Fórum témák
» Több friss téma |
ja meg gerjeg de ha megfogom a hűtőbordát vagy a 3300µF kondit akkor nem
ennek mi lehet az oka
Meg, de elég homályosak
Elsőként a kimeneten lévő R_C agot kéne megnézni (a tápfesz ellenőrzése után). Ha melegszik az ellenállás, gerjed . A hűtőbordát ugye elszigetelted az IC-től? Ez esetben a borda is legyen test ponton. Elég érdekes az alkatrész elrendezés, nem tudom honnan vetted a paneltervet, de eléggé nem mindegy a fóliák vastagsága, alkatrészek elhelyezése, ki-bemenetek tápelkó minuszhoz való viszonya. Ha semmi nem változik, csökkentsd az erősítést a vcs. tagok megváltoztatásával.
mi aza vcs.tag?
esetleg tudnál küéldeni egy yom tatható nyákot és az alkatrészbeültetést?
az IC-t csillámpapirral szigeteltem el és a csavar alatt gumialátét van
VCS= visszacsatoló alkatrészek
Úgy látom van már a HE oldalain is egy leírás Rasiel jóvoltából ITT Igaz paneltervet nem látok hozzá, de a net tele van ilyen kapcsolásokkal és nyák tervekkel. Nekem pl. ez a megoldás már több alkalommal elsőre működött. De választék van bőven : mégegy TDA2030 vagy itt van ez Ha jól megnézed mindegyik "telefóliás", nem árt ha ilyen nagy erősítésnél a szigetek el vannak választva földfóliázattal. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
Amit gerjedésnek nevezel, az nem egy mély, búgó hang?
Ha a hangerőszabályzót teljesen letekered akkor is tapasztalható ez a jelenség?
igen egy méj búgó hang
Ha a potit letekerem akkor elhalgat
Igen értem de ehez a TDA2030 -Hoz kel egy előfok is. Nem?
Tudnál nekem hozzá küldeni egy előfok kapcsolást lehetőleg nyomtatható nyákkal
Szerencsére nincs baja az erősítőnek. Az a szürke "villanydrót" szedi össze a búgást.
A bemenetére miről érkezik a jel? Ha tud búgni, akkor szólnia is kéne.
Aza szürke villanydrót az egy Jackdugós kábel
ha megfogom a3300µF kondi tetejét vagy a hűtőbordát akkor szól mostmár a nagy trafóval is csak halkan
Aza szürke villanydrót az egy Jackdugós kábel
ha megfogom a3300µF kondi tetejét vagy a hűtőbordát akkor szól mostmár a nagy trafóval is csak halkan
A bemenetre érkező jel erősítését ebben a kapcsolásban 3 alkatrész határozza meg. Az első egy ellenállás a TDA2030 4-es és 2-es lába között. A 2-es láb és a test között találsz egy kondenzátort és vele sorban egy ellenállást. Ennek az ellenállásnak tipikusan 20-30-szor kisebb értékűnek kell lenni mint ami a 2-4 lábak között helyezkedik el. A kondenzátornak pedig µF nagyságrendben kell kapacitással rendelkeznie. Ennek mérése már kissé nehezebb, lehetőleg egy cserével ellenőrizd.
Nem nagyon szükséges ehhez előfok, egy mp3 játszó vagy pc kimenet, de akár egy gitár is meg tudja hajtani. Az érzékenysége a reloop által felsorolt 3 alkatrésztől függ, és azokkal beállítható bizonyos határok közt.
Ha esetleg hangszínt is szeretnél szabályozni, vagy mikrofont erősíteni , akkor kellhet valamilyen "előfok". De ne várd mindig a másiktól a megoldást, használd a gugli barátunkat. Persze ha előfokot írsz be, lehet kevesebb találatod lesz mintha beírnád hogy tda2030 előerősítő. Vagy esetleg angolul : tda2030 tone control (vagy preamplifier, preamp) schematic (vagy circuit). Ja és az ilyen kifejezéseket hogy zaj, búgás, recsegés, gerjedés,sistergés, pattogás - illik a neki megfelelő helyen a leginkább megfelelőt alkalmazni - mert megtévesztő lehet ha másról írsz mint amit hallasz. Azonkívül amit az ic alá tettél, nem csillámpapír, hanem csillám lemez -gondolom. A papírhoz semmi köze. A szigetelő gyűrű pedig ha gumiból lenne az gáz - szerintem inkább műanyag az. Tápfeszt megmérted már? A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
az előfokot azért kérdem mert a kapcsoláson amiket küldtél nem látom rajta a potit ezér gondoltam hogy kell előfok.
Igen az IC alatt csillám lemez van csak mi ugy hivjuk hogy csilámpapír. A szigetelő gyűrü pedig nem műanyag hanem gumi. Még nem mértem meg a tápfeszt
A csillámpapír egy dekorációs papír anyag.
A csillám szigetelő lemez pedig egy ásványi anyagból hasított speciális tulajdonságú alkatrész. Magas átütési feszültséggel, és hőtűrő képességgel. A csavar alá alkalmas alátét szintén magas olvadáspontú műanyag. Ha gumiból van, azt eleve nem lehet stabilan megszorítani úgy, hogy megfelelő kontakt legyen az elvezetéseknél, és rövid időn belül elporlik a keletkező hőtől. Akkor pedig jön a zárlat! Figyelj oda a részletekre!
Értem.
Mint említetted neked ez a Kapcsoláa vált be. Ezen te hogyan szabályzod a hangerőt ha nincs rajta poti? Előfokkal vagy építettél hozzá egy kivezérlést?
Attól hogy a panelre nem került potméter, még lehet alkalmazni a kapcsolásban. Ha a leírást elolvasod, ott még értéket is javasolnak .
A potmétert általában készülékelőlapra szokták szerelni , hogy kezelhető legyen. Ahogyan Te megoldottad azon a nyákon, nem a legszerencsésebb, mert ha jól látom a poti szintjében helyezted el a tápcsatlakozást. Ha a hangerőszabályzót egy fém előlaphoz rögzíted a csavarjánál fogva, könnyen zárlatot okozhat a vele egy síkban levő tápfesz vezeték bevezetésnél. llyesmire figyelj oda tervezéskor. A leírásban javasolt értékű poti egyik végét testre teszed, a másikra a bemenő jeled kerül, a középső leszedőt meg elvezeted a bemeneti csatoló kondenzátorra. Lehetőleg árnyékolt vezetékkel. Én legutóbb kétutas aktív hangdobozok magassugárzójához építettem ilyen kitekből. Talán még lehet rendelni, bár azt a boltot épp készülnek eladni Egy ilyen aktív ládában a TDA elé aktív sávszűrő kerül (aminek gyakorlatilag 1 az erősítése), az elé meg egy kis 3 csatornás keverő. Ez lenne az előfok ilyen esetben. De mint már írtam, próbáld valami 2-300 mV-os kimenő szintű jelforrásról, és minden előerősítő nélkül teljesen ki tudod vezérelni. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Szia Reloop kb egy 4 hónapja segítettél nekem egy 2050 es erősítőbe csak nem nagyon volt időm foglalkozni vele de most ismét ráérek és az lenne a kérdésem ha a kimenetnél lévő 1000 mikrós kondenzátor nagyobbra cserélem pl 2200 mikrósra milyen irányba változik a hangja?
Szia! A mély hangok irányába szélesedni fog az átvitel. 4 ohm-hoz a 2200µF kimondottan ajánlott.
Reloop nem tudom mennyire vagy otthon a hangfalakban de ha megtennéd hogy átnézel a hangváltók készítése fórumba utolsó hozzászólások azt megköszönném.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
Kérdés+reagálás!!!Nagyon régi hozzászólás, de reagálok rá. Tapasztalatból írom. Megépítettem hibátlanul a sima + tápos verziót. Ugye BD249 bd250 tranzisztorokat kapott. Viszont az erősítése semmit sem változott szkóppal mérve. 10x-es értéket mutatott. Hiába tekertem fel a tápfeszt vagy csináltam bármit a tranzisztorok nem nyitottak. Értetlenül állok a hiba előtt, még mindig a megoldást keresem. Képet mellékeltem. Ez a verzió lett megépítve. Valaki segíthetne benne, mert nem nagyon értem mi lehet vele... :/ Elkötés forrasztási hiba nincs. Két panel készült, Eagleben szerkesztettem, másikat kézzel. Bekötés okés. Elvi hibás a rajz?! Szinusz jellel vizsgáltam, de Bdvel és nélkül ugyanúgy 10x-es volt kb. az erősítés amit a szkópról leolvastam.
Hozzáértőbbek légyszíves segítsenek. A feszültségerősítésnek változni kell ha a Bd-t berakom? Áramerősítést, hogy tudom megvizsgálni? Illetve van olyan szimulációs program ahol van TDA2030?
Szia! Az áramkör erősítését a visszacsatolás határozza meg. A rajz pozíció számai szerint Au=R5/R4+1 az erősítést kiszámító formula. A behelyettesítést elvégezve láthatod, hogy helyesen működik az áramköröd. A jelerősítést R4 vagy R5 segítségével is megváltoztathatod igényed szerint.
A tápfeszültség nincs hatással a jelerősítésre. A kimenő áram (ehhez terhelést kell kötni a kimenetre!) a tápágakban elhelyezett ellenállásokon feszültséget ejt. Mikor ezen feszültség eléri az érintett tranzisztor nyitáshoz szükséges bázis-emitter feszültségét, akkor a tranzisztor az IC-ben lévő végtranzisztorral párhuzamosan kezd dolgozni, átvéve onnan a terhelés zömét. Ilyen módon lehetőség nyílik az IC számára megengedettnél nagyobb áram kivezérlésére is. Gyakorlati haszna, hogy 8 ohm helyett 4 vagy akár 2 ohm-ot is rá lehet kötni az erősítőre. A kivezérelhető feszültség nem növekszik, viszont a P=U2/RL képletből láthatod miként jutsz többlet teljesítményhez.
Biztos mondták már, de Reloop, te egy mester vagy. tudásod előtt.
Köszönöm az elismerő szavakat, igyekszem rászolgálni!
Sziasztok!
Kérek segítséget! a csatolt képen látható tda 2030 készítettem 2 db-ot vajon lehetséges összekapcsolni! és hogyan,ha valaki lerajzolná hálás lennék üdv :dava
Szia! A feltöltött kép élvezhetetlen sajnos. Mivé szeretnéd összekapcsolni? Sztereó, párhuzamos esetleg híd-kapcsolásá?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |