Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   262 / 980
(#) Gabó válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Ja így már minden világos! Akkor a legjobban én is azt ajánlom, hogy mindenhova külön vezeték menjen. Legalábbis régen így csináltunk meg egy hasonló házat.
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 23, 2013 /

Egy kép a könnyebb érthetőség kedvéért.
(#) gabrisherceg válasza Gabó hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Tehát a legnagyobb veszély forrás, a kötődobozok wagozásánál vannak? Mi lehet azokkal a baj?

Nem ismerem a mai wagokat, de régebben még nem volt ilyen a technika. Azt tudni kell, hogy minden egyes kötésnél a folytonosság nincs meg. Kilazulás esetén melegedhet, vagy nagy terhelésnél (átmeneti ellenállás). Ez okozhat tüzet is.
(#) gabrisherceg válasza Gabó hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Akkor wago és mindenhova egy jó adag szigszalag Hát én múltkor szét akartam szedni egyet és csak kínkeservesen sikerült. Nem hiszem, hogy egy zárt dobozban kilazulna...

Ismered a mai tömeggyártást Az ördög meg nem alszik. Elég egy hibás valahol, és utána...
Én sose szerettem az ilyen fajta kötési (más milyen kötési) módszert se 230/400Vos hálózaton amit az ember nem tud felügyelni.
(#) smidigsx650 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Hova szeretnél jó adag szigetelőszallagot tenni?

Én voltam az a kolléga aki irt a tűzálló dobozról
Eredeti Wago-t vagy Weidmüller-t használj. olcsó XBS tipus felejtős én nem raknám be.
(#) gabrisherceg válasza smidigsx650 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Akkor holnap jön a kábelmérés és a számolgatás, hogy mi van, ha egyesével húzok új vezetékeket...

Elvileg csak a lámpák vezetékei és esetleg fő gerinc szokott menni a padlástérbe a többi mehet a lakotérben, és a kötések is. DE EZ A HELYSZINTŐL FÜGG!! Nem tudom milyen lehetőségek vanak nálad.Sok sikert a villanyszereléshez!

Közben töröltem is a bejegyzésem, mert rájöttem, hogy te fali dobozt említettél és nem külön álló kötődobozt, amúgy utóbbi 15e Ft-nál kezdődik hőállóba :S

Ezen nem spórolnék, de akkor a wago sem nyújt 100%-os biztonságot.

Lehet az lesz, hogy a régi hálózatot felhasználom valahogy, mert azoknak a kötései lennt vannak a lakótérben. És reménykedek, hogy fenti kötés nélkül el tudok jutni konnektorról konnektorra.
(#) gabrisherceg hozzászólása Jan 26, 2013 /

Megnéztem a kötődobozokat és kiderült, hogy 2-2,5-es alu vezetékek vannak. Ezekbe a fali kötődobozokba húznék be új gerincvezetéket, ami ugye réz. Össze lehet-e kötni alut rézzel? Wagoval vagy valami más módon?
(#) smidigsx650 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Alu vezeték összekötése rézzel? A két anyag közvetlenül ne találkozzon egymással, mert idővel a 2 anyag össze fog veszni (oxidálódik és akár teljesen is képes elporladni) amiböl az lessz hogy tönkre megy a kötés. Én ezeket ugy szoktam megoldani hogy az alu vezetéket összesodrom 4-5cm hosszan /ha még van ennyi tartalék a dobozban/ majd a kötés végére rá préselek egy megfelelő méretü érvéghüvelyt és igy kötöm be a sorkapocsba, (a kint maradó csupasz részt leszigetelem) a sorkapocs másik végébe pedig a réz vezeték megy. Arra értelemszerüen nem kell érvég. Az alu vezetékre azért teszek érvéget mert igy nem érintkezik közvetlenül a rézzel, mivel az érvéghüvely le van ónozva ezáltal semleges a két anyag. Az ónozott felületet nem veszekszik az aluval. Régóta igy oldom meg ezt a kérdést nincs vele baj.
Wagó-ba NE NYOMD BELE AZ ALUT!!! Nem rég voltam kint egy helyen ott be volt dugva a WAGO-ba az alu és a réz is ,el is ment a kötés. (a tulaj azt mondta kb. 3 éve lett össze kötve)
Arra figyelj ha a sorkapocs nem lemezes hanem sima ahol a csavar közvetlenül szoritja a vezetéket akkor hajtsd vissza a végét hogy duplán legyen igy nagyobb helyen tud a csavar szoritani és nem fog letörni a vezeték a csavar tövénél. Ha egynél több vezetéket akarsz bekötni a sorkapocsba akkor (tömör vezetékröl beszélünk) célszerü összesodorni és ugy benyomni a sorkapocsba. Hajlékony vezetéknél (MT, MKH) mindenképp használj érvéghüvelyt.
Könnyebb dolgozni érvégezett vezetékkel, szebb és persze precízebb.
Egyébként létezik ugynevezett flexi Wago amibe lehet tömört és kajlékony vezetéket is összekötni.
(#) smidigsx650 válasza smidigsx650 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

(#) gabrisherceg válasza smidigsx650 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

koszi a valaszt. Nekem tomor alu vezetekek vannak, akkor erre eleg csak megfelelo meretu erveghuvely es ugy bele a wagoba? Ebben az esetben nincs szuseg flexi tipusu wagora.
(#) proba válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

A vagóhoz árulnak némi paszta félét is ,ezt azért teszik hogy az alu vezetéket is bedughasd mindenféle trükk nélkül.
(#) gabrisherceg válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Hát nem tudom, közben erősen gondolkozom, hogy újrahúzom teljesen a vezetékeket. Talán időben, pénzben több, de nyugodtabb is lennék.
(#) granpa válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ez a legjobb ötlet, az aluval később is szenvedtél volna. Ha jó a csövezés, akkor simán behúzod a régivel az újat, és kisebb keresztmetszet is elég. Cu csőbe; 10A/mm2. És biztosan tudod, mi merre megy!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az megoldható lenne-e, hogy a mennyezeti lámpához megy a gégecső, és a 220V-os vezeték mellé befűztem egy hangszórókábelt, mert fényerőszabályzón gondolkodtam LED-es világításnál. Tudom, hogy nem a legszabályosabb módszer ez, de mivel a plafont megbontani nem szeretném, mert álmennyezet is van, csak így oldható meg.

Igazából a kérdésem, mert már jópárszor találkoztam ilyen hibával, hogy ha a nulla és a befűzött kábel között mérek feszültséget, akkor 15V körül mérek AC-ban. Normális dolog ez, vagy természetes dolog, hogy áthallás van, ha a fázis mellett megy a vezeték?
Nem fog-e gondot okozni egy egyenáramú rendszerben, a vezeték végén egy potenciométer lenne, a másik vége pedig a lámpatestbe menne, ahol szabályozná az egyenáramú elektronikát.

1-2 éve, amik egy háznak a fűtésszabályozását csináltam, ott is volt ilyen, ott 80V volt mérhető, annyira vissza lett bontva a kábel, hogy már csak a kábel 2 vége a levegőben lógott, jött egy villanyszerelő, és ő is előszőr csak lesett, hogy mi van. Igazából ott bukott ki a dolog, hogy lekapcsolt fázisnál is minimálisan pislákolt egy visszajelző lámpa.

Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
(#) smidigsx650 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az érvéggel eggyütt nehezen fog belemenni a sima WAGO-ba. Alut én még semmilyen formában nem tettem bele WAGO-ba, de ha mindenképp WAGO-ba akarod tenni az érvéges alut akkor használd a flexi WAGO-ot. A narancssárga kar azért van rajta azt kell kinyitni hátrahajtani akkor van kinyitva bedugod a vezetéket és vissza hajtod akkor van zárva igy rögziti a vezetéket,és ezekbe simán be megy az érvéges cucc.
Ha meg tudod oldani akkor cseréld ki az alukat rézre, ha mindent precizen csinálsz neked avval a villanyszereléssel az életbe nem lessz gondod! Ebbe biztos vagyok.
(#) smidigsx650 válasza proba hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ezt nem tudtam Megint tanultam valamit
(#) granpa válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Az a 15V kapacitív áthallás. Nem egészséges erős és gyengeáramot egymás mellé húzni, de árnyékoltat húzz, és földeld.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza granpa hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Igen tudom, hogy nem egészséges, ha tehetném, akkor külön gégecsőbe húznám, de emiatt nem fogom lebontani a plafont Milyen földeld vékony vezetéket ajánlasz? 2 ér+földelés kell. Nekem ami elsőre beugrott, az audió jelvezeték. Akkor, ha leföldelem nem zavar be, azt mondod?
Köszi szépen a segítséget!
(#) _vl_ válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Idézet:
„Normális dolog ez, vagy természetes dolog, hogy áthallás van, ha a fázis mellett megy a vezeték?”

Normális. A vezetékek közötti szigetelés kondenzátor dielektrikumként működik, ami váltóáramú szemmel nézve nem végtelen ellenállású.
Idézet:
„Nem fog-e gondot okozni egy egyenáramú rendszerben, a vezeték végén egy potenciométer lenne, a másik vége pedig a lámpatestbe menne, ahol szabályozná az egyenáramú elektronikát.”

Szerintem érintésvédelmi szempontból nem megfelelő a megoldás, ha a szokásosan használt egyszeres szigetelésű vezetéken megy a 220 a védőcsőben, és egy olyan törpefeszültségű vezeték van mellette, ami egy ember által megérinthető fém alkatrésszel tud galvanikus kapcsolatban lenni (pl. potméter). Vagy külön védőcső, vagy kétszeres szigetelésű kábel (pl. MT, vagy MBCu) kellene.
(#) granpa válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ahogy _vl_ kolléga kivesézte, úgy. Földelve (árnyékolva) nem zavar be (lehet, anélkül se).
(#) Hobbielektronika2k10 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Érintésvédelmi szempontból nem lenne gond, mert a potenciométer tekerője és a szára is műanyag, ha valamiért összeérne a fázissal, akkor levágja a 4A-es biztosítékot, ami az elektronikába van. De csak úgy érhet össze, ha mind a 2 vezeték (Fázis, potenciométer vezetéke) szigetelése megsérül.

Leírom mihez is kellene. A szobai világítás lett kicserélve 50W-os Power ledre, és amikor pl. TV-zünk, vagy számítógépezünk, de szeretnénk egy kis fény, hogy ne legyen vak sötét, akkor lejjebb tekerném a fényerőt.
Csatolok egy képet, hogy pontosan miről is lenne szó.

Most egyenlőre kihúztam a hangszórókábelt, ha találok árnyákolt vezetéket, akkor lehet, hogy megpróbálkozom vele.

50W LED.jpg

(#) ötfelezős válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Említsük már meg a szabályos módszert is.
Olyan, különböző rendszerekhez tartozó vezetékek mehetnek egymás mellett/közelében (magyarul egy csőben), amiknek mindegyike a jelen levő legnagyobb feszültségre van szigetelve.
(#) smidigsx650 válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Csak 1 gondolat: vezeték nélüli digitális potméter? Ha már épitgetünk elektronikákat

* 1 = egy, és így nem szleng.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Következő: »»   262 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem