Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1922 / 3991
(#) ampervadasz_82 válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Köszönöm, akkor összerakom így, nem bonyolítom tovább feleslegesen.
(#) Ricko hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!

Lenne egy akkumulátorral kapcsolatos kérdésem.
Van egy motorom (Suzuki DR350), ami csak berúgós, tehát nincs rajta önindító.
Van benne egy akkumulátor, de már évek óta nem működik.
Viszont amikor jár a motor, akkor megy rajta minden elektromos üzemű eszköz.
Ha kiveszem az akkumulátort és úgy használom tovább a motort, azzal esetleg károsulhat rajta valami? Hallottam már jót, s rosszat is.
(#) truffle hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!

Mobil kenyérsütőt szeretnék készíteni kb. 1 kg-os tésztára(samott, mázas cserép...).
Elektromos szemüvegen keresztül nézve mennyire életképes az alábbi elképzelésem?
-a képeken látható bontott, működőképes szendvicssütők és kenyérsütő alkatrészeim vannak.
-a sütő űrtartalma kb. 15-17 liter
-max. 250 °C-ra van szükségem
-a hőmérsékletet szeretném fokozatosan állítani, mivel a kelesztéshez a 26-28 °C az ideális, a sütéshez pedig 180-230 °C.
-jó lenne, ha belső hőmérséklet egységes lenne, nem fűtene egyik helyen jobban mint a másikon
-a fűtőszálak 600-700 Wattosak(adattábla).
-a sütő belseje kivehető, fűtőszálak rögzítése a stabil falakon és aljzaton

Kérdéseim arra az esetre, ha megépíthető:
-kell mind a három fűtőszál?
-esetleg más elhelyezés?
-elektromos hozzáértésem erősen a nulla felé konvergál. Némi kézügyességet feltételezve magamról és itteni segítséggel meg tudom építeni?
-sok egyéb alkatrész kell még ehhez?
-ár(kb.)?
-bármilyen más ötlet?

(Ha véletlenül nem jó helyre írtam, kérlek irányítsatok át a megfelelő helyre).

Előre is kösz...truffle.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) csuszo_zalan hozzászólása Feb 16, 2013 /

Helló!
Van egy * IP kamerám, ami annyira *, hogy még neve sincs (sem a kamerán, sem a dobozán), így kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. A kamerának van kimenete, amit a webes felületéről lehet ki-be kapcsolni. A kérdésem az lenne, hogy rákapcsolhatok-e 230V-ot erre a kimenetre? 1.5 V egyenárammal próbáltam, szépen kattan a relé a kamerában, zárja az áramkört. Merjek rátenni 230-at? Azért nem szeretném, ha kifüstölne a kamera.
1, 2 - ide jön az említett kapcsolgatós áramkör
3, 4 - ide pedig a mozgásérzékelő által elindítandó áramkör
Valamint még azt szeretném megtudni, hogy az Audio csatlakozás mit takar? Kimenet/bemenet? Rákötöttem egy hangszórót, de csak sistereg.
Köszönöm!

* Noname.
(#) Mdavid hozzászólása Feb 16, 2013 /

Sziasztok!

Ebayen rendeltem egy TDA2030A erősítőt, össze is szereltem, de valamit nem értek. A mellékelt képen látható a csatlakozó az áramforráshoz. Valaki meg tudná mondani nekem, hogy miért 2 db pozitív bemenet van, és csak 1 negatív?
(#) mps válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Szia! Az AC az váltó. Nincs pozitív meg negatív bemenet. Oda kell egy 2*12V-os trafó két szélét kötni, a gnd-re pedig a közepét. Szimmetrikus tápot kér az ic. Nézz szét a topicjában, van neki sajátja.
(#) mps válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Valami bekötési rajzot, adatokat nem adtak hozzá?
(#) Mdavid válasza mps hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Adtak hozzá, de csak beültetési rajzot, azon meg csak a csatlakozó van, egyéb adat nincs, és minden kínaiul van írva :/

A rajzot nem tőled kérdeztem
(#) Mdavid válasza mps hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ja, tényleg, figyelmetlen voltam, bocs

Te itt nézelődj: Bővebben: Link
(#) Csupasz válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Szia
Ez egy komplett TDA 2030 végerősítő modul, a tápjával együtt.Ahonnan rendelted, ott az adatlapon le van írva, hogy milyen AC (váltó) feszültséget igányel.Valószínüleg 2x26V.Egyenirányítja,szűri, és rámegy az IC-re.Neked a trafóról kell gondoskodni.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Feb 16, 2013 /

Sziasztok!

Egy ilyen Bővebben: Link haletetőt szeretnék készíteni.

Szerintetek hogy oldhatnám meg azt,hogy a motor csak pont annyit forduljon,amennyi kell?
(#) mps válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Kissé sok lenne az a 2x26V AC! Az IC 2X18V-ot bír. Az meg kb 2X12-14V AC!
(#) demonherceg válasza mps hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

NE555 időzítővel.
(#) mps válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Mit csináljak vele?

Bővebben: Link
Ezt építsd meg. És tetszőleges időre bállítod és pont annyit fog menni a motor amennyit akarod.
(#) mps válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Gondoltam, hogy erre gondolsz, de nem én vagyok a kérdező
(#) demonherceg válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Bocsi.
(#) mps válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ez sok mindentől függ. Kell egy pozíció érzékelő, ami jelzi a megtett utat. Ez nem olyan bonyolult, csak annak hangzik. Egy mikrokapcsoló, vagy optokapu teljesen jó. A mechanikai kialakítástól függ, hogyan lehet fel tenni. Akár azt lehet figyelni, hogy leborult a tálca.
A pontos kialakítás a mechanikától, és attól is függ mivel indítod.
Időre nem jó működtetni a motort, mert túl sok tényező befolyásolja és a szalag végére már egész komoly csúszások is össze jöhetnek.
(#) Tranzisztor mester válasza demonherceg hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Köszi,de egy kis segítséget kérnék:nem értem az egész számolót.
tehát ha 3 voltról menne,és 2 mp-ig akarom működtetni,hogy is lenne?
(#) granpa válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Az időhöz beírod: 2000ms (2 sec), az R-hez, vagy a C-hez beírsz olyan értéket, ami kéznél van, és számoltatsz. Ha extrém érték jön ki a másikra(amit üresen hagytál mező), akkor változtatod az értéket (C vagy R), arra amid van még.
(#) Tranzisztor mester válasza granpa hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Ok,köszi!
(#) Csupasz válasza mps hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Bocs, de az adatlapra hivatkoztam, nem ismerem konkrétan az IC-t.
(#) csuszo_zalan válasza mps hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Egy CD-t kaptam vele, amin a meghajtóprogramon és egy programon kívül egy PDF volt. Én ez alapján nem merek semmit tenni.
(#) mps válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Valóban nem sűrűn írtak a kimenet milyenségéről. Valami kis feszültségű relével kötnék rá egy olyat ami már bírja amit kell. Ki tudja milyen bent a szigetelés, mekkora a terhelhetősége.
A hang kimenet kis szintű lesz.
(#) univerzum hozzászólása Feb 16, 2013 /

Üdv, egy 44khz-s pár másodperces mintavevő, tartó eszközt keresek, tud-e valaki segíteni?
(#) benewfy hozzászólása Feb 16, 2013 /

Üdv!

Lehetséges, hogy gyárilag a TIC106D katódja és anódja össze van forrasztva? Nem a nyákon, hanem egy rézdarabbal. Elvileg még nem volt szétszedve, és most is csak a trafó miatt lett.
(akkus fúró töltője)
Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam, ezért is érdekelne.

Köszönöm a segítséget!
(#) FeZ_ hozzászólása Feb 16, 2013 /

Sziasztok !

Bízom benne, hogy jó helyre írok, jó pár témát átnéztem, végül itt kötöttem ki.
Segítséget szeretnék kérni ! Egy kapcsolást keresnék arra a célra, hogy egy bizonyos feszültség elérése után az áramkör két vezetéket összekapcsoljon, mondjuk egy - a nyákon levő - relén keresztül. Konkrétan: egy régebbi diesel autóban szeretnék kapcsolni valamit, de csak akkor ha a motor már jár. Motorjárás relé nincsen benne, úgyhogy gondoltam ha +13 V-ot eléri a feszültség, akkor már biztosan jár a motor, (még gyengusz töltés esetén is működik) és az elektronika akkor kapcsolná össze az adott két vezetéket.
Köszönöm előre is az ötleteket !
Következő: »»   1922 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem