Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   10 / 95
(#) szamóca válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Az első találat egy jól dokumentált példány, védelemmel és kopival. Ha építenék, akkor azt választanám. Jók azok az MJ végtranyók is.
(#) pinyó39 válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

A PA300-at megkeresed az Erősítős topicban, jól dokumentált, NYÁK-rajzos , alkatrészlistás.
(#) bandi115 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

kötözködsz?? mit számít az, így is el tudtad olvasni
(#) Moderátor hozzászólása bandi115 hozzászólására (») Nov 15, 2012

Szerintem vegyél vissza sürgősen! Az álmoskönyvek szerint nem jó ujjat húzni egy moderátorral. Ráadásul rontod a szakmai fórum szintjét ezzel az igénytelen hozzászólással. Tessék tudomásul venni, hogy ez nem chat és nem "fészbuk", itt kötelező a magyar helyesírás szabályainak a betartása. A továbbiakban ne mondd, hogy nem szóltunk!
(#) marcus hozzászólása Jan 28, 2013 /

Üdv! Kaptam egy dobozt, abba van egy nagyon jó toroid trafó, ami +/-28.6V-t ad le. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes lenne-e ezt KIT-et megvennem, és ezt beleépíteni? 8 ohm-os hangfalakat hajtanék róla. Köszönöm!
(#) reloop válasza marcus hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Üdv! Sajnos annyian közölnek tévesen adatot, hogy inkább rákérdezek. A +/-28,6V-ot egyenirányító után, pufferkondenzátorokon és terhelés nélkül mérted?
A trafó terhelhetősége ismert? Netán erősítő volt korábban?
(#) vipera1997 hozzászólása Jan 28, 2013 /

Üdv reloop tudsz valami véget 2*56V-ra
400W-os toroid.
DC!
(#) reloop válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Nézzük meg a kolléga miről fog beszámolni: Bővebben: Link
(#) marcus hozzászólása Jan 28, 2013 /

Csináltam képeket az említett "dobozról". Valaha ez működött, csak a végerősítő az nincs meg, gondoltam építenék bele egy IC-set (amit linkeltem fentebb). A trafóról semmit nem tudok, csak azt, hogy nagyon szigetelt, semmi hangja nincs. Amit mértem, szerintem az lenne a táp a végfokozatnak. A bemenetválasztója működik, táp is van benne, csak a végfokozat hiányzik belőle. 2X50W-ra gondoltam 8 ohm-on, de az se lenne rossz, ha lehetne belőle 4X25W-ot csinálni. Ha nagyon jól emlékszem, akkor ez a trafó 190W, de nem vagyok benne biztos. Megállapítani sem tudom, mert nincs nagy gyakorlatom az elektronikába, de egykét dolog megy. Áram alá helyezve működik, csak nincs benne "hajtás".
UI.: A multiméter mellett van két vezeték, barna és kék, azokon néztem a feszültségeket, a negatív a doboz volt. A két vezetéket mérve jött ki az 56V körüli fesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013

A kiszemelt KIT jó lesz bele.
(#) marcus válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Azt hiszem, hogy jobb oldalt felül ott a bemenetválasztónál az egy épített hangszínszabályzó. Így van? És a hangerő potméter is oda van kötve? Vagy az majd közvetlen a végfok előtt lesz?

Nem tudom leolvasni az IC feliratát, TDA1524? Abban benne van a hangerőszabályzó is.
(#) marcus válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

TDA 1524A
4 ohm-ot is elbírna a trafó? Azt hogy tudom megnézni?
(#) vipera1997 válasza marcus hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

n* em a trafótól hanem az IC-től függ

*NAGY betű!
(#) marcus válasza vipera1997 hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Akkor tudok csinálni "álkvadrót" Az IC papírjába 4-8 ohm van írva.
Köszönök szépen mindent!

A trafó nagyon izmosnak néz ki, 200W-tal nyugodtan terhelném. Van egy bevált tervem TDA7294-hez. Az is jó lenne bele.
(#) vipera1997 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Hello!Keresnék 2X60V-ra max 200W(vagy 2X100W)-os véget (Beag Apt 100 trafója lenne)!
HA valakinek van eilyenje kérem segítsen rajtam!

Köszönöm!
(#) smithy hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!
Remélem él még ez a topic és jó helyre írok.
Úgy gondoltam szeretnék építeni egy kisebb stereo erősítőt. Ez lesz az első projectem, így úgy döntöttem, hogy egy bolti kit-ből rakok össze egyet. Az alábbi dolgokra esett a választásom:

Végfok:
http://www.hestore.hu/prod_10029003.html

Előerősítő:
http://www.d-audio.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=53...id=117

Hangszínszabályzó:
http://www.hestore.hu/prod_10031595.html

Transzformátor:
http://www.hestore.hu/prod_10028836.html

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy milyen alkatrészekre lenne még szükségem,
(hűtőbordák, potméterek, dobozt leszámítva) valamint amelyeket választottam megfelelőek e együtt.

Előre is köszönöm a segítséget, válaszokat!

Üdv.
Egy lelkes kezdő hifibolond.
(#) reloop válasza smithy hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia! Teljesen jó helyen érdeklődsz. Előerősítőnek még egy hangszínszabályzó linket tettél be. (Kérlek használd a Válasz ablak LINK gombját.)
Az egyes elemek táplálását érdemes szinkronba hozni, hogy ne kelljen túl bonyolult tápegységet készíteni. A trafó amúgy is a legdrágább alkatrésze mostanság az erősítőnek, akár hozzá is lehet igazítani az áramköröket.
Az ára végett érdemes a fórum apróhirdetései között is szétnézni.
A kiválasztásban szerepet játszik, hogy milyen feszültséget szolgáltat a jelforrásod, mennyit kell rajta erősíteni, valamint mekkora terhelhetőségű és hány ohm-os hangsugárzóid vannak.
Erről jól jönne némi információ.
(#) kokozo válasza smithy hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia!
Az erősítő maximális áramfelvétele 5Amper 12Volt mellett ami 60VA. Az általad választott trafó 35VA-es. Ez mellett még kell valamennyi áram a további alkotó elemeknek is ami miatt még nagyobb trafó kell Véleményem szerint az üzembiztos működéshez egy minimum 100VA-es trafó illene, de ha tévednék majd kijavít valaki.
(#) smithy válasza reloop hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Köszönöm a gyors válaszokat!

reloop:
Az oldalon előerősítőnek írták, de akkor ezek szerint ezt félre értelmeztem, még elég bátortalanul mozgok az elektronika világában, ez már jó lesz? Előerősítő

A szobámban szeretném majd főképp használni, számítógépről működtetve, filmezésre és zenehallgatásra. Jelenleg egy Videoton DC 2050-es hangfalpár van használatban, de folyamatban van egy hangfal építési project is, MNC noir hangszórókból (8 ohm, 160W)

kokozo:
Igen, ezen én is gondolkoztam, de 12 Voltosban a 35 VA-es volt a legnagyobb amit találtam webshopban, Trafó ez egy 100Va--es, de viszont 17 voltot ad le. A honlapon ajánlanak a végfokhoz egy adaptert is: Link ha ezt választom hozzá akkor nem kell trafó és külön tápegység (ne haragudjatok ha helytelen a kérdés) ?

Másik kérdés szeretném, hogy szabályozható legyen a hangerő magán az erősítőn, jó megoldás lenne e egy potméter a bemeneti jel és az előerősítő között, valamint a hangszínszabályzót hol kellene elhelyezni?
A fejemben az alábbi állapotábra kristályosodott ki eddig:
bemeneti jel>>hangerő potméter>>előerősítő>>hangszínszabályzó>>végfok>>kimeneti jel

Kérlek javítsatok ki nyugodtan ha rosszul írtam valamit. (Böngészem már egy ideje a webet, de még nem igazán találtam komplett leírást, a kapcsolási rajzok meg ,még néha túl bonyolultak)

Köszönöm a segítséget!
(#) kokozo válasza smithy hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Szia!
Azért jobb neked a linkelt kapcsoló üzemű táp mert ezzel egy hatalmas veszélyforrást ki lehet küszöbölni építés alatt az pedig nem más mint a magasfeszültség. Az általad linkelt előerősítő egyben tudja a hangerőállítást és a hangszínszabályzást ezért felesleges a 3. link terméke mert akkor már 2 hangszínszabályzó lenne a rendszerben. Ha sima vonal kimenetről akarod hajtani akkor nem is kell előerősítő.
(#) reloop válasza smithy hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Ha a KIT összeszerelés mellett döntöttél, a D-audio Pre02-je elvégzi a hangszín, hangerő és balansz szabályzást egy füst alatt. Ezen kívül nem kell más eszköz a hangkártya és a végfok közé. A táplálása +12V-ot igényel, amit ajánlatos a szűrés végett egy feszültségstabilizátoron átengedni. Ehhez egy 16-17V-os főtáp kell amire praktikusan egy autós végfokot tennék, mondjuk ezt. Lakásban minden igényt kielégít az általa elérhető hangnyomás.
Az MNC hangszóróból barkácsolt dobozt jóra megcsinálni nagyon nagy kihívás főleg kezdő számára. Ha beleolvasol a hangsugárzós témákba hamar meg fogod érteni. A Vidi dobozok felújítása jobb eredménnyel kecsegtet.
Az erősítő táplálásához keress halogén izzók meghajtására való transzformátort (ne kapcsoló üzemű feszültségátalakítót!), használtban nyugodtan megveheted, ezek örökös darabok.
(#) peti333 hozzászólása Aug 4, 2013 /

Sziasztok!
Régóta keresgélek a témában, de elég kevés érdemi dolgot találtam itt a fórumon, illetve a leírásokban. Az erősítők, végfokok élesztése beállítása érdekelne, mit hogyan és miért. Pár leírásban találni élesztésre vonatkozó utasításokat, de azok általában az adott erősítőre vonatkoznak.
Pár dolog amit találtam:
IC-s erősítőknél használjunk labortápot, és indítsuk kis feszültségről, és folyamatosan növelve mérjünk.
A trafó primer körébe tegyünk egy 60 wattos izzót, ami jelzi a zárlatot, és áramkorlátként is üzemel.
(#) reloop válasza peti333 hozzászólására (») Aug 5, 2013 / 2

Szia! Mielőtt áram alá helyeznénk a gondosan átvizsgált erősítőnket, dióda vizsgáló nézzük meg szakadást mutat-e a táp és a test a megfelelő polaritást alkalmazva. A mérőcsúcsokat felcserélve tapasztalhatunk nyitó irányú diódát, az nem baj.
A bemenetet kössük testre, a kimenetre 100-200 ohm ellenálláson keresztül csatlakoztassuk a hangszórót.
Labortáp hiányában a hálózati körben elhelyezett 60W izzó önmagában még kevés védelmet biztosít, a tápágakba illesszünk 10-10 ohm soros ellenállást. Ez a védelmi funkción kívül segít az áramfelvétel mérésében a rajta eső feszültség alapján.
Ha van kisebb szekunder feszültségű transzformátorunk, kezdjünk azzal, durva hibával jobb ha ilyen körülmények között szembesülünk. Középmegcsapolásos transzformátornak elég az egyik tekercsét helyettesíteni, az így létrejövő egyutas feszültségkétszerező egyenirányítás elegendő a működőképesség vizsgálatához.
A tápot felsrófolva az üzemi feszültségre állítsuk be a nyugalmi áramot és mérjük meg az egyenfeszültséget az erősítő kimenetén. Ez utóbbinak 100mV alattinak kell lenni.
Mikor ily módon "felállt" a kapcsolásunk keressünk rendellenes melegedést és szüntessük meg.
Adjunk jelet a bemenetre és fokozatosan növelve vezéreljük ki az erősítőt. A gyenge feszültségtűrésű alkatrészek ilyenkor szoktak meghibásodni.
Helyes működés esetén először a tápból távolítsuk el az áramkorlátozót és ismételjük meg az erősítő által igényelt beállításokat. Ismét hallgassuk meg! A hangszóró előtét ellenállását vegyük ki utoljára.
Fokozatosan növelve a leadott teljesítményt, ellenőrizzük a hűtés elégségességét.
Ettől még a későbbiekben elromolhat az erősítőnk, de a tápágban elhelyezett helyesen méretezett biztosítékok és hangsugárzó elé iktatott DC védelem minimálisra szorítja az ilyenkor keletkező kár mértékét.
(#) peti333 válasza reloop hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Köszi leírást, sokat segített. És mi a helyzet csöves erősítőknél?
(#) reloop válasza peti333 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

A csöves erősítőknél szerencsére nem zajlanak drámai gyorsasággal a folyamatok. A kapacitívan csatolt egységek külön-külön is áram alá helyezhetőek.
A fűtés feszültséget és a katód áramot kell figyelemmel kísérni. Ha ezek tűrésen belül vannak akkor állhatunk neki a munkaponti feszültségek ellenőrzésének.
Fontos, hogy a kimenő transzformátorunk ne maradjon terheletlenül!
(#) CIROKL válasza reloop hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Idézet:
„A kapacitívan csatolt egységek külön-külön is áram alá helyezhetőek.”

Ja na igen de mi a helyzet a DC csatolt fokozatokkal ?
Idézet:
„A fűtés feszültséget és a katód áramot kell figyelemmel kísérni. Ha ezek tűrésen belül vannak akkor állhatunk neki a munkaponti feszültségek ellenőrzésének.”

Es sem igy van egészem hisz ha csak ennyi lenne akkor mindenki csöves erősítőt épitene .
Idézet:
„Fontos, hogy a kimenő transzformátorunk ne maradjon terheletlenül!”

Na és még ebbe is belekötök hisz ez sem lényeges dolog .
(#) reloop válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Szia Laci! Örömmel átadom a kérdés megválaszolását
Következő: »»   10 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem