Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   99 / 122
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Hello!
Nem egészen értem amit írsz, mert mindent "összeírtál". De az 555 áramköre nyugodtan lehet másik dobozban, másik 230V-on vagy az egyik strobi dobozában is. Úgy is csak az optodiódák kisfeszültségű jelével csatlakozik a másik strobihoz.
Az optodiódákat sorba kösd, ne párhuzamosan. Ekkor az egyiket kihúzod, a másik nem villog. De használhatsz mind két optohoz külön előtét ellenállást és úgy csatlakoztatod az 555 kimenetére. Ekkor ez a "kihúzod" jelenet ne okoz problémát.

Az R3-ról gondolom a szöveges részben írnak. Mert azt a villogás maximális gyorsasága és a C3 kapacitása szerint kell megválasztani. De itt figyelembe kell venni a cső maximális terhelhetőségét is. Hiszen nem mindegy, mekkora energiát tárolunk a kondiban, és azt milyen sűrűséggel sütjük ki a csőre. Mert ez erősen hathat az élettartalomra. (De erről azt kérdezd, akinek tapasztalata van a strobikkal, mert én csak "belebeszélek"..
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Szóval forrás és itt nem ír semmit az R3-ról, és itt valami olyasmit beszél hogy audió jelet lehet kapcsolni, én csak simán 555 el akarok szabályozni MOC al, és az a glimm sorba az ellenállással a strobihoz tartozik?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 29, 2012 /

Hello!
- Az audió jel, és az opto közé, valami áramkört illik rakni. De ez számodra nem érdekes.
- Ha nem ír semmit, kísérletezni kell, de jó nagy "böszme" ellenállás kell, mert a töltőáramtól el fog füstölni.
- A Glimm az ellenállással nem érdekes, csak a hálózat bekapcsolt állapotát mutatja.

De ha ilyeneket nem tudsz, akkor ez azért "hosszú menet" lesz..
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Szóval 1 strobi megjavítva, a saját kapcsolását használtam, mert így olcsóbb volt Ám hogy lehet bekötni MOC 3020-at hogy ne a beépített dimmer villogtassa.
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Hello!
Pld. A glimm lámpa helyére, ha a MOC elviseli a feszültséget. A glimm lámpát, meg tedd párhuzamosan C3 kondival. akkor 60..110V-ra töltődik csak a C3. A MOC-al meg tegyél sorba valami ellenállást, hogy ne a C3 kondi nagy áramát kelljen kisütnie. A potiti meg max-ra tekered.
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

OK de nem tudom hány ohmos legyen az ellenállás R? és a glimm helyett ha DB3-mas diac-om van akkor hogyan kössem be?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Hello!
DIAC nem jó a Glimm helyett. Mert a Glimm-el lehet stabilizálni a feszültséget, a diac-al nem. De a "másik" C3-ra kellene tenni a Glimm-et. Ellenállásnak egy 1kohm-ot használj. ha nem gyújt, akkor csökkentsd.
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm, de a 2 villanócsövet nem lehet egyszerre villogtatni, anélkül hogy 2 db glimm és tiriszor lenne? http://metal.elte.hu/~phexp/doc/kin/a5.gif Valami ilyesmire gondolok, ám nem tudom hogy itt mi a helyzet a gyújtótrafóval.
(#) Travolta válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 3, 2012 / 1

Két villanócsövet csak úgy tudsz egyszerre elsütni, hogy a linkelt kapcsolásnál a tirisztortól duplázod a kapcsolást.Tehát két tirisztor, két gyujtótrafó, két vakucső stb. És a tirisztorok Gate-jét közösítve kapja meg a vezérlő jelet.
(#) Szabi1 válasza Travolta hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Köszi szépen de lerajzolnád ? (megjegyzem mcr 00-8 helyett teljesítménytirisztor van mert elpukkant az eredeti) Ám találtam 1 izzószerűséget nem véletlenűl villanócső? 3 zsinor jött ki a cuccbol s volt 2 fojtó trafója (anno kórházba volt a műtőnél ami világított.)
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Szóval én kiszedtem a glimmet és ráraktam a hálózati tápot, csavarhúzóval össze érintettem a glimm helyét és villant egyet. Akkor is kell a glimmet C3-mal párhuzamba kötni, és akkor is kell a MOC triac részével sorba majd 1 kohm? Ha jól értelmezem MOC3020 adatlapból a triac-ja 400V-ot bír el max. És párhuzamos portot kapcsolgatom, úgy kitudom próbálni?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Hello!
A Glimm, csak megakadályozza, hogy a MOC túlfeszültséget kapjon. A soros ellenállás, pedig, hogy a kondiból túl nagy áramot süssön ki a MOC. De írtam, ha kibírja, kibírja. De nem igazán értem, mi gondod egy ellenállás beépítésével..
Mert kezd kicsit olyan színezetűvé válni a dolog, hogy "Hogyan lehet valamit átalakítani úgy hogy nem változtatok semmin?"
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Na csak ki kellene próbálni, de a másikból tönkretettem a tirisztort. PC párhuzamos portjára ha írok programot, avval szabad kapcsolgatni? (nem tesz kárt a PC-ben a gyors kapcsolgatás?)
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Hello!
Nem tesz kárt, de illik a portot védeni a túláramtól, mondjuk egy soros ellenállással, hogy ne haladja meg a terhelés a 20mA-t. A PC-nek a MOC nem gyors, hanem csiga. De miért éppen a PC-t szeretnéd egyből tönkretenni. Nem lenne kísérletileg jó, egy 555 egy elemmel? Aztán már ha még is a PC-vel szeretnéd vezérelni és elkészült a végeleges kapcsolás, akkor lehet próbálkozni az összekötéssel. Mert jelen gyakorlattal, azért a hálózati feszültségalatti készülék összekapcsolása a PC-el, még nem veszélytelen művelet.
(Amúgy ezzel-azzal és nem avval. Mert az "ez" "az" mutató névmás, melyből a val-vel hasonulással képződik az "ezvel >> ezzel, azval >> azzal" szavak, már mint amikor én még iskolába jártam..)
üdv! proli007
(#) KissZol hozzászólása Szept 9, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy strobim, ami nem működik. Méregettem és arra jutottam, hogy rossz benne a tirisztor. Kicseréltem és még így sem működik.. Van a nyákon egy izzó, az villog rendesen. Mindent átnéztem és jónak tűnnek az alkatrészek. Lenne ötletetek, hogy hogyan tudnám a hibát megtalálni? Az eredeti tirisztor CR02AM volt. Ilyet nem kaptam, ezt adták helyette: BT169D.

Előre is köszi a segítségeteket.
(#) zenetom válasza KissZol hozzászólására (») Szept 9, 2012 / 1

Jól kötötted be?
Ez a CR02AM elég kicsike, ráadásul eltérő lábkiosztása van típuson belül .
(#) levaitamas válasza KissZol hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Ellenőrizd a cső feszültségét, ha rendben van óvatosan egy csavarhúzóval zárd egY pillanatra rövidre a tirisztor anód-katódját.
(#) KissZol válasza zenetom hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Ez volt a megoldás Nem ellenőrizem hogy más a bekötés... Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza KissZol hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Hello!
A CR02 bekötése nem azonos a BT-vel. Meg kell fordítani 180 fokkal..
üdv! proli007
http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/70/99787_DS.pdf
ui. Nem tudom törölni, nem láttam a fejleményeket..
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
(#) Plague hozzászólása Szept 10, 2012 /

Sziasztok! A segítségeteket kérném,hogy meg csináltam az 1500W-os strobi kapcsolási rajzát és azt szeretném megtudni,hogy működő képes-e! Előre is köszi a segítséget!!!
(#) pjg válasza Plague hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Őszintén szólva ez így nem sokat ér. Hol vannak az alkatrészek?

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=41108Azokat még nem raktam bele. Ez már tükrözve van csak ugye be kéne helyettesíteni az alkatrészeket,őszintén szólva még sose csináltam ilyet és azért kérném a segítséget. A felső link lenne az.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) zenetom válasza Plague hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Szia!
Sprint Layoutban, bal oldalról be kell rakni minden alkatrészt! Így bármi lehet ott, és nem lehet leellenőrizni, hogy pontosan akkor mi is lenne ott.

Egy két alkatrészt nem találtam,vannak benne áthidalások is. Sajna csak ennyit tudtam vele csinálni. Esetleg,ha nem lenne jó akkor valaki el tudná nekem küldeni a beültetési rajzot?

Meg csináltam ahogy tudtam. 4Db alkatrész nincs benne a kapcsoló a gyújtótrafó és a villanócső és a jack dugó. Remélem ennyivel tudtam segíteni.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) proli007 válasza Plague hozzászólására (») Szept 10, 2012 /

Hello!
Rettenetesen szétszórt. Potik "egymás seggét nézik". Ott is átkötés van, ahol nincs is rá szükség. a CD4013-nál, a stabi után is, a tápfesznél, zárlat van.
Nem forrasztási oldal felől tervezünk..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) Travolta válasza Plague hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Ezzel mi bajod van?
(#) Plague hozzászólása Szept 11, 2012 /

Köszi szépen a segítséget! Az a baj,hogy én még annyira nem látom át a dolgokat még csak próbálkozok nem szoktam ilyeneket csinálni,de viszont nagyon érdekel az elektronika. Még egyszer köszi,hogy segítettek nekem!
(#) Plague válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Hogy érted azt,hogy nem forrasztási oldal felől tervezünk? A potikon tudok még változtatni a zárlat meg az egyenirányítónál van? A rajzon ott össze van kötve a két bemeneti csatlakozás.
(#) Plague válasza Travolta hozzászólására (») Szept 11, 2012 /

Nem nagyon tudok eligazodni rajta,nem nagyon látom az alkatrészeket ki nagyítva sem. Szeretném saját magam megtervezni,hogy tanuljak majd a hibákból. Elég kezdő vagyok még,de már 1 strobit csináltam az Aderka félét,és tökéletesen működik.De,ha tudtok nekem segíteni azt nagyon meg köszönném
Következő: »»   99 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem