Fórum témák
» Több friss téma |
Alkotó kolléga Ludwig mod. megvalósítási tervei is figyelemre méltóak.
Itt találsz mérési eredményeket. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Hát igen talán ez lesz a nyerő megoldás azt hiszem Z=4R; Uki=27,5V; Ube=1688mV -> Pki=189,1W ez eleg szep teljesítmény De azt a 0R063/2W ellenállást hogyan oldotta meg ?
Tiszteletem
Mielott meg mindenfele 2X ennyi meg 2x annyi feszultsegeket repiteni a Quad-nak taplalasnak,probaljatok ki 2x24V valtoarammal csinalni egyen aramot es meglatjatok hogy evvel is elindul a Quad,hogy nem lovi szet a fejed a tulerotot de elidul es nagyon szepen megy!!!Itt van egy hozzaszolas:Trafóm van ithon 1db 250VAes lead 2szer12voltot és,2szer24 voltot, továbbá 42,és48 voltot. Egyik sem olyan fesz. mint amilyen ehez kell. A primer oldalon van 2szer190volt ami sorba kötve 380volt. És van rajta 2szer 30volt még a primer oldalon ,amit ha egyenként hozzá kapcsolok a 190voltos tekercshez 190+30=220v. a kettő db 190+30voltos tekercs párhuzamosítva 220volton üzemmel. ( Ez van meg a primeren kétszer.) Gondolkoztam olyanon is ha a szekunder 12voltját én meg táplálnám , egy másik ilyen 250vaes trafó 12voltjával akkor a primeren a 2db 30voltos tekercsen ez fel transzformálva meg jelenne nekem , és le tudnám mérni ott a 2szer 30és a 60voltot. Ez működő képes az tuti a trafó szemszögéből nézve, de ebbe sem merek bele vágni, abszolút nem látom át ezeken az erősítőkön mikor miért gerjed vagy le halkításkor brum van a hangszórón. Szerintetek próbára működő képes meg oldás így? Itt most oda vagy melle beszelunk???!!! Adjal neki +- 35V es meglatod hogy nagyon jol megy!!! Meg a brum!!Egy masik problema!! Ez is agyon volt csepelve mar!!!Csak utana kell olvasni!!!
Túlzottan leegyszerűsíted a kérdést. Nem arról van szó mekkora feszültségről képes működni egy erősítő (ami akár QUAD is lehet), hanem mekkora teljesítmény nyerhető ki értelmesen egy adott kapcsolásból (vagy mekkorát szeretnénk). Ezt 3, egymással összefüggő tényező befolyásolja, a kimenetet terhelő impedancia, a maximális kimeneti áram, és a maximális kimeneti feszültség.
Az utolsó paramétert alapvetően befolyásolja a tápfeszültség. (Reloop jóvoltából Én is most ismerem fel a valódi összefüggéseket, amik nagyon tanulságosak számomra, itt is köszönöm neki a közreműködést.)
Tisztelem
En egyetertek veled ,ugy all a dolog ahogy te mondod,en csak annyit akartam mondani hogy indul a Quad +- 35V-rol is hogy mit lehet belole kihozni evvel a feszultseggel taplalva az mar mas dolog.Meglehet hogy valamellyest bonyolultan fogalmaztam meg a problemat es ezert elnezest kerek. Minden jot
Sziasztok
Szeretnék én is építeni egy sztereó quvadot. A kérdésem az volna hogy amit át akarok építeni BEAG erősítő abba 2X 55V os transzformátor van. Leírásban pedig 2x 50v ig van írva. Belefér még ez az 5v többlet vagy mit kéne módosítanom hogy jó legyen?
Semmit. Terhelve le fog az szépen esni a névleges értékre.
quvad? Én akkor már a 200w-os paneltervet és félvezető készletet használnám, tudom melyik trafóról van szó, az 2*40v a régi 220-as hálózatra, én arra nem bíznék jóféle mai kereskedelemben kapható 249C-t, márha ezzel tervezed építeni persze.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
Köszönöm a válaszokat.
APT 100 as volt fénykorában, jó masszív méretes toroiddal. Az 55v ot üresjáratban mértem az elkókon. 300VA van a burkolatra írva és 100W os, kimenő transzformátoros volt. Épp most nézegettem hogy milyen tranzisztor lenne a legjobb ami árban sem ege rengető. Esetleg mit javasolna?
Ha kisebb tápfeszed lenne akkor tudnék adni egy olcsó garnitúrát (HTC BD249+ST BD244), de ennek a 249-nek nem adnék még 100V-ot sem.
Hát ha ezekkel a BD tranyókkal csak szenvedés lenne, akkor hanyagolom is őket.
Valami TO-3 mas tokozásra gondoltam. Stabilabb is és a hűtőborda is TO-3 hoz van. 2n3442 esetleg jó választás lenne?
Inkább MJ15003. Annyival nem drágább mint amennyivel jobb, javított végfokokban is erre szoktam cserélni a 2N-t. Először szívja a fogát a megrendelő, de aztán később örül hogy nem kell újra javítani. A 2N-el vigyázni is kell, mert hamis is előfordul belőle itt ott.
Szia !
Én a (Toshiba) 2SC5200-t vettem bele, a négy darab 2600 körül volt. Teljesen jók, és bírják a magasabb tápot is. Nem tudom, persze, hogy kinek mi a drága, vagy olcsó. A kis BD-k meg 100 FT alatt vannak, ha jól emlékszem. Vagy vannak az MJ-s, vagy MJL-es tranyók, egy picit drágábbért, de szerintem megéri a jobbakkal dolgozni. A régi változatba a 2SC-s, az Alkotós változatba pedig az MJL-eket raktam. Itt láthatod:Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
Ez a 2sc5200 egész jónak tűnik. Hestornál 1600ft ból meg is lenne a 4db. Találtam itthon 4db 2sd867est ez esetleg jó lenne? 130Vcb és 10A NPN
Sajnos csak ennyit találtam róla. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
A 2sb867-et nem ismerem és nem nagyon találtam róla adatot. A youtube-on van fent egy video a pdf-ről, amiben lehet látni az adatokat. Nem tudom, hogy a bétája elegendő-e, igaz ott csak minimumról van adat. De hátha valaki más tud ez ügyben valamit.
Az MJ15001 et írta helyesítőjének az egyik oldal. De kis eltérések vannak.
Ahogy nézem a többi paraméter megfelelő csak a béta a kérdéses. Remélem hogy jó lesz, ha mégsem akkor ráérek utána is rendelni 2sc5200 at. Köszönöm a segítséget.
Tiszteletem
Az 2SB867 nem nagyon lessz jo oda esetleg a BD242C helyett de oda is vekonyan Itt vannak adatok rola: Minden jot A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
Tiszteletem a kedves fórumosoknak!
QUAD405-el kapcsolatban jártas embereket kérdeznék, akik sok féle verzióban kipróbálták. Összeraktam egy erősítőt, ami most nagyon szépen és jól szól, de a QUAD405-ömet sem szeretném most már annyiban hagyni. Eléggé le van maradva szegény a hangminőségi irányvonalat tekintve. Olvastam hogy vannak mindenféle módosítások, amikkel fel lehet tuningolni. A 405-be milyen alkatrészeket tegyek, hogy valamit javuljon? Morocco feliratos BD249 et tettem bele, Thomson BD244, elején NE5534, kis tranzisztorok BC547 és BC557 esek. Urbános fajta nyákon van az egész. Valamivel lehetne azon is turbózni? Meg lehet oldani a tuningolást az Urbán István fajta panelen, vagy az új nyák, új fajta 405-ös kapcsolás a legjobb? Ludvigos féle 405 az miben jobb a simától? Elsősorban hangzásban mi az eltérés? Inkább a meglévő tuningolását szeretném megcsinálni. Jobb lenne nem újra építeni a két végfokpanelt. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
A quad, alapjaiban egy jó hangú végfok, mi a problémád vele, úgy értem, mi az ami miatt nem vagy megelégedve vele?
Milyen az a csikorgós magas? És sokféle félvezetővel építettem már quadot, 100-ast, 200-ast, szerintem egy nagyon jó végfok, a mai napig. De lényegi, hangzás beli különbséget nem észleltem amit a félvezetők javára/számlájára írhattam volna, így nem értem, érdemes e cserélgetni például a végtranyót a"jobb hangzás" érdekében.... A quad, pont egy fióktakarítós de nagyon jó hangú végfok szerintem. Pont ugyanazt a hangot hozta fióktakarítás és profi utánépítés után is nekem.
Hibás értékű passzív alkatrészekkel el lehet azt rendesen rontani. A pF, nF nagyságrendű kapacitásokkal szokott gond lenni, a kód helytelen visszafejtése miatt.
Értem. Én megfelelő értékü alkatrészeket feltételeztem.
Az átvitele teljesen rendben van, négyszögön is. Kondik jók benne. 120Pf stiroflex. 47n az mkt.
De olvastam, hogy sokat lehet javítani a jobb tranzisztorokkal, opampokkal is. Egész jó hangja van egyébként, de szeretném szintre húzni, mert most már úgy gondolom lenne értelme a tuningolásnak. Leginkább nem szól elég tisztán. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
A műveleti erősítőn csak simán átmegy a hang, tehetsz bele olyat amilyet a pénztárcád megenged.
Az 1nF integráló és a 330pF fázistoló okozhatja az általad jelzett jelenséget. Vagy fut a háttérben egy kis oszcilláció. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
Jó, azt akkor cserélem. A ludwigosítás az mennyire jó? Kicserélem benne az alkatrészeket addig rendben, de elég nehezen szerelek bele plusz két végtranzisztort, feltétlenül kell bele a négy? Vagy elég bele a kettő is? 40V tápokról megy, csak elég bele kettő is?
Gerjedés nincs, akkor se, ha 1u-ot teszek a kimenetére négyszöggel hajtva. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
A párhuzamos végtranzisztorokon megoszlik az áram, a csúcsok közelében kevésbé romlik a linearitásuk.
Akkor már csinálhatok új panelt. Számolgattam és eléggé drága lesz, meg nem tudom befér e a régi helyére. Az tényleg annyival jobb az urbános változatnál? Valaki csinált mindkettőből erősítőt?
Valami apró hiba lesz a Quad-odban. Kár lenne átépíteni. A táp tartalmaz 10µF alatti szűrőt?
Lehet valami rejtett hibája van, nagyon elüt a másik erősítőtől. Mintha hangfalakat lecseréltem volna annyira máshogy szól mind a kettővel a zene. Valamiért nem elég tiszta a hangja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |