Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energomat mosógép
 
Témaindító: Pethy, idő: Máj 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 21
(#) pulsarxp hozzászólása Jan 22, 2013 /
 
Köszönöm, szerintem menni fog
Általánosságban szólt a kérdés, esetleg sűrűn elő forduló hiba lenne-e. De köszi, bele kukkantok
(#) lac08 válasza Kovacs Sarolta hozzászólására (») Jan 22, 2013 /
 
Én soha nem hagytam mosás után nyitva a rácsatlakozó vízszelepet. (ahonnan a gép a hálózatról a vizet kapja). Mosás után, ha ki van szedve a ruha, a tető nyitva marad (hogy ne büdösödjön be), a bejövő víz csapja pedig elzárva .... (mindig! elzárva)

Ha elmész otthonról - mondjuk - egy hétre, és - mondjuk - tényleg az a baja, hogy átereszt az elektromos víz-be szelep, akkor Nálad akár még egy özönvíz is lehet - hazaérve - meglepetés-ként.

Mi akkor is lezárjuk a lakásban a vizet a bejövő pontokon (a vízórák előtt), ha csak hétvégére (akár csak 2 napra is) de elmegyünk otthonról.
Mert nálunk jobb a békesség és nem hiányzik az ilyesfajta vizes meglepetés.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) lac08 válasza Istvanpapa4 hozzászólására (») Jan 22, 2013 /
 
Csak néhány jótanács és saját tapasztalat:

Ha egyszer elkezd a gép csöpögni, (olajos-rozsdás vízfoltokat, kis pocsolyákat hagy maga alatt) mert valójában behalt benne a szimering, akkor egy ilyen alapos szétszedés után nemcsak azokat illenék kicserélni, hanem már a golyóscsapágyakat is. Mivel ha a szimering már nem szimering és a víz a csapágyakat elérte, azok sem örülnek különösebben az ilyen meglepetéseknek.
És azon a 2-3000 forinton, amibe a nagy csapágyak kerülnek, már egyáltalán nem érdemes takarékoskodni, hisz ha egyszer szét van szedve - ugyebár.

Egyáltalán nem kötelező megcsinálni, de az ember ilyenkor többnyire megspórol egy újabb "nagyműtétet".
Ugyanis a szimeringet legtöbbször a rossz csapágy "veri szét" ... és ahol egyszer már a szimering áteresztett, ott semmi sem garantálja azt, hogy a csapágy tökéletes maradt! Akkor ott a bezsírozás vagy kézrátétel csak ideig-óráig van el, de ....

És még egy:
ha a gép már így szét van szedve, és benne mindenféle csere-bere van, akkor az sem kimondottan nagy hátrány, ha az mindkét oldalon! Meg lehet vele spórolni egy rövid időn belüli újabb szétszedést.
(#) conanfk hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!

Segítségeteket szeretném kérni mosógépünkkel kapcsolatban!
És előre is bocsánat a laikus megfogalmazásért.

Körülbelül 2 éve került hozzánk az albérletbe egy HAJDU Energomat-Thermal típusú mosógép. Évjáratot sajnos nem látok rajta (el van kopva a "cetli"). Annyit tudok még mondani hogy fűtéses(?), hideg-meleg víz bemenet és felültöltős - bár ahogy láttam az interneten mindegyik ilyen.
Elkezdtük boldogan használni, majd körülbelül 7-8 hónap után teljesen leállt a működés pillanatról pillanatra. Akkor egy elektronikához jól értő barátunk kicserélt benne egy kondenzátort és minden helyre állt.
Eltelt egy félév és lassan 6-7 hónapja már nem tudjuk használni, gondoltam most ideje cselekedni. Megpróbálom leírni minél értelmesebben a problémát.
Pillanatról pillanatra jelentkezett a probléma. Elkezdődik a mosás, minden rendben folyik, majd a 4. fokozatnál (az öblítés kezdeténél) megáll egy fokozaton (a mechanikus váltó(?) nem kapcsol tovább) és pörög és csak pörög, majd elkezd melegedni az egész gép. Természetesen eközben az adagolóból nem kerül be a dobba az öblítőszer. Rásegítve tovább lehet kapcsolni és a 6. program (a centrifuga) már rendben lezajlik. De az öblítés egyáltalán nem.
Egyéb érdekességek:
Nem tudjuk pontosan mennyi mosószert kell belerakni de sosem "szedi" be az egészet. Mindig ragad le egy kevés a kis kinyitható tárolójába.

Továbbá nem rég egy hozzá nemértő ismerős furcsállta hogy a meleg vizes bemenetre "nincs dugva semmi", csak a hideg vizesre. Megtudnánk oldani ezt elég könnyen (csapról), de onnan következtettem hogy nem ez lehet a fő oka a problémának hogy amikor még működött akkor is csak hideg vizet "adtunk neki". És gondolom azt megmelegítette.

Bízom benne hogy megközelítőleg érhetően sikerült megfogalmaznom a problémát és nem állunk szemben egy költséges szervizzel. Működőképesen jól szolgált, meg is van kímélve, még tuti van benne egy pár év

Előre is köszönöm, üdvözlettel, F.K.
(#) takuan hozzászólása Márc 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Fűtőszálat kéne cserélnem egy energomatban. Tényleg jól látom, hogy az egész gépet szét kell szedni érte?
A tömítő gumit már kiszedtem, de olyan stabilan áll a lukban a fűtőszál, hogy az irigylésre méltó Most az a félelmem, hogy a szál belülről van rögzítve, és a dobot ki kell szedni az üstből, hogy hozzáférjek. Ha tényleg így van, akkor kérnék egy kis segítséget, hogy mire vigyázzak, meg tapasztalatot, hogy mit ilyen sorrendben érdemes csinálni.

Előre is köszi:
Zs.
(#) botesz válasza takuan hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Nem kell érte szétszedni a gépet.Ki csavarod a rögzítő csavarokat és csavarhúzóval kicsit megfeszegeted hogy meginduljon.Utána kézzel ki lehet húzni.
(#) takuan válasza botesz hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Szia!
Köszi a biztatást, már egészen elkeskenyedtem. Most akkor az a kérdés, hogy hol is vannak azok a bizonyos csavarok. Nekem olyan fűtőszálam van, ami egy "alaplapon" két szál, egy kisebb, meg egy nagyobb. Talán 700/1200W, vagy valami ilyesmi... A dob oldalán lévő rögzítőcsavart ami a tömítést is tartja, már kiszedtem. Itt vannnak az elektromos csatlakozások is. A dobba belátni. A szerkezet mozdíthatatlan. Még hol fogják csavarok?
Üdv:
Zs.

ilyen:http://heilmann.hu/shop_ordered/2969/shop_pic/2010.jpg?time=1361559974
(#) zolika60 válasza takuan hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Egy csavarja van csak, legyél erőszakosabb.
(#) takuan válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Szia!
Valóban csak egy csavar fogta. Meg annyi vízkő, hogy csodálom, hogy a dob el tudott forogni... Hiába, az a több mint 20 év megtette a hatását. Mondjuk azt nem árt tudni, hogy bent van egy pánt, ami alá be van dugva, gondolom, hogy a dob mozgása ne tudja tönkretenni.
No mindegy, sikerült. Köszi.
Meg kell jegyeznem, hogy egy elég strapabíró konstrukció ez a cucc!
(#) Gafly válasza takuan hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Idézet:
„Meg annyi vízkő, hogy csodálom, hogy a dob el tudott forogni..”

Ecetet meg nem ismered, és a gyári használati utasítást sem olvasod (ami ezt részletezi).
Tudod: "Ecettel a mosógép is tovább él"
(#) botesz válasza Gafly hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
De a használati szerint expressz vízkőoldó sem árt neki.Én abban jobban bízok mert az egyik ismerősöm azt használja és abban a gépben egy szem vízkő sincs!A ecet nekem nem vált be mert ugyan szedett ki valamennyit a gépből de túl sokat nem ért neki.
(#) zolika60 válasza botesz hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
20%-osat használj és hagyd benne állni egy óra hosszát. Ha ezt fél évente megejted nem lesz gond.
(#) botesz válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Akkor lehet hogy itt rontottam el.Mert én is 20%osat használtam de én csak a vízfelvétel után belöktem a gépbe 90C ra.
(#) zolika60 válasza botesz hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Nem jó a magas hőfok sem. Inkább csak áztatás hideg vízben.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) Rufusz válasza botesz hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Kicseréltem pár dolgot az Energomat 560-as mosogépemen, gondoltam a fűtőbetétet is kiszedem, megtisztítom. Kiszedni nem tudtam, gondolom nem erőltettem eléggé, attól tartottam én is, hogy belülről van rögzítve.
Viszont mikor összeszereltem a masinát, láttam hogy tele van kis vízkődarabokkal, amik a fűtőbetétről eshettek le.

Ha simán ecetet/vízkőoldót öntök a dobba, az leszedi a 20 év alatt lerakódott vízkövet, vagy nem úszom meg az újbóli szétszedést? Mennyit kell beleönteni, hogy ellepje a fűtőbetétet?
(#) botesz válasza Rufusz hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Vízkőoldóból CSAK a foszforsav alapú jó mert a sósav alapú szétmarja az egészet.Ecet nekem nem jött be mert nem nagyon hatotta meg a 10 éves gépet így gondolom Neked az 20 éveset meg pláne nem fogja.Egyszerű:bekapcsolod egy üres 90C os programra ami előmosás nélküli.Vízfelvétel után ráöntöd a dobra és hagyod végigmenni.
(#) proba válasza botesz hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Mondjuk nem sok vízkövet oldottam még ,de nekem a türelem többet segített mint a hígítás és a magas hőmérséklet.Egyszerűen ráönteném az ecetet/vízkőoldót ízlés szerint, hagynám állni amíg hallom hogy pezseg,ezután öblítés majd egy újabb adag.Amikor az újabb adagnál már nem hallatszik a pezsgés - vagy elégedett vagy az eredménnyel - akkor egy üres több öblítésből álló mosóprogram, hogy az összes szemetet kihordja.
Amit nem tudok ,mintha a kiömlő nyílás is azon a szinten lenne ,így elég sok vízkőoldó kellene a teljes úsztatáshoz.
A dobon mintha lenne egy műanyag terelő belülről ,ha ezt kiveszed ,leveszed az ajtaját ,talán lelátsz a fűtőszálhoz a dobon keresztül,sőt egy kis nyíláson még be is nyúlhatsz.
(#) botesz válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Nem tömény vízkőoldó kell hanem csak 1 liter.Ha kiveszd a dob bordát azzal nem vagy előbbre hajdunál ott is fém van és csak a kapcsok vannak ráhajlítva.
(#) Rufusz hozzászólása Márc 20, 2013 /
 
Köszi a válaszokat, holnap kipróbálom!
(#) botesz válasza Rufusz hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
De figyelj hogy foszforsavas legyen!
(#) Poka1 hozzászólása Máj 2, 2013 /
 
Sziasztok

Abban kérnék egy kis segítséget, hogy egy Hajdú Energomat mosógépben hogyan kell kicserélni a hőfokszabályzót.
Valószínűleg az a baja, mert a program befejezését követően melegek a ruhák amikor kivesszük őket.
Segítségeket előre is köszönöm
(#) botesz válasza Poka1 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
Felül ki kell csavarozni a szabályzót és az üstből ki kell venni az érzékelőt.DE biztos hogy nem az a baja!Az addig fűt amíg a programkapcsoló ad neki áramot.Valahol ezen kéne kiindulni.
(#) Poka1 válasza botesz hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
tudomásom szerint 3 hőfoknál kapcsol a szabályzó (30, 40 és 60 C)
nem ez vezérli a fűtőszálat?
(#) botesz válasza Poka1 hozzászólására (») Máj 3, 2013 /
 
30,40,60,90 Ez de ez meg a prgramkapcsolótól kap áramot.
(#) Norby0714 hozzászólása Jún 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Energomat mosógépem használat közben mindig felfűt 90 fokra.
Mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm az ötleteket!
(#) botesz válasza Norby0714 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Lehet hogy tönkrement a hőfokszabályzó.
(#) maszek94 válasza Norby0714 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /
 
Szia!
Két esélyes a dolog,ha mosásnál csinálja csak akkor valószínű a hőfok szab. lesz a ludas,de ha öblítésnél is akkor valahol összeéghetett egy érintkező!-ugyan rég szedtem már szét ilyen gépet,de úgy rémlik hogy 9 sarkú a hőfokszabályzója,és 6 sarok van használva belőle,de mivel a hőfokot 3 kapcsoló szabályozza (hőfok,választó és program kapcsoló) 3 hőfokban kb így: 38-62-91,5 fok.-érdemes végignézni az összes kapcsolót is,nem e melegedett el,vagy folyhatott víz is bele.
(#) robki hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Üdv.
Látom elég régen nem volt hozzá szólás de hátha tud valaki segíteni.
Nos még nem szedtem szét az energomatomatomat, de majd kell.
A mosás felgyorsult. Egyébként mindent rendesen végig csinál. Csak a víznek még ideje sincs hogy felmelegedjen annyira gyorsan lemegy a mosási program. Az előmosás és a normál mosás is. Az öblítések szerintem rendben vannak. Most azt játszom, hogy ülök mellette és meleg vizet öntök bele meg kétszer visszatekerem így háromszor 7-8 pecig mos. Mi a gond és mit lehet vele tenni. Amikor megvettem már akkor is az egyik mosó programnál (amit állandóan használtam) 40•c-os mindig megállt(programtárcsa motorja), tovább kellett segíteni a 6-nál egy kattintás és minden rendben ment. A másikon a mit most használok "B" 60•c azon megy végig.

* °C ( Alt+5 és egyet vissza, utána nagy C)
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
(#) botesz válasza robki hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Ott a lépésgátló tekercsel lesz gond.Vagy szakadt vagy a nem kap feszt.
(#) robki hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Köszönöm. Majd a hétvégén megpróbálom megnézni, ha lesz időm. Javítható egyébként, lehet cserélni? Ha lépésgátló akkor gyanítom, hogy a programtárcsán lesz valahol. Azon baromi sok a vezeték. Van műszerem ha szakadt ki tudom mérni, ha nem kap feszt akkor hol keressem tovább?
Következő: »»   7 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem