Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nézd meg hogy rádugott kábellel,milyen erős a szikra,és milyen színü... mert ha zárlat van a kábelben akkor gyengébb a belső szikra,mint kábel nélkül.
Szia!
Hétfőn megnézem mit csinál kábel nélkül, ha jól emlékszem lekapcsolta magát.
Közben lebetegedtem, de majd ha újra dolgozok megnézem
Hi!
Csináltam egy videót a plazmáról, Bővebben: Link Mint látható, a pisztolynál nem fog ívet, a kábelen pedig rövidzárat mérek a nagyfesz vezetékein. Szabad zárlatnak lennie a kábelen ? Üdv!
Szia . Szerintem valószínűleg össze van égve a fej - elég "galádul" néz ki . Mivel a centrál csatlakozó más mint az euro-s én kipróbálnám egy más plazma pisztollyal úgy , hogy a gyári centrált átszerelném a próba pisztoly kábelvégére .
Szia!
Igen, kicsit meg van már égve a fej. Sajnos nincs hozzá másik kábel, ezért nem tudom variálni az alkatrészeket. Ha más nem lesz, kell rendelnünk másik kábelt. Csak azt lenne jó tudni, hogy szabad-e ott zárlatnak lenni ahol a videón mértem. Attól tartok ha rendelek egy kábelt, és mEgsem az lesz a hiba, nem fog megdícsérni a főnököm D:
Szevasztok,
ezt a konkrét tipust nem ismerem,de már javítottam olyan plazmavágót amelynél a levegő nyomása emelte fel a segéd elektródát a munkaelektródáról.Ehez szükség volt minimum 6 Bár nyomásra.Egyértelmüen, ha a fejből eltávolítunk minden cserélhető alkatrészt, nem volna szabad zárlatosnak lenni a két vezetéknek...
A hsz-eket olvagatva érdekes de fontosnak tűnő megválaszolatlan kérdéseket találtam:
A hálózati zavarszűrőket a zavart keltő berendezésnél (plazma vágó)kell alkalmazni,vagy csak pc / vezérlésnél?? Vagy esetleg mind a 3 nál?? Mennyire hatásos a szűrésnél az öszepatintható ferrit? szűrő http://www.infolex.hu/kep/20289/265/kabel-ferrit-zavarszuro-75mm.jpg ferrit Egy hálózati 230/230v leválasztó trafó a zajokat és a zavarokat is leválasztja? Egy UPS használható zavarszűrésre? (van e ohmos kapcsolat a be és ki-menő kivezetések között???)
Ez a ferrit egyáltalán nem hatásos.
A keltett zavarok a csúcsegyenirányítóknak a működéséből fakad. Azok ugyanis csak akkor vesznek fel áramot ha a hálózat felől érkező bemenő feszültség meghaladja az egyenirányított pufferelt feszültséget. Ez tervezéstől függően 200-330V közt történik. Tehát a bemenő szinusz feszültségnek csak a csúcsainál történik áramfelvétel ami nagyon rossz power factort eredményez és sok felharmónikust termel. Keveset de azért javít ezen a passzív PFC szűrő ami tekercsekből és kondikból áll. Értelem szerűen egyre nagyobb áramra egyre nagyobb méretűek szükségese. Tökéletes eredményt ez sem hoz. Kényes helyeken minimum passzív de inkább aktív PFC-t használnak. Ma már szabvány írja elő hogy miden készülékben kell legyen hálózati zavarszűrő kivételt kaphatnak a nagyon kis teljesítményű tápegységek pl 1W-körüliek. Plazmavágóknál az olcsóbbakat ismerem abban nem nagyon törődnek evvel. Csak egyszerűbb passzív szűrést tesznek bele. A leválasztótrafó nem sokat segít ezen. UPS pedig attól függ milyen fajta... Hálózati zavarszűrésre vannak direkt készülékek, Line conditioner-nek vagy power conditioner-nek hívják őket.
Végig googliztam az összes lehetőséget amit felsoroltál.
Gondolom a leg tutibb szűrés a "Line vagy Power conditioner" sajna egyik találat sem a magyar oldalakat hozta be... Hol szerezhető be ez idehaza? egy 20A változat már bőven megfelelne. Sajna ez is egy kínai,,,stalwerk 50A vágó,és annyira zajos zavaró hogy még a ki is kapcsol tőlle a pc.. Köszönöm ,hogy megosztottad velem ezeket az információkat!
Ha a PC lekapcsol,az nem a hiányzó zavarszűrés hibája, hanem a lakásban levő hálózaté,vagy a PC tápegységé. Hálózati oldalról a potenciálrögzítő földelés hiánya(a bejövő hálózati nulla vezető összekötése egy erre a célra telepített földeléssel) tud érdekes dolgokat produkálni, PC oldalról pedig a kiszáradófélben levő elkók. Illetve még akkor okozhat lekapcsolást egy olyan fogyasztó mint a plazmavágód, ha a vételezési helyig futó vezeték keresztmetszete sokkal kisebb, mint ami a plazmavágódnak kellene, és ezen a vezetékszakaszon van a PC is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Igen, ezért is alkalmazzák szinte minden kapcsolóüzemű eszközben. Persze ha helytelenül van méretezve akkor semmit nem ér, esetedben olyat kell készíteni ami a zavarokra kellő csillapítást biztosít, és az átfolyó áramot is bírja. A képen lévőnél nagyobb méretek fognak adódni. Van erről egy nagyon jó kis doksi ami ezt alaposan kivesézi (vezetett zavarok stb.), ha majd megtalálom felteszem.
Sziasztok!
Ennek a plazmavágónak keresem a kapcsolási rajzát. Ismeri valaki? Magyar kisipari darab de a gyártója ismeretlen.
Igen, én javítottam ilyent kb. 10 éve. De annak nem volt az elején az a rácsos védődoboz.
Mi a gond vele?
Az a rácsos doboz egy ellenállás. Működik, de valaki átalakította a vezérlőpanelt
(elég csúnya munkát végzett). A mágneskapcsolón van egy teljesítmény ellenállás amit kikötött és a kábelét levágta. Ha lenne rajzom visszaállítanám az eredeti állapotot.
Megnézem, mit tudok segíteni, de az összes doksim egy kupacban van, mivel a műhelyem most van felújítás alatt. Ha előkerülnek a javításkor készült jegyzeteim, akkor tudok segíteni.
Köszönöm! Van benne egy mecman nyomáskapcsoló 2bárra van beállítva.
Jó az, vagy nagyobb értékre szokták állítani? Mert a kompresszort és a plazmavágót egyszerre nem bírja kismegszakító. Vágások közt ellenőrizni kell a nyomást.
Elvileg 4,5-5 bar,de akkora nyomást kell rajta beállítani,ami a nem akadályozza az ív begyulladását,mivel elég kényes erre.
Értem, de ez nem a nyomásszabályzó. Hanem ami alacsony nyomásnál letiltja a működést.
Olyan a kinézete mint egy mágnesszelep. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Tudom. De ha nagyon alacsony értékre állítod,akkor az ívből nem jön ki a lényeg fúvókán,hanem belül ég, és a a fúvókát roncsolja (vagy a volframbetétet). A levegő áramlása tolja ki az ív kritikus részét a fúvókán kívülre, és ha kevés a levegőnyomás akkor az áramlás sebessége is kevés. Emiatt a fúvókában ég az ív, nem pedig a fúvókán kívül.
Üdv ! Lehet hülyeséget kérdezek , de Avi hegesztőből lehet e plazmavágót varázsolni ! Válaszokat előre is köszönöm !
Szia!
Elvileg lehet. ~250-300V üresjárati feszültséget kell "varázsolnod".
Üdv mindenkinek!
Javítok egy plazmavágót és 20db 2sk2611 van benne 5-5-5-5 párhuzamosan. Namost ez egy kínai occó vacak. A gate ellenállások is olyan 0,6W körüliek de 1% tűrésűek, szerintetek nagyon nagy baj lenne az 5%-os tűrésű? Az egyik gate ellenállás szakadt és az egyik fet zárlatos az egyik 5-ös csokorból. Itt a feteket mennyire célszerű beválogatni? A válaszokat előre is köszönöm.
20db 900V os fet? Gondolom teljes híd, komolyan nem értem ezeket a kínaiakat, a jelszavuk occó, occó, occó de akkor kérdem én minek bele 900V-os fet?
A gate ellenállás értéke mindegy nem kritikus hogy most 1 vagy 5%. Viszont nézd át őket rendesen, mert nem csak az szállhatott el ahol a gate ellenállás elszállt. Feteket nem kell válogatni, viszont ha netán cserélsz feteket akkor feleslegesnek tartok 900V-osat. Inkább nagyobb áramú kellene. Márha egyáltalán teljeshidas a cucc.
A "20 db" is jelzés , hogy nem 40 A-es a gép azaz 3 fázisú így kell az a 900V-os fet .
Ahh, de akkor mégsem occó kínai vacak 3F az már nem az szokott lenni. Ha valóban az akkor természetesen érthető.
Nagyon köszönöm a segítségeiteket Igazából kínai a cumó és belülről pedig mégjobban kínai, egy nagy kókány az egész pedig teljesen gyári. És igen 3 fázisú. Abban a csokorban mind a 4 maradék fetet kimértem és teljesen jók több mérés alapján. A gate ellenállás szerintetek azért csak 0,6W-os mert a feteknek kicsi a gate áramuk? Én azon filóztam, hogy cserélem az összeset 2W-osra. A többi is olyan mint ha nem is kicsit melegedne, nem szín alapján mert amelyik szakadásba ment azon se látszik kívülről semmi. Meg szerintem inkább legyen nagyobb az előtét a gate elé, mert ha az egyik ellenállás megnyúlik akkor abban az 5-ös csokorban már csak 4 fog menni és azokon nagyobb áram fog folyni. Még egyszer köszönök nektek mindent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |