Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 139
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Idézet:
„amikor definiálom például azt hogy kapcsolo = BIT0 akkor az a P1-re vonatkozik?”
Nem, dehogy! Ez csak azt mondja meg, hogy melyik biten (helyiértéken) van.
Idézet:
„A gombok a P2.1-től P2.3-ig vannak.”

1. #define GOMB1 BIT1
  2. #define GOMB2 BIT2
  3. #define GOMB3 BIT3

Port 2 akkor lesz belőle, ha a Port 2-höz tartozó regiszterrel hozod kapcsolatba. Például:
  1. P2DIR &= ~(GOMB1 + GOMB2 + GOMB3);  //Legyenek bemenetek
  2. if(!(P2IN & GOMB1))  {
  3.   //Ha  GOMB1 le van nyomva...
  4. }
(#) szitko hozzászólása Dec 30, 2012 /

Sziasztok.

Van két digitális bemenetem, amin csak Timer van, és egy analóg konverzióra alkalmas. Hogyan tudnám, valami külső elektronika segítségével, megoldani, hogy az egy analóg bemeneten, két külön fesz forrásból csináljak konverziót. Tehát egy ADC-n kellene mérjek pl. akksi feszt, és egy opamp által kiadott értéket, természetesen felváltva, nem egyszerre.
Egy relével meg tudnám oldani, de nem szeretnék relét használni.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Vannak analóg kapcsoló IC-k, de talán diszkrét elemekből is összehozható egy FET-es kapcsoló. De nem tudom, hogy megéri-e ez neked?
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Hát nem tudom, hogy megéri-e. Már lassan ott tartok, hogy előkotrok, egy a g2553-tól "nagyobb" MSP430-ast a fiókból, csak már "kész" nyákterv, doboz, felfogatás, stb.. van. Még a nyákot kismértékben tudom módosítani, de egy uC csere, visszadobna a projekt elejére. Lehet egyszerűbb ha valamit inkább kihagyok.

Köszi.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Van ilyen analog kapcsoló IC-m ezzel szerintem meg lehet oldani valamelyikkel nézd meg hogy jó lesz-e. Ha igen akkor küldök.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Köszi a felajánlást, de úgy néz ki, hogy megoldódik a probléma.
(#) kisedison válasza icserny hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm, így már értem
(#) mechanika válasza icserny hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Köszönöm!

Eddig annyira jutottam, hogy a megszakításban tudom két portra irányítani (P1.2, P1.6) TimerA0 CCR1 csatorna kimenetét.

A kimenetek között switch kapcsolóval szeretnék váltani, de ott megakadtam, hogy:

...
...
uint16_t new_ccr1 = 1; // A kitöltési tényező
volatile int jelzo = 0; // Jelző....
...
...
A hibaüzenet:
Error[Pe147]: declaration is incompatible with "uint16_t new_ccr1" (declared at line 7)...

Gondolom hogy a uint16_t és a volatile int nem szeretik egymást? Hogyan tudom kiküszöbölni ezt a hibát? A uint16_t -helyett kell másik típusú változót keresnem?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) icserny válasza mechanika hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Idézet:
„Error[Pe147]: declaration is incompatible with "uint16_t new_ccr1" (declared at line 7)”
Szerintem a hozzászólásodból kimaradt az a sor, ami a hibaüzenetet kiváltotta.
Idézet:
„Gondolom hogy a uint16_t és a volatile int nem szeretik egymást? Hogyan tudom kiküszöbölni ezt a hibát?”
Itt az int és az uint16_t ütközik (mert pl. az egyik előjeles, a másik nem). Valamelyiket írd át!

(#) kisedison válasza kisedison hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Üdv!

Meg is van a következő kérdés... Hogyan lehetne megoldani a multiplex meghajtást a led kijelzőkhöz? A szoftveres részre gondolok, a hardver az készen van.
(#) mechanika válasza icserny hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Végül mégis csak elviselte egymást a két különböző típusú változó!
Tényleg nem az a sor okozta a hibát.
A switch segítségével remekül működik a három kimenet kapcsolgatása.
Köszöntem a segítséget!
(#) VaZso8 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok!

Összeraktam egy "dugdosós panelon" egy MSP430g2553-at.
A szerkezetben semmi bonyolult nincs - reset egy 47k-s ellenálláson keresztül megy VCC-re.

Van rajt egy Nokia kijelző és szeretnék rajt ADC-t használni a belső 1.5V-os referenciát használva.

Valami viszont nincs rendben, mivel kiértékelésnél hülyeséget kapok a kijelzőn ("1 V" körüli érték és az utolsó számjegyek bizonytalanok).
Ha launchpad-ben fut ugyanez a program, a kijelzés jó.

Ha kiteszem a belső referencia feszültséget és megmérem a p1.4-en, a launchpad-ben ~1,498 V-ot mutat a műszerem, a panelon lévő viszont jelenleg ~0,972 V-ot mutat, tehát a belső referencia feszültségem rossz.
Most a launchpad tápjára van kötve, mert innen programoztam, de más tápforrásról hajtva is rossz értéket kapok.
Bemenő feszültségem, vagyis a kontroller tápja 3,56 V.

Ha mindkét áramkört ugyanarról a launchpad-ről táplálom, akkor is a launchpad-ben lévő kontroller mutat jó értéket, a dugdosós panelé pedig hülyeséget (tehát nincs változás).

A launchpad kontrollerét próbáltam a dugdosós panelba helyezni, akkor az is helytelen értéket mutatott.

Szerintetek hol rontom el, miért nem jó a referencia feszültségem rajt?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) VaZso8 válasza VaZso8 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Nos úgy tűnik, ennek a kontrollernek hibás a referenciafeszültsége - mint ahogyan hőmérséklet mérésre sem használható...

Másik kontrollerrel megvan a referenciafeszültség, ennél nincs.

Mondjuk, ha "levegőben lóg" az ADC bemenete, akkor most is alacsonyabb értéket mutat (mármint a hibátlan kontroller), ami a Launchpad-be helyezve nem mutatkozik (ott 1023 a kiolvasott érték ilyenkor) - ez vajon miért van?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) Mdavid hozzászólása Jan 4, 2013 /

Sziasztok!

Egy ADCL345-ös 3 tengelyes gyorsulásmérőt szeretnék csatlakoztatni az MSP430-as mikrovezérlőmhöz. A cél az lenne, hogy ha felemelem a gyorsulásmérőt, bekapcsoljon egy LED-et. Segítséget szeretnék kérni ebben, mert nem tudom, hogy működnek ezek a szenzorok, a dokumentációjának elolvasása után sem lettem sokkal okosabb. Van olyan, aki használt már ilyet?
(#) szitko válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia.

Idézet:
„Egy ADCL345-ös 3 tengelyes gyorsulásmérőt”

Nem ADXL345?
SPI-n vagy I2C-n akarsz vele kommunikálni? Még régebben feltettem ide egy ADXL312 I2C kommunikációt, ami hellyel-közzel jól működik. Ezek majdhogynem egyformák, ezért egy "kis" módosítással azt tudod használni.
Egyébként a feladat, amit írtál, roppant egyszerű. Az inicializálás után, csak a Z tengelyt kell figyelni, és a beolvasott érték alapján, meghatározhatod, hogy be ill. kikapcsoljon a led.
(#) Kovabe hozzászólása Jan 5, 2013 /

Sziasztok
Böngészek szorgosan de nem találok megfejtést a kérdésemre. A kérdésem az lenne hogy adott egy modell vevő ami ugyebár 5V-on müködik és a jelrészen kb 4,8V-ot ad ki magábol. Én ezt a jelet szeretném rábiggyeszteni az egyik bemenetre de nem tudom hogy milyen elötétt kell hozzá, mert láttam egy kapcsolást és ott simán rá volt csatlakoztatva az egyik bemenetre. Létezik hogy elbirja?
Üdv Kovács
(#) szitko válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Szia.

Oszd le egy sima ellenállásosztóval. A bemenet nem bírja ki az 5V-ot!
(#) Kovabe válasza szitko hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Köszönöm. Csak azért vagyok bizonytalan mert impulzus jön rajta és nem tudom hogy viselkedik egy osztoval.
(#) szitko válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Szia.

Ha nem látod megfelelőnek, bár a "szervó" jelnek nem lesz semmi baja, akkor csináld meg FET-el (pl.: 2n7000, BSS138, stb...).
Egyébként van ennek topikja.
(#) Kovabe válasza szitko hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Ez jó ötlet akkor inkább maradok a FET-nél. Tudom hogy van ilyesféle totyik de itt kifejezetten hardware specifikus a dolog és azért ide irtram mert gonodltam aki itt van jóbban ismeri mint abban a bizonyos totyikban.
Mégegyszer köszönöm.
(#) ban.laszlo hozzászólása Jan 9, 2013 /

Sziasztok!
MSP430G2553-hoz kötöttem egy DS18B20 1-wire hőmérőt. Már másfél hete minden szabadidőmet a DS18B20 kiolvasásával töltöttem, nem egyszer hajnalig, de még nem tudok teljes sikerről beszámolni. Kétféle kommunikációs minta kódot találtam. A Bitbang-os módszer vizsgáltam hosszabb ideig. Most csatolok egy UART-os módszert, ami szerintem elegánsabb megoldás lehet.

A kérésem az, hogy ha bele tudna-e nézni a csatolt main.c-be, hogy a putty.exe programot milyen sebbességre konfiguráljam, hogy az msp430g2553 által kiolvasott hőfok a paramétereket pc kijelzőjén megjelenjenek.

próbáltam: 2400, 9600, de csak eredménytelenül.

Ha sikerül teszek fel akár a szkópos print screen-eket, mert az http://karve.in/?p=1408 - oldalon lévő dolgokat pontosan reprodukálni a szkópon, de mégsem jön össze valami.
(#) szitko válasza ban.laszlo hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia.

Ahogy néztem, csak átfutottam!, a programban az UART sebessége 9600-ra van állítva. Ha a putty is 9600-ra van állítva, elméletileg jónak kell lennie, ha a LP-on a jumperek jól vannak beállítva (HW), és a többi paraméter is megegyezik (STOP bit stb..).
(#) ban.laszlo válasza szitko hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia, köszönöm válaszod.
Ezt gondoltam: COM5, 9600, 8, 1,N, N
A J3 jumpert kellene állítani??? Ehhez nem nyúltam.
(#) szitko válasza ban.laszlo hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia.

Igen, a J3-at HW módba. Icserny fórumtársunk III. cikkében az első oldalon, a képen HW módban van az UART jumpere. Feltéve, hogy "újfajta" LP-d van. Ha a régi verziósod van, akkor kell csinálni egy kereszt jumpert.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) ban.laszlo válasza szitko hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia! Hálás köszönet! Egyből beindult. Még egyszer köszönöm!
(#) colosseum hozzászólása Jan 11, 2013 /

Sziasztok!

Már egy ideje nem írtam, de ujra itt vagyok !
Családi egészségügyi és stb miatt de a láényeg hogy vissza tértem

Első körben lenne is egy kérdésem
Van nekün kegy kedves fórumozó társunk aki megépítette a seagway-t
Icserny te jobban emlékszel a nevére, megírod nekem ide?

Köszönöm!
(#) Atielektro válasza colosseum hozzászólására (») Jan 11, 2013 / 1

Előtted neki válaszoltak Szitko az, akit keresel.
(#) colosseum válasza Atielektro hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Tényleg Közben eszembe jutott
(#) Kovabe válasza colosseum hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia
Csak nem te is segway-ben gondolkozol? Nem rossz ötlet csak én még a ledvillogtatásnál tartok de ha itt tárgyalnátok ki az nem lenne rossz hátha kedvetkapnék.
(#) colosseum válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia!
Nem. vagyis igen de nem akkora méretekben!
Van itthon gpsem meg gsm modulom meg dc és stepper motorom sok nyákom, 1-2 uh szenzorom és abbol akarom egy kis robotot építeni ami elmegy A-bol B-be 2 keréken.
Következő: »»   90 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem