Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Ez hogy fér össze a min. 1.8V-os tápfeszültség specifikációval?” Egy TPS61221 segítségével, 3,3V lesz az 1,2V-ból. (ez kimaradt. elnézést) A mikrovezérlő figyeli, hogy a TPS61221 bemenetére mekkora fesz. megy, és ez alapján engedélyezi, vagy nem, a további ADC-t, és a kijelzést. Idézet: „Hát a szoftveres UART-ot akkor ki fogja megcsinálni?” Ez az amit nem értek. Tehát azt szerettem volna, hogy az SW UART RX ébressze fel a mikrovezérlőt, de csak egy AD konverziót kellene csináljon, és SW UART TX-en elküldeni az eredményt. A főprogram nem kell, hogy lefusson. De úgy látom, hogy itt az alapokat nem értem! Bekapcsolom az energiatakarékos módot:
Idézet: Ez mennyire energiatakerékos? Az ember azt gondolná, hogy egy DC-DC konverter akkor is eszi az áramot, amikor a CPU alszik. De a konkrét paramétereket nem ismerem, tehát lehet, hogy tévedek.„Egy TPS61221 segítségével, 3,3V lesz az 1,2V-ból.” Idézet: Tudomásom szerint megszakításkor automatikusan törlődnek az "energiatakarékossági" bitek (talán egy kivétel van, de az most nem lényeges). Ez azt jelenti, hogy a megszakítás kiszolgálása idejére felfüggesztésre kerül az energiatakarékos mód, csak a visszatéréskor alszik vissza a CPU: az SR regiszter helyreállításakor visszaíródnak az "energiatakarékossági" bitek a főprogramban beállított értékükre. A __low_power_mode_off_on_exit(); beépített függvény pont ezt a helyreállítást akadályozza meg azzal, hogy a veremtárban elmentett SR értékét megbabrálja (nullázza az "energiatakarékossági" biteket.„Itt még energiatakarékos módban van a mikrovezérlő?” A TIMER0_A1_VECTOR megszakítás természetesen fel tudja ébreszteni a vezérlőt, csak azt nem tudom, hogy LPM4 módban, amikor nincs semmilyen órajel, keletkezik-e egyáltalán ilyen megszakítás? Idézet: Ennek nem látom akadályát. A hozzá tartozó bemenetet konfigurálhatod lefutó élre érzékenyített bemenetenek, csak a bejövő megszakítás után tiltsd le, amíg a vétel zajlik, nehogy minden olyan bitre, ami 1->0 átmenet megszakítást csináljon!„azt szerettem volna, hogy az SW UART RX ébressze fel a mikrovezérlőt” Idézet: „Ez mennyire energiatakarékos?” Elméletileg és "gyakorlatilag" (méréseim szerint) igen. A nyugalmi áramfelvétele ~6uA. A méréseim alapján, ha a uC LPM4 módban van, T= ~26-27°C, U=3,256V, akkor a teljes áramkör áramfelvétele, kevesebb mint 80uA. (ebben benne van egy fényérzékelő is) A műszer amivel mértem, MX25-506, nem a legpontosabb műszerek közé tartozik. Idézet: „csak azt nem tudom, hogy LPM4 módban, amikor nincs semmilyen órajel, keletkezik-e egyáltalán ilyen megszakítás?” Erre lettem volna kíváncsi, mert nem találtam róla semmit. És amire tulajdonképpen választ is kaptam, hogy a megszakításból mindenképp ki kell lépjek, hogy visszatérjen a uC LPM4-es módba. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok.
MSP430g2553 QFN 32-nél a DVCC AVCC illetve a DVSS AVSS összeköthető? Mi a különbség? Gondolom az egyik az analóg, a másik a digitális tápfesz. Az adatlap nem ír semmit.
Igen, valahol össze kell kötni. Azért van külön kihozva, hogy a digitális rész árama ne rángassa az analóg rész földjét, illetve tápfeszültségét.
Köszi.
Akkor elég egy 100nF-s kondi is? Vagy inkább külön-külön, és utána kössem össze? A "Pad"-et meg a Vss-re. Ezt megtaláltam az adatlapban.
Inkább külön-külön 100 nF, s lehetőleg a tápfesz bejöveteli pontjánál (ahol a kártyára bejön) kösd össze!
Köszi szépen!
Így néz ki.
Az első QFN forrasztásomnál szenvedtem eleget, aztán ráéreztem a mikéntjére. Azóta egyszerűen, és gyorsan megy a dolog. Az előkészület több időt vesz igénybe, mint a forrasztás.
Kész, és elsőre úgy tűnik, hogy jó is. Igaz a perifériákat nem teszteltem, csak az I/O "ki/be" kapcsolásokat. Mind a három port jól megy.
Egy kicsit ronda lett, mert elfogyott a lakkom, és csipesszel kellett beigazítani a helyére, na meg elkapkodtam a nyákkészítést, meg mindent. Egy kis videó a működésről.
Jól néz ki, gratulálok hozzá! Hogy oldod meg, hogy ne mozogjon el az IC forrasztás közben? Nekem az szokott lenni a legnagyobb baj vele, egyébként tényleg csak rá kell érezni
Erre a célra kiválóan alkalmas a ~100Ft-os iratcsipesz. De én úgy szoktam csinálni, ha megvan hozzá minden, hogy az IC helyét letakarom egy pl. papírdarabbal (pontosan kimérve!!!), körbefújom lakkal a nyákot, a kitakart részt vastagon bekenem fluxal, és levegős pákával forrasztom be. Ilyenkor nem kell törődni vele, hogy a helyén van-e az alkatrész, mert ahogy melegítem, láthatóan a "helyére ugrik". Ha viszont nincs lakk, akkor marad a csipesz, mert akkor elfolyik az ón a vezetősávokon. De ez már másik topikba tartozik!
Köszi.
Bár ahogy írtam, eléggé elkapkodtam az elkészítést, de ez úgyis csak egy "teszt" panelnek készült, hogy a "dugdosós" próbanyákban tudjam tesztelni, az erre a típusra írt programokat.
Nem tudom, hogy van-e egyszerű lehetőség az összekötésre, mert az adatlap szerint Vin minimum 3,5 V kell, hogy legyen.
Nyugodtan összekötheted menni fog. Én 3,3V -al hajtottam az MSP-t és az MSP- kimenő bitjeire tettem 1K ellenállást és úgy kötöttem össze ULN2803 -al még most is működik gond nélkül. 12V 280mA kapcsolok vele csatornánként.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Köszönöm a válaszokat.
Menet közben találtam egy leírást. Az uln2003A-t próbáltam már én is léptető motor vezérlésben, de stabilan akkor működött, ha 5V-ot kapott. Ha csak 3,3V-t kapott, sok volt a lépésvesztés. Ha más nem lesz, szerzek a Texas-tól egy uln2003LV-t, az megy 3,3V-ról! A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Szép estét!
Azt szeretném megkérdezni ,hogy találtam ezt az oldalt ahol lehet INGYEN rendelni mikrovezérlőket és ennek van e rejtett költsége pl. postaköltség stb. és ha rendelek akkor hogy jut el hozzám postán vagy máshogy? A válaszokat előre is köszönöm.
Hello! Nincs semmilyen járulékos/rejtett költség, a TI tényleg ingyen küld mintákat, postán fogod megkapni, bubis borítékban
Sziasztok, és boldog karácsonyt mindenkinek!
Találtam, egy uln2003lv-t itthon (nyomtatóban). Léptetőmotort szeretnék meghajtani vele. Egy g2553 vezérelné. Az lenne a kérdésem, hogy az uln fel nem használt csatornáira ha relét kötök, nem zavar be a motornak, vagy a mikrovezérlőnek?
Szia!
Használj védődiódát és a relé táp lábaira feltétlen tegyél egy 100nF-10µF kondit, és nem fog akkor zavarni.
Sziasztok!
Az Impulzus-szélesség moduláció, 2_pwm_led példáját alapul véve állítok elő pwm jelet. A célom az lenne, hogy hogy a kilépő pwm jelet három különböző lábra felváltva tudjam irányítani. Egyelőre sikertelenül próbálkoztam, ha valakinek van ötlete, kérem ossza meg velem! Köszi!
Nem tudom, hogy "menet közben" van-e erre lehetőség, de így próbáld:
1. Induláskor a P2SEL és P2SEL2 regiszterben állítsd be a P2.6 és P2.7 lábakat digitális I/O-nak! (Ezek alapértelmezetten az órajel generátor funkcióban vannak) 2. Menet közben a P1DIR, P1SEL, P1DIR, P2SEL regiszterek megfelelő bitjébe írj 1-et, ha oda akarod irányítani a kimenetet. TimerA0 CCR1 csatornájának kimenete (TA0.1) a P1.2, P1.6 és P2.6 kimenetekre irányítható. 3. Biztonság kedvéért vedd le az RX/TX átkötéseket! 4. Írd meg, hogy mire jutottál, hogy mi is okuljunk belőle!
Üdv!
Lenne egy nagyon alap kérdésem. Készítek egy időzítőt, szépen lassan mert még nem nagyon tudok programozni...
Őszintén szólva nem érthető, hogy mit akarsz valójában.
Az "int" kulcsszóval változót deklarálunk (helyet fogalalunk valamilyen adatnak a RAM memóriában). A BITx kontansokat pedig inkább #define direktívákkal szoktuk olvasható nevekhez rendelni.
Sejtettem hogy az úgy nem kóser (pedig a Texas oldaláról szedtem). Azokat átírom akkor #define -re. A kérdésem az lenne hogy amikor definiálom például azt hogy kapcsolo = BIT0 akkor az a P1-re vonatkozik, hogyan tudnám a nyomógombokat a P2-höz definiálni? A gombok a P2.1-től P2.3-ig vannak. A hétszegmens kijelző vezérlése van a P1-en, amit teljes egészében le is foglal. (4 digit multiplex meghajtással, BCD kóddal vezérelve). Ezért Kéne nekem a P2.
Nem egészen.
Amikor definiállod, hogy mondjuk SZAM3 = BIT0 + BIT1, akkor annak értéke 0x01 + 0x02, vagyis 0x03 lesz - define esetén a fordító SZAM3 esetén ezt fogja behelyettesíteni, ez szimplán egy szám... tehát nem vonatkozik sem P1-hez, sem pedig P2-höz. Közöttük a P1IN/P1OUT és P2IN/P2OUT teremt kapcsolatot, helyesebben ezeknek az adott bitjeit kell bebillentened/kioltanod, ill. lekérdezned. ...de olvasd el icserny cikkeit, hogy képet kapj arról, miről is van szó. Ha végigmész a cikksorozaton és megérted, már tisztában leszel ezekkel a dolgokkal is. Innen indulva megtalálsz mindent. Szerk.: Az msp430 header-fileok olvasgatása is érdekes lehet. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |