Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1970 / 3985
(#) Boros Attila hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok!

Csak most kezdtem el követni az oldalt, ezért elnézést kérek ha már valaki kérdezett ilyesmit.

A kérdésem az lenne, hogy egy 12 voltos motordudából hogy tudok szakaszosan megszólaló riasztok készíteni? A duda ellátása 12 voltos adapter lesz, az lenne a kérdés milyen tranzisztorok, ha jól tudom két darab és milyen ellenállás valamint kondenzátorra lesz szükségem, valamint hogy nézne ki a kapcsolási rajz. Van egy 380 voltos régi mikrokapcsoló, ajtónyitásra kéne riasztania...

A válaszokat és a kapcsolási rajzokat előre is köszönöm
(#) Hilo hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok,
Volt egy régebbi ATX-es PC tápom a következőt találtam benne: a hálózati feszültség egy transzformátorba megy bele, a transzformátor kimenetén 1-1 kondi, aminek egyik része a kimenetre a másik földre van kötve.
Kimeneten 220V AC van, és ez megy tovább a táp "rendes" nyákjához, ez így minden előtt van.
A kérdésem hogy mi akar ez lenni, és mi célt szolgál? tippem van, de inkább kérdezek, biztos ami tuti. Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2013
(#) kadarist válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 14, 2013 / 1

Szia!
Az nem trafó, hanem tekercs és a fázisszög korrekció miatt van ott. Bővebben: Link
(#) storm hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok!
Egy egyszerű fesz. méréssel kapcsolatos kérdésem lenne. Adott EZ a kapcsolás és mellé egy 3 vezetékes panelműszer, ahol ugye föld/táp/bemenet van. A problémám, hogy nem tudom hova kötni a bemenetet, hogy a ventire jutó feszt mérje. Mivel lehetne ezt megoldani? Próbáltam tranyóval, műveletivel is de nem sikerült. Pontosan ugyan azt az értéket szeretném látni, mint amit a venti kap.
(#) neologizma hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Szép estét minden fórumozónak!

Szeretném a hozzáértők tanácsát kérni.
Van nekem néhány Kínai "jó minőségű" 1-ledes, solar cell-es kerti lámpám.
Ezeket szeretném úgy megoldani, ha lehetséges, hogy rakok bele még 1db aaa-elemet, miközben az egyik kisül, addig a másik töltődik a celláról.
Megoldható lenne ez? Esetleg valaki tudna nekem ehhez egy rajzot, "skiccet"?

Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
(#) pucuka válasza neologizma hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Nem tudom mire gondolsz. Amíg az egyik akkucella kisül, vagyis világít a LED, sötét van, tehát a napelem cella nem fog tudni tölteni semmit. Ha világos van, akkor meg tölti az akkucellát, akárhány is van, a LED nem világít, tehát kisütés sincs. Ha jól megnézed, van benne egy három, vagy négylábú tranzisztornak kinéző töltésvezérlő, ami elvégzi az átkapcsolást a töltés, és a kisütés között. Amíg a napelem cella feszültséget ad, addig tölti az akkut, amikor már nem, akkor az akkut a LED -re kapcsolja.
(#) pucuka válasza storm hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

A problémád ott van, hogy a panelműszer a földhöz képest méri a feszültséget. Két dolgot tehetsz:
Az egyik, ha áttervezed a kapcsolást úgy, hogy a venti "alul" legyen, vagyis legalább az egyik kivezetése földön legyen, Ezt megoldhatod P FET es meghajtással, pozitív táptól lefelé, a kimenőjelet is valószínűleg invertálni kell.
A másik megoldás, ha a panelmérőnek független tápot készítesz, és a földjét a FET drain -jére kötöd, és a mérőbemenetét a pozitív tápra.
(#) Hilo válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Egyrészt köszönöm a választ, másrészt ennek hol tudnék pontosabban utána olvasni, mert a link amit írtál nem tiszta számomra.
Elsősorban magyarul olvasnék utánna, de ha nagyon nincs más az angollal is elvagyok.
(#) tungsram válasza marone hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Nem igazán csak a vasanyag tulajdonságainak az ismeretében. Teljesen más az induktivitás mormál dinamólemez esetében és más pl.-ul permalloy esetében. Más. Meg kell nézni egy mikrohullámú sütő trafóját. Ez rendesen túl van gerjesztve amit csak a menetszámokból és a vasmagkeresztmetszetből vissza lehet számolni. Ami "normál" vasnál menetszám X itt a fele. Ebből adódik, hogy feszített üzemmódban dolgozik. Nem véleletlenül melegedik még üresjáratban is rendesen.. Tehát az induktivításból csak úgy nem igazán lehet megmondani a gerjesztés nagyságát. Erre vannak a trafó adatlapok ahol általában 50HZ-re minden paraméter meg van adva. A helyes gerjesztésnek egyébként a legnagyobb jelentősége a csöves erősítőknél alkalmazott kimenő transzformátor méretezésénél van. Helytelen illetve alulméretezett kimenők úgy is szólnak. Ezen itt a csöveknél a negatív visszacsatolás változtatása sem használ..
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
(#) tungsram válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Ezek a kis kondik csatolásmentesítés céljából vannak kitalálva. Na most ha nem közvetlenül a kivezetésnél van akkor már a hozzámenő "vezeték" induktivitása illetve ellenállása már benne van az áramkörben. Ennek a megoldásnak főleg nagyfrekvenciás alkalmazásokban van jelentősége. Helytelen elrendezésnél ezek gerjedések és más zavarforrások melegágyai lehetnek.
(#) tungsram válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Tulajdonképpen semmi akadálya. Első az, hogy a "dinamó" az valójában egy váltóáramú generátor. Tehát a feszültséget egyenirányítani kell. Utána pufferkondi és bármilyen beállítható áramú áramgenerátor, hogy az akku életteartamát ne rövidítsük meg helytelen töltőárammal. Erre vonatkozóan meg mint diszkrét elemekkel mint akár stab IC-kel való megoldás sok helyen szerepel a neten..
(#) bberti261 hozzászólása Ápr 15, 2013 /

Hogyan lehet ilyen lámpát csinálni?
Csak a világítás része érdekelne, az időzítés/ébresztés az nem, illetve kikapcsoláskor így halványuljon el.
http://beth811.hubpages.com/hub/10-Best-Light-Alarm-Clocks
(#) cimopata válasza bberti261 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Dimmelni kell bármilyen világítótestet. Pl Led-et PWM szabályozással.
(#) uniman válasza bberti261 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Hello.
"Nézzük meg belülről...: http://pcjc2.blogspot.hu/2011/02/no-user-servicable-parts-inside-philips.html
(#) Ronzon hozzászólása Ápr 15, 2013 /

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segiteni?
Van egy AC fenyorgona kapcsolasom (240V) amit mellekeltem rajzon, de eleg alap, szoval villogni villog de nem az igazi! Nem lehetne extra szuroket belehelyezni amivel a szurok vagasait lehetne pontositani vagy szukiteni?
Es igy tenylegesen az utemekre villogna?
(#) kadarist válasza Ronzon hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Szia!
Mi ez az ipt kiterjesztés?
(#) Ronzon hozzászólása Ápr 15, 2013 /

Bocsanat, csatoltam egy masik fajlt amit mar meg is lehet nyitni!
Marmint a fenyorgonahoz(AC)
(#) kadarist válasza Ronzon hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Nézz be ide.
(#) marone válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /

Kösz !
(#) kerdes10 hozzászólása Ápr 15, 2013 /

üdv nektek!
Azt szeretném kérdezni hogy mi az a felhúzó- , és sönt ellenállás?
Mitől felhúzó? A sönt az talán azért sönt mert párhuzamosan van bekötve a felhúzó meg sorosan?
köszönöm a választ.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) pucuka válasza kerdes10 hozzászólására (») Ápr 15, 2013 / 1

A "felhúzó ellenállás" tipikus esete egy tranzisztor munkaellenállása. A tranzisztor kollektorát "húzza fel" a tápfeszültségre. Általában a nyitott kollektoros áramköröknek van szüksége felhúzó ellenállásra.
A sönt, az pedig párhuzamos áramkört jelent, lényegében áram osztást végez. Az áram megoszlik a sönt, és az azzal párhuzamos áramkör között, az ellenállásukkal fordított arányban. Mint egy folyó kanyarulatának átvágásánál. A víz zöme a kisebb ellenállású átvágáson folyik, míg kisebb része a nagyobb ellenállású eredeti kanyarulatban.
(#) neologizma válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Tehát a lényeg az, hogy mikor az egyik akku üres állapotba került, átvált a kvázi feltöltött akkura.
Független attól, hogy süt-e a nap!
Majd az üres akku töltődik.
Esetleg 6-12-órás váltással váltsanak egymás közt.
Ilyet lehet készíteni?

Köszönöm!
(#) kadarist válasza neologizma hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

De ez miért lenne jó? Ezek a lámpácskák úgy vannak megtervezve, hogy nappal még felhős időben is feltöltsék az akkumulátort és így egész éjjel elláthassák energiával a LED-et. Vagy valamilyen más célod van ezzel a lámpával?
(#) enree hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Sziasztok!
Mi okozhat olyat egy mikrosütőben (Candy), hogy random szerűen néha forog a tányérja miközben melegítünk, néha meg nem? Találkozott már valaki ilyesmivel?
(#) oleg53 válasza storm hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Szia!
Pucuka két megoldásához hozzátennék még egyet.
Műveleti erősítővel megvalósított invertáló alapkapcsolás, de a nem invertáló bemenetre egy feszültségosztóval féltápfeszt kell kötni. (A mintapéldákban ott föld szokott lenni.)
A bemenet a ventilátor alja, a kimenetről meg leveheted a ventilátoron eső feszültséget.
Ehhez 4 egyforma ellenállás kell (mondjuk 10k), meg esetleg a visszacsatoló ellenállással párhuzamosan egy 100nF-os kondi.
Az LM358 jó is erre, mert lemegy a kimenete a negatív tápfesz közelébe is. Bár érdemes megfontolni, hogy LM324-et használj, mert az pont 2 db LM358-at tartalmaz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) tungsram válasza enree hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Lásd reluktancia motor. Ott van a kutya elásva.
(#) enree válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Köszönöm a gyors választ!
Most kipróbáltam és üresen sem indul el, a tálca rendesen ül a háromszög alakú kis forgatón, ha kézzel megpróbálom csavarni, akkor érezni ellenállást, tehát a motorral kapcsolatban van. Egyéb tipp? Egyébként, tényleg sokat eszem
(#) store92 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Egy alap kérdés: Ha ró=0,0175, l=40m, A=1,13mm2 Akkor a vezeték ellenállása 0,619 ohm? Remélem jól számoltam.
(#) ColT hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Hello!

Hülye kérdés... Kaptam javításra egy HQ Nedis NBT70W-a tápegységet, de a tulaj nem adta ide hozzá az ellenállást, amivel a kimenetet lehet szabályozni.
Találomra nem szívesen tennék bele valamit, szóval keresek valakit, akinek ilyen van, és meg tudná mondani valamelyik kimeneti feszültséghez az ellenállás értékét, mert enélkül nem tudom kipróbálni... Kondicsere volt benne, az egyik pufer el volt durranva, de azon kívül nem tudom, mi baja lehet még.

Köszi előre is!
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 / 1

Következő: »»   1970 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem