Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Lapozás: OK   33 / 49
(#) _vl_ válasza andyka hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Anno 15+ éve, egyetemistaként láttam ilyet, egy DOS-os programmal lehetett előállítani azt a fájlt. Valami magasszintű nyelven kellett leírni a működést, és ahhoz csinált leírófájlt.
Meg is van: abel volt a program neve. Itt van egy halom hasonló program: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
(#) bbatka válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Sajnos ez már nem igaz, nagy bánatomra. Az 5V-os CPLD-k ára nagyon felment. Abban az esetben ha 5V-os rendszerbe akarja használni akkor még meghajtó IC kell, de hát te ezt tudod. Fél éve vettem néhány 5V-os XC9572-15PCG84C -t. Darabja áfával 1611Ft volt.
A mérete kb.30mmx30mm így a 84 láb ellenére is könnyen forrasztható. Ez egy kezdőnek ajánlható tokozás. A nagy testvére az XC95108 már kétszer ennyibe kerül.
(#) _vl_ válasza bbatka hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Leginkább az 5V-os rendszerek úgy en bloc kezdenek kimenni a divatból... Én inkább raknék oda egy-két 40-50 Ft-os meghajtót szintillesztőnek, mint hogy keresgéljek 5V-os CPLD-t aranyáron. ~2 rugóért már FPGA-t kapni, az az 1600 Ft szerintem húzós...
A PLCC amúgy foglalat nélkül forrasztható? Sose próbáltam, azért kérdezem.
(#) bbatka válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Fizikálisan alkalmas a forrasztásra. Még nem használtam fel a vásárolt IC-im. Bízok benne hogy nem vittek fel a lábaira valami olyan fém réteget, ami megnehezíti a forrasztást.
(#) andyka hozzászólása Feb 22, 2013 /

Szerintetek ez meger 22 eurot ?
http://www.adelaida.ro/programator-memorii-ad-mem03c-paralel.html
A leiras szerint viszi az EPROM-ot is.

Szerintetek melyik progi fogja vinni?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) Ktulu válasza andyka hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Inkább egy ilyen: Bővebben: Link
(#) andyka válasza Ktulu hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Igen am de az 75 euro + AFA (24%) !
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 24, 2013 /

A mikrokontroller programozás után most szeretném ezeket az eszközöket is használni mert gyakran van rá szükség.

Letöltöttem a WinCupl - t .
Most egy léptető motorvezérlőhöz kell egy "fordító" mert az L297 vezérlő IC-t nem az L298 párjával használnám hanem az IR2... félhídmeghajtóval.

Néhány perc alatt sikerült megírni a programot vagy mit.

Keletkezett egy .jed jedec file (Device g16v8a és azt szeretném kérdezni ez beletölthető-e a mezei GAL16V8 IC-be?

Illetve miért nem megy a szimulátor a WinCuplnek?
(#) balux33 hozzászólása Feb 24, 2013 /

itt elég olcsón vannak hasonlók.
Valami egyszerű programozó kellene hozzájuk és kiválthatnának egy halom ic-t.
(#) GPeti1977 válasza balux33 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Nem találtam még meg mivel lehet programozni az Atmel ATF családot.
(#) Paszi válasza ZsoltiD hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Szerintem a JTAG-HS2 nem támogatja a XC9500 családot.
Kipróbáltam nekem is látja de programozni nem tudom.

Üdv
(#) tursaba hozzászólása Feb 27, 2013 /

Szevasztok !
Belevágtam egy XC95144XL próbába.
Kértem a Xilinxtől a Vivado DVD-t. Feltelepítettem.
Amihez segítséget szeretnék kérni:
A License Configuration Manager-el nem tudok addig eljutni, hogy kapjak egy liszensz file-t.
Regisztráltam a Xilinxhez. A nevem mellett megtalálom a jogosultságom (liszenszhez).
Hogyan tudom megkapni (gondolom) a liszensz file-t, hogy tudjam használni az Ise Design Suite-ot ?
Valamelyikőtöknek sikerült ez a procedúra ?
(#) tursaba válasza tursaba hozzászólására (») Márc 1, 2013 /

Köszönöm. Már nem aktuális. Megoldódott.
(#) gtk hozzászólása Márc 4, 2013 /

Sziasztok !

XC9572 -vel van valakinek tapasztalata, hogy mekkora max frekvenciat tud leadni I/O-ra, gclk-ra ?
Esetleg ohmos lezarassal kapcsolatos tapasztalat ? Jelalak minosege ?

Tobb CMOS kapus kapcsolast szeretnek kivaltani vele, 60 MHz, alacsony Jitteru negyszogjel kellene, 90 fokban ket kimeneten. Az egesz kapcsolas 2 XOR kapu es 2 D latch; maximum 4..6 XOR kapu es 2 D latch.

Udv.
Szabi
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) tursaba hozzászólása Márc 7, 2013 /

Szevasztok !

Van közöttetek, aki ismeri az ISE Design Suite 14.4-es progit (CPLD-vel kapcsolatosan)?
(#) eltexto válasza tursaba hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!

Mit kellene ismerni ? Mi a konkrét kérdés ?

Üdv. Zoli
(#) tursaba válasza eltexto hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia Zoli !
Mint kezdő, több kérdésem van, ami rutinosaknak alapból tudott.
Első körben szimulátort mellőzve, csak egy led villogtatót fogok kipróbálni.
Hardware ismereteim vannak, de a CPLD-vel most találkozom először közelebbről.
1. Miután kész a schematic (.sch) és .ucf file.
A toolbar-on jobbra mutató zöld nyíl( Implement Top Module ) megnyomásával kész vagyok a programmal ?
2. Az .sch file-ban, valamelyik global clock-ot (2,3,5,6 láb), hogyan kell bekötni ?
3. Megcsináltam a Xilinx oldalról leszedett printer portos JTAG letöltőt HC125-el.
Melyik kiterjesztésű file-t és milyen rátöltő progival tudom az XC95144XC-be betölteni?
Ha valami kérdést kihagytam, korrigáld légy szíves.
Elsőre egyelőre ennyi. még biztos lesznek további kérdéseim.
Köszönöm a segítséget.
Üdv.: Sanyi
(#) eltexto válasza tursaba hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia Sanyi!

Hát, pont a schematic-ban vagyok tapasztalatlan, mert VHDL- használok. Először, nagyon régen (még a 6-os verzió környékén) egy glue-logic-ot raktam össze schematic-ban. Akkor még volt elszántság bennem, el vacakoltam vele, örültem hogy sikerült valamit összehozni. Később az FPGA, meg mások ajánlása miatt, kicsi jártasságot szereztem a VHDL-ben.

1. Igen, a fordítással, ha nincs hiba(CPLD Reports ablak Errors/Warnings).

2. Passz, szerintem a fordító, Fitter automatikusan kezeli, ha a megfelelő GCLK lábra konfigolod az órajelet az UCF file-ban. Képet tegyél fel, hogy jobban értsem a kérdést.

3.Ha a Design ablakban a Generate Programming File zöld pipa, akkor alatta a Configure Target Device(iMPACT), amivel bele tudod "sütni" a "topmodul".jed file-t, ami a project könyvtárban van. Rádugod a kábelt a cuccra, táp neki, iMPACT, Boundary Scan, Boundary Scan abalakban jobb klikk, Initialze Chain (vagy Ctrl+I), ha minden rendben, akkor felismeri és felrakja az eszköz szimbólumot az ablakba, majd feljánlja, hogy válaszd ki a Configuration File-t, kiböngészed a .jed filet, utána feljön a progoló ablak. Később, asszem az eszközön kell jobb klikk a progoláshoz, meg más tevékenységekhez (pl Assign New Configuration File).

Remélem Nem hagytam ki semmit.

Üdv. Zoli
(#) andyka hozzászólása Márc 8, 2013 /

Sziasztok
A segitsegeteket szeretnem kerni egy bizonyos "CoolRunner-II CPLD Starter Board"-al kapcsolatba.
Vagyis egy kis automatizalast szeretnem kesziteni a futeshez, ami azt jelentene hogy kb. 20 darab bemenetre es ugyanannyi kimenetre volna szuksegem, az egesz mind LOW / HIGH kellene hogy legyen, vagyis ugy szeretnem (igaz vagy hamis) es mivel angolbol sem vagyok penge azt szeretnem kerdezni hogy a fent emlitett kit megtenne-e ?
Na es persze milyen szoftverrel lehetne programozni ?

Ez: http://www.digilent.ro/Products/Detail.cfm?NavPath=2,400,985&Pr...TARTER
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) _vl_ válasza andyka hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Van rajta egy 144-lábú, 256 D flip-flopot tartalmazó CoolRunner II, ennek van kb. 100 ki-bemeneti vonala, viszont azok csak 3.3V-ot tudnak, ha más feszültségszintet akarsz használni, akkor szintillesztőkkel kell csatlakozni.
Van rajta programozó interfész, csak bedugod az USB kábelt, és lehet is használni. Tervező és programozó szoftvert ISE WebPack néven a Xilinxtől tudsz hozzá letölteni.

A 256 flip-flop elég lesz, ha nem akarsz bonyolult dolgokat (pl. nem kell kijelzőt meghajtani vele), viszont ahhoz képest az ára azért húzós. Bonyolultabb dolgokhoz inkább a mikrokontrollerek passzolnak, ennyi pénzért válogatni is lehet a kész panelok között, igaz, azokat meg programozni lesz bonyolultabb.

Koszi a gyors hozzaszolast, de mindenki velemenyere kivancsi vagyok

A szintillestokkel tisztaba vagyok, az kell.
Kijelzot meghajtani nem akarok, kulomben sem tudnam beprogramozni, meg ez is nehezemre esik. Kulon kell "iskolazzak" miatta.
De, van ottan egy nyolc labu IC helye, meg az a 2x20 lik az oldalan, azok mire szolgalnak ?

- meg egy dolog, estleg programozassal el lehet erni azt hogy a 20 be- es kimenetet elosszam, mondjuk 12 bement parositva 12 kimenettel es 8 pedig ugyanugy ?
- A LEGFONTOSABB, szamithatok ratok programozas ugybe ?
Esetleg tudsz egyszerubbet/ jobbat ajanlani ?

Esetleg ez:Basys2 FPGA Board, jobb volna ?
(#) eltexto válasza andyka hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Idézet:
„De, van ottan egy nyolc labu IC helye, meg az a 2x20 lik az oldalan, azok mire szolgalnak ?”

Hali!

Oszcillátor socket és a szabadon felhasználható CPLD IO lábak kivezetve bővítéshez.
Benne van a refmanual-ban.

Idézet:
„Vagyis egy kis automatizalast szeretnem kesziteni a futeshez, ami azt jelentene hogy kb. 20 darab bemenetre es ugyanannyi kimenetre volna szuksegem, az egesz mind LOW / HIGH kellene hogy legyen, vagyis ugy szeretnem (igaz vagy hamis) es mivel angolbol sem vagyok penge azt szeretnem kerdezni hogy a fent emlitett kit megtenne-e ?”

Hát ez elég kevés infó, ahhoz hogy érdemben tanácsot tudjak adni. Egy fűtés vezérlés logikai részét akarod csak megoldani vele? Mert ugye, a hőmérséklet az analóg jel.

Üdv. Zoli
(#) andyka válasza eltexto hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Idézet:
„Egy fűtés vezérlés logikai részét akarod csak megoldani vele?”

Igen. A szobatermosztatok (minden szobaba kulon radiatorvezerlessel) es a ket kazan osszehangolasa.
Idézet:
„Mert ugye, a hőmérséklet az analóg jel”

Hogy mindenki a hazbol tudja kezelni, a homersekletszabalyzok normal szobatermosztatok kellene hogy legyenek es a faskazan erzekelok is manualisan allithato sima erintkezovel.
Sajnos ez is igen nagy fa a szamomra, nem hogy mindent egy helyre tomoritsek ossze, PIC, stb.
(#) tursaba válasza eltexto hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia Zoli !
Mivel nincs printerportom a laptopon, így a másik gépre raktam fel az ISE-t.
A Generate Programming File lefuttatása után nem azokon a CPLD lábakon vannak a bekötések, mint amit szerettem volna.
1. A "hiba_1" nem tudom milyen üzenet ?
2. A "hiba_6" az .sch file.
3. A "hiba_4" az .ucf file. Milyen szintaktikával kellene lennie ?
4. A "hiba_2" és "hiba_3" -on látszik, hogy nem azokra a lábakra tette, amit szerettem volna az .ucf file-ban.
5. A "hiba_5" -ben,, a PACE prg szerint (felül ) sem jó az ucf. file-om.
Szeretném megkérdezni, hogy mit rontottam el ?
Nem tudom a képekből mennyi megy át ?
(#) tursaba válasza tursaba hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Hogyan tudok feltenni .bmp képet ?
(#) eltexto válasza tursaba hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Ha jók az emlékeim, ide PNG kell. PrintScrn(full) vagy alt+PrintScrn(window), Windows Paint elindít, kieditálod a lényeges részt, PNG formában mented.

Üdv. Zoli
(#) tursaba válasza eltexto hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

A legújabb ELEKTOR-ban megtaláltam a jó szintaktikát az .ucf file-ra.
1 NET "LED" LOC = P39;

Teszek próbát a rátöltésre. Remélem már probléma mentesebb lesz.

Jo_ucf.JPG

(#) tursaba válasza eltexto hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Szia Zoli !

A .jed file rátöltéssel megakadtam. ( A kép bal felsőben kijelölöm)
Ráklikkelve a "Programing"-ra, a kép jobb oldalán, alul bejön a "Connect programing cable" + a zöld sáv, ami halad, de nem megy bele a Xilinx-be. (képen nem látszik)
Szkóppal megnézve a JTAG egyik lába sem ketyeg.
A párhuzamos port:Standard, EPP, ECP, Bidirectional beállításait végigpróbáltam !
A Parallel Cable III-t csináltam meg.
Az ISE-ben be kell állítani valamit ?

Köszönöm. Sanyi

Égetés.PNG

Következő: »»   33 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem