Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1934 / 3991
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Hello!
Oké, de miért nem a villanypásztor topikban teszed fel a kérdést? Odatereljelek?
De gondolom a szikraköz oda kell, ahol a nagyfesz van. Ez meg csak egy ponton leledzik. Vélhetően azért, hogy korlátozzák a maximális feszültséget ami ki tud menni. A levegő átütési szilárdsága kb. 17kV/cm. Gondolom ez alapján kellene a szikraköz távolságát beállítani. De ez csak egy laza gondolatmenet. Miért nem nézel meg rajzokat, mások hogyan csinálják? A topikban vannak a tapasztalt emberek. Én nem tudom, mert messze ívben elkerülöm a villanypásztort, meg a topikját is..
üdv!
(#) erdgab válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Gyere vissza a topikba és válaszolok a kérdésedre.
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Rendben, köszönöm.

erdgab : olvastam, köszi
(#) szabadava hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom lecsökkenteni egy 60V -os áram áramerősségét? Lehetőleg a kütyü ne legyen olyan drága. Egyenlőre még az Ampert nem tudom de egy nagy teljesítményű reduktor kéne.
(#) pinyó39 válasza szabadava hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Leírnád hogy mit szeretnél konkrétan?
(#) szabadava válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Szóval van nekem egy reduktorom amely a 220V-ból 60V-ot csinál. Egyenlőre azt nem tudom hogy menyi az ampere a kimenetnek, de le szeretném csökkenteni hogy néhány kicsit veszélyesebb kísérletet is el tudjak végezni. És erre kéne valami kütyü.
(#) Ge Lee válasza szabadava hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

A topik szerintem törölve lesz, de azért válaszolok. Ami neked kell azt úgy hívják hogy áramkorlát. Analóg (disszipatív) módon egyszerűen megoldható egy áteresztő tranzisztorral (vagy fettel), ennek az a hátránya, hogy minden veszteség az áteresztő elemen fog megjelenni hő formájában. Aztán lehet csinálni kapcsolóüzemű áramgenerátort is, ez már bonyolultabb, viszont sokkal jobb hatásfokkal működik.
(#) cross51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Ha esetleg kapcsolgatásról van szó tudod hogy mekkora áram kell, akkor berakhatsz egy ployfuse-t is.
(#) blackdog válasza szabadava hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Idézet:
„Szóval van nekem egy reduktorom amely a 220V-ból 60V-ot csinál.”
Esetleg nem transzformátor? Vagy van már rajta egyenirányítás.
Idézet:
„Egyenlőre azt nem tudom hogy menyi az ampere a kimenetnek”
Vagyis nem ismeret a terhelhetőségét?
Idézet:
„néhány kicsit veszélyesebb kísérletet is el tudjak végezni.”

Ne tedd! Nagyon kezdő vagy még szerintem magad sem tudod pontosan, hogy mit szeretnél. Mi az a veszélyesebb kísérlet?
Egyen vagy váltakozó feszültséget szeretnél?
Alapvetően neked egy bolondbiztos áramkorlát és rövidzár védelem kell. Már, ha jó értek mindent.
(#) andras99 hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!
Lehet a HEKIT-016 erősítőt 12V-nál nagyobb feszültséggel táplálni? Mert nekem csak 12V AC-t adó trafóm van.
(#) gordonfreemN válasza andras99 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Tégy rá egy 12V-os stab-ot
(#) andras99 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Igen, előszőr én is erre gondoltam de 5A azért nem kevés. Na mindegy, akkor így lesz!
(#) gordonfreemN válasza andras99 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Spékeld meg egy áteresztő tranyóval, ami bírja a kívánt terhelést.
(#) cross51 válasza andras99 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Nem írja a datasheet hogy jó lenne neki AC feszültség de DC maximum 28V szerintem tegyel be egy dióda hidat meg egy kondit.
(#) DitechJoe hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok.

Adott egy 3 ohm-os mélynyomó és 2 db 6 ohm-os sony hangfal. Ezeket szeretném meghajtani egy jó erősítővel. Hogy tudom összehozni, hogy a végfok ne füstöljön el az ohm különbségek miatt? Most állok erősítő vásárlás előtt, tudnátok ajánlani pár típust erre a célra?

Válaszotokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) store92 hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!

Egy 7447-es 7 szegmenses kijelzőt meghajtó IC-nél a kimeneti oldalon lábanként hány volt és mekkora áram jön ki maximum? Tranzisztort szeretnék vele vezérelni, de nem tudom hogy hogyan is kezdjek hozzá.
(#) mps válasza store92 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Szia! Google-val.
Minden benne van az adatlapban: Bővebben: Link
Nyitott kollektoros a kimenet, erre vigyázz, tehát nem "jön ki feszültség" az ic-ből, a szegmens meghajtó lábakon, egyszerűen csak testre köti amikor világítani kell a lednek, ha nem akkor gyakorlatilag lebeg.
A további attól függ mit is akarsz a kimenetre kötött tranzisztorral vezérelni.
(#) norbi4567 hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!

Szétszedtem egy rossz karórát amiben volt LCD háttérvilágítás, erről véleményem szerint ez az alkatrész gondoskodott:
http://kepfeltoltes.hu/130302/IMG_20130302_180317_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130302/IMG_20130302_180327_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kérdésem az lenne hogy ezt hogy tudnám működésre bírni? Meg egyáltalán világít ez így magában? Vagy csak kijelzővel együtt?
Órában 3V-os elem volt, szóval gondolom kb annyi kellhet neki.
A fekete oldalának a szélén a két kis négyzeten volt hozzákapcsolva a nyákhoz, szóval gondolom ott kellene szuflát adni neki.
(#) store92 válasza mps hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Köszi! De akkor ezzel, hogy tudnék kapcsoló üzemű tranyót kapcsolgatni? A tranzisztorral egy LEDszalagot vezérelnék, úgymond óriás 7 szegmensű kijelzőt szeretnék csinálni.
(#) proli007 válasza store92 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Hello!
A nyitott kollektoros kimenet abszolút maximális feszültsége 30V és maximum 40mA-el terhelhető. Nem írtad a Led szalag feszültségét és áramát. De ha pld. az 12V-os, és nem kell nagy áram számára, akkor elég egy-egy PNP tranzisztor, bázisosztó ellenállással rákapcsolni a kimenetre. Ez pld. egy BD238-al, és 20mA bázisárammal, kb. 1A Led szalagig megfelelő lehet. Ha nagyobb az áram, akkor inkább Fet-et alkalmaznék. Ehhez egy P-csatornás Fet, és egy Gate ellenállás kell. Egy IRFR9024N vagy egy IRF9Z34N Fet, és egy 10kohm-os ellenállás és 2..3A-el is nyugodtan terhelhető.
(Minden tranyó kapcsolóüzemben dolgozik, ha üzemmódja az. Itt pedig az IC gondoskodok róla, mert ki-be kapcsolgatja.)
üdv!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Már feltűnt, hogy sok esetben FET-et használsz bipoláris tranyó helyett. Mondd el miben jobb a FET miért előnyösebb?
(#) gordonfreemN válasza blackdog hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

nem fogyaszt
csak mondtam egy érvet
(#) blackdog válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Mi az, hogy nem fogyaszt? Energia nélkül működik? Érdekes lenne.

A tranzisztorhoz képest
A kettő különbsége érdekelt.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Hello!
Ez olyan kérdés, mint hogy "mi a jobb az autó, vagy a motor?"
Hogy melyik jobb, az alapból, alkalmazás függő. De előny lehet, hogy Fet-nél nem kell vezérlőáram. Nagy kollektoráramhoz, nagy bázisáram is tartozik. Ezt vagy tudja a meghajtó, vagy nem. Ha nem, akkor darlington kapcsolás, vagy darlington tranyó kell. De annak veszteségi teljesítménye is nagyobb, jobban fűt. Fet-nél más gondok vannak. Kell vezérlőfeszültség, minél nagyobb az áram annál több. De típust is ez szerint (is) kell választani. Kis Rds ellenállású Fet-nek kicsi a vesztesége is. De ha gyors működtetés (ki-be kapcsolás) kell, akkor hátrány a Fet-nél, hogy a Gate és egyéb kapacitások töltéséhez kisütéséhez nagy áram, vagy is külön meghajtó áramkör kell. Aztán ott van a parazita dióda a Fet-ben ez néha jól jön, néha nem, néha meg nem elég jó és még kel dióda hozzá.
üdv!
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /

Káosz kapitány a fejemben erős aktivitást mutat.

Szerk:
Mit jelent a nagy bázis áram? uA, mA esetleg A?

Ez a tranzisztor erősítésétől, azaz ßétájától függ (kisjelű áramerősítési tényező).
Durván:
A bázisáram x ß = kollektoráram

szerk: biztosan gyakorlatlanabb vagyok a többieknél, de szerintem néhány mA-ekről beszélhetünk bázisáram esetében.
(#) Teaway válasza store92 hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Milyen hosszú egy szegmens?
A 3528/60-as szalag fél méteren max. 200mA-t kér.
A 5050/60-as pedig max. 600mA-t.
(#) vinibali hozzászólása Márc 3, 2013 /

sziasztok!
bocs az új témáért, de nem boldogulok a gyári leírásból...
van LM3466-os led driverem, 12-14Voltról kellene meghajtanom kb 0,75-1A körül 12,5-13V-os - már sorba kötött - ledeket.
úgy tudom ezek a driverek átfolyó áramot szabályoznak és ezt kell egy ellenállással belőni.
nézzen rá valaki a leírásra és segítsen ki,
ha valaki annyira unja magát, hogy nyáktervet is csinálna, azt megköszönném
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3466.pdf

lm3466.pdf

(#) store92 válasza Teaway hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

5050/60 asból 20 cm egy szegmens, az meg 12db LED 240mA körüli és 12V-os. Vázlatos kapcsolási rajzot tudnátok küldeni, hogy megértsem, amit leírtatok megoldásként?
Következő: »»   1934 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem