Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szúnyogriasztó készítése
Lapozás: OK   44 / 53
(#) Hilo hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Ha valakinek működik, és van is hol kipróbálnia, lehetne csinálni pár tesztet. Összeszedni a különböző hexeket/piezókat és nézni, melyikre mit reagálnak. Időközönként beiktatva szüneteket hogy látni lehessen hogy nem alapból nincsenek szúnyogok.
Sajnos nincs lehetőségem megvalósítani (alapból nincsenek szúnyogjaim), az alap ötlet: Este lámpa szabadban (ami vonzza a szúnyogokat), mellette közvetlenül piezó. Kamera lámpára, piezó kikapcsolva. Majd bekapcsolni és nézni hogy a szúnyogok mit reagálnak/eltűnnek e? Fél óra kikapcsolva, fél óra bekapcsolva. Egy órányi felvételt 5 percbe felgyorsítani.
(#) eyess hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Azt amit nem tudunk mérni ott bukik az egész.
Mivel az áramkör képes azt a frekvenciát létrehozni , amit esetleg a szúnyogok nem szeretnek az egy dolog.
De amit a hangkeltő eszköz ki ad magából , és ez most lehet piezó , vagy bármilyen eszköz pont azt kellene tudni mérni , hogy mennyire tér el az elektronika által keltett frekvenciától.
Ezt egy úgynevezett süket szobában kellene mérni , és egy olyan mérő készülékkel felvenni, ami képes ezen frekvencia vételére a hangtérben.És ezzel behatárolható lenne a távolság is , hogy mennyi az a határ, amíg hatásos a zavaró jel.Ez már megfelelne egy hitelesítésnek is , és mivel addig , amíg nincsenek ilyen mérések , addig csak találgatás az egész , hogy működik e vagy sem.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Olyasmire gondolsz, mint az antennánál a térerőgörbe-polárdiagram?
(#) Hp41C válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ezt próbáltad?
(#) vladcepes válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szia!
Az én linkem ugyan ide vezet. Ezt próbáltam ez volt rajta-ebből raktam bele a hexet. Mindegy hogy állítottam mindig halható tartományban volt (így a kutyát idegesítette is,vagyis vonyított meg hátrált) de egy idő után a háziak is .Most a whalaky eredeti hex-ét raktam bele tegnap este,csak tegnap este már nem volt időm próbálgatni. Most vidéken vagyok még 2 este,(ma meg holnap). Itt van szúnyog is meg légy is dögivel. (nappal légy-este szúnyog). A legyeket nem zavarja. Kár hogy az IC-nek nem csináltam kivezetést mert a sok ki-be szedegetéstől lassan eltörik a lába. Hoztam az égetőt is,ha van ötletetek melyikkel próbálgassam linkeljétek be, már vagy hárommal próbáltam.

Üdv!
(#) vladcepes válasza Hilo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Én is úgy csináltam a tóparton,hagytam hogy jöjjenek a dögök,és csak utána kapcsoltam be;de maradtak is. de még ilyen dögöket nem láttam, régebb úgy volt hogy jöttek kb 20>21 óra körül,aztán kb 23 körül eltűntek majd hajnalban megint voltak egy másfél órát.

Most megjöttek sötétedés előtt és reggel 6ig szívtak rendesen. (ilyet még nem láttam)!
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) eyess válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Nem egészen a polárdiagram az az adott helyen mért térerő metszés pontjait ábrázolják az úgynevezett polárdiagrammal.

Én arra gondoltam , hogy egy olyan készülékkel amivel a hangnyomás , vagy zajméréskor szoktak használni.Na egy olyan pl nem tudom milyen frekvenciáig tud mérni , mert az erősséggel nem lenne baj , azt meg mérné , csak a frekvenciát , hogy tudja e , amit jelen esetben a szúnyog riasztó hangkeltő eszköze sugároz .

Ha valami ilyesmivel mérhető lenne , és meghatározható a frekvencia , akkor könnyebben el lehetne találni , illetve beállítani azt a frekvenciát , ami ténylegesen zavarja a szúnyogokat , és talán még más hangszóró típusokhoz is.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Értem. Akkor kéne egy frekvencia-hangnyomás görbét felvevő készülék, de ez tulajdonképpen a piezo átviteli diagramja lenne, amit mellékelnek is a típushoz. Legjobb esetben.

Idézet:
„Én arra gondoltam , hogy egy olyan készülékkel amivel a hangnyomás , vagy zajméréskor szoktak használni.”

Ha van hangnyomás mérő eszköz, akkor kell egy ugyanolyan piezo, mint a riasztóban - mert az mikrofonként is üzemelni bír -, rá egy erősítő és akkor a kimenőfrekit állítgatva látni lehetne az érkező jelet a piezős vevővel, plusz egy frekimérővel a frekvencia-hangerő eloszlást lehetne mérni a készülék körül. Vagy valami ilyesmi

Nekem az gyanúm, hogy építik itt a fórumtársak a riasztókat hűvös halomba, de akusztikailag nem tervezik meg a készüléket. Csak fognak egy dobozt, kicsit kifurkálják, aztán bele a piezó és hadd szóljon. Hogy ténylegesen a dobozból mennyi hang jön ki, mennyi megy veszendőbe (pláne interferál és eltűnik), azt senki se látja.
(#) kokozo hozzászólása Aug 2, 2013 /
 
Sziasztok!
A szúnyogok elriasztására kétféle hangot kellene kiadnia a készüléknek,
1. Az egyik a szitakötő szárnycsapásának hangja. A szitakötők a szúnyogok természetes ellenségei közé tartoznak. Ha a szúnyog érzékeli a szitakötő szárnycsapását, azonnal elmenekül.
2. A másik a hím szúnyog szárnycsapásának hangja.
Szerintem tudományosabb módon kellene megközelíteni és kideríteni, hogy ezek a hangok milyen frekin vannak és a készüléknek csak ezeket kellene sugározni. nem a teljes 20-65 kHz-ig terjedő skálán valahol.. Ha ezt a 2 fix értéket kiderítenénk sokkal hatásosabb lehetne a kütyü szerintem.
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
A szitakötő szárncsapásának frekvenciája 20 és 170 Hz között van. A kérdés az, hogy elég-e ilyen frekvenciájú tiszta szinuszos jel, vagy a valódi szárnycsapásokat kellene utánozni, ami nem ki feladat, hacsak nem hangfelvételt játszunk vissza.

A hím szúnyog hangja ~ 700 Hz-es. Egyrészt utánozni kellene azt a hangot tökéletesen, másrészt éppen ennek semmi értelme. Csípni a lány szúnyogok csípnek. Tehát a hanggal odacsalod őket. Továbbá, csak az a szúnyog csíp, amelyik már párzott egy hímmel, tehát a valódi ellenségre éppen semmilyen hatással nincs. Őkelme ugyanis vért keres, nem párt.

Valószínűnek tartom, hogy valamelyik harmonikus az, ami riasztja a nyavajásokat. A nagy kérdés pedig itt kezdődik. Tehát eyess felvetése nagyon is helyénvalónak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) _BiG_ válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2013 / 1
 
Valami olyasmit olvastam, hogy a már nem párkereső, hanem vérkereső szúnyoglányok pont kerülik már a hímeket, ezért egy szúnyogul bejátszott szúnyogbariton "hello baby!"-re sikítva menekülnek
(#) eyess válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Pont erre gondoltam , és emiatt nem is hatásos. Illetve biztos jó a készülék csak , így nincs bemérve rendesen , és elvész a lényeg.
Szúnyogok meg röhögnek az egészen , de ha be lenne lőve egy ilyen dologgal , akkor pusztulnának egy bizonyos távolságra az biztos.
Igen valóban megadnak piezó , és más egyéb sugárzó eszközökre átviteli értékeket , akár még jelleg görbe nézetben is , csak azt nem írják oda , hogy az milyen készülékkel , és milyen körülmények között képes azt leadni , ami a lényeg lenne.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Idézet:
„csak azt nem írják oda , hogy az milyen készülékkel , és milyen körülmények között képes azt leadni”

Sokat nem kell írogatni: megadják a maximális jelfeszültséget, hogy ne nyíródjon ki a piezo. De hogy milyen alakú jellel hajtod, szíved joga. Nem a készüléktől függ a jelátvitel, ha az képes leadni, akkor csak az a kérdés, hogy a piezo képes-e lesugározni. De ez már piezótól függ nem a készüléktől. Mehetne akár jelgenerátorról (műszer) is. Csak ugye az ember nem vesz egy drága jelgenerátort csak ezért, meg fura is lenne a nagy doboz, gombokkal-skálákkal a kis piezo mellé

Upd: ja, a meghajtásnak ne legyen nagy kimenő ellenállása, hogy a jel ne torzuljon, ne integrálódjon ki a piezo által képviselt kondenzátoron, az adott frekvencián.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) Hp41C válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Szia!
Milen típust használsz?
A PIC lábain milyen szint van?
12F683 -on a lábak kiosztása eltér az eredetitől, de ezt korábban jeleztem:
Debug GPIO3
Led GPIO1
Piezo GPIO2 A kimenő jel, ezt hallaod...
Start0 GPIO0
Start1 GPIO4
Start2 GPIO5
A módosítás indoka: A MCLR lábat fel lehet húzni magasra, ekkor nem szabad hallani a kiadott hangokat, de halk koppanások lehetnek a frekvencia váltásakor. Tesz idejére földre lehet kötni, a fogyasztás ekkor nem számít... Ezzel a kiosztással programozni (, nyomkövetni) is lehet a panelen (ICSP). A 3 lábú jumper közvetlenül mehet a tápra ill a földre - nem okoznak többletfogyasztást a fel/lehúzó ellenállások.
(#) eyess válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Nem biztos , hogy mindegy mivel van meghajtva .
Egy szuper hiper minőségű hangsugárzó is tud rossz hangzást adni , ha kevésbé jó minőségű végfokkal van meghajtva , de ez fordítva is igaz.

És tényleg azt kellene megtudni , hogy a piezó által kibocsájtott frekvencia milyen értéket képvisel , de ezt senki nem tudja ,csak találgatás van. Ez , így szerintem nem megfelelő , és addig nem is lesz még valaki meg nem méri , hogy valóban milyen frekvenciát sugároz ki a piezó .
(#) szitko válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Meg lehet mérni a kiadott frekit, legalábbis elméletileg...
-Két egymással szembe fordított piezó.
-Két MCU.
-Egyik az adó, ami csak egy periódust ad ki.
-A másik a vevő, ami pl egy "capture" modullal megméri a vett frekit.

A dobozolásról csak az a véleményem, hogy meg kell nézni egy minőségi UH távolságmérő elejét... (A "hang" útjában nincs semmi, hisz a hang "mindenről" visszaverődik.) A "kifurkált" műanyagdoboz biztos, hogy nagyban rontja az UH terjedését, és ki tudja, hogy milyen befolyással van, a visszaverődött hang a piezora.

Ja, és a szúnyog legnagyobb természetes ellensége a száraz meleg...
(#) eyess válasza szitko hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Elméletben igen , de nem biztos , hogy mind a két piezó tudja ugyan azt a paramétereket , így a két szembe fordított piezó valószínű , ha nem is nagyon , de eltérésekkel működnének.

Ezt csak egy piezó , és egy műszeres beméréssel lehetne.De viszont egy másik piezó már lehet más eredményeket adna .Ugyanis nem hinném , hogy van két egyforma piezó.
(#) szitko válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ebben igazad van, de mivel egy elég "tág" határok közötti frekről van szó, ezért szerintem 1-2kHz elérés még belefér.

De tény és való, hogy a legjobb egy pontos valamilyen műszeres mérés lenne jó.
(#) eyess válasza szitko hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
És ha ez meg lenne , akkor vége lenne a szúnyog inváziónak.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Nézd, én a FET-meghajtós megoldást preferálom, mert az tényleg négyszögjellel megy, a legszebben kihajtja a piezót (hamarosan megleszek a darabommal, hétvégén összedobok egy dobozt és látom majd, mennyire hatásos). Az eddigi megoldások viszont ellenállásos kivitelek voltak, azaz messze nem "jelgenerátor" jellegű volt a meghajtás, és pont egy ilyen műszertől elvárhatunk minőséget, de ha szándékosan messze vannak tőle az épített áramkörök, akkor hogy számítsunk jó végeredményre?

Azt tudom mondani, amit már pár oldallal arrább említettem, hogy amikor megvettem a piezót (conrados), rátettem jelgenerátoromra (gyári készülék). Hallható tartományban, kb 15 Vpp-s négyszöggel hajtva olyan visítást csapott, hogy csengett bele a fülem - valóban hozza a 90dB-t is akár. Ráadásul olyan 5kHz-en nyomattam, ami a jelleggörbe szerint is alacsonyabb hatékonyságú, az ultrahangokon teljesedik ki igazán a teljesítmény.

Egyébként lehet az egyes szúnyogfajok között némi különbség, melyik mit nem szeret ultrahangban. Persze az átlagember nem nézi milyen szúnyog, csak agyoncsapja
(#) _BiG_ válasza szitko hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
A "kHz" stimmelni fog, csak a visszaadott jel nagysága (esetleg alakja, bár az kevésbé számít itt) térhet el, mert lehet szórás a frekvenciamenetben.
(#) _BiG_ válasza eyess hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Nézd, én a FET-meghajtós megoldást preferálom, mert az tényleg négyszögjellel megy, a legszebben kihajtja a piezót (hamarosan megleszek a darabommal, hétvégén összedobok egy dobozt és látom majd, mennyire hatásos). Az eddigi megoldások viszont ellenállásos kivitelek voltak, azaz messze nem "jelgenerátor" jellegű volt a meghajtás, és pont egy ilyen műszertől elvárhatunk minőséget, de ha szándékosan messze vannak tőle az épített áramkörök, akkor hogy számítsunk jó végeredményre?

Azt tudom mondani, amit már pár oldallal arrább említettem, hogy amikor megvettem a piezót (conrados), rátettem jelgenerátoromra (gyári készülék). Hallható tartományban, kb 15 Vpp-s négyszöggel hajtva olyan visítást csapott, hogy csengett bele a fülem - valóban hozza a 90dB-t is akár. Ráadásul olyan 5kHz-en nyomattam, ami a jelleggörbe szerint is alacsonyabb hatékonyságú, az ultrahangokon teljesedik ki igazán a teljesítmény.

Egyébként lehet az egyes szúnyogfajok között némi különbség, melyik mit nem szeret ultrahangban. Persze az átlagember nem nézi milyen szúnyog, csak agyoncsapja

Upd: most épp vidékre megyek, de ha megjövök, akkor megteszem azt, hogy fogom az egyik piezót (több is van, egyformák) és rákötöm a jelgenerátort, a másikat leteszem vele szembe és azt meg a szkópra. Meg tudom nézni a frekit, a jelalakot. Sőt, mivel be tudom állítani a generátor jelszintjét, így a szkópon látni fogom, mekkora csillapítást képvisel a mikrofonként működő darab, persze beleszámítva a levegő csillapítását is. A mikrofonként üzemelőt mozgatva sugárzási szöget is lehet nézni.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
(#) eyess válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 2, 2013 /
 
Ez jó lenne kíváncsi leszek az eredményre.
(#) vladcepes válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Szia!
Ennyire nem vágom. Megcsináltam whalaky által feltett kapcsolást 12F683 as Pic-el.
A teszt idejére a JPDEBUG jumper a pozitív tápra van kötve,ekkor az összes hang halható.,ha átrakom a földre akkor nem halható. Így gondolom jó a megépítés. Volt olyan hex file ami a JPDEBUG jumper földre volt húzva és mégis hallható tartományban volt persze nem olyan hangosan. A halk koppanások azok halhatóak voltak(de nem mindegyik hex-nél). Ha valamit nem jól csináltam akkor megköszönöm az észrevételt.

Üdv!
(#) Hp41C válasza vladcepes hozzászólására (») Aug 3, 2013 /
 
Működés közben meg kellene mérni egy voltmérővel a MCLR, GPIO0, GPIO4, GPIO5 lábakon a szintet a földhöz képest. Esetleg a bekötésből is meg lehetne mondani. Így nem tudom, mit kellene csinálnia a programnak... Nekem 3 db működik (R3 = 1K, hálózatról megy) és csak a halk koppanások figyelhetők meg. Csak lakásban használom, ha sötétedés előtt bekapcsolom a dögök eltűnnek. Ha huzamosabban be van kapcsolva egyes példányok hozzászoknak, és jönnek csípni. Ha nincs bekapcsolva este, jön az invázió. A populáció nem túl nagy, de zavaró.
Ha jó az eredeti programmal, minek változtatni...
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) Csongi_ hozzászólása Aug 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnek epiteni egy szulyogriasztot nagyszuleimnek ajandekba, ugyans errefele sok a szunyog, foleg estefele, mikor a legjobb az ido a kerti tevekenysegekhez, ezert altalaba reggel koran kell kelni az ontozeshez, epp ezert akarok epiteni egy szunyog riasztot.

Ki milyent epitett meg, ami bevalt, es elkergette a szunyogokat? Melyik kapcsolast ajanljatok megepitesre? Ha lehet kerulnem a mikrovezerlos riasztokat, mert a 12F6XX-es PIC-eket nem tudom beprogramozni.
Ja, es mukodjon viszonylag sok ideig egy 9V-os elemrol, hogy kint is lehessen hasznalni.

Melyikket epitsem, ami hatasos? Udv!!
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) _BiG_ válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
A 9V-os elemes működtetés - szerintem - felejtős. Teljesítmény kell a piezo jó meghajtásához, főleg a szabadban, ez nem zsebrádió, hogy halkan zenélgessen . Tehát nagyobb akkumulátorban kéne gondolkodni, 12 Volttal. A 3 Ah-s nem olyan nagy, csak érdemes töltőáramkört is építeni bele, biztos van ilyen topic a segedelemhez.

Igyekszem egy nem túl bonyolult analóg riasztót elkészíteni, tettem már föl egyet, azt egyszerűsíteném tovább, de most vis maior van: kidöntötték a kapumat útépítés kapcsán, azt kell helyrepofoznom és betonoznom , de igyekszem
(#) Kovabe válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 4, 2013 / 1
 
Jó lesz ebben a melegben betonozni. Jobban jársz ha megvárod az estét amikor sok a szunyog és nincs ilyen meleg, akkor kiprobálhatod a szunyogriasztot és a beton se fog megégni. Kétlegyet egycsapásra.
(#) _BiG_ válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 4, 2013 / 2
 
Az ötlet jó, de a megépítéssel nem végeztem (még mindig a próbapanelon vannak az alkatrészek), és most nem is érek rá
Most még nem betonozok, mert az elgörbült kaput egyengetem, ehhez hegesztenem kellett egy egyengetőt (tulajdonképpen egy emelő-feszítőt)... Nem egyszerű

upd: jut eszembe: ha este állnék neki kalapálni-flexelni, azt hiszem engem riasztanának világgá a környékbeliek, és nem ultrahangon
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2013
(#) frázis válasza Csongi_ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Szia!
Most már én is elbizonytalankodtam, fogalmam nincs, hogy melyik variáció működőképes elegendő hatékonysággal. Mindent beszereztem, csak be kell ültetni. Az NE 556, és 2 db CD 4017 lelkű félére gondoltam megépíteni. Meg van a Kemo piezó is, de nem tudom, érdemes még foglalkozni ezzel?
Következő: »»   44 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem