton kiöntéssel, sok TOS szerszámgép készült olcsó hegesztett acélszerkezettel, és öntött ballaszttal.
(#) poros válasza Stewe hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
És milyen eredménnyel vált be ez a szerkezet? Erről tudsz valamit? Dolgoztam már sok géptípuson töbek közt TOS gépeken is de még ilyenhez nem volt szerencsém.
(#) Stewe válasza poros hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Sokkal olcsóbb, viszont rugalmasabb szerkezet, valamivel hajlamosabb a berezgésekre, de ez az emberi léptékű szerszámgépekre igaz teljes mértékben. Egy 18-45000 fordulatú szármaró esetén a vezetékek minősége (Játékmentesség) sokkal jobban hat a rezgések kialakulására, és hobby kategóriában a kicsivel nagyobb méretek nem eredményeznek mozdíthatatlan monstrumot.
(#) Zozi85 hozzászólása Aug 23, 2012 /
 
Olyan körkérdés jelleggel, ki mekkora nyomatékú mocikat használ hajtásra? És a z tengely elernyedését áram nélkül csak fékkel lehet orvosolni, esetleg valami ellensúly kellene?
(#) nagy hoho válasza poros hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Köszönöm a választ, maradok a marómotornál, a főorsós megoldás kicsit macerás és nem biztos, hogy sokkal olcsóbb.
A sárga oldalon egyenlőre nem találom az eladó cuccokat.
(#) poros válasza nagy hoho hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Az
Idézet:
„Adok-veszek-cserélek. CSAK ÁRMEGJELÖLÉSSEL!!”
sorra húzd az egeret ráklikkeksz már meg is nyílik. Ugyan így nyílik a többi oldal is.
(#) poros válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Azt írtad 5mm-es emelkedésű az orsód. Ha a Z tengely nem sikeredett túl nehézre szerintem nem szükséges ellensúly. Valahol láttam egy méretező táblázat próbálj rákeresni.
(#) Stewe válasza poros hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Az ellensúly akkor kell mindenképpen, ha a mozgató motor feszültségmentes állapotban nem képes megtartani a tengelyt, egyébként a tartónyomaték a mérvadó.
(#) Zozi85 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Nekem is ez volt az elgondolásom, maradjon meg a z magasság és ne törjön a fúró ha pld bennemarad egy 0,8-as nyákfúró.

Az orsó elég jó, ha felfele állítom magától is letekeredik.
lehet a léptető megtartja, ebben bízom. x y pedig ha minden jól megy úgyis szervós lesz ott gyors a referencia, és nem is mozdul el ha csak nem lökdösöm.
(#) Stewe válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
A legegyszerűbb egy olyan féket felszerelni, ami épp csak az elmozdulást képes megakadályozni, de ennek a féknek az oldását a vezérlőről kell megoldani. Nincsenek kényes időzítési gondok, ha nincs a tengelyen bekapcsolt/engedélyezett hajtás, (áramszünet, üzemzavar, benyomott vészgomb) akkor fognia kell. Ha viszont ilyen esetben vissza is akarsz állni, akkor az elmozdulást meg kell előzni az ellensúllyal. Ipari körülmények között mindkettőt egyidejűleg használják.
(#) sunraw válasza sunraw hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Erről van szó:

DSCF5106.JPG
    
(#) Stewe válasza sunraw hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Nem ismerem a MACH3-at, szerintem a poláris transzformáció az, amire neked szükséged van, ekkor az aktuális sugár paraméter, vagy a vezérlő számítja elmozdulásból. G14-15-16 ha valaki rá tud nézni.
(#) sunraw válasza Stewe hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Eredetileg úgy gondoltam, mintha cimkét tennék a palackra. A kerülettől függően állítom be a motor paramétereket. Viszont nem sikerült összehoznom 1:4-es áttételt, mert 10 fogas kerék nem volt, csak 12-es. így maradt a 3:10 áttétel, a 40-es nagyobb kerék miatt.

DSCF5109.JPG
    
(#) Stewe válasza sunraw hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Amiről én beszélek, a körasztalos gépeken képzelhető el, az X tengely elmozdulását átszámítja a vezérlő a B tengely szögelfordulásává. Hátránya, hogy a CNC vezérlőnek kell a forgatást is működtetnie, így egy stepperrel már nem kell a módosítással agyalni.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Sziasztok! Ismeri valamelyikőtök - esetleg van valakinek tapasztalata a Google Sketchup + Phlatscript párossal? Egészen használhatónak tűnik, de inkább kérdezek, hátha összevész a Mach3-mal , amit nem szeretnék. A video alapján igen durva, főleg a Gkód plottere. Én most megjelenítésre a Macgen cnc viewert és notepadot használok, de ez emberközpontúbb. Azért tetszene a megoldás nagyon, mert a Sketchuphoz már sok kész 3D modell van, amit így egyből lehetne a CNC-re küldeni, nem kellene bíbelődni az újrarajzolással.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
EZ is érdekes
(#) sunraw válasza Stewe hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Értem. Akkor hogyan állítsam be a a forgató motrot, ha egy 70mm átmérőjű üveget szeretnék megmunkálni, ha a léptető és a kihajtás között a lassítás 3.33 (12:40)?
(#) SALáta válasza sunraw hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szögbe kellene dolgoznod, egyszerűbb. Persze kell cam program is alá mert gondolom gravíroznál üvegre. (meg talán felületkövető..., anélkül kicsit bajosnak gondolom- ez is egy jó kérdés lesz? - ha nem egy plotterkéssel jobban járnál meg homokfúvóval). Jó kis tengely lesz ez, én a megtámasztáson agyalok, szegnyergen. 100 as tokmány, csapágyházzal és tárcsával illetve orsóval már van is.
(#) sunraw válasza SALáta hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
A megtámasztás is meg van, csak nem fényképeztem még le.
Mekkora távolság az ideális szerinted? Nem sok anyagom van, nem szeretnék feleslegesen vagdosni.
(#) Zozi85 hozzászólása Aug 24, 2012 /
 
Sziasztok,

Elkezdtem építgetni a gépem vezérlését, de egy kicsit elbizonytalanodtam. Sokféle LPT leválasztás van fent neten, de valamiért mindegyik más. Vagy nem választ le mindent, vagy invertált/invertálatlan jelekkel megy, valamilyen vezérlőhöz lett hozzá passzintva.

Én egy teljesen egyszerű, univerzális változatot szeretnék, ahol az sem probléma, ha a vezérlők más más szinteken akarnak beszélgetni, célszerűen csak az opto tranzisztora beszélgetne a vezérlők saját tápját használva.

Felvázoltam mit képzeltem el, tudnátok esetleg rávilágítani mit/ miket gondoltam rosszul?

untitled.pdf
    
(#) sunraw válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Üdv!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha jól tudom, az output részen, a port csak a 2. pin-től a 9. pin-ig működik. Az 1-es alapból kimarad. Az input oldal pedig 10,11,12,13,15 -ös pin.
(#) AzIgaziCsaby válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 25, 2012 / 1
 
Az LPT port, ha aktív a pin, akkor kiadja az +5 Voltot. Laptopnál gyakran csak 3.3 Voltot. A tápfeszt rakd át a kimeneti oldalra, vagy ha a leírásod szerint akarod csinálni, akkor egyáltalán nem kell.

Felhasználható kimeneti pin-ek: 1-9, 14, 16, 17
Bemenetek 10-13, 15.
(#) Zozi85 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
köszönöm a hozzászólásokat, amire a leginkább érdekelne, az az, hogy az árult vezérlőkön nem látok ennyi optot. Vajon azért mert nincs rá szükség, vagy azért mert problémát okozhat?

Több vezérlőt szeretnék rákötni, van aminek 5V, van aminek 24 V a beszélt nyelve. Volt szó az adatlapban
a jelekről is, step és dir jeleknek 11 mA .t kell tudniuk a többi jelnek elég 3 mA. Érdekes módon ez a léptető és a szervómoci vezérlőmre is igaz.

Nomeg a 15. láb invertált, az jó így? célszerűen vészkapcsolónak, az áthidaló jumpert ne nézzétek....
(#) Sir-Nyeteg válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Az optóra csak baj esetén van szükség. A sebességre viszont folyamatosan szükség van. Az olcsó optó sebességben korlátozhat, mert lassú, így torzít.
Egy 74hc14-es IC viszont nem torzít. Emiatt nem szokták minden esetben optózni a kimeneteket.
Digitális optóra lenne szükség, de az jóval drágább, mint a hagyományos fajta.
Az invertált láb nem okoz gondot, mivel a vezérlő programok ezt lekezelik.
(#) Stewe válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 25, 2012 / 1
 
Hogy az okokat is értsd, a léptetőmotorok esetében nincs visszajelzés arról, hogy a vezérlő által kiadott "step" jelre valóban megtörtént-e a lépés. Nagy sebességek esetében (gyorsmenet) amikor ráadásul a tápegység terhelése is ugrásszerűen megnő, fenyeget a lépésvesztés réme, az optocsatolók minőségétől függően. Korrekt felépítéssel nem feltétlenül szükséges a galvanikus leválasztás, egy bufferelt kimenetű közbetéttel, az extrém visszahatástól védhetővé válik a PC portja... a meteortalálat ellen persze nem jó.
(#) Zozi85 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Köszönöm a magyarázatokat, IC-s megoldást is néztem, az sajnos amiatt nem jó, hogy majd minden tengelyen más vezérlő figyel, egy plusz szint illesztést pedig nem szeretnék hozzáadni mert csak keveredés lenne belőle.

A lassú optó alatt mit értesz? Milyen frekvencia van a vezérlő felé step jeleknél? PC817 és TLP521 optókat találtam itthon, ezért esett ezekre a választásom.

A 74HC14 is jó lenne, ha minden vezérlő 5V os jelekkel menne. Vagy tegyek rá egy tranzisztort?
Következő: »»   134 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem