Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   330 / 1210
(#) pjg válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Nem sok ez a 10mS?
(#) vicsys válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Köszönöm! Egészségedre!
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Közben rájöttem, hogy nem egy szinuszt szabdalunk 100 felé, hanem az 1 sec alatti periósusok számát.

Közben azon elmélkedem, hogy mit fog szólni ehhez a ki-be kapcsolgatáshoz a lamináló hengerben lévő halogén cső. Lehet, hogy mégis csak a a fázishasítás kéne neki?
Ha a PIC-be beviszem a hálózati 50Hz-et mint szinkron jele és ahhoz mérten késleltetve gyújtom a triacot.
Ja ez már más téma. Gyújtásszög vezérlés PIC-kel.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) vilmosd válasza vicsys hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Na megettem. Mellekletben egy pelda homersekletszabalyzasra. A kod CCS C-re:
  1. #int_rtcc                    // This function is called every time
  2. void clock_isr()
  3. {                                       // the RTCC (timer0) overflows (255->0).
  4.     set_timer0(100);                // TMR0 reload
  5.         if (int_count > Ipwm1)
  6.          {
  7.                  ssr=1;               // Heating off
  8.          }
  9.          else
  10.          {
  11.                  ssr=0;               // Heating on
  12.  
  13.          }
  14.  
  15.          
  16.          if(--int_count==0)
  17.          {          
  18.                int_count=100;                // int_count reload
  19.          }
  20.          .        
  21.          .
  22. }
Az Ipwm1 valtozo tartalmazza az aktualis PWM erteket.

temp_ds.pdf

Köszi! Az SSR (opto) meghajtáshoz nincs véletlenül kéznél rajz részleted? Tudom, a kisujjadat nyújtod, nekem meg a karod kéne...

Ott van a PDF-ben, csak ugye tobb reszbol all a rajz. A 4. oldal a SSR rajza. Ez a keszulek a tojasmelegito, kiscsirke suto rajza.
(#) vilmosd válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Igen itt szinusz csomagokat kapcsolok a futesre. Lampas futesre ez talan nem a legmegfelelobb szabalyzasi mod, mert a lampak nem szeretik ezt a gyors ki-be kapcsolos modit. Habar nekem egy PAR 150 W egovel regota gyonyoruen dolgozik.

Jajj de nyomi vagyok! Köszi!

Ja az elobb lemaradt a TMR0 init:
  1. setup_timer_0 (  RTCC_DIV_64|RTCC_INTERNAL);
  2.         set_timer0(100;
  3.         int_count=100;
A lenyeg, hogy a TMR0 IT-t 10 mS idore kell beloni.
(#) benjami válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Annyi kiegészítést hozzátennék, hogy épp ez miatt a megszakítás kiszolgáló függvényünkben nem csak TXIF, hanem TXIE szerint is szelektálni kell a megszakítás forrását, valahogy így:
  1. if(PIE1bits.TXIE && PIR1bits.TXIF)SorosAdasMegszakitas();

Ha csak TXIF-et figyeljük, akkor mondjuk egy timer megszakításkor is ráfuthat a programunk a SorosAdasMegszakitas függvényre pedig akkor nem kellene.
(#) Hp41C válasza benjami hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Szia!

Nem tudom, láttad-e a feltöltött mintapéldában az INT_UART_TX cimke után. Nagy bajt nem okoz, ha végrehajtjuk ekkor is az uart adó megszakítást kiszolgáló részt, csak felesleges időhúzás.
(#) benjami válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Igen, te is pont ugyanezt csináltad a példádban. Először TXIE-t, majd TXIF-t is megnézted, csak akkor ment rá a programod a többi küldő részre ha mindkét bit 1. A hozzászólásom elsősorban promax-nak szólt, csak a te hozzászólásod egészítettem ki ennyivel, ahol nagyon jól leírtad ennek a két bitnek a működését.
(#) glaci hozzászólása Nov 18, 2012 /

Szeretnék 2 vagy több ds 18b20 hőmérő adatait lekérdezni egy porton hogyan kell csinálni?
Szeretnék egy kis tanítást kérni!
(#) potyo válasza glaci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Minden szenzornak van egyedi címe. DS18B20 adatlapjából megnézheted, hogy lehet ezt kiolvasni a szenzorokból (Read Rom Command). Ehhez minden szenzort egyesével kell a kontrollerre kötni természetesen. Ezeket felírod a kódodba (vagy ahová gondolod, a lényeg, hogy szükség van rá), majd amikor valamelyik szenzorral akarsz valamit, akkor Reset után küldesz neki egy Match Rom parancsot, majd az egyedi azonosítóját és utána azt, hogy mit akarsz vele csinálni. Javaslom, nézd át az adatlapot, nem olyan bonyolult az egész.
(#) pjg hozzászólása Nov 18, 2012 /

Ezt nézzétek meg! A PIC árakat. Bővebben: Link
(#) glaci válasza potyo hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Idézet:
„Javaslom, nézd át az adatlapot, nem olyan bonyolult az egész.”
Az angol alaposabb ismerete ezt megcáfolja. Esetleg egy folyamat ábra kis magyarázattal, vagy egy kódrészlet többet segítene.
Mindenesetre ezt is köszönöm, igyekezni fogok.
(#) glaci válasza pjg hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Az eszem megáll. HA azt mondom hihetetlen, nem túlzok.
(#) kissi válasza glaci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia!
Idézet:
„Esetleg egy folyamat ábra kis magyarázattal, vagy egy kódrészlet többet segítene.”

Ha megnézed az adatlapot, akkor láthatod, hogy egész jót rajzoltak bele !

Steve
(#) glaci válasza kissi hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Melyik oldalon is kell nézni?
(#) glaci válasza glaci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

bár azért nem minden fenékig tejföl
mikrochip: PIC16F690-E/P PDIP. 480
ebay
(#) kissi válasza glaci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Mert hol nézted ?!

pl. Bővebben: Link 12-13.o. !

Steve
(#) glaci válasza kissi hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Ez ma már nem megy.
(#) pjg válasza glaci hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Persze ott kell megvenni ahol olcsóbb illetve összességében olcsóbb.
Nekem vidéken hozzá jön még a posta költség is. Kínából meg Free shipping
(#) glaci válasza pjg hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Így igaz. Egyet értünk.
(#) Hp41C válasza pjg hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia!
Pl. 10 db -os csomagban 1db 16F688 I/P 1.85 USD = 411.880 HUF. A ChipCad -nál 320 Ft nettó azaz 405 FT bruttó (a Kínából érkező árura is kell Áfát fizetni). A postaköltség elmaradása előnyös lehet.
Ha a 16F688 helyett 16F1825 -öt veszel, kétszer akkora programtárú (8k), 1k RAM -mal rendelkező típust kapsz kb. ugyanannyiért (ChipCad 330 Ft nettó)...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) pjg válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Az a gond, hogy tőlem a Chipcad 200 km-re van. A posta tudjuk mennyi. A minimum vásárlási korlát is ott van. Hiába lakom megyeszékhelyen itt szinte semmit sem kapni.
Vettem pl.: megrendelésre 18F2550-et 2200 Ft-ért.
(#) pjg válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Csak 22$ fölött kell áfát és vámot fizetni.
(#) Hp41C válasza pjg hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Nekem még azt is behozták kb. 1 hét alatt, ami nincs a listájukon: 16F1459 I/P. Igaz 2 darabot kellett megvennem, mert a rendelési tételnek fajtánként el kell érnie a netto 1000 Ft -ot.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok! Tudom hogy ez nem a reklám helye, de a Chpcd, szerintem a legolcsóbb ha PIC ről van szó, például, nálunk (Vác) helyben a 16F877A 2700Ft, Tehát még rendelve is jobban megéri a Chpcd-tól. Üdv!
(#) pjg válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

No meglátjuk a webárúházuk milyen lesz.
Következő: »»   330 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem