Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   338 / 1210
(#) icserny válasza nagzso hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Nézz szét a honlapomon a PICCOLO projektben!
Nálam ezek a beállításokkal megy a PIC18F4550. A 20 MHz-es (vagy 4 MHz valamely többszöröse) esetén leosztjuk 4 MHz-re a jelet, abból csinál a PLL 96 MHz-et, s ennek a fele lesz az USB-nek és a CPU-nak szükséges 48 MHz.
  1. #pragma config PLLDIV   = 5         // PLL osztó 20 MHz-es kristályhoz
  2. #pragma config CPUDIV   = OSC1_PLL2 // Fosc = 96 MHz /2 legyen
  3. #pragma config USBDIV   = 2         // órajel forrása a 96MHz PLL/2
  4. #pragma config FOSC     = HSPLL_HS  // HS oszcillátor és PLL az USB-hez is
  5. #pragma config FCMEN    = OFF       // Fail Safe Clock Monitor tiltása
  6. #pragma config IESO     = OFF       // Belső/külső oszcillátor tiltása
  7. #pragma config PWRT     = ON        // Bekapcsoláskor 62 ms várakozás

Bővebben: Link
(#) pjg válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Ha készen lesz a "deszka modellem" bemutatom nektek.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„A dugdosos panel mindentol kilazul.”
A dugdosós panelben rugós érintkerzők vannak, amiket 1 vékony ellenállás, kondenzátor, dióda lábhoz terveztek (0.6 .. 0.8 mm). Akkor lazulnak ki "véglegesen", ha ennál vastagabb kivezetéseket préselünk a lyukakba, ekkor a rugó "kilapul". Évek óta használok dugdosós panelt, eddig probléma nélkül. Pl. A Propeller óra USB -s bázisa 16F1459 -cel ezen van felépítve, több hete (majdnem modhatom több hónapja) mérek rajta, még nem volt kontakthibából származó problémám. Most. amikor a pICKit2 programját módosítom a PIC32MX és PIC24F / dsPIC30 / dsPIC33 újabb tagjaihoz, a próbákra szintén a dugdosós panelt használom...
Egy normál jumper, egy kövérebb dióda (1N400x) tapasztalatom szerint annyira deformálja a rugókat, hogy az a hely már nem fogja meg rendesen pl. az 1N4148 -at.
Támogaton a "tüskesor helyett vezetékekből" készített megoldásokat.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„1 vékony ellenállás, kondenzátor, dióda lábhoz terveztek (0.6 .. 0.8 mm).”
A kontaktushibák egyik forrása az, hogy vezetéket többnyire csak 0,5 mm-eset talál az ember, az pedig nem ad hosszú távon biztonságos kontaktust. A rézvezeték oxidációjáról nem is szólva.

Idézet:
„Támogaton a "tüskesor helyett vezetékekből" készített megoldásokat.”

Tüskesorból is van alkalmasabb változat, az talán professzionálisabb megoldás. Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„A kontaktushibák egyik forrása az, hogy vezetéket többnyire csak 0,5 mm-eset talál az ember, az pedig nem ad hosszú távon biztonságos kontaktust. A rézvezeték oxidációjáról nem is szólva.”

Eszembe sem jutott volna felületkezelés nélküli rézvezetékkel huzalozni a dugdosós panelen. A vezetéket a Madzag Bt -nél vettem a panelhoz. Ha csak rézvezetékhez van hozzáférésünk, a végeire forrasszunk levágott alkatrész lábakat. A vastagabb kivezetéssel rendelkező alkatrészeket is így használhatjuk. Ha még ennél is igényesebbek vagyunk: Bővebben: Link
Idézet:
„Tüskesorból is van alkalmasabb változat, az talán professzionálisabb megoldás.”

Ez a "tüskesor" nem is ér le a rugó szorítási mélységébe...
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Itt találsz hozzá ötleteket
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Eddig így állok a tervezéssel.
A nyomógombsor, egyenként állítható két jumperrel, hogy aktív magas, vagy alacsony legyen a lenyomáskor a kimenet.
A másik panelen 8-as DIP kapcsoló és 8 piros, 8 zöld LED.
A felsőn 5V os stabilizátor és 4 digit 7 szegmenses LED kijelző. Van még egy 1602-es LCD modul és egy Nokia grafikus LCD kijelző.
Még tervezek egy relé modult 4 relével, néhány potenciómétert, egy DS18B20-at, egy NTK-t, egy RTCC-t, egy léptetőmotort aminek a meghajtója már megvan és egy CDS ellenállást. Később még lehet bontok egérből forgó impulzus adót és mindenképpen valamilyen vezeték nélküli kapcsolatot is szeretnék.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Idézet:
„Ez a "tüskesor" nem is ér le a rugó szorítási mélységébe...”
Ehhez képest egy éve használom Mircostickhez, annak eredeti tüskesora helyett.

A HEstore-ból vásárolt tüskesor tapasztalataim szerint a (lehet, hogy nem is hozzávaló) adatlapban megadottnál és a Microstick veleadott tüskesoránál hosszabb tüskékkel rendelkezik, tehát stabilan érintkezik.
(#) tom75 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Helló!

Pic programozásban kezdő vagyok szeretnék segítséget kérni.

1. Egy LED-et villogtatok (Delay_ms=500)
egy potencio méterrel szeretném változtatni a villogási sebbésséget.
Ez miként tudnám megoldani?

2. Ugyan ezt a témát szeretném nyomógombokkal megoldani.
Olyan módon, hogy egy gombbal belépek a programba másikkal megléptetem az értéket.

Melyik regiszterekhez kell hozzányúlni ebben az esetben?

Köszi Tamás

(#) bbalazs_ válasza tom75 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A potmeteres szerintem neked nehezebb lesz joval. Olyan PIC kell, amin van AD bemenet. Aztan ilyenkor a potmeter kozepso laba mehet az AD-ba, kell egy konverzio, aztan az adott ertek alapjan valtoztatod a villogast.

A sima nyomogombosnal sem tul egyszeru a helyzet, kell egy olyan programresz, ami figyeli azt a harom gombot, ami teged erdekel. Utana az adott gomb megnyomasakor valtoztatsz egy erteket, amit utana atmasolsz a szamoloba, amivel a delay-ed mukodik. Ha a szamlalo lejart, akkor ezt az erteket toltod ujra es ujra a szamlaloba.

Persze kell neki kiindulasi erteket adni es ugyelni kell a tulcsordulasokra (tul nagy vagy tul alacsony ertek).
(#) zamatőr hozzászólása Dec 8, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Az alábbi módosításra kérek segítséget.
SHT11 érzékelőt kalibrálva a gyárban (± 0,4 ° C Hőmérséklet Pontosság).
Hőmérséklet számítása a képlet:
TC = t/10-400
A forráskód - lehet módosítani a képletet.
Korrigált számítás (-0,9 ° C)
TC = t/10-409
eredeti MOVLW 0x90, 400 = 0x0190
javított MOVLW 0x98, 408 = 0x0198
menteni, fordítani, feltöltheti a PIC.
TC = t/10-410 (-1 ° C)
TC = t/10-409 (-0,9 ° C) javított MOVLW 0x98, 408 = 0x0198
TC = t/10-408 (-0,8 ° C)
TC = t/10-407 (-0,7 ° C)
TC = t/10-406 (-0,6 ° C)
TC = t/10-405 (-0,5° C)
TC = t/10-404 (-0,4 ° C)
TC = t/10-403 (-0,3 ° C)
TC = t/10-402 (-0,2° C)
TC = t/10-401 (-0,1 ° C)
TC = t/10-400 sor 1477 eredeti MOVLW 0x90, 400 = 0x0190
TC = t/10-399 (+0,1 ° C)
TC = t/10-398 (+0,2 ° C)
TC = t/10-397 (+0,3 ° C)
TC = t/10-396 (+0,4 ° C)
TC = t/10-395 (+0,5 ° C)
TC = t/10-394 (+0,6 ° C)
TC = t/10-393 (+0,7 ° C)
TC = t/10-392 (+0,8 ° C)
TC = t/10-391 (+0,9 ° C)
TC = t/10-390 (+1 ° C)
Én nem értem -nem tudom megoldani.
Köszönöm.

A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
(#) szasza1987 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Nemrég kezdtem el ismerkedni a PIC - ekkel. Egy próbapanelon szeretném majd próbálgatni a PIC - et, de mielőtt belefognék pár kérdés felmerült.
Egy 16f887 - esről van szó, illetve egy PICkit2 - es programozóról. 1-1 ledet szeretnék majd felvillantani esetleg pár ledből egy futófényt kipróbálni.
A kérdésem is ehhez kapcsolódik, hogy ha külső táp nélkül szeretnék próbálkozni, akkor a PICkit2 hány darab ledet bír még meghajtani? Továbbá a a PICkit2 programmert fogom majd használni és itt be kell majd valahol állítanom, hogy nincs külső táp, tehát a programozás után a programozó még szolgáltassa tápot a ledeknek?
A másik kérdésem, hogy ha egy ledet egy ellenálláson keresztül rákötök az egyik kimenetre, akor a led másik lábát bármelyik Vss - re ráköthetem? (A PIC 12,31 lába)
A választ előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza szasza1987 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A PICkit2 kézikönyve 25mA áramot emleget, ha a PICkit2 adja a tápot. Ebbe a PIC összes árama benne van, ami teljesen programfüggő. Ha kevés perifériát használsz, akkor több jut a LEDekre. A kérdés így nem jó, hogy hány LEDet bír, mert egy LED már 1 mA körüli áramnál is világíthat.
Az MPLAB IDE Programmer/Settings/Power útvonalon beállíthatod, hogy a PICkit adjon tápot (az ICSP csatlakozón keresztül ) a panelednek.
A PIC minden tápfesz/föld lábát be kell kötni, ahogy a topik fejlécében is olvasható, tehát a LED másik végét nem valamelyik Vss-re kell kötni, hanem a földre, ahova a PIC mindegyik Vss lába le van kötve.
(#) szasza1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Köszönöm a választ!
Tehát a PICkit2 3. kivezetésén érkező Vss (Föld) - et összekötöm a próbapanelba belehelyezett 16f887 es mindkét Vss lábával, majd erre kötöm a ledet is. Illetve a 2. kivezetésen érkező Vdd - t is összekötöm a PIC mindkét Vdd lábával.
Nem MPLAB IDE - n keresztül, hanem PICkit2 programmer en keresztül szeretném programozni a PIC -et, gondolom akkor ott is be lehet valahol állítani, hogy a PICkit adja a tápot.
(#) Hp41C válasza szasza1987 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Szia!
Be tudod állítani programozás alatt a PICKit2 vagy a panel adja a tápot (auto módban előbb megnézi, van-e a panelon táp): PICKit2_Vdd_settings.jpg
Ha nem programozás alatt kellene a táp, az a programmal tudod kapcsolgatni: PICKit2_Vdd.jpg -en pirossal karikázva.
(#) Hp41C válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Én sem értem, mit kellene megoldani...
(#) szasza1987 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Köszönöm!
Már csak egy utolsó kérdés. Miután beállítom, hogy a PICkit2 a tápforrás, automatán beállítja a program a feszültségszintet, ami a képeden 3,3V vagy be kell külön 5V ra állítani?
(#) vicsys válasza szasza1987 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Ha felismerte a PIC-et akkor be is állítja. Persze Te kézzel felülírhatod.
(#) tom75 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Azt tudom hogy nem egyszerű mert sajnos nem tudok programozni, de szükségem lenne a pic-ekre.
Indulási segítséget esetleg egy kis program részletet nem tudtok adni?

Koszi
(#) icserny válasza tom75 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Idézet:
„szükségem lenne a pic-ekre.”
Konkrétan melyikre? Honnan tudod, hogy PIC-re, és nem más mikrovezérlőre?
(#) tom75 válasza icserny hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

pl 16f883
lehet atmega is.
(#) tom75 válasza tom75 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

végül is feszültséget szeretnék mérni vele szeretnék egy műszert csinálni.
(#) zamatőr válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

A hiányzó értékeket kiszámolni, hogy +- 1 fok eltérést tudjak korrigálni tizedfok pontosan.
(#) bbalazs_ válasza tom75 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Szerintem erre van sokfele mintakapcsolas is a neten, kesz programokkal.
Itt az epites orome vagy az egyeni megoldas lenne a cel?
Mert ha nem tudsz programozni, akkor ORIASI feladatok allnak meg elotted.
Eloszor a PIC aramkori elemkent valo felismerese, tehat mi kell hozza, hogy egyaltalan menjen, elinduljon, mit fogad, mik a korlatai, mit tud kiadni magabol. Akkor utana jon a felprogramozasanak technikai kerdese. Aztan maga a program, a programozas.
Eloszor irj gombkezelo rutint siman, gyujtson ki egy ledet majd aludjon el a kovetkezo gombnyomasra.
Aztan lehet egy kis kijelzoprogit irni, szerintem LCD legyen, a multiplex meg nem neked valo.
Aztan johet az AD, kiiratasa a kijelzore. Es a vegen ezek kombinalasa.

Nem akarlak hitegetni, ez nem egy kethonapos gyorstalpalo. Viszont nem is lehetetlen. Szerintem a legfontosabb, hogy legyen a kozeledben valaki, akihez segitsegert fordulhatsz. Es amilyen mikrovezerlot o hasznal, olyat hasznalj te is.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok! Vettem 2 db rotary encodert, hogy megtanuljam feldolgozni / lekezelni a jelüket. A működésükkel tisztában vagyok, de nem tudom, hogy hogyan érdemes ezt leprogizni... A célom az lenne, hogy egy pl egy regiszter értékét csökkentsem, növeljem. Én a PortB megszakításon gondolkodom, van esetleg jobb megoldás? Üdv! Balage (assembly 18F4550)
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) icserny válasza tom75 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szerintem előbb ezeket a cikkeket nézd meg!
(#) tom75 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Pontosan egyéni megoldást szeretnék. több okból is.
Közelemben sajnos nincs aki ilyenekkel foglalkozna.
(#) tom75 válasza icserny hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

igen azt már láttam, de nem szeretném lemásolni.
Valami ilyesmit szeretnék de nekem elég lenne csak a feszültség és áramérték kiíratása.

Esetleg még fizetnék is ha valaki meg írná. elképzelhető, hogy később más megoldások is lennének.
(#) Arpika92 hozzászólása Dec 10, 2012 /

Sziasztok. Valaki linket illetve valami dokumentumot tudna adni, hogy hogyan tudnek irni programot PIC-re?
(#) brato válasza Arpika92 hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Üdv!

Ez a fórum pont erről szól, ha az elejétől nézed példaprogramok és néhol linkek is vannak benne.
Következő: »»   338 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem