Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Mennyi lenne a súlya? Mérete? Az elkészítés ideje? Esetleg az alkatrészek ára?
Rengeteg kép van a topikban, rajzok, nyákrajzok, fényképek, mérési eredmények, és olvasgatni is lehet mert szöveg is van bőven, pl. ettől a kérdéstől is még egyel több... Egyébként amennyire tudom, 30-tól 450W-ig létezik többféle variációban.
akkor pontosítok az elképzelésemen kb 120W-os verziójú kellene.megy egy 200W körüli.a súlya és mérete nem fontos.Időm mint a tenger.
Ha az idő nem lényeg, vedd a fáradságot, és olvassd vissza a témát, mert minden infó megtalálható a kérdéseidre.
Üdvözlök mindenkit!
Van egy 3KW-os 2x70V os tápom és szeretnék hozzá VF2-t építeni a 400W os verziót, viszont 4ohm-ra. 2x70V mellett bírja a 4Ohmot, vagy tegyek bele 5 pár FET-et? Előre is köszönöm! Üdv!
Akkora táppal 4 ohmon már több mint 500W-od lesz, aminek a veszteségét el is kell disszipálni. Hogy ez pontosan mennyi azt ki kellene számolni, de szerintem vagy vidd lejjebb egy picit a tápfeszt, vagy használj 5 pár fetet.
Most nemrég találtam meg a Monster verziót 450W 4ohmon 3pár FET-tel és 70V ról megy, ez nekem elég szimpatikus. Igazából a 450W-ot szerintem sosem fogom kihasználni, mert az rengeteg, csak szeretem, ha túl vannak méretezve a dolgok.
Sziasztok!
Összeraktam egy KD-féle Conductort, Alkotós panelon. Ezúton is köszi Alkotónak a remek nyáktervet! Az élesztéssel nem volt semmi gond, elsőre indult. Nyugalmi áramnak 100mA-t állítottam be, a tápfesz pedig +/-45V. A hangja tetszik, kellemes. Az eddig hallgatott végfokommal (TDA7293) összehasonlítottam, és úgy vettem észre, hogy azért jobb ez a VF2 Conductor... bár olyan elsöprő és egyértelmű különbséget nem véltem felfedezni, mint amiket olvastam itt a fórumon pár embertől. Hasonlónak találtam a két hangzást, ami nem is annyira meglepő, hisz mind a kettő FET-es végfok. A jelforrásom, és a hangfalaim is ha nem is csúcskategóriásak, azért minőségiek (Sony CDP-590, Sony SS F6000). A hangfalakat 4700µF-os elkón keresztül kötöttem a kimenetekre, egyrészt védelem céljából, másrészt kíváncsi voltam miképpen szól bele a hangzásba. Végül úgy vettem észre, hogy a kondikkal szebb hangja van (mint direktben), de lehet, hogy csak beképzelem. (Olvastam az Ágoston-féle könyvben, hogy ők is hasonlókat tapasztaltak.)
nagyon szép lett!
melyik nyákterv alapján csináltad?
AB osztályú szimmetrikus táplálású végfok kimenetére elkót tenni nagy bátorság. Nem robbant még fel? Ha a kondi negatív fele a hangszóró fele néz, akkor pozitív periódusba nincs baj, de negatívba épp ellentétes polarítású feszültség került rá, ami tudtommal nem vezet jóra.
Nem fog felrobbanni, mitől robbanna? Nincs rajta DC (igaz ez nem előny).
Az ötletet az említett szakirodalomból merítettem. Kétség kívül jobb lenne egy unipoláris kondi, de szerencsére nem robbant fel az elkó, és egyéb anomáliát sem tapasztaltam. Nálam a negatív láb néz a kimenet felé, mert a kimeneti offszet negatív irányú (4-5mV). Az általad említett problémák nagyobb kivezérlésen (kb. 30-40v) valószínűleg jelentkeznének, de én csak szobahangerőn hallgattam gondolom ezért nem esett bántódása.
Köszi! A nyákterv az Alkotó-féle "VF2 KD mod 130", fent van ebben a topicban.
Ha tartósan használni szeretnéd az elektrolit kondenzátoros kicsatolást, akkor köss szembe kettőt (dupla kapacitással, esetedben 10000uF) és közös pontjukat pár-száz kohm ellenállással húzd (értelem szerű polaritással) 5-10V feszültségre. A kondenzátor belső állapotát így tudod hosszútávon megőrizni.
Nem bántásnak szántam, csak kicsit fura, hogy ilyet írnak könyvbe. A hangba biztosan beleszól, hogy jó vagy rossz irányba viszi el természetesen egyénfüggő is. Nagyobb hangerőn biztos nem tenne jót a kondinak, de gondolom nem csak szobahangerőre építettél 130W-os végfokot.
Jó basszusoknál néha feltekerem, de azért kímélem (a hallósejteket).
Köszi az ötletet! Ha mégis így maradna lehet azt sejteni, hogy nagyjából mennyi használat után fáradna bele az elkó?
Nem tudom, de itt a remek alkalom, hogy kipróbáld
Ügyes munka, gratulálok.
Nálam is hasonlít a VF2 és a TDA7294 hangja. Szerintem ez a TDA-t dícséri, mert tényleg sokkal jobb mint várná az ember. De a VF2 "hangosabb".
Köszönöm! Valóban, ár/érték arányban szinte verhetetlen az az IC.
Sziasztok.
A VF2 30Voltos változata 4 Ohmra mekkora teljesítményt tud leadni? IRFP240-9240 a végFet-ek benne. Aktiv szub készülne belőle. Szerintem elég lesz hozzá csak érdekelne, hogy mégis mennyi az annyi. JBL GTO1214 a mélynyomó amit hajtani fog. 350Watt RMS teljesítménye van a hangszórónak.
Szia! 100W körül várható, függ a terhelt táp feszültségesésétől. A FET-ek gyönyörűen kinyitnak, a kapcsolás maradék-feszültsége elenyésző.
Ez egészen jól hangzik. A szűrővel elég szépen mozgatja a JBL-t. Csináltam is róla egy videót. Próba_VF2_szub
Sziasztok!
A napokba a kezembe akadt pár darab B120NF10 típusú Nfet.Csatolom az adatlapját. Szerintetek a (a kérdés főleg KD mersterhez szól)VF2 KD módosulatban megállná a helyét?Itt a dupla N csatornás verzióra gondolok....
Hello!Szeretnék építeni egy 250W-os vf2-tőt.Valakinek nincs meg véletlen a nyák és a beültetési terve?Hány voltról megy?Milyen fet kell bele stb.....
Köszönöm!
Szevasz, tessék itt van minden infóm róla, igaz ez nem 250W-os hanem 270W-os változat, de szerintem ez nem jelent annyira nagy gondot.
Én a helyedben jóval nagyobbat csinálnék, nem ilyen gagyi 250-est.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Az az igazság hogy a hangfal 275W-ot tud.ezért akartlam ilyet.
...Hát, akkor 275 Wattos erősítő kell hozzá..!
Sziasztok!
Létezik olyan Monster 270W-os nyákterv amelyikben van olyan védelem mint a 450W-os Monsterben? Mert nekem +-45V-ra kellene erősítő ami 4ohm stabil és csak a 4db IRFP-s panel fér el.De megfelelne más VF2 modosulás is ami kiprobált és strapabíró mert egy gitár fejbe lenne beépítve amit használnak néha 4ohm-mal is és sokat cipelik szóval ezért kellene bele a védelem.Thnx* *Wre? A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |