Fórum témák
» Több friss téma |
Nézz szét a honlapomon a PICCOLO projektben!
Nálam ezek a beállításokkal megy a PIC18F4550. A 20 MHz-es (vagy 4 MHz valamely többszöröse) esetén leosztjuk 4 MHz-re a jelet, abból csinál a PLL 96 MHz-et, s ennek a fele lesz az USB-nek és a CPU-nak szükséges 48 MHz.
Bővebben: Link
Ha készen lesz a "deszka modellem" bemutatom nektek.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Idézet: A dugdosós panelben rugós érintkerzők vannak, amiket 1 vékony ellenállás, kondenzátor, dióda lábhoz terveztek (0.6 .. 0.8 mm). Akkor lazulnak ki "véglegesen", ha ennál vastagabb kivezetéseket préselünk a lyukakba, ekkor a rugó "kilapul". Évek óta használok dugdosós panelt, eddig probléma nélkül. Pl. A Propeller óra USB -s bázisa 16F1459 -cel ezen van felépítve, több hete (majdnem modhatom több hónapja) mérek rajta, még nem volt kontakthibából származó problémám. Most. amikor a pICKit2 programját módosítom a PIC32MX és PIC24F / dsPIC30 / dsPIC33 újabb tagjaihoz, a próbákra szintén a dugdosós panelt használom...„A dugdosos panel mindentol kilazul.” Egy normál jumper, egy kövérebb dióda (1N400x) tapasztalatom szerint annyira deformálja a rugókat, hogy az a hely már nem fogja meg rendesen pl. az 1N4148 -at. Támogaton a "tüskesor helyett vezetékekből" készített megoldásokat. Idézet: A kontaktushibák egyik forrása az, hogy vezetéket többnyire csak 0,5 mm-eset talál az ember, az pedig nem ad hosszú távon biztonságos kontaktust. A rézvezeték oxidációjáról nem is szólva.„1 vékony ellenállás, kondenzátor, dióda lábhoz terveztek (0.6 .. 0.8 mm).” Idézet: „Támogaton a "tüskesor helyett vezetékekből" készített megoldásokat.” Tüskesorból is van alkalmasabb változat, az talán professzionálisabb megoldás. Bővebben: Link Idézet: „A kontaktushibák egyik forrása az, hogy vezetéket többnyire csak 0,5 mm-eset talál az ember, az pedig nem ad hosszú távon biztonságos kontaktust. A rézvezeték oxidációjáról nem is szólva.” Eszembe sem jutott volna felületkezelés nélküli rézvezetékkel huzalozni a dugdosós panelen. A vezetéket a Madzag Bt -nél vettem a panelhoz. Ha csak rézvezetékhez van hozzáférésünk, a végeire forrasszunk levágott alkatrész lábakat. A vastagabb kivezetéssel rendelkező alkatrészeket is így használhatjuk. Ha még ennél is igényesebbek vagyunk: Bővebben: Link Idézet: „Tüskesorból is van alkalmasabb változat, az talán professzionálisabb megoldás.” Ez a "tüskesor" nem is ér le a rugó szorítási mélységébe... A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Eddig így állok a tervezéssel.
A nyomógombsor, egyenként állítható két jumperrel, hogy aktív magas, vagy alacsony legyen a lenyomáskor a kimenet. A másik panelen 8-as DIP kapcsoló és 8 piros, 8 zöld LED. A felsőn 5V os stabilizátor és 4 digit 7 szegmenses LED kijelző. Van még egy 1602-es LCD modul és egy Nokia grafikus LCD kijelző. Még tervezek egy relé modult 4 relével, néhány potenciómétert, egy DS18B20-at, egy NTK-t, egy RTCC-t, egy léptetőmotort aminek a meghajtója már megvan és egy CDS ellenállást. Később még lehet bontok egérből forgó impulzus adót és mindenképpen valamilyen vezeték nélküli kapcsolatot is szeretnék. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Idézet: Ehhez képest egy éve használom Mircostickhez, annak eredeti tüskesora helyett. „Ez a "tüskesor" nem is ér le a rugó szorítási mélységébe...” A HEstore-ból vásárolt tüskesor tapasztalataim szerint a (lehet, hogy nem is hozzávaló) adatlapban megadottnál és a Microstick veleadott tüskesoránál hosszabb tüskékkel rendelkezik, tehát stabilan érintkezik.
Helló!
Pic programozásban kezdő vagyok szeretnék segítséget kérni. 1. Egy LED-et villogtatok (Delay_ms=500) egy potencio méterrel szeretném változtatni a villogási sebbésséget. Ez miként tudnám megoldani? 2. Ugyan ezt a témát szeretném nyomógombokkal megoldani. Olyan módon, hogy egy gombbal belépek a programba másikkal megléptetem az értéket. Melyik regiszterekhez kell hozzányúlni ebben az esetben? Köszi Tamás
A potmeteres szerintem neked nehezebb lesz joval. Olyan PIC kell, amin van AD bemenet. Aztan ilyenkor a potmeter kozepso laba mehet az AD-ba, kell egy konverzio, aztan az adott ertek alapjan valtoztatod a villogast.
A sima nyomogombosnal sem tul egyszeru a helyzet, kell egy olyan programresz, ami figyeli azt a harom gombot, ami teged erdekel. Utana az adott gomb megnyomasakor valtoztatsz egy erteket, amit utana atmasolsz a szamoloba, amivel a delay-ed mukodik. Ha a szamlalo lejart, akkor ezt az erteket toltod ujra es ujra a szamlaloba. Persze kell neki kiindulasi erteket adni es ugyelni kell a tulcsordulasokra (tul nagy vagy tul alacsony ertek).
Üdv mindenkinek!
Az alábbi módosításra kérek segítséget. SHT11 érzékelőt kalibrálva a gyárban (± 0,4 ° C Hőmérséklet Pontosság). Hőmérséklet számítása a képlet: TC = t/10-400 A forráskód - lehet módosítani a képletet. Korrigált számítás (-0,9 ° C) TC = t/10-409 eredeti MOVLW 0x90, 400 = 0x0190 javított MOVLW 0x98, 408 = 0x0198 menteni, fordítani, feltöltheti a PIC. TC = t/10-410 (-1 ° C) TC = t/10-409 (-0,9 ° C) javított MOVLW 0x98, 408 = 0x0198 TC = t/10-408 (-0,8 ° C) TC = t/10-407 (-0,7 ° C) TC = t/10-406 (-0,6 ° C) TC = t/10-405 (-0,5° C) TC = t/10-404 (-0,4 ° C) TC = t/10-403 (-0,3 ° C) TC = t/10-402 (-0,2° C) TC = t/10-401 (-0,1 ° C) TC = t/10-400 sor 1477 eredeti MOVLW 0x90, 400 = 0x0190 TC = t/10-399 (+0,1 ° C) TC = t/10-398 (+0,2 ° C) TC = t/10-397 (+0,3 ° C) TC = t/10-396 (+0,4 ° C) TC = t/10-395 (+0,5 ° C) TC = t/10-394 (+0,6 ° C) TC = t/10-393 (+0,7 ° C) TC = t/10-392 (+0,8 ° C) TC = t/10-391 (+0,9 ° C) TC = t/10-390 (+1 ° C) Én nem értem -nem tudom megoldani. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Üdv mindenkinek!
Nemrég kezdtem el ismerkedni a PIC - ekkel. Egy próbapanelon szeretném majd próbálgatni a PIC - et, de mielőtt belefognék pár kérdés felmerült. Egy 16f887 - esről van szó, illetve egy PICkit2 - es programozóról. 1-1 ledet szeretnék majd felvillantani esetleg pár ledből egy futófényt kipróbálni. A kérdésem is ehhez kapcsolódik, hogy ha külső táp nélkül szeretnék próbálkozni, akkor a PICkit2 hány darab ledet bír még meghajtani? Továbbá a a PICkit2 programmert fogom majd használni és itt be kell majd valahol állítanom, hogy nincs külső táp, tehát a programozás után a programozó még szolgáltassa tápot a ledeknek? A másik kérdésem, hogy ha egy ledet egy ellenálláson keresztül rákötök az egyik kimenetre, akor a led másik lábát bármelyik Vss - re ráköthetem? (A PIC 12,31 lába) A választ előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
A PICkit2 kézikönyve 25mA áramot emleget, ha a PICkit2 adja a tápot. Ebbe a PIC összes árama benne van, ami teljesen programfüggő. Ha kevés perifériát használsz, akkor több jut a LEDekre. A kérdés így nem jó, hogy hány LEDet bír, mert egy LED már 1 mA körüli áramnál is világíthat.
Az MPLAB IDE Programmer/Settings/Power útvonalon beállíthatod, hogy a PICkit adjon tápot (az ICSP csatlakozón keresztül ) a panelednek. A PIC minden tápfesz/föld lábát be kell kötni, ahogy a topik fejlécében is olvasható, tehát a LED másik végét nem valamelyik Vss-re kell kötni, hanem a földre, ahova a PIC mindegyik Vss lába le van kötve.
Köszönöm a választ!
Tehát a PICkit2 3. kivezetésén érkező Vss (Föld) - et összekötöm a próbapanelba belehelyezett 16f887 es mindkét Vss lábával, majd erre kötöm a ledet is. Illetve a 2. kivezetésen érkező Vdd - t is összekötöm a PIC mindkét Vdd lábával. Nem MPLAB IDE - n keresztül, hanem PICkit2 programmer en keresztül szeretném programozni a PIC -et, gondolom akkor ott is be lehet valahol állítani, hogy a PICkit adja a tápot. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Szia!
Be tudod állítani programozás alatt a PICKit2 vagy a panel adja a tápot (auto módban előbb megnézi, van-e a panelon táp): PICKit2_Vdd_settings.jpg Ha nem programozás alatt kellene a táp, az a programmal tudod kapcsolgatni: PICKit2_Vdd.jpg -en pirossal karikázva. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Köszönöm!
Már csak egy utolsó kérdés. Miután beállítom, hogy a PICkit2 a tápforrás, automatán beállítja a program a feszültségszintet, ami a képeden 3,3V vagy be kell külön 5V ra állítani?
Ha felismerte a PIC-et akkor be is állítja. Persze Te kézzel felülírhatod.
Azt tudom hogy nem egyszerű mert sajnos nem tudok programozni, de szükségem lenne a pic-ekre.
Indulási segítséget esetleg egy kis program részletet nem tudtok adni? Koszi Idézet: Konkrétan melyikre? Honnan tudod, hogy PIC-re, és nem más mikrovezérlőre? „szükségem lenne a pic-ekre.”
végül is feszültséget szeretnék mérni vele szeretnék egy műszert csinálni.
A hiányzó értékeket kiszámolni, hogy +- 1 fok eltérést tudjak korrigálni tizedfok pontosan.
Szerintem erre van sokfele mintakapcsolas is a neten, kesz programokkal.
Itt az epites orome vagy az egyeni megoldas lenne a cel? Mert ha nem tudsz programozni, akkor ORIASI feladatok allnak meg elotted. Eloszor a PIC aramkori elemkent valo felismerese, tehat mi kell hozza, hogy egyaltalan menjen, elinduljon, mit fogad, mik a korlatai, mit tud kiadni magabol. Akkor utana jon a felprogramozasanak technikai kerdese. Aztan maga a program, a programozas. Eloszor irj gombkezelo rutint siman, gyujtson ki egy ledet majd aludjon el a kovetkezo gombnyomasra. Aztan lehet egy kis kijelzoprogit irni, szerintem LCD legyen, a multiplex meg nem neked valo. Aztan johet az AD, kiiratasa a kijelzore. Es a vegen ezek kombinalasa. Nem akarlak hitegetni, ez nem egy kethonapos gyorstalpalo. Viszont nem is lehetetlen. Szerintem a legfontosabb, hogy legyen a kozeledben valaki, akihez segitsegert fordulhatsz. Es amilyen mikrovezerlot o hasznal, olyat hasznalj te is.
Sziasztok! Vettem 2 db rotary encodert, hogy megtanuljam feldolgozni / lekezelni a jelüket. A működésükkel tisztában vagyok, de nem tudom, hogy hogyan érdemes ezt leprogizni... A célom az lenne, hogy egy pl egy regiszter értékét csökkentsem, növeljem. Én a PortB megszakításon gondolkodom, van esetleg jobb megoldás? Üdv! Balage (assembly 18F4550)
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Szerintem előbb ezeket a cikkeket nézd meg!
Pontosan egyéni megoldást szeretnék. több okból is.
Közelemben sajnos nincs aki ilyenekkel foglalkozna.
igen azt már láttam, de nem szeretném lemásolni.
Valami ilyesmit szeretnék de nekem elég lenne csak a feszültség és áramérték kiíratása. Esetleg még fizetnék is ha valaki meg írná. elképzelhető, hogy később más megoldások is lennének.
Sziasztok. Valaki linket illetve valami dokumentumot tudna adni, hogy hogyan tudnek irni programot PIC-re?
Üdv!
Ez a fórum pont erről szól, ha az elejétől nézed példaprogramok és néhol linkek is vannak benne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |