Fórum témák
» Több friss téma |
Megelőztél!
Tehát a BC639 és a BC640 középső lába kollektor, ez könnyen belátható. A bemenő jeled bizony pont egy-egy kollektorba fut bele. A másik két tranzisztor középső lába(kollektor) szintén jelet fogad ezen előbbi tranzisztorokról. A javításra majd adok tanácsot. Érdeklődöm érthetőek-e az észrevételeim?
Hát öö lehet nem nézted a fotót amit utoljára küldtem hogy a bc tranyókat jól kötöttem be a nyák terv a japán tranyókra vonatkozik 2sc 2sa stb. mivel a bc tranyoknak nem az a lábkiosztása ezért a lábakat a bekötésnél kicsi fogóval úgy görbítettem hogy a nyák kiosztásba passzoljon. a BD tranyók helyett meg MJE15030G és MJE15031G tettem végtranyók meg MJ15003G és MJ15004G. küldöm a képet a tranzisztor bekötésekről
Bővebben: Link
A korábbi fotó - bárhogy nézem is - nem árulkodok arról, hogy ír step-táncosokat szerződtettél
Haladósan fel lehetne deríteni a rendkívüli áramfelvétel okát, ha a kapcsolási rajz egyik tápoldali részére ráírnád a tranzisztorokon testhez képest mérhető emitter, bázis és kollektor feszültségeket. Gondolom a kimeneten nincs durva DC hiba és meggyőződtél arról, hogy az erősítő nem oszcillál (gerjed).
Még egy pár kérdés és békén is hagylak kedves reloop . Mennyi nyugalmi áram kell ennek a híres HIRAGA-nak, ahhoz hogy szépen szóljon?. És mit szólsz ha az MJL21194-21193 párost választom vég tranyónak?, vagy melyik párossal szól a legszebben?. Ja és majdnem el felejtetem, a két zenner dióda ami a kapcsolásba található 22V-os ha jól gondolom, igaz?, amúgy hány Wattosak kell hogy legyenek ezek a diódák?.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Ha a teljes kivezérlést is A-osztályban szeretnéd elérni, akkor a nyugalmi áram legyen a féloldali tápfeszültség és a hangsugárzó impedancia kétszeresének hányadosa. Egyszerű példával: ha +/-32V a táp és 8 ohm-osak a hangszóróid, akkor 2A. A gyakorlatban elegendő a nullátmenettől pár voltos sávban fenntartani az A-osztályú üzemmódot, ez 500-1000mA-rel elérhető.
A tranzisztor típus választás nehéz dió. Az audio végfok számára fejlesztett tranzisztorok mindegyikével jól kell működjön a kapcsolás, innen kezdve már "Kinek a pap, kinek a papné." a történet.
Oké nagyon szépen köszönöm a segítséged reloop!
Az a gyanúm, hogy ebben a hozzászólásban egy képet szerettél volna linkelni és nem az adatlapot.
Igazán nincs mit! Jó építést!
Köszi szépen, neki is álok mikor lesz egy kis lóvém!
Hali! bocsi hogy most írok de tegnap nem volt már időm melóztam, most is melózok épp.Ma átnéztem a végfok témát amiről tegnap beszéltünk meg szűnt az a nagy nyugalmi áram ami 5.4 Amper volt. Ezt én rontottam el a BC tranzisztorokat felcseréltem PNP. NPN nem tom hogy sikerült pedig még műszerrel ki is mértem őket ugyan is azokat is válogattam bétára. kimeneti 0 feszt is tudom állítani minden remek csak a nyugalmi áram nem megy feljebb 300mA nál most nem tudom mi lehet a probléma.
A nyugalmi áramban közre játszik pár tranzisztor jellemző, az ellenállások segítségével tudod azért módosítani. Növelni fogja 180R és 240R növelése, a két 1k növelése vagy a két 442R csökkentése.
Te mivel kezdenéd? Az 1.1k helyére betettem +/- ágba 1k trimmer potit velük próbáltam nyugalmit szabályozni de azzal nem ment!
Ezt most próbáltad a tranzisztorok rendberakása után? A kollektor áram egy része az ellenállásra megy, másik része a kompozitra. Az arányt simán kell tudni állítani az ellenállás értékével.
Szerk.: a FET-es Hiragát is így szokták korrigálni. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Igen még ma délután raktam helyre a hibát és a potit is akkor tettem be az eredetinél az ellenálás két végpontja közt 0.6V a fesz az egyik oldalt be tudom lőni de a másikon teljes 1K állásban is csak 0.4V
Azon az ellenálláson 1V lenne a helyes feszültségesés. Így jutna 0,65V a hozzá kapcsolódó N/P átmenetre és 0,35V esne a 0,33 ohm ellenálláson, beállítva egy 1A-es nyugalmi áramot.
A 180R és 240R cseréjével nagyobb lépésben tudnál módosítani. Oda át tudnád tenni a trimmert? Vigyázz ez nagyon harap, használj áramkorlátozót!
Persze holnap át teszem a potikat.Új változtatásnál mindig használok áram korlátot.De köszi a figyelmeztetést.Amúgy a 180R és a 240R h-h nem egyezik hisz szimetrikus a két oldal.Vagy a pnp npn miatt van ilyen eltérés itt az elején?
Az a két ellenállás a megadott tranzisztorokhoz lehet kalibrálva. Ha az 500 ohm poti pontos (mért) középállásában beállítod velük a kívánt nyugalmi áramot és kimeneti 0VDC-t akkor nagy lépést tettél a szimmetrikus működés biztosítása felé. (Ráérős idődben fogj hozzá )
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
A kimeneti 0 feszt ezzel a 300mA árammal is be tudtam lőni csak a nyugalmi áramato nem tudtam növelni az 500ohm jól működik.Ma délután megpróbálom alkalmazni amiket írtál, remélem mi hamarabb működni fog a híres végfok ugyanis most épp erősítő nélkül vagyok a Quad 405 met 2 napja adtam el. Abba az erősítőmbe sem sajnáltam az anyagot tetszett is az illetőnek.
Értelem szerűen jól is kell annak potinak működni. Ha az igényelt beállítása jelentősen eltér a középállástól akkor a hozzá kapcsolódó tranzisztorok eltérő emitter-ellenállást látnak, így eltérően fognak erősíteni. A visszacsatolás nem csodafegyver, jobb azt minél kevesebb extra feladattal terhelni. Egy korábbi hozzászóló említi csalódását a szimmetrikus erősítőkben, észrevétele többek között ilyen hibákra vezethető vissza.
Üdv!Működik a hiraga jó be vállt amit írtál a 180 és 240 ohm kevés volt oda most be van rakva 2db 442 ohm a munkapont beállítóhoz meg 2 db 10K poti azt még nem mértem melyik hány ohmos állásban van de 2 műszerrel be állítottam neki 1.7 amper nyugalmit és a kimeneti dc-t is 0 ra vettem vissza az 500 ohmos potival és adtam neki jelet is csak próbából 1 vacak hangszóróval ha gáz lenne ne menjen tönkre a jó minőségű. Még 1 kérdés mivel én 4 ohmon fogom járatni akkor gondolom a 1.7Amper nyugalmi nem elég?
Nekem öröm, ha segíthettem.
Olvasd el amit nemrég Csabának írtam.
Olvastam. Szóval nekem a tápom +/- 33 volt és 4 ohm a terhelés akkor 4.125A nyugalmira van szükségem ha teljes A osztályt szeretnék? Ezt a bordát használom oldalanként bírnia kéne ezt az áramot is. Bővebben: Link
A dinamika csúcsokat nem sok értelme van A-osztályban lehallgatni. Ami a méretezést illeti:
A disszipáció 66Vp-p és 4,125A szorzata: 272W. A KS300.6 100mm-es diagramján látszik, hogy ettől a teljesítménytő a borda 75°C-kal melegszik a környezeti hőmérséklet fölé, magyarán 100°C-ra hevül. Ezt soknak találom. 60°C-nál magasabb borda-hőmérsékletet nem ajánlok. Nyáron még ez is úgy fog tűnni mintha ki akarna gyulladni. Ha nincs meg a diagram, szólj bemásolom ide, másnak is tanulságos lehet.
Akkor úgy látom az a 1.7-2Amper bőven elég lesz. Linkelheted mert nincs meg a diagram.
Talán még annyi amper sem kell. Próbálgasd! 400mA felett már nagyon kell keresni a hang finomodását.
Nézegetem a doksit, 1A-nél a 66W disszipáció 20°C-ot melegít, az még kellemes. 1A-rel aligha lesz panaszod a hangjára. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
Meg próbálom majd kevesebb árammal.Végül is nekem sem az a lényeg hogy lepörgesse a villanyórát a falról Köszönöm az eddigieket majd teszek fel pár képet ha teljesen kész van a hiraga.A fejhallgatómat láttad amit felraktam?Abból 4 db készült.Eladtam őket kivéve 1 az az enyém lett meg most adtam el a Quad 405van róla pár képem ha érdekel felteszem.De a hiragát már nincs szándékomban eladni Ezt egy A osztályú előfokkal fogom hajtani ezzel Bővebben: Link
Láttam, szépek! Nem is tudom, hogyan adtad a fejed ilyen tranzisztor láb tekergetésekre, mint amit Hiragában elkövettél
Már átterveztem a panltervet mivel az BC 547 és 557 re lett tervezve sajnos és annak a lábkiosztása ugye nem BC639 640 ezért már nem gyártottam új panelt hanem így oldottam meg
Remek! A fejhallgatóról még eszbe jutott, hogy megemlítsem: a primer és a szekunder oldalon is illik biztosítékot elhelyezni. Abban nem nagyon láttam nyomát, vagy jól elrejtetted
A hiragában sincs biszti Tudom hogy milyen problémák adódhatnak a biszti hiánya miatt de úgy gondolom aki ilyen minőségű dolgokat használ tisztában van a annak megfelelő használatával.Amúgy meg minden lakásban kell hogy legyen hálózati kismegszakító.Azért nem használok ilyen helyeken biztosítékot mert a tudat hogy az a táp vezeték kellő vastagságú akkor miért rontanám már el 1 foglalattal+vékony szállal
|
Bejelentkezés
Hirdetés |