Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
PWM VHDL kodra egy példa, leírással és jól kommentezett kóddal:
http://digilentinc.com/Data/Documents/Reference%20Designs/PwmRefComp1.zip
Egy XC3S200-4FT256C chip van rajta. Ami nettó 5190 Ft a magyar disztribútornál. Ehhez képest szerintem nem hangzik rosszul az ára. Ráadásul ha tényleg EU-n belülről küldik, akkor még vám+áfa sem jöhet rá.
Idézet: „Mennyire számít soknak a 200k kapu?” Ez nyilván attól függ, hogy mire szeretnéd használni.
Tanulási célra lenne, CPLD-t már kinőttem. VGA jelgenerátort (kezdetleges videokártya), kezdetleges processzort szeretnék kihozni belőle, talán majd egyszer diplomamunkára.
Olvastam, hogy a Xilinx már nem ajánlja új tervezéshez. Ez marketing szöveg akar lenni (vedd meg az újabbat), vagy egyszerűen már túl elavult? Nagyon jó az ára, hasonló árban Spartan 3E fejlesztőpanelt nem is nagyon látni. Üdv.
Szia m.joco,
Aranyos kis kártya, van rajta FPGA + platform flash + 2 prog. nyomogomb + 4 led, illetve a tüskesorok IO perifériáknak (akár VGA). Minden ami hobbi célnak, tanulásnak megfelel. 200K = 200.000 ekvivalens kapuszám (egy darabig jelölte ezzel chipjeit a xilinx). Ennél sokkal beszédesebb hány CLB -> slice -> LUT + DFF illetve dedikált BRAM, MULT, DCM, na meg persze prog IO láb van a rendszerben. Hiszen azokra fog mappelni nem a kapukra. http://www.xilinx.com/support/documentation/data_sheets/ds312.pdf 2. oldal Ha választani kellene inkább valami picivel nagyobbat, pl Spartan3E, vagy Spartan-6, de természetesen ezek drágábbak is lesznek. Nem mellesleg érdemes nézni a fejlesztő SW támogatottságot is: http://www.xilinx.com/support/documentation/sw_manuals/xilinx2012_3/irn.pdf (ez 14.2 ISE - 47. old) A picivel nagyobb FPGA chip-eken már meg lehet próbálni EDK-ban beágyazott rendszert is összerakni, az már érdekesebb feladat. Saját processzor arch. kidolgozásához el lehet kezdeni pl. a PicoBlaze 8-bit soft-proc architektúrával (tisztán HDL forrásban kapod) ismerkedni, vagy valami OpenCore-os architektúrával. üdv Zs
köszi!
esetleg magyar leírást nem tudnál?
Sziasztok,
Pár olyan kérdésem lenne, amire igazából nem találom meg másutt a választ - kívülálló vagyok ebben a dologban. Xilinx cuccokról pár éve nagyon sok rosszat hallottam. Nevezetesen, hogy megbízhatatlanok, egyszer megy - egyszer nem megy kategória állandóan, ergo kritikus környezetekbe, ahova muszáj a garantált működés, szóval oda nem a legjobbak. Az elmúlt években hogyan alakultak ezek a dolgok? Most mi az általános hangulata a xilinx alkalmazásoknak?
Hali!
Nem tudom másoknál milyen megbízhatatlanságok jelentkeztek, de én kb. 4 évet nyúztam tavalyig az S3-as sorozatot, de mindig én voltam a hunyó. Nekem inkább az ISE bug-jai voltak zavaróak. De ezekkel együtt lehetett élni, ha a legstabilabb verzióval dolgoztam. Az újabb sorozatokról (FPGA) nincs tapasztalatom. Üdv. Zoli
Szembe kerültem egy elég sok szempontból szélsőséges problémával. Kellene egy olyasmi mountolható fpga modul, mint a fentebbi postban **itt**, bár kicsit erősebb kivitelben. Kezelnie kellene még legalább 8mbyte ddr-t is. Lapozgatom a webet, de nem nagyon találok handy dolgokat. Létezik ilyesmikre valami kedvenc lelőhely?
Sziasztok!
Altera EP910ILC-25 IC-nek a programját kellene átmásolnom egy újba, meg tudom csinálni valami egyszerű programozóval? Vagy valaki meg tudná csinálni nekem? Köszönöm!
Sziasztok!
Nemrég sikerült beszereznem egy Itt (Xilinx XC9572XL CPLD ) látható CPLD-t, és egy Digilent JTAG-HS2 programozót. A programozón sorba: TMS, TDI, TDO, TCK, GND, VDD portok vannak, viszont nem tudom, hogy a képen látható board JTAG részénél ezek közül melyiket hova kössem. Valaki tudna ebben segíteni? Előre is köszönöm! Zsolti A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Szia!
Itt az adatlapja az XC9572XL-nek. Ez alapján a következő lábakra kell kötnöd: TMS=10, TDI=9, TDO=24, TCK=11, GND=GND, VDD=3,3V. Ezt, ha nincs hozzá dokumentáció, akkor simán kisípoltatod egy multiméterrel. Üdv.
Szia!
Rendben, akkor így fogom csinálni. Köszi! Zsolti
A VDD-t azt a VCCIO(26), vagy a VCCINT(15,35)-re kell kötnöm?
Valószínű, hogy mind a kettő 3,3V. Az 1,8V (ami a nyákra van szitázva) mindenképpen gyanús, mert az az XC9572XV-nek lenne jó, annak viszont a VINT-je 2,5V. Az XL-nek meg kevés az 1,8V VIO.
De a legegyszerűbb, ha rámérsz, hogy a JTAG csatira melyik van kivezetve (ha esetleg mégsem lenne közös a VIO és VINT). Egyébként logikusan a VIO lenne, viszont 5V-ot minden lábán elbír, tehát tönkre nem megy, maximum nem megy az égetés. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Igazad van, tényleg közös (csak nem nyomtam rá rendesen a 26-os lábra a multi csatlakozóját...) Így már a kapcsolat a JTAG-gép, meg a JTAG-CPLD között jó (elvileg), most már csak az ISE-t kell rávennem, hogy programozza fel (valószínűleg valami nincs jól még beállítva, mert a JTAG chain inicializálásánál ír Identify Failedet)
Köszi! A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Az IMPACT-ben az Output/Cable Setup... menüben tudod beállítani az égetőt. Gondolom itt a Digilent USB JTAG kell neked, majd OK, és a jobb alsó sarokban ki is kell írnia, hogy megtalálta.
Most olvasom, hogy az IMPACT tudja kezelni, tehát mennie kell.
Igen a Cable setupnál szépen meg is jelenik. De amikor az initialize Chain-re megyek akkor meg azt, amit csatoltam 2. képként.
És ha manuálisan hozzáadod, akkor pl egy DeviceID-t ki tudsz olvasni?
Az üres chain helyén Add Xilinx Device..., majd az ISE\xc9500xl\data\xc9572xl_vq44.bsd file-t megnyitva hozzáadhatod kézzel. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Kézzel hozzáadtam, ahogy írtad, de nem nagyon észlelek változást.
Vagy valamit rosszul csinálok? (Még suliban anno a laborban voltak FPGA-k, itthon csak szimuláltam, konfigolni a gépet CPLD-vel még nem volt lehetőségem ezelőtt)
A képen nem VQ44 van kiválasztva, de utána azzal is kipróbáltam, de ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
A panelnek, amin a CPLD van, annak nem kell kívülről programozáshoz táp ugye (mármint a csatlakozóra gondolok), csak a JTAG-en keresztül?
Kell neki külső táp, a programozó csak referenciának használja a VDD lábat, ott nem jön táp. Anélkül csupa 0-t olvas vissza. Gondolom a DeviceID olvasásnál is csak sok 0-t írt ki táp nélük.
Basszus, most már megtalálja,vvváááá. Bár még rendesen mindig nem működik De legalább az Initialize Chain-nél nem írja ki ugyanazt mint előtte.
Hellotok
Nem igazan leptem tul meg a kezdo szintet, azt sem toom hogy jo helyen kerdezoskodok, de megprobalom. Egy kis logikai aramkort szeretnem epiteni 7 be-, illetve 7 kimenettel, de egyszeru logikai kapu ic-kkel tul nagy helyet foglal. Emiatt joljonne egy kis segitseg, Tehat, van egy igazsagtablam, a leegyszerusitett fugvenye es egy "c Lookup" fajlom errol a tablarol. A kerdesem az lenne mikent lehetne ezekbol egy JEDEC fajlt kesziteni egy PAL16L8 (vagy hasonlo PLD, DAL) ic-hez, annak erdekebe hogy elkeruljem a mareknyi logikai ic beulteteset. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
A GAL programozást én is szeretném megtanulni de nem értem az egészet.
Más oka is van, nincs a 16V8 -hoz semmi, már nem is gyártják, csak régi dos-os programokat találtam, direkt a jedec file módosítása meg nem fehér embernek való. Talán az lenne a legegyszerűbb ha egy párhuzamos (E)ROM-ba írnád ezt az igazságtáblázatot.
Itt nalunk meg van, kb. 3,5 euro 1 darab.
Szerintem nagyon megerne, ugy ket tucat ic helyett. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
A magyar nyelvű oldalon ugyanez 330 Ft nettó. Ennyiért Xilinx CPLD-t veszek, ami sokkal többet tud - igaz, nem hobbista-barát tokozása van.
Ezek a PAL/GAL cuccok akkor érnék meg, ha ilyen max. 50-100 Ft-ért beszerezhetőek lennének. |
Bejelentkezés
Hirdetés |