Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-(reklám)betűk egymás utáni vezérlése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) ccs hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Sziasztok !
Szeretnék kapcsrajzot, vagy egy linket az alábbi témához:
Ledekből raknák ki betűket (5x7 mátrix,összesen 7 betű, kb 90 led.), majd ezeknek a betűknek kéne kb. 1-2 másodperces késleltetéssel egymás után felgyulladni.
A végén, ha mindegyik betű világít kb. 5 másodperc teljen el, aludjon el az összes betű és kezdődhet elölről minden.

A PIC-es megoldások részemről nem kivitelezhetők. !

(#) aflmor válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
LED mátrixos kijelző by Hobbielektronika.hu
(#) Topi válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
"A PIC-es megoldások részemről nem kivitelezhetők. ! "

Akkor csináld meg AVR-el. Az is tökéletes hozzá, és simán (ha nem jobban) meg lehet vele oldani.

Mellesleg meg lehet építeni processzorok nélkül is. Kell hozzá úgy 30 EEPROM, kb 150 TTL IC, Egy rakás darlington array IC és még jópár környező alkatrész.
Ha csak statikus szöveg jelenik meg rajta, akkor egyszerűbb a helyzeted, akkor az logikai kapukkal ki lehet játszadozni. Persze az is elég durva feladat, főleg mellé téve, hogy egy 120Ft-os processzor vígan elintézné ezt a feladatot, sőt még kenyeret is süthet neked, és sört is hozhat...
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Hello CCS!

Lehet, hogy a többiek nem jól értelmezik a problémádat? (Vagy Én)
Ha csak 90db Led-ről beszélsz, 7 karakterben, akkor a 7x5-ös mátrix, csak a megjelenési formátuma a betünek, nincs minden Led beépítve. (Mert akkor az 245db Led lenne!) Lehet, hogy ez egy reklám, ahol a betük nem fognak változni? Mert akkor más a helyzet.

Akkor egy betün belül, az összes (világító) Led-et sorba lehet kötni, és ezt egy áramgenerátorral mehajtani. Így már nem kell, csak 7db meghajtó tranzisztor, vagy Fet.
A vezérlést, megoldhatod úgy, hogy egy másodperces "generátor" meghajt egy shift regiszter. Ennek kimenetei hajtják a végfok Fet-et. Ha a nyolcadik lépés bekövetkezik, letörlöd a regisztereket.

4db CD4013-ból és egy CD4093-ból, így első látásra megoldható a feladat. A tápot úgy kell megválasztani, hogy nagyobb legyen, mint a leghosszabb led lánc nyitófeszültségeinek összege, egy betűn belül.

üdv! proli007
(#) ccs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Igen proli007, jól értelmezted, de lehet, hogy én próbáltam túl sürítve elmondani az óhajomat.
Az ötletet egy reklámfelület adta, amit egy órásnál láttam:
Egy sötét plexi mögött sorban gyulladtak ki a ledekből kialakított betűk, Ó majd R majd Á majd S és végül egy nyíl <- mutatta az óráshoz vezető irányt.
Az órás szerint egy szombathelyi cég készítette a "reklámtábláját".
A mátrixot azért írtam, hogy könyebb legyen az érthetőség, de persze csak a betűk szélessége és magassága 5x7-es alap. Pl. egy K betűhöz kell 13db led.

Kb. egy hete kutakodok ezzel kapcsolatban, de sehol nem találok ilyen "project"-et. No meg főként a 4017-es IC-vel való megoldásokat keresgéltem, de nekem való rajzot sehol nem láttam.
Gondoltam egy 555 adná az időalapot, egy 4017 pedig léptetné a betűket. A 4017 10-ig tud számolni és ha két másodpercesek lennének a lépésközök, miután a 7. betű is kigyulladna, a következő 3 számlálás csak üresben menne, ott lenne 6mp szünet. Majd egy nullázás és kezdődne minden elölröl. Ha ez az elképzelés jó, vagy csak kiegészítésre szorul egy két alkatrésszel, már csak egy rajz kellene...

A PIC-es megoldás azért nem jó, mert sem égetőm, sem szaktudásom nincs hozzá, de az főleg.
>
(#) ccs válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
De ha minden igaz, akkor a 4017 úgy léptet, hogy mindíg csak egy betű világítana. Akkor ez sem jó.
De az sem, hogy diódával (1N4148) történne az előző betű megjelenítése is, (tehát 1-es láb, majd 1,2, majd 1,2,3...) mert akkor minden lépés után villana egyet az egész, már addíg is megjelenített betűsor.
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Jó az elképzelés, Én is ezen gondolkodtam előszőr, de akkor kell még valami, ami tárolja a 4017 kimenetét, mert akkor a betük, csak egyenként fognak kigyúladni és nem lesz olvasható. Tehát kell mögé egy RS tár, de akár egy kis tirisztor is megfelelő, vagy valami ,ami tárolja a már kigyúladt betüt. A 4017 Q9-es kimenete pedig letörölhetné a tárolót.

A CD 4013-al kialakított shift regiszter ezt mind tudja.
Az elsőnek a D bemenetét az 5V-ra kell kötni, a többinek, a D bemenetét meg az előző Q-jára és kész is van. Csak a késleltetett letörlésről kell gondoskodni.

Ha eldöntötted, miből legyen, akár meg is rajzolom Neked.

üdv! proli007

(#) szilva válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Nem szabad ennyire túlbonyolítani!

Fogsz egy 74164-es léptetőregisztert, és pl. 555-tel csinálsz egy lassú órajelet a léptetéshez.

A léptetőregiszter soros bemenetére H szintet kell kötni, a q0, q1... kimeneteiről kell kapcsolni H szinttel a betűket. Ha a qn kimenetéről egy inverteren keresztül a reset lábára vezeted a jelet, akkor n betű kigyulladása után az n+1. lépésben elsötétül újra mind. Inverternek egy tranzisztor is használható, mindössze a léptetőregiszter, egy 555-ös időzítő kell a vezérléshez.

Léptetőregiszter:

Bővebben: Link
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Teljesen igazad van, a shift regiszter a megoldás!
Csak itt a megoldásokat latolgattuk, kis tanulási célzattal.
Persze a Topi-nak is igaza van ám, mert PIC v. AVR-el a legegyszerűbb.

üdv! proli007
(#) ccs hozzászólása Nov 19, 2007 /
 
Köszönöm, hogy ennyit foglalkoztok velem.

proli007: minden megoldás érdekel. Ha jól számolom legalább 4db 4013 kell a 7 betű tárolásához ?
Bármilyen rajzot szívesen veszek, először úgyis dugaszolós próbapanelen próbálom ki.

szilva: A 74164 is logikus megoldásnak tűnik, majd bővebben utánanézek, hogy ezzel az IC-vel milyen kapcsolási rajzokat találok, hátha közte lesz egy nekem való is.
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Na közben elkészítettem a rajzot.
Sajna 74164-es IC-m nincs, így ez csak egy tterv, kipróbálni nem tudom, de kiindulásnak biztos jó lesz.

Ha nagyobb áramra kell méretezni (most 20mA) akkor a 33ohm-os ellenállást kell átszámítani, és esetleg a BD-ket hűteni kell és a trafót is újra ki kell számítani.
A Led meghajtó feszültség szűretlen, szándékosan, mert így nem "lepkézik" a tápfesz, ha sorban gyúladnak ki a betűk. Ha zavar a Led villogása, megszűröd.

A Led tápfeszültséget úgy számolhatod ki, hogy a leghosszabb ledsor feszültségét összeadod és még illik 2V-nak maradnia. (Pld. itt 18x1,5V=27V)

A rajz

Remélem tudtam segíteni.

üdv! proli007
(#) szilva válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Igen, ilyesmire gondoltam. Egyedül az R4-C2 tag nem teljesen világos, hogy miért van ott. Talán az aszinkron törlés miatti hazárdmentesítés lenne? Akkor viszont fordítva tenném: a Schmitt-trigger kapu elé tenném az RC tagot.

A "show" előtti sötét állapot hosszát azzal lehet beállítani, hogy a felső 164-es melyik kimenetén kezded, jelenleg egy ütem marad ki. A "show" végén a minden világít állapot hossza pedig a többálású kapcsolóval állítható.
(#) _JANI_ válasza ccs hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
Olvass bele ebbe is... : LED-ek sorban történő léptetése.

Szerintem találsz itt megoldást! :yes: :yes: :yes:
De létezik több LED-es téma is...

Sőt! Biztosan találsz kedvedrevaló kapcsolást az első linkben! :yes:
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Nov 19, 2007 / 4
 
Bekapcsoláskor törli a regisztereket, hogy az első ciklus teljes legyen. Egyébként igazad van, a bemenetre célszerűbb lenne tenni, de akkor a C2-t a Vcc-re kell kötni. Igazából egy monostabil lett volna jó, hogy a törlés meghatározott hosszúságú legyen, de a hiszterézis miatt jó lesz így is. Elvileg előfordulhatna, hogy nem minden regiszter törlődik le, a hazárd miatt.
Na átrajzoltam, hogy világos legyen.
Ja, a "szünetválsztóhoz" nem szükséges kapcsoló, megfelel egy sima átkötés is, csak az érthetőség kedvéért rajzoltam így.

Új rajz

üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2007 /
 
[off] Van a 4093-asban egy szabad kapud! Miért nem használod fel a szükséges monostabilhoz ! ?
(#) ccs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Köszönöm szépen a rajzot proli007 és a többieknek is hálás vagyok az önzetlen segítségért.
Azért nem semmi, hogy egy ilyet rajzot egy délután kitalálj és megrajzolj.
Mivel nekem sincs otthon SN74164, amint vettem máris elkezdem összedugaszolni az alkatrészeket.

Azonban egy olyan kérdésem lenne még, hogyha nem sorba kötöm a betűk ledjeit, hanem párhuzamosan, akkor is kell a 7db "ledmeghajtó generátor" ?

Van 2 képem egy nemrég készített "feliratról". Sima telefontöltőről (Motorola 5V 900mA) megy + egy 2V7 Zener dióda. Itt az összes betű egyszerre világít és minden led párhuzamosan bekötve. Egész nap megy, semmi nem melegszik, minden led egyforma fényerővel világít.
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
1.) Lehetni mindent lehet, csak nem illik.
A Led alapvetően egy áramvezérelt alkatrész. Karakterisztikája, olyan, mint egy nyitó irányú diódáé, csak a könyökfeszültsége magasabb. A feszültség függ a Led típusától, (ez legfőképpen a színe) és természetesen a ráadott áramtól. Ha párhuzamosan kötjük Őket, akkor az áramnak meg kell oszlani köztük. Mindíg azon fog nagyobb áram folyni, amelyiknek kisebb a könyökfeszültsége. Gyakorlatilag, nem éghetnének azonos fénnyel. Hogy a Te esetedben mégis így látod, annak valószínűsíthető oka, hogy túlhajtod Őket. Az általam ismert Led-ek közül a pirosnak 1,5V és a sárgának 2,2V körüli a nyitófeszültsége, így névleges áram mellett párhuzamosan kötve, csak a pirosnak szabadna világítani.
Nem tudom, de a 2,7V-os zénert sorbakötötted-e velük? Mert ebben a megoldásban, ha a tápegységnek kicsi lenne a belsőellenállása, már mindnek az örök vadász mezőkön kellene világítani. (Valószinűsíthető, hogy a tápegységed áramkorlátozott, vagy ellenkezőleg valami egyszerű trafó-dióda kapcsolású, mert különben kis feszültségváltozásra nagymértékű áramváltozásnak kellene létrejönni.)

2.) A Ledeknek nem szükséges mindenképpen áramgenerátort építeni, de az áramot valamivel korlátozni kell. Ez lehet egy soros ellenállás, de akár valamilyen áramkör belső ellenállása is. Én csak azért alkalmaztam áramgenerátort, mert nem tudtam, hogy hány Led-et szeretnél sorbakötni karakterenként. Így maximumként a Q betüt vettem alapul, amiben emlékeim szerint 18db led van. Áramgenerátorral, különböző számú Led, és változó tápfeszültség esetén is ugyan akkora meghajtóáram lesz, tehát egyformán fognak világítani a Led-ek.
A gyakorlatban nem szükséges az áramgenerátor, viszont akkor minden soros ágbankülön ki kell számtani egy-egy előtét ellenállást. Megtakarítás ily módon 7db BC tranzisztor, mert meghajtó tranzisztor mindenképpen kell, ha a betüket külön-külön szeretnéd kapcsolni. Ettől eltekinteni nem lehet. (Jelen megoldás, tulajdonképpen egy kapcsolható áramgenerátor.)

(Léteznek előtét ellenállással, áramgenerátorral egybeépített Led-ek is, ezeket minden következmény nélkül párhuzamosan lehet kötni, de gondolom Te, nem ilyeneket alkalmazol,már csak az ára miatt sem.)

Persze kísérletezni kockáztatni nem tilos. Én nem szeretem az üzemi paraméterek túllépését, de Te tégy belátásod szerint.

üdv! proli007



(#) ccs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Köszönöm a hozzászólást, van még mit tanulnom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kb 5-6 telefontöltőt kipróbáltam (Nokia,Siemens,SonyE), mire egy Motorola bevált, ez nem melegedett párc perc után sem.

No de vissza projecthez: Délután vettem 2db SN74164-et , itthon próbapanelon, a rajzod szerint összedugdoztam az alkatrészeket. Az áramgenerátort kihagytam (egyenlőre), mert csak 1-1 ledet raktam a kimenetekre. Minden mást bekötöttem. De sajnos csak egyszerre villog az összes led. (mellékelt képek)
10u kondinál 3mp szünet, majd egyszerre egy villanás,
47u kondinál 10mp szünet, majd 1mp fény,
kondi nélkül világít minden led...
A "szünetkapcsoló" is műxik, mer ha pl a második 74164 4-es lábára kötöm, akkor szinte folyamatos a villogás.

Mindent 3x leellenőriztem, próbálgattam mindenféle ide-oda átkötéseket, de az egymás utáni kigyulladás nem jött össze. Az órajel biztos jó, mert ha pl. az első 74164 A bemenetére is ráteszem akkor az 1 led (4-es láb) folyamatosan villog, mig a többi led az előzőekben leírt módon villan, majd szünet... Help me !

Egy apró kérdés még:
Az első 74164-es AB-je pozitív feszültségre van kötve, viszont a második AB-je az első 13-as lábával van összekötve, ami ugye negatív. Ezek szerint mindegy, hogy + vagy - az AB bemenet ? De akkor végül is mi jön ki a kimeneteken ?
(#) szilva válasza ccs hozzászólására (») Nov 20, 2007 /
 
Ugye tettél a LED-ekkel sorba valami ellenállást? Mert ha nem, akkor még szerencse, ha a 164-es vagy valamelyik LED nem ment tönkre.

A TTL IC-k kimenete csak maximum pár mA-t tud szolgáltatni, ha egy LED-del megterheled a kimenetet, akkor az a tároló lehet, hogy vissza is billen, aztán már a rossz állapot lép tovább.

A LED-ekkel tegyél sorba egy 1-2k ohm -os ellenállást, persze, gyengén fognak világítani, de úgy helyesen kell működnie az áramkörnek. Aztán ha meggyőződtél róla, hogy ilyesmit képzeltél el, akkor lehet nekiállni megépíteni azokat a kimeneti meghajtófokozatokat, amikre több LED is felfűzhető majd. Abban is fogunk segíteni, hogy összeálljon, ha már a vezérlés tuti.

(#) watt válasza ccs hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Úgy látom proli007 hiába írt ennyit! Pedig ennél szebben nem lehetett ezt kifejteni! Legalább annyival tiszteld meg a segítőket, hogy halgatsz a tanácsukra és ha valamit nem értesz(pl. előtét ellenállás, áramgenerátor, könyökfeszültség, karakterisztika, áramvezérelt eszköz), akkor kérdezz!
(#) ccs válasza szilva hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Helyes volt a meglátásod, köszönöm.
1,2k-s ellenállásokat tettem a ledek elé és láss csodát, Működnek. Csak éppen fordítva, min ahogy elképzeltem:
Az összes led kigyullad, majd egyenként alszanak el és pár mp sötétség után ismét mind felgyullad. Nekem viszont pont fordítva kellene, egyenként felgyulladni, majd amikor az összes ég pár mp-ig akkor elaludni mindnek.

Az áramgenerátoros részt csupán azért próbáltam kikerülni, mert "nálunk" 165 Ft egy BD241.
Éppen elég lesz a 98 db (23 Ft/db) ledet kifizetni...
(#) ccs válasza watt hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Nem írt hiába annyit, csak én próbáltam (ki)spórolni az alkatrészeket.
Valóban nem értek ezekhez a dolgokhoz, de igyekszem gyarapítani a tudásomat. De lehet, hogy japánul előbb tanulnák meg, minthogy megértsem az elektronika alapjait. Pedig már sok könyvet "kiolvastam", köztük a Hobbielektronikán található alapokat is.
(#) szilva válasza ccs hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Akkor a LED-ek a tápfeszültség és a kimenetek közé vannak kötve. Fordítsd meg, a kimenet és a nulla (tápfesz. negatív pont) közé kösd, jónak kell lennie!
(#) ccs válasza szilva hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Délután tudom kipróbálni, köszi .
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Működni fog az szépen!

Sajnos elfelejtettem kiemelni, hogy nem sima TTL, hanem HCT Ic-t írtam a rajzra, de nem ok nélkül. A CMOS IC-ket nem illene közvetlenül rákötni a TTL-re mert annak feszültség-áram szintjei nem kompatibilisek egymással. Csak a véletlen műve, hogy a 4093 meghajtja a 164-est. Ha az ütemadó és a TTL közé nem kötöttem volna be egy elválasztó fokozatot, már nem is működne jól.

Ja, a képen látom, hogy a felesleges 4093-as kaput
bemeneteit nem kötötted sehova. Ez helytelen!! A CMOS bemnetek, soha nem lóghatnak szabadon, mert az IC fogyasztása nő és megzavarhatja a többi működését. (mindenféle zavarjelre-órajelre-50Hz-re váltogathat a kapu) Azt logikailag "L" vagy "H" szintre kell kötni, vagy akármelyik kapu kimenetéhez hozzáköthető, csak a sajátjához nem. (GND v. Vcc)
A TTL bemenetek, gyakorlatilag lóghatnak a levegőben, mert azoknak jelszintje ilyenkor "H", te tisztességes tervező ilyen megoldást nem alkalmaz.

üdv! proli007

(#) ccs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Jelentem: Tökéletes a működés.
Ahogy szilva javasolta, "megfordítottam" a ledeket és már jóó is. 33u-s kondival tökéletes az időzítés is. Most már tudom variálni a szüneteket is.
A 4093 hiányzó 12,13 lábát lekötöttem földre.
SN74164-ből megmondom őszintén nem is figyeltem, hogy milyet kapok, csak örültem, hogy egyáltalán van ilyen IC Veszprémben.
Már csak a 133 db led-et kell megvennem + a BD241-eseket. Annyiban módosulna a kapcsolás az eredeti tervhez képest, hogy 7 betű + két kis szivecske is bekerülne.
Lehet, hogyha a RET-ből rendelnék olcsóbban megusznám még postaköltséggel együtt is.?
Ott kapnák HCT-s 74164-et is.

Köszönöm mindenkinek a segítségét !!!
(Karácsonyra csak elkészül a mű...)

Még esetleg egy olyan kérésem lehet, hogy kiszámolnád a betűkhöz tartozó ellenállás értékeket ?
Köszi.!
(#) proli007 válasza ccs hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Ha Jóska lett volna kiírva, akkor nem, de mivel Klaudia, természetesen segítek.

Azért a szebb, az lenne, ha jómagad számolnád ki, az ismertek alapján, tekintve, hogy ez egy elektronikai fórum. Szép dolog a "barkácsolás", de ha közben tanulhatunk valamit, akkor még értékesebb.

Nézzük akkor áramgenerátor nélkül:

R=Ut-(db*Uled)/Iled
R: A kapott ellenállás értéke ohm-ban.
Ut: A tápfeszültség értéke. Itt most 30V-al számolunk, mert a trafó feszültségesését és a hálózati feszültség valós értékét, nehéz megjósolni.
db: a Led-ek darabszáma (14,11,18....)
Uled: A leden mérhető feszültség Voltban, a kiválasztott áramérték mellett. Itt most 1,5V-nak vesszük a piros Led-ek miatt. (De az lenne az igazi, ha megmérnéd)
Iled: A Ledeken átfolyó áram értéke Amperben. Itt most önkényesen 21mA-t választottunk, tehát 0,02A.

Most már nincs más dolgunk, mint a számolás:
14db-nál: 450ohm
11db-nál: 675ohm
18db-nál: 150ohm
A többit szépen kiszámolod magad!

Nézzük az ellenállások szükséges teljesítményét:
P=Iled^2*R (Iled^2 ez a led-áramok négyzete azaz Iled*Iled)
P: A teljesítmény Watt-ban
Iled: Led árama, mint fent. (0,02A)
R: A kiszámított soros ellenállás értéke, ohm-ban

Tehát:
450ohm: 0,18W
675ohm: 0,27W
150ohm: 0,06W
A többit Te fogod kiszámolni!

Természetesen a legnagyobb teljesítményű ellenállás a 7db-os Led-hez kell, mert ami a diódákon nem fog hővé alakulni, az veszteségi teljesítményként, az ellenállásban alakul hővé.

Alkatrészek tényleges kiválasztása:
Természetesen nem igen találunk olyan értékű ellenállásokat, amit kiszámoltunk. Ezek szabványos értéksorban kaphatók. Azt az ellenállást választjuk, amelyik az általunk kiszámított értékhez legközelebb esik. (Ha a határértékhez közeli Led áramot választottunk volna, akkor természetesen a nagyobbat, mert akkor így kisebb az áram, és biztosan nem lépjük túl a határt.

Tehát az ellenállás értékek:
450ohm > 470ohm
675ohm > 620ohm
150ohm > 150ohm
és így tovább…

Teljesítmény értékek:
Az ellenállások teljesítményét a számítás alapján határozzuk meg, de csak nagyobb lehet, kisebb nem!
Ha kiszámolgatjuk sorban, akkor láthatjuk, hogy a 0,6W-os ellenállás mindenhova megfelelő.

Led meghajtása:
Ha nem építünk áramgenerátort, akkor a hőtermelés, a soros ellenállásokban lesz, nem a BD-ben.
A tranzisztor veszteségi teljesítménye: P=U*I.
Mikor amikor a tranzisztor "ki van kapcsolva" (Led nem ég), az áram nulla, így a teljesítmény is nulla.
Mikor a tranzisztor "be van kapcsolva" (Led ég), akkor az áram ugyan folyik, de a CE feszültség kicsi. Ha 20mA-nek vesszük az áramot és 0,6V-nak a nyitott CE feszültséget, akkor a teljesítmény : 0,012W! Hát látható, hogy ezt egy kicsi és olcsó BC182 is elviszi.
(A ki-be kapcsolás alatti veszteséggel, most nem foglalkozunk, mert azok száma nagyon kicsi 4-5 sec)

Remélem, ezek után már komplett a kis áramköröd, mert szerintem így is kimerítettük a kollegák idegrendszerét.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
(#) ccs válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Köszönöm bőséges és kimerítő válaszod. Természetesen kiszámolom a többi értéket, csak egy kis "lökés" kellett.
A többit privátban, mert tényleg nem akarom én sem terhelni a fórumot a tudatlanságommal.
(#) ccs válasza ccs hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Jelen pillanatban még csak próbapanelon, 12V-ról, 1-1 leddel, de a végén már egyszerre 8 led felgyulladásával.
A módosított meghajó tökéletes...
Már csak egy 2x15V-os trafót és 133 ledet kell vennem...
és indulhat a panelre szerelés.

Köszönet minenkinek, aki segített.
Külön köszönet proli007-nek a rajzért és aki időt és fáradságot nem kímélt, megőrizte higgadtságát akkor is, mikor hozzánemértésemről tettem tanúbizonyságot.

Azért jó hobbi ez az elektronika.
...De a makettezés könyebb...

Üdv:
CCS

Ledek.avi
    
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem