Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   56 / 327
(#) nzozz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Köszi a választ!
És ez kb. mennyi idő alatt tölt fel egy 3,7V 4900mAh -s aksit? Ehhez átlagosan mekkora töltőáramot célszerű használni?

Köszönöm
(#) nedudgi válasza nzozz hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Hány százalékos állapotról indul a töltés? Akkor lehet tippelni valamit.
Ha jól emlékszem, 500mA körül tud tölteni.

Kapcs.üzemű áramgenerátoron keresztül hajtanának majd ledeket ezek az elemek. A lehető legkisebb töltöttségről a teljes töltöttséghez kb. mennyi idő szükséges?

11-12 óra. A töltési idő az akkumulátor kapacitása osztva a töltőárammal. Ezt 10-20 százalékkal meg kell növelni az akkumulátor nem tökéletes töltési hatásfoka miatt.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013

Értem! És valami gyorsabb megoldást tudsz esetleg (az MCP 73841 -n kívül)?

Köszi

Gyorsabb töltés csökkenti az akku élettartamát. Ha gyors töltés kell, használj inkább LiPo akkut.

Nem gyors töltésre gondoltam, csak olyanra, ami nem fél napig tart.

Nézőpont kérdése. Est felteszed tölteni, reggelre kész. Másik megoldás, hogy nem teljesen meríted le az akkut.
(#) nzozz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 27, 2013 1 /

Akkor marad a MCP73831. Tehát az alap 500mA -es kapcsolással kb. egy fél nap alatt fel lehet tölteni bármilyen li ion aksit? Ha jól látom különösebb beállítás sem szükséges, töltés után is rajta lehet hagyni a töltőn, mert csepptöltéses/lekapcsol. Nem rossz végülis...

Pontosabban: egy 4900mAh akku(pakk)hoz kell legfeljebb 10 óra. Az átlagos, 2500mA akkuk 5 óra körül feltölthetők vele. Arra figyelj, hogy ennek az IC-nek több változata van, nem mindegyik 4.2V feszültségre tölt.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013

Értem. Így még szimpatikusabb! A 4,2V -os töltőfeszültség a megfelelő az említett 3,7V -os akkuhoz?

Hoppá! Az akku "átlagfeszültsége" az a 3.7V. A töltési végfeszültség az esetek 99 százalékában 4.2V, egyes újabb típusoknál (például a Samsung valamelyik akkuja) 4.35V.
Ha valaki nem akar kockáztatni, megelégedhet a 4.1V végfeszültséggel, amit az említett IC egyik alfaja produkál.
A pontos értékeket az adatlapból lehet kiókumulálni, ami elég kitartást igényel, lévén nehéz megtalálni az adatlapot.

Marad a sima 4,2V -os, már csak azért is, mert csak 3,6V, 4,2V, 8,2V, 8,4V -os van a boltokban, ill. nem hiszem, hogy az a 0,1V olyan sokat számítani itt. Az a 2KOhm -os ellenállás a prog lábon, az maradhat 2K -s vagy más értékű kell oda? A kondenzátorok kerámiai kondik?

Márpedig nagyon sokat számít az a tized Volt! jelentősen csökkenti a cella élettartamát.
Az adatlapot később átfutom, és válaszolok.

Rendben, köszi!
(#) levelibeeka hozzászólása Júl 28, 2013 /

Üdvözletem. Már elnézést hogy így beleszólok a közepébe.
Egy HTC desire Z telefon akkumlátorát szeretném tölteni (Mert az USB portja szétment, így muszáj lesz kivenni az akkumlátort a töltéshez.)
Ez egy 3.7 voltos, 1300mAh-ás Li-Ion. Jó lehet hozzá a fentebb linkelt kapcsolás, vagyis ez?
Ha nem, mivel kéne tölteni?
Előre is kösz a segítséget!
(#) nedudgi válasza levelibeeka hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Igen, ez az adatlapban található kapcsolás.
(#) levelibeeka hozzászólása Júl 28, 2013 /

Kösz! Azt hiszem építek egy ilyet.
(#) neocska válasza levelibeeka hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Ha csak a csatlakozoja ment szét, kis kézügyességgel cserélheted a csatlakozot, telefonalkatrészes oldalakro rendelhetö.
(#) szabi95 hozzászólása Aug 3, 2013 /

Üdv
Ezzel az IC-vel lehet balanszeres töltőt csinálni 3 cellára ?
http://www.hestore.hu/prod_10027498.html
(#) szabi95 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

igen tudom hogy egy cellás vettem is belőle 3 at csak valahogy meg kéne oldani hogy a 3 cellás aksit 4-es csatlakozón tudjam tölteni 6-os helyett.
így : http://inda02.indamail.hu/view_attach.php?mid=1438&part=1.3&mime=image%2Fpng&mb=kockaszabi%40indamail.hu&vip=ndr1pre285eeco0kipncn7b913
(#) _vl_ válasza szabi95 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Nem az lesz a gond, hanem hogy a 3 IC-hez 3 független tápforrás fog kelleni... mert ha sorba akarod kötni a kimeneteiket, akkor a bemenetükre független tápok kellenek.

Jó max tekerek egy 3 szekunderes trafót.
Ha az megvan akkor a töltő módosítása nélkül sorba köthetem a kimeneteiket?
(#) _vl_ válasza szabi95 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Független tápról üzemeltetve a három (így teljesen független) áramkör kimeneteit sorbakötheted.

köszönöm.
közben találtam itthon egy dvd lejátszóból kiszedett panelen egy trafót aminek 2 primere és 3 szekundere van

A shift gomb nem harap!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) szabi95 hozzászólása Aug 5, 2013 /

Van egy másik trafóm aminek 3 kivezetése van.A 2 szélső között 13 V ,az egyik szélső és a középső között 6.5 V van.Ha graetz híddal egyenírányítom a váltóáramot akkor a 2 6.5 voltos kivezetés külön áramkörnek számít?
(#) _vl_ válasza szabi95 hozzászólására (») Aug 5, 2013 /

Idézet:
„akkor a 2 6.5 voltos kivezetés külön áramkörnek számít?”

Nem.
(#) ami4 hozzászólása Aug 15, 2013 /

Sziasztok volna egy problémám , van egy 7,2 voltos töltőm a hozzá való aksival , minden működik , de nincs benne olyan szerkezet ami megszakítaná az áramkört a teljes feltöltéskor, folyamatosan tölt , én viszont nem szeretném tönkre vágni az aksit . Megoldható - e hogy amikor az akkumulátor feltölt akkor ne kapjon több töltő áramot?
(#) nedudgi válasza ami4 hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Igen.
Van a töltőn visszajelzés arról, hogy a töltés befejeződött? (LED világít, más színű lesz)
A legegyszerűbb az lenne, ha feltennél képet arról, amid van. Mekkora áram, milyen kapacitású az akkumulátor.
(#) vilnov hozzászólása Aug 18, 2013 1 /

Sziasztok!!

Segítséget szeretnék kérni egy elektromos kerékpár lithium ionos akkujának illetve az alaplapjának az ujraélesztésében. A biciklit ellopták és megrongált illetve helytelenül töltött akkumlátorral kaptam vissza.A nyáklapon elszállt pár dolog amit hozzáértők nem tudtak pótolni.Az lenne a kérdésem hogy létezik e közöttetek olyan ember aki nagyobb hozzáértéssel rendelkezik e téren és tudna nekem segíteni a javításban vagy eegy teljesen új alaplap elkészítésében?
Következő: »»   56 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem