Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Oké, de miért nem a villanypásztor topikban teszed fel a kérdést? Odatereljelek? De gondolom a szikraköz oda kell, ahol a nagyfesz van. Ez meg csak egy ponton leledzik. Vélhetően azért, hogy korlátozzák a maximális feszültséget ami ki tud menni. A levegő átütési szilárdsága kb. 17kV/cm. Gondolom ez alapján kellene a szikraköz távolságát beállítani. De ez csak egy laza gondolatmenet. Miért nem nézel meg rajzokat, mások hogyan csinálják? A topikban vannak a tapasztalt emberek. Én nem tudom, mert messze ívben elkerülöm a villanypásztort, meg a topikját is.. üdv!
Gyere vissza a topikba és válaszolok a kérdésedre.
Rendben, köszönöm.
erdgab : olvastam, köszi
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom lecsökkenteni egy 60V -os áram áramerősségét? Lehetőleg a kütyü ne legyen olyan drága. Egyenlőre még az Ampert nem tudom de egy nagy teljesítményű reduktor kéne.
Leírnád hogy mit szeretnél konkrétan?
Szóval van nekem egy reduktorom amely a 220V-ból 60V-ot csinál. Egyenlőre azt nem tudom hogy menyi az ampere a kimenetnek, de le szeretném csökkenteni hogy néhány kicsit veszélyesebb kísérletet is el tudjak végezni. És erre kéne valami kütyü.
A topik szerintem törölve lesz, de azért válaszolok. Ami neked kell azt úgy hívják hogy áramkorlát. Analóg (disszipatív) módon egyszerűen megoldható egy áteresztő tranzisztorral (vagy fettel), ennek az a hátránya, hogy minden veszteség az áteresztő elemen fog megjelenni hő formájában. Aztán lehet csinálni kapcsolóüzemű áramgenerátort is, ez már bonyolultabb, viszont sokkal jobb hatásfokkal működik.
Ha esetleg kapcsolgatásról van szó tudod hogy mekkora áram kell, akkor berakhatsz egy ployfuse-t is.
Idézet: Esetleg nem transzformátor? Vagy van már rajta egyenirányítás.„Szóval van nekem egy reduktorom amely a 220V-ból 60V-ot csinál.” Idézet: Vagyis nem ismeret a terhelhetőségét?„Egyenlőre azt nem tudom hogy menyi az ampere a kimenetnek” Idézet: „néhány kicsit veszélyesebb kísérletet is el tudjak végezni.” Ne tedd! Nagyon kezdő vagy még szerintem magad sem tudod pontosan, hogy mit szeretnél. Mi az a veszélyesebb kísérlet? Egyen vagy váltakozó feszültséget szeretnél? Alapvetően neked egy bolondbiztos áramkorlát és rövidzár védelem kell. Már, ha jó értek mindent.
Sziasztok!
Lehet a HEKIT-016 erősítőt 12V-nál nagyobb feszültséggel táplálni? Mert nekem csak 12V AC-t adó trafóm van.
Tégy rá egy 12V-os stab-ot
Igen, előszőr én is erre gondoltam de 5A azért nem kevés. Na mindegy, akkor így lesz!
Spékeld meg egy áteresztő tranyóval, ami bírja a kívánt terhelést.
Nem írja a datasheet hogy jó lenne neki AC feszültség de DC maximum 28V szerintem tegyel be egy dióda hidat meg egy kondit.
Sziasztok.
Adott egy 3 ohm-os mélynyomó és 2 db 6 ohm-os sony hangfal. Ezeket szeretném meghajtani egy jó erősítővel. Hogy tudom összehozni, hogy a végfok ne füstöljön el az ohm különbségek miatt? Most állok erősítő vásárlás előtt, tudnátok ajánlani pár típust erre a célra? Válaszotokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Sziasztok!
Egy 7447-es 7 szegmenses kijelzőt meghajtó IC-nél a kimeneti oldalon lábanként hány volt és mekkora áram jön ki maximum? Tranzisztort szeretnék vele vezérelni, de nem tudom hogy hogyan is kezdjek hozzá.
Szia! Google-val.
Minden benne van az adatlapban: Bővebben: Link Nyitott kollektoros a kimenet, erre vigyázz, tehát nem "jön ki feszültség" az ic-ből, a szegmens meghajtó lábakon, egyszerűen csak testre köti amikor világítani kell a lednek, ha nem akkor gyakorlatilag lebeg. A további attól függ mit is akarsz a kimenetre kötött tranzisztorral vezérelni.
Sziasztok!
Szétszedtem egy rossz karórát amiben volt LCD háttérvilágítás, erről véleményem szerint ez az alkatrész gondoskodott: http://kepfeltoltes.hu/130302/IMG_20130302_180317_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130302/IMG_20130302_180327_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Kérdésem az lenne hogy ezt hogy tudnám működésre bírni? Meg egyáltalán világít ez így magában? Vagy csak kijelzővel együtt? Órában 3V-os elem volt, szóval gondolom kb annyi kellhet neki. A fekete oldalának a szélén a két kis négyzeten volt hozzákapcsolva a nyákhoz, szóval gondolom ott kellene szuflát adni neki.
Köszi! De akkor ezzel, hogy tudnék kapcsoló üzemű tranyót kapcsolgatni? A tranzisztorral egy LEDszalagot vezérelnék, úgymond óriás 7 szegmensű kijelzőt szeretnék csinálni.
Hello!
A nyitott kollektoros kimenet abszolút maximális feszültsége 30V és maximum 40mA-el terhelhető. Nem írtad a Led szalag feszültségét és áramát. De ha pld. az 12V-os, és nem kell nagy áram számára, akkor elég egy-egy PNP tranzisztor, bázisosztó ellenállással rákapcsolni a kimenetre. Ez pld. egy BD238-al, és 20mA bázisárammal, kb. 1A Led szalagig megfelelő lehet. Ha nagyobb az áram, akkor inkább Fet-et alkalmaznék. Ehhez egy P-csatornás Fet, és egy Gate ellenállás kell. Egy IRFR9024N vagy egy IRF9Z34N Fet, és egy 10kohm-os ellenállás és 2..3A-el is nyugodtan terhelhető. (Minden tranyó kapcsolóüzemben dolgozik, ha üzemmódja az. Itt pedig az IC gondoskodok róla, mert ki-be kapcsolgatja.) üdv! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Már feltűnt, hogy sok esetben FET-et használsz bipoláris tranyó helyett. Mondd el miben jobb a FET miért előnyösebb?
nem fogyaszt
csak mondtam egy érvet A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Mi az, hogy nem fogyaszt? Energia nélkül működik? Érdekes lenne.
A tranzisztorhoz képest
A kettő különbsége érdekelt.
Hello!
Ez olyan kérdés, mint hogy "mi a jobb az autó, vagy a motor?" Hogy melyik jobb, az alapból, alkalmazás függő. De előny lehet, hogy Fet-nél nem kell vezérlőáram. Nagy kollektoráramhoz, nagy bázisáram is tartozik. Ezt vagy tudja a meghajtó, vagy nem. Ha nem, akkor darlington kapcsolás, vagy darlington tranyó kell. De annak veszteségi teljesítménye is nagyobb, jobban fűt. Fet-nél más gondok vannak. Kell vezérlőfeszültség, minél nagyobb az áram annál több. De típust is ez szerint (is) kell választani. Kis Rds ellenállású Fet-nek kicsi a vesztesége is. De ha gyors működtetés (ki-be kapcsolás) kell, akkor hátrány a Fet-nél, hogy a Gate és egyéb kapacitások töltéséhez kisütéséhez nagy áram, vagy is külön meghajtó áramkör kell. Aztán ott van a parazita dióda a Fet-ben ez néha jól jön, néha nem, néha meg nem elég jó és még kel dióda hozzá. üdv! Káosz kapitány a fejemben erős aktivitást mutat. Szerk: Mit jelent a nagy bázis áram? uA, mA esetleg A? A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Ez a tranzisztor erősítésétől, azaz ßétájától függ (kisjelű áramerősítési tényező).
Durván: A bázisáram x ß = kollektoráram szerk: biztosan gyakorlatlanabb vagyok a többieknél, de szerintem néhány mA-ekről beszélhetünk bázisáram esetében. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Milyen hosszú egy szegmens?
A 3528/60-as szalag fél méteren max. 200mA-t kér. A 5050/60-as pedig max. 600mA-t.
sziasztok!
bocs az új témáért, de nem boldogulok a gyári leírásból... van LM3466-os led driverem, 12-14Voltról kellene meghajtanom kb 0,75-1A körül 12,5-13V-os - már sorba kötött - ledeket. úgy tudom ezek a driverek átfolyó áramot szabályoznak és ezt kell egy ellenállással belőni. nézzen rá valaki a leírásra és segítsen ki, ha valaki annyira unja magát, hogy nyáktervet is csinálna, azt megköszönném http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm3466.pdf
5050/60 asból 20 cm egy szegmens, az meg 12db LED 240mA körüli és 12V-os. Vázlatos kapcsolási rajzot tudnátok küldeni, hogy megértsem, amit leírtatok megoldásként?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |