Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   861 / 1387
(#) 13_Balu50 válasza HERC hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Helló !
Egy sima alsó kategóriás Dimarson vasalóval vasalom, max hőfoktől egy kicsitt visszább.
Balu.
(#) kaqkk válasza pjg hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Akkor lézerrel soha nem fogsz szép teliföldes nyákot csinálni , legfeljebb ha átrajzolod a földfóliát filccel . Vagy ha találsz olyan nyomtatót amin lehet állítani a toner fedettségét
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) mrex válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hál istennek sikerült hozzájutnom az általad linkelt laminálóhoz 9000 ért.
Egy hölgytől vettem szinte új állapotban. valakelyik apróhirdetéses oldalon.
Tapasztalat.
Lehet hogy nem olcsó de
-már az elsőre is 100% os nyák
amit az áráért tud:
alapból 2.5mm vastagság-ig tudja. állítható hőfok(bár amire nekünk kell ez egy tök fölösleges funkció)
Boardokhoz is ajánlja a gyártó továbbá eleve van benne transfer üzemmód. Oda vissza továbbít, masszív mechanika, legalább 3x súlyosabb mint amivel a hétvégén próbálkoztam.
ami egyébként teljesen jó volt csak kicsit kerregett a nyák vastagsága miatt.
A nyákot nem maratom ki nincs rá szükségem csak tesztelésképpen nyomtattam.

Vasaltam eleget sűrű szitkok közepette, ahhoz hogy tudjam mennyit ér ez nekem.

Nem kell ennél semilyen papírzsepis dörzsölgetés,vagymechanika átalakítás semmi.

Szóval csak ajánlani tudom a GMP PHOTOART 17 LSI-t

Annak aki azzal ellenérvel, hogy csak 170mm széleset tud átereszteni,
Az a visszakérdésem van, hogy ugyan hányszor fordult elő hogy ennél szélesebb nyák kellett volna?
Nekem még soha.
Ahogy elnézem engem életemben kiszolgál.
Én egyébként úgy csinálom, hogy a nyák kontúrját is kinyomtatom (Sprintet használok)
A papírra kiosztom a nyomtatnivalót. egy papírra amennyi kifér a panelek között 30mm távolsággal.
Ollóval felvágom a nyomatot, majd papír az asztalra, rá a tiszta ,zsírtalanított nyák a kontúrvonalhoz illesztve a nyák. A szélek felhajtva és visszahajtva.
pozícionálás kész.

Üdv és jó további keresgélést a márkák között.
(#) pici hozzászólása Dec 19, 2012 /

Amikor ilyesmit nyomtattam, eco mód kikapcsol, sötétebbre álítva a fedést, fényes papír beállít, max DPI. ECO módban spórol...
(#) gordonfreemN válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Elsőre tökéletesen bevállt! 3k kerek ft-ért.
Még a burkolat is maradt a helyén!
Köszönöm a tippet!
Igaz első tippnek jobb lett volna, így buktam 3k-t kb a másikon.
(#) BarnaPili hozzászólása Dec 19, 2012 /

Egy kis tapasztalat.Jó két éve vettem egy Samsung ML1915 típusú nyomtatót.Az eredeti tonerjével gyönyörűen lehetett egy sima Tesco-s laminátorral mindenféle átalakítás nélkül (hőmérséklet emelés,hengerek távolítása...) NYÁK-ot vasalni. Kifogyott az az 500 oldalra szánt gyári toner,nem akartam venni másik egységet belé,vettem inkább utántöltő port. Ez LG gyártmány a dobozolás szerint.Ezzel a porral nem megy a vasalás(laminálás). A panelra semmi nem ragad át,a papíron pedig a nyomat felülete fényes lesz,előtte pedig matt volt.Nem őszinte a mosolyom... Ha lesz időm,akkor megpróbálom a vasalóval is.Ha nem megy akkor kizárólag Dry fóliával fogok tudni panelt gyártani.
István
(#) HERC válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Ja igen a Sziasztok! az kimaradt bocs.
Nem vagyok ott nagyon a vasalók lelki világában de mondjuk műnyomó papírnál lejebb
nem szoktam adni abból is a fényes a jobb. Viszont ha javasolhatok még akkor érdemes
kipróbálni a "kétbetűvideo" boltban lehet kapni preciziós maratóport amit vizzel kell keverni.
Nagyon profi eredmény lehet elérni vele.Erre is kell mondjuk azért költeni nem csak
a levílágítósra de az tény, hogy "pillanatok" alatt lehet vele nyákot gyártani a fényterápiás
verzióhoz képest.
(#) kaqkk válasza HERC hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A P20 as fényterápiás verzióhoz képest ! A DRY fóliás verzió gyorsabb mint a vasalás
És a sósav +hidrogén peroxid gyorsabb mint a maratópor , viszont a minőség ugyanaz
(#) gordonfreemN válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Kb néhány hete kezdtem a nyákgyártást művelni, laminálóval szerintem 15-20 perc alatt megvagyok onnantól, hogy a drynak előkészítem a nyákot.
(#) kaqkk válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Lessz az még gyorsabb is : laminálás 1 perc - levilágítás fél perc előhívás 3- perc , maratás 3- perc csak gyakorlás kérdése (nálam az előkészítés : izopropil alkoholos áttörlés semmi több!)
(#) gordonfreemN válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

bólogatós smile
(#) kaqkk válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Mostanában úgy csinálom : amikor kedvem van laminálok egy-két A/4 es nyákot majd beteszem egy fekete műanyag zacsiba , amikor nyák kell levágom a kellő méretet és párperc múlva maratom
(#) pici válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

"A DRY fóliás verzió gyorsabb mint a vasalás"
Nemigazán!
"laminálás 1 perc - levilágítás fél perc előhívás 3- perc " + vegyszerek kezelése , elmosogatás.
Ugyanez vasalással fél perc. A többi ugyan az.

Sok vegyszer, fényérzékeny, UV cső + előhívók... sok macera.
Vasalásnál/laminálásnál a védőréteget egyből viszed a lemezre a kívánt formában, száraz technológiával. Környezetbarát, nincs vegyszer, csak a maratásnál.
És a végeredmény se lesz jobb DRY-al mint lézer laminálva.

Ez inkább kinek miben sikerült jobban és miben hisz.
(#) janikukac válasza pici hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Ha vasalni akarsz, s precízen, akár BGA-t is, akkor percekig vasalhatsz, de rettentő alacsony hőn. Az is idő, és lehet, hogy az alatt az ügyesek laminálni is tudnak.
(#) pici válasza janikukac hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Percekig biztos nem vasalnék, ahogy már írtam, ha a nyomtatóban 0.5 másodpercig sem nyomja a henger a papírra a festéket, akkor miért kell percekig simogatni a panelt vasalóval?
Amint felmelegedett a nyák, kész is vagy. Nem kell azt paszírozni, csak szétnyomod.
Laminálóban a hideg nyákot 2szer átküldöm, majd +1-szer a biztonság kedvéért és kész is van.
Annyi idő, mint amíg a DRY rámegy, de itt már mehet is a nyák a maratóba.

BGA-at meg eszembe se jutna vasalni... Azt csak lamináltam.
De a full A4 DRY fekete borítékban hasznos lehet, csak kevés fényben kell vagdosni
(#) kaqkk válasza pici hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Nincs sok vegyszer : csak az előhívó (mosószóda ) és a Vasalás-t is csináltam két évig , sokszor volt benne hiba , pedig laminálóval csináltam . Hozzáteszem nem sokan próbáltak itt az oldalon többféle megoldást mint én .P20 - lézernyomat -fényes papírral , normál papírral, tapéta hátlappal , ezek előtt filc öntapadós tapéta -körömlakk - és most egy fél éve a DRY . Aki kipróbálta az nem fog áttérni másra ,de alapjában igazad van mindenki azt dicséri ami bevált neki .
(#) gordonfreemN válasza pici hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A vasalásnál a felületek tisztaságára iszonyat kell ügyelni szerintem.
Ha dry-al hasonlítod össze, ugyanannyi a káros vegyszer mint vasalásnál, mert az előhívó mosószóda környezetbarát.
Valóban macerásabbnak tűnik a levilágítás mint a vasalás, de nem az. Legalább ennyit kell vacakolni a felület előkészítésével a vasaláskor + a papír leáztatása egy szopóálarcos meló.
Én próbáltam mindkettőt. Én is egyszerűbbnek láttam a vasalást.
Aztán rájöttem, a levilágítás gyorsabb.
(#) johny999 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hello,

ma megint arrafelé jártam hát beugrottam egy másik üzletbe mondom megnézem hátha van nekik "tényleg" fényes papírjuk. Volt is, de csak 170 grammos. Felvasaltam nagyjából minden rendben, csak jött az áztatás ami nagyon nem akart menni. Dörzsöltem ujjal, hogy kicsit besegítsek neki de a papírral jött sajnos a vezetősav is. Holnap megpróbálom újra de valószínű hogy ugyanez lesz a végeredmény. Elég aprók a vezetők.

@eyess
Kipróbáltam amit ajánlottál, alkohollal spricceltem a papírt, hagytam állni majd felvasaltam. Az eredmény hasonló volt mint itt látható. Egyre jobban kételkedem abban hogy tényleg lézeres nyomtatóval nyomtatták e ki nekem ezt a rajzot. De direkt megkértem őket, papírt is lézereshez kértem, a beállításoknál is HP LaserJet-et láttam. Fene tudja...
(#) pici válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Laminálásnál nem gyorsabb Vasalásnál meg ugye ki mennyit szeret sikamikálni.
Műnyomó papír kis trükkel pár másodperc alatt lejön. Nem szopós.
És még a DRY fólia és mosószóda árát is meg lehet spórolni.
Régebben én is P20-aztam. Nem volt más alternatíva. Meg gyári UV réteges nyákot is használtam.
Az UV-s cuccom elajándékoztam.
A nyákokat rendelem már. Galvánfurat otthoni megoldáshiánya miatt nem vacakolok vele.
Ha kell valami gyorsba, akkor néha laminálok egyet. Nem nagyon van selejt.
Jó a nyomtatóm, van még vagy 80db A4-es műnyomó, a lamináló jól szabályozható.
BGA minőség laminálva...
De se BGA-t se LQFP-t nem laminálnék, ezen a szintem már kritérium a több réteg és furatgalván, ez pedig nem otthoni feladat.
De a lényeg, (az itt lefolytatott tesztek alapján is) hogy a laminálós megoldás nem rosszabb, ellenben olcsóbb és egyszerűbb mint a DRY fóliás megoldás.
A vasalásos megoldás pedig mégolcsóbb, de minőségre nem éri utol a másik kettőt.
(#) gordonfreemN válasza pici hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Mintha olvastam volna, hogy otthon is ment valakinek (Gulasoft?) a furatgalván.
Amúgy ez a furatgalván miért is olyan fontos egy kétoldalas nyák esetében?
A nyákokat mennyiért gyártatod?
(#) 13_Balu50 válasza johny999 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Helló !
Hát igen 130 grammos körüli az a legjobb, de ha ez van ez is tökéletesen megfelel csak az áztatás macerásabb. Nyugodtan, áztasd meleg vízben amit még a kéz elvisel, úgy gyorsabb a víz nem oldja a festéket. Ha pár perc áztatás után kézzel finoman dörzsölöd a papírt az nem lehet gond. Nekem maratás után nitró higitóval is dörzsölnöm kell, hogy leoldjam a festéket. Nagyon vékony vezetőrétegeknél már a vasalásos technika kockázatos, de ha ilyen vékony csíkok vannak vasald erősebb nyomással, ha egy kicsit szétkenődik az se baj, csak ne érjenek össze a vezetősávok . Meg próbáld egy kicsit forróbb vasalóval, ezt ki kell kísérletezni . Ha a papíron marad a festék annak az okai, 1 nincs megfelelően letisztítva a panel 2. nem lézer nyomtató vagy rossz festékanyag, 3 nem elég ideig és megfelelő hőfokkal vasalod, 4. kevés lehet a nyomás amivel rányomod a vasalót a panelra, 5 a panel nyák deformálódott, de erős nyomással ez korrigálható. Hát az is lehet hogy tényleg nem lézer az a nyomtató, vagy valami kókány utántöltött festékanyag van benne. Nekem egy Xerox 3140-esem van szinte elrontani se tudom vele.
Üdv, Balu.
(#) HERC válasza pici hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Ugye ez az egész hobbi technika addig jó amíg az ember egy prototipust készít..
Bár én már TQFP tokozásnál se nagyon szoktam ezzel próbálkozni. A nyákgyártás már
annyiért megvan hogy pont megéri azt az időt megsprórolni a pénzért. Én ahova járok
sokmindentől függ az ár de pl mellékelt képeken lévő panelt ami televan galvánnal mivel
3at csináltattam belőle darabja volt 2 ezer + 2500 gépbeállítási díj.

DSCF2140.JPG

(#) pjg válasza HERC hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Háááát...
Nem mondom, hogy nem szép, mert az, de ezért majd 3 ezret kiadni, darabjáért...
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Igen. Én se áldoznék rá ennyit.
Azt hittem HERC valami olcsóbb megoldást tud.
(#) HERC válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Mondjuk sok a galván rajta szerintem azért volt ennyi..a gépbeállási díjat
mindenhol felszámolják ezt nem úszod meg minőség/árérték arányban szerintem
jók. Ja meg a gyártófóliát is számold bele.Mivel többet nem rendeltem nem tudom
mennyi lenne most igy darabja mert akkor leugrana a fólia ára.
De ha tudtok olcsóbb megoldást az engem is érdekel.
(#) yankoo hozzászólása Dec 20, 2012 /

Üdv! Nyomtató vásárlás előtt vagyok és érdeklődnék, hogy 20-22e Ft. körül mely nyomtató érné meg esetleg valakinek van e tapasztalat eme új masinákról! Nem akarok apró nyákokat nyomtatgatni, DIL 40-es tok, normál méretű kondenzátor (3-5mm), stb.

Xerox Phaser
Samsung ML2165

Vagy esetleg van-e valakinek ebben az árkategóriában nyomtatója ami megfelelő erre a célra (1200dpi stb)?
Papírnak fotópaírt gondoltam.
(#) emmzolee válasza HERC hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Megírod priviben, hogy melyik cég csinálta? Nem akarom itt kérdezni, mert a modik úgyis kivennék, mert az reklám lenne.
Kössz.
(#) snapscan válasza HERC hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Engem is érdekelne a cég. Priviben dobj egy cégnevet légyszi!
(#) pici válasza HERC hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia izgalmas paneled van, szép a kijelző is.
Bár ezt szerintem pont ki lehetne otthon is maratni egyoldalasra.
A nixie lábai a túloldalon forraszthatók, a csati meg lehet SMD és minden a túloldalon van.

Csatoltam az első kétoldalas vasalt nyákom, és egy mostani gyárit
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) pici válasza yankoo hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia, kicsit olvass bele a fórumba, pont most voltak ilyen kérdések (Kedd, 22:59)
Samsung általad írt típusa nem ajánlott, de a másik nem biztos hogy jobb.
Következő: »»   861 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem